12:30 AM | October 5 2015

Volvo Cars открива безбеден и непречен кориснички интерфејс за самовозечките автомобили

Volvo Cars претстави еден од најнапредните интерфејси и лесен за користење во индустријата што надгледува како возачите ќе ја префрлат контролата на режимот на автономно возење во претстојните автомобили.

"Доаѓањето на автономна технологија на возење значи дека односот помеѓу возачот и автомобилскиот кориснички интерфејс е од суштинско значење. Сигурното и лесно предавање на контролата е камен-темелник на секоја нова самовозечка технологија. 

Volvo Cars го дизајнираше неговиот IntelliSafe авто-пилот да биде едноставен и интуитивен. Автономниот режим се активира и деактивира со специјално дизајнирани рачки на управувачот.  

При влегување во рутата каде автономното возење е на располагање, автомобилот му дава порака на возачот дека е подготвен на авто- пилотот. Во исто време, сијаличките на рачките на воланот почнуваат да трепкаат.  

Возачот ги повлекува истовремено за да го активира автономен режим. Светлата на рачките потоа се менуваат во постојано зелени и авто- пилотот потврдува дека вози и надзор е препуштен на автомобилот. 

Кога автономното возење повеќе не е на располагање, се бара од возачот да преземе повторно. Се прикажува одбројување од 60 секунди. 

Ако возачот, поради некоја причина не ги користи на рачките за да ја преземе контролата во тој рок, автомобилот ќе го донесе на безбедната станица.  

Новиот IntelliSafe авто- пилот на Volvo ќе биде достапен прв пат на 100 XC90. Достапно е за потребите на проектот Drive Me во Гетеборг во 2017 година, најамбициозниот проект во светот за самовозечки автомобили. 

Следејќи го неговото користење во Drive Me, IntelliSafe авто-пилотот тогаш ќе се претстави на јавноста.

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива