Seeking the truth with autonomous cars
12:30 AM | October 30 2015

Барање на вистината со самовозечките автомобили

Volvo Cars го истакна своето лидерство во автономното возење со откривањето на технологијата која ги снабдува возилата кои се користат за Drive Me - тест во реалниот свет на автономни автомобили - ќе ги користи сензорите со висока точност.

Volvo Cars го истакна своето лидерство во автономното возење со откривањето на технологијата која ги снабдува возилата кои се користат за Drive Me - тест во реалниот свет на автономни автомобили - ќе ги користи сензорите со висока точност.

"Во автономен режим овие автомобили се потпираат на податоците од голем број на сензори за да добијат јасна слика за нивната околина, така што ќе можат да одлучат што следно да направат. Обезбедување на точноста на овие податоци е најважна за создавање автономни автомобили на кои можете да им верувате . Тоа е клучната одговорност на Volvo Cars инженерите Јохан Вилисон и Матиас Кумлин. Нивната иновација е процес кој ги тестира податоците од сензорите на возилото против уред наречен Velodyne LIDAR сензор за вистина.Сензорот за LIDAR е уред поставен на покривот на автомобилот кој ротира со 10 вртежи во секунда и користи 64 ласерски зраци за скенирање на околината со неверојатни детали. Тој обезбедува само сурови податоци. Сепак, Јохан разви уникатен софтвер кој го толкува ова и идентификува артикли како што се други возила, ознаки за пешаци и велосипедисти, и тоа може да биде означено во активностите на автомобилот.

&"Сензорот LIDAR може да процесира толку многу податоци - тој е речиси неограничен," вели Јохан. "Ние го користиме за да ја провериме целосната авто-пилот функција - не само сензорите - и може да видиме како автомобилот се однесува, дали сопира во право време, или дали сигналот за управување е точен." Компјутерскиот софтвер им овозможува на Јохан и Матиас да ги идентификуваат било кои грешки и да ги поправат.

Овој процес се одвиваше на вистински патишта изминатата година и така и ќе продолжи во текот на фазата на тестирање. Тоа значи дека сите прашања ќе бидат решени од страна на вистински клиенти кои се зад воланот на своите автомобили кога тестот Drive me ќе започне во 2017 година. Нема да треба да врзат нешто на нивниот автомобил - тие можат да бидат сигурни дека, благодарение на иновациите и посветеноста на Volvo Cars инженери, тие ќе бидат во можност само да седат назад,да се релаксираат и да го остават автомобилот да вози. "

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива