12:30 AM | February 29 2016

Министрите се возат во самовозечкиот XC90

За прв пат во историјата, некој надвор од Volvo Cars бил возен во самовозечки XC90 со функции од Drive Me проектот на Volvo Cars.

Ана Јохансон и Мелани Шулц ван Хеген, министри за инфраструктура во Шведска и Холандија, ги посетија Volvo Cars во Гетеборг минатата недела. Тие дојдоа да разговараат за тоа како властите можат да го олеснат воведувањето на самовозечки автомобили на јавните патишта. "Имавме добра дискусија за тоа како Шведска и ЕУ заедно со Volvo Cars можат да соработуваат со законодавството околу автономните автомобили", вели Андерс Керберг, потпретседател на Владини прашања.

По разговорите, министрите беа возени од Торсланда до аеродромот во XC90 со истата функционалност како автомобилите кои ќе се користат во проектот Drive me на Volvo Cars ". Ова беше прв пат некој надвор од компанијата да биде возен од таков автомобил. Ерик Келинг, сениор технички специјалист, бил во автомобилот за да го следи хард дискот и да одговори на прашањата. "Тие беа многу импресионирани од нашата технологија. Поставуваа многу прашања и сакаа да разберат како да се олесни лансирањето на овие автомобили, " вели Ерик Келинг.

Во текот на 2017 година тековниот истражувачки проект Drive me на Volvo Cars ќе добие поголема флота тестирана од страна на луѓе надвор од Volvo. Тогаш автономни возила ќе возат и ќе бидат возени од вистински корисници на патиштатата во Гетеборг, Шведска. Проектот ја зајакнува водечката позиција на Volvo Cars како лидер во автономната технологија на возење градејќи се цврсто на својата основа за безбедност. Volvo Cars има визија дека никој не треба да бидат убиен или сериозно повредени во новиот Volvo од 2020 година и автономните автомобили ќе бидат важен фактор во остварувањето на таа визија.

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива