12:30 AM | March 11 2016

BBC News ја искусува идната со самовозечките автомобили на Volvo

Проектот Drive me на Volvo Cars кој ќе вклучи 100 лица кои ќе тестираат самовозечки автомобили на јавните патишта во Гетеборг, постигна гордост на BBC вестите за автономни автомобили. Потенционирајќи го пионерски развој на самовозечката технологија на Volvo, приказната беше емитувана на интернет, вклучувајќи ги World Service и World News.

BBC дописникот за транспорт Ричард Весткот го доживеа самовозечкиот XC90, и дозна како оваа технологија ќе се справи со неочекувани ситуации. Ерик Келинг, сениро технички лидер на Volvo Cars за безбедност и за поддршка на автомобилски технологии, му објасни на Весткот што ќе се случи во итни ситуации. "Ако се случи нешто неочекувано автомобилот ќе се справи со тоа. Ние не можеме да сметаме дека возачот веднаш ќе преземе контрола ", рече тој. "Автомобилот ќе биде во можност да детектира и ќе забави да спречи несреќа."  

"Весткот исто така ја доживеа слободата што самовозечките автомобили ќе им ја даде на патниците преку гледање на филм додека е зад воланот. Не мора да возите, ќе им се овозможи на патниците да го поминуваат своето време во вршење на други работи", рече тој.

Почнувајќи во 2017 година на тестирањето на Drive me коe вклучи 100 обични луѓе околу Гетеборг ќе обезбеди информации и податоци кои помагаат развојот на технологијата да се претвори во секојдневна реалност; се очекува да биде првиот светски и јавен тест на самовозечки автомобили.

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива