Претседател на Одборот на Директори

Lone Fønss Schrøder

Именуван за член на Одборот: Август 2010

Родена: 1960

Место на раѓање: Данска

Достигнувања:
Искуство кое се протега од индустриски пресвртници, производство, набавки и финансирање.

Компании за кои работел:
A.P. Möller-Maersk A/S, Kvärner ASA, Wallenius Lines

Одговорности како Еднаков Директор:
Потпретседател и претседател на Одбор за ревизија, на „SAXO Bank”.

Член на Управниот Одбор и Претседател на Одборот за ревизија на „NKT A/S” и „Valmet Oy”
Член на Управниот Одбор и Одборот за ревизија за „Aker Solution ASA”.

Член на Управниот Одбор на „Schneider SE”, „CSL Group Inc”, „Bilfinger SE”, и „INGKA Holdings/ IKEA Group”.

Виш советник, at Credit Suisse.

Работно искуство:
2005 – 2010 Претседател и извршен директор, Wallenius Lines
2004 – 2005 Работен Претседател, „ Kvärner ASA (сега „Aker” и „Aker Solution”) ”
1982 – 2004 Постар заменик претседател, извршен директор и останати високи менаџерски позиции на A.P. Möller Maersk Group Companies, A.P. Möller-Maersk A/S

Биографија:
Lone Fønss Schrøder ја започна нејзината кариера во „A.P. Möller-Maersk A/S” каде има работено повеќе години на неколку високи функции. Во 2005 таа постана Претседател на „Wallenius Lines”, водечки опслужувач на глобален транспорт од фабрики до дилери, мешѓу кои и за авто индустријата. Fønss Schrøder има огромно искуство во индустријата на автомотивна логистика како и огромно искуство кое се протега низ инсдустриски пресвртници, производство, набавки и финансирање.

Одбор на Директори