12:30 AM | August 15 2016

Учење на Volvo како автономно да смени лента

Мохамед Али, тим лидер на Volvo Cars за одлуки и контролни алгоритми објаснува како идните Volvo автомобили самите ќе ги надминат сите други.

Волво што може ги преземе сите функции. Како ќе функционира тоа?

&" Тоа е како ваша сателитска навигација само повеќе елаборирана. Во иднина ќе ја поставите вашата дестинација и вашиот автомобил ќе ја пресмета маршрутата - исто како што прави денес - но, тогаш тоа ќе ја погледне рутата и ќе одлучи однапред кои ленти да се позиционираат додека вози. Потоа во текот на возењето ќе треба да одлучи кога точно да започне со менување на лентата - којa дупка да ја избегне, колку да се забрза или успори. Па така постојат многу одлуки да се преземат од страна на алгоритмите кои се развиваат. ";

Може автомобилот го промени своето мислење ако околностите се променат?

&" Да. На пример, автомобилот може да прекине со менување на лентата, ако автомобилот одзади одеднаш почне да забрзува - но само до одреден степен. Откако сте над маркерот на лентата, да не се прекинува маневарот. "

Што ако автомобилот има дилема? Може да има пречка принудувајќи го автомобилот да сврти, но има сообраќај во спротивната насока?

&" Нашиот пристап е цело време да се преземаат мерки на претпазливост за да не се најдеме во ситуации со коишто не можеме да се справиме. Да речеме дека поминуваме автомобил кој стои на страна на патот. Ако надојде некој пешак, ние ќе немаме шанса да реагираме. Тоа е причината зошто ние преземаме мерки однапред. Ако не може да се види она што е зад автомобилот во текот на возењето, ќе забавиме доволно, така што ќе може да реагира ако е потребно. Исто така, осигуравме да има доволно маргини да се движи странично, ако тоа биде потребно. ";

Освен менувањето ленти, кои други сценарија ги гледаш?

&" Тука е одлуката да го однесеш автомобилот до станица за безбедност. Ако некогаш имате дефект, автомобилот треба да биде во можност да се справи со тоа самиот - ние никогаш не се потпираат само на возачот. Значи ние треба да бидеме во можност да го доведеме автомобилот до станицата за безбедност."

Кога ќе биде достапна оваа технологија за корисниците?

&" Првите клиенти ќе бидат во можност да ги тестираат на пример, полу- автономна промени на лентата почнувајќи од следната година. Првите пилот- автомобили ќе бидат многу способни автономни автомобили кои треба да бидат надгледувани од страна на возачот. Кога ќе стигнат на патот автомобилите ќе бидат во можност да се справат со повеќето ситуации без помош од страна на возачот, но тој или таа се уште треба да ги надгледуваат и се уште се одговорни за автомобилот. Тогаш ќе требаат уште околу две години да ја развиеме технологијата и да докажеме дека овој систем е апсолутно безбеден. Се надеваме дека ќе имаме целосно автономни автомобили во производство околу 2020 година, иако има многу неизвесности. ";

Освен тоа што им се врати на луѓето дел од своето време на автопатите,кои се другите предности на оваа технологија?

&" Безбедност. Самовозечките автомобили се многу попредвидлива од луѓето. "

А кој е вашиот најголем предизвик?

&"Најголем предизвик се луѓето во сообраќајот и како да се справиме со неизвесност за тоа како другите учесници во сообраќајот може да се однесуваат? Ние мора да бидеме сигурни дека било кој разумен маневар што го прави друг автомобил, ние би биле безбеден, но без да бидеме претерано претпазливи. Друга предизвик е убедливо да се докаже дека овој систем е безбеден. "

Како ќе се осигурате дека технологијата е безбедна?

Критичниот дел проверката е да се осигура дека возилото може да се справи со сите исклучителни ситуации кои може да се појават на патот. Може да се случат непредвидени ситуации во однос на сообраќајни ситуации, временски услови или грешки во систем. За да бидеме сигурни дека системот може да се справи со ова ќе собереме големи количини на податоци за мерење од возењето во реалниот живот, но исто така ќе симулираме ситуации користејќи компјутерски кластери.

Со други зборови, самовозечките автомобили ќе бидат многу побезбедни од човек- возач?

&" Да, многу посигурни. ";

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива