12:30 AM | April 20 2016

Volvo Cars го најавува најголемиот тест на самовозечки автомобили на патиштата во Велика Британија

Д-р Виктор Трент, високи технички лидер за избегнување на судири на Volvo Cars центар за безбедност објаснува како Volvo Cars помогна да се промовира каузата на самовозечки автомобили на состанокот на европските министри за транспорт во Амстердам.

&"Самовозечките автомобили ќе ги направат патувањата побезбедно и се попријатни правејќи чекор напред кон Европа оваа недела. Се сретнав со европските министри за транспорт на еден настан во Амстердам каде што тие го одобрија договорот за соработка за да се обезбеди непречено воведување на автономни возила во ЕУ.

Volvo активно се залага за овој вид на договор бидејќи тоа ќе овозможи на законодавството да се стави на место. Ова ќе значи дека сите придобивки од самовозечките автомобили ќе може да се реализираат. Во Шведска, нови закони со кои ќе се овозможи испитување на самовозечките автомобили беа објавени претходно овој месец.

Соработката меѓу земјите е исто така важна. Постојат прашања како што се возачки дозволи и прекугранични патување. На пример - ако една земја вели дека е во ред да се патува без рацете на воланот, друга вели дека би можело да има проблем.

Она што сакаме да се избегне е колаж на прописи. Зборувавме за тоа во Вашингтон минатата година, a во Кина минатата недела, а ако Европа сака да го превземе водството таа мора да дејствува во единствен начин.

Ние им ја покажавме на министрите најновата верзија на нашата IntelliSafe Autopilot технологија во XC90 и V90. Една од големите разлики на нашата најнова технологија за авто-пилот е тоа што веќе не треба вашите раце да бидат на воланот при возење во автономен режим (иако возачот е законски одговорен за возење на возилото односно треба да врши надзор). Ова е голем чекор, и ние бевме во можност да добиеме ослободување од вообичаените прописи за да ја покажеме оваа функционалност на вистински патишта.

Друго подобрување е воведување на автоматски промени на ленти. Повторно, вие треба да ги држите вашите раце на воланот - само стиснете го индикаторот и, доколку е безбедно да го сторите тоа, автомобилот ја менува лентата.

Ние постојано ја развиваме технологијата на функцијата за авто-пилот додавајќи повеќе функции со текот на времето. Овие се технички подобрувања со кои ќе се подобри искуството на клиентите, така што ние имаме вистински карактеристики за автомобилите кои ќе се користат во тестот Drive Me и во крајна линија вопроизводството на автомобили.rdquo;

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива