Член на Одборот на Директори

Dr Herbert Demel

Именуван за член на Одборот: Август 2010

Роден: 1954

Место на раѓање: Австрија

Достигнувања:
Поставен за Главен извршен директор на Magna Steyr, водечки глобален инженерски и производствен партнер на производителите на автомобили во 2002 година.

Компании за кои работел:
Audi, Volkswagen, Magna Steyr AG, Fiat Auto SpA, Magna International

Одговорности како Еднаков Директор: 
Специјален Советник на Главниот извршен директор и Управен менаџер на Magna International Inc, M+W Group GmbH, Chairman, Metro Group Supervisory Board

Работно искуство:
2005 – 2014 Различни извршни позиции, Magna International Inc
2003 – 2005 Главен извршен директор, Fiat Auto SpA, 
2002 – 2003 Главен извршен директор, Magna Steyr AG & Company KG
1997 – 2002 Главен извршен директор, Volkswagen do Brazil Ltda, 
1993 – 1996 Главен извршен директор, Audi 
1992 – 1993 Член на Одборот R&D, Audi
1990 – 1992 Шеф на Развој на погон, Audi

Biography:
Д-р Herbert Demel студирал механичко инженерство на Техничкиот факултет во Виена и се здобил со титулата Доктор на технички науки. Тој ги продолжил своите истражувачки студии како асистент на Институтот за Мотори со внатрешно согорување и Автомобилски Инженеринг, каде се задржал 6 години пред да се префрли во приватниот сектор во 1984 година. Д-р Demel ја започнал својата кариера во Robert Bosch GmbH во Штутгарт, каде го водел развојот на анти-блокирачки систем за сопирање (ABS). Во Audi, бил вклучен во процесот на воведување на A3 и A4 и играл клучна улога во изградбата на Audi во премиум брендот што е денес. Во 1997 година, Ferdinand Piëch, Претседател на Менаџерскиот Одбор на Volkswagen AG, го повикал Demel да ги ревитализира продажбите на Volkswagen во Бразил. Во 2002 година, Д-р Demel беше назначен за Главен извршен директор на Magna Steyr, водечки глобален инженерски и производствен партнер на производителите на автомобили. Тој, исто така, бил прв не-италијански Главен извршен директор во Fiat Auto. По службата во Fiat Auto, Д-р Demel се вратил во Magna Group.

Одбор на Директори