12:30 AM | April 1 2016

Самовозечки автомобили: Може Кина да го преземе водството?

Кина ќе има многу важна улога во развојот на самовозечки автомобили кои ќе го трансформираат начинот на којшто се движиме околу преполните градови.Ова ќе биде предмет на меѓународниот семинар за автономно возење што ќе се одржи во Пекинг на 7 април од страна на Volvo Cars.
Кина ќе има многу важна улога во развојот на самовозечки автомобили кои ќе го трансформираат начинот на којшто се движиме околу преполните градови. Ова ќе биде предмет на меѓународниот семинар за автономно возење што ќе се одржи во Пекинг на 7 април од страна на Volvo Cars.

На семинарот во Пекинг ќе се разговара за овие прашања и за улогата на Кина како потенцијален глобален лидер во развојот на самовозечките автомобили. Меѓу 400-те учесници ќе бидат шведски и кинеските владини претставници, како и претставници на автомобилската индустрија од Volvo Cars и академските институции, меѓународни и локални кинеските медиуми. Настанот ќе биде дел од иницијативата на Volvo да ги натера владите, законодавците и индустријата на соработка за развој на самовозечките автомобили, начин на работа кој веќе е имплементирана во Шведска преку Drive Me проектот во кој Volvo заедно со другите партнери претставници на јавниот и приватниот сектор соработуваат со цел да ги направат самовозечките автомобили реалност.

Освен разговарање за тоа како самовозечките автомобили ќе помогнат за подобрување на транспортната мрежа на Кина, ќе одговорат на предизвиците за стекнување на одобрение за испитување на самовозечките автомобили на јавните патишта.

Ова е трет во серијата на Volvo Cars семинари за самовозечки автомобили. На почетокот во Вашингтон извршниот директор Хакан Самуелсон објави Volvo Cars will accept full liability for the actions of its autonomous cars. This was followed by a debate at the Swedish parliament building in Stockholm in March 2016, entitledдека Volvo Cars ќе прифати целосна одговорност за постапките на своите автономни автомобили. Ова беше проследено со дебата во зградата на шведскиот парламент во Стокхолм во март 2016 година насловена “Иднината на самодвижечките автомобили – закана или можност?

Следниот настан ќе се одржи во Лондон и ќе се фокусира на импликациите на самовозечки автомобили врз индрустријата за осигурувања.

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива