12:30 AM | September 15 2016

Позади сцената: дознајте како ќе работат самовозечките автомобили

Сем Мехрафзон, главен инженер за превентивна безбедност на Volvo Car, објаснува како ќе функционираат сензорите на самовозечките автомобили.

"Сензорите кои веќе играат огромна улога во безбедноста во денешниот автомобил ќе бидат суштинска компонента на самовозечките автомобили. Кажете ни зошто

"Тие се очите на автомобилот. Имаме сензори насекадев во автомобилот за да открие што се случува околу него. На предниот дел има камера што е всушност составена од три камери во автономното возило во споредба со една самера во не-автономните и полу-автономните возила. 

"Имаме и преден радар и два задни радари за откривање на возила, на пример кога ќе се смени ленти. Ние треба да го детектираме на растојание од неколку стотици метри, со цел да видиме дали има автомобил кој се приближува брзо од позади. Исто така има и LIDAR -ласерски скенер кој детектира пречки на патот. "”

Дали има сензори во внатрешноста?

"Да, имеме исто така и Систем за мониторинг на возачот (DMS) кој е камера која ќе го детектира однесувањето на возачот - каде гледа, без разлика дали тие е поспани и дали престанал да го гледа патот.

"Оваа технологија не снима ништо, таму е само за да ви помогне. Таа е мојата омилена заради потенцијалните идни употреби. Ние би можеле да имаме систем за препознавање на лице како клуч, на пример, да може да се вклучи автомобилот со скенирање на лицето. " 

Што вклучува тестирањето на сензорите?

"Во Volvo ние секогаш одиме чекор подалеку, бидејќи безбедноста е вкоренета во сè што правиме. Ние правиме тестови во северниот дел на Шведска, тестови во пустините на Невада, како и поекстензивно тестирање за да се обезбеди предвидливоста која ја бараме. Ние, исто така, извршуваме голем дел од тестирањето на обиколницата во Гетеборг која ќе се користи за нашите Drive Me испитувања.

Како ќе ги интегрирате сензорите во автомобилите?

&"Ние треба да ги наместиме сензорите така за да бидеме сигурни дека се во најдобра позиција и да работат правилно без да го загрозат дизајнот на автомобилот. Уште потешко е со внатрешни пакувања кога се поставува камерата за следење на возачот, на пример. Како да го интегрираме тоа? Имаме таков убав ентериери со толку малку копчиња и чисти површини па воведување на било што мора да биде многу добро смислено за да не биде очигледно и да не ја направи внатрешноста да изгледа помалку привлечна. "

Значи важно е каде ќе бидат поставени?

"Да. Со надворешните сензори постојат проблеми со валкање од кал, снег, мраз и така натаму. На пример, треба да се предвиди она што се случува кога тежок снег го покрива автомобилот, а потоа се претвора во мраз. Како резултат на тоа, ние ќе ги наместиме сензорите на некој начин да го избегнат тоа без да влијаат на надворешниот дизајн. "

Што се случува ако сензорот престане да функционира?

"Ние имаме вградено вишок сензори. Тоа значи дека со помош на неколку сензори, ако некој се расипе,ќе имаме резервна копија. Тој ќе работи беспрекорно без потреба од интервенција на возачот. Сензорите можат да ја откријат блокадата и тие ќе му кажат на автомобил ако не можат да видат нешто и автомобилот ќе го игнорира тој сензор.Така тој ќе се исклучи."

Дали е можно сите да престанат да работат?

"Па првата генерација на самовозечки автомобили со Autopilotнема да биде самостојна при обилни врнежи од снег, во секој случај, бидејќи тие мора да користат ознаки на линија како упатства. Во овој случај системот ќе се исклучи и безбедно ќе го однесе автомобилот на страна на патот и ќе паркира. Ние точно знаеме каде да запре возилото и каде да паркира. ”

Како Drive Me тестот се вклопува во ова?

&"Тоа е следниот чекор. Откако ќе ги провериме сензорите во нашите сопствени испитувања тие ќе се користат во Drive me тестовите со почеток по истекот на летото во 2017 година " 

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива