Li Shufu

Именуван за член на Одборот: Август 2010

Моментална позиција:
Zhejiang Geely Holding Group, Основач и Претседател

Роден: 1963

Место на раѓање: Кина

Достигнувања:
Основач на Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd. (Geely Holding Group), една од најбрзо растечките приватни автомобилски компании во Кина.

Компании за кои работел:
Zhejiang Geely Holding Group

Одговорности како Еднаков Директор:
Потпретседател на Кинеската Асоцијација за Производители на Автомобили (CAAM) и Потпретседател на Кинеската Невладина Образовна Асоцијација..

Работно искуство:
Основач на Geely Holding Group

Биографија:
Г-дин Li ја започнал својата кариера во бизнисот за производство на фрижидери и делови за фрижидери во 1986 година, а подоцна се префрлил во сферата на производство на моторцикли во 1993 година. Во 1997 година, влегол во индустријата за производство на автомобили и се посветил на развој на Кинеската автомобилска индустрија во последните две децении.
Под водство на г-дин Li, Geely Holding Group се посветија на индивидуална иновација и развој и постигнаа огромни достигнувања во технологијата за мотор, трансмисија и останати важни технологии во автомобилската индустрија. Geely Holding Group се во постојан стратегиски развој од 2007 година и имаат лансирано серија натрпреварувачки модели на кинескиот пазар. На 28 март 2010, Geely Holding Group потпишаа Договор за целосно купување на акциите со Ford Motor Company за да се здобијат со Volvo Cars. Преземањето на компанијата завршило на 2 август 2010. Г-дин Li примил голем број награди, вклучувајќи ја и "Најдобри 10 Претприемачи во Приватен Сектор во Кина", "Исклучителни резултати во Кинеската Автомобилска Индустрија", "Најдобри 10 Филантропи во Кина" и "CCTV Најдобри 10 Бизнисмени за 2009".

Одбор на Директори