12:30 AM | May 12 2016

Volvo приклучува коалиција за да промовира побезбедни самовозечки автомобили

Volvo Cars се здружи со некои од светските најиновативни компании кои ќе им помогнат го забрзаат воведувањето на самовозечки автомобили, кои имаат потенцијал драматично да ја подобрат безбедноста на патот.

Коалицијата на самовозечки возила за побезбедни улици е група основана од страна на Volvo Cars, Ford, Google, Uber Lyft, сервис за изнајмување автомобили. Целта на Коалицијата е да помогне " да се реализира безбедност и општествени бенефиции на самовозечките автомобили" во САД. Ќе работат со граѓанските организации, општините и претпријатијата да ја донесат визијата на самовозечки автомобили на патиштата и автопатите во Америка".

Дејвид Стрикленд, администратор на Националната безбедност на сообраќајот (NHTSA); владина агенција на САД одговорна за безбедноста на патиштата - од 2010-2014 година ќе биде советник и портпарол на Коалицијата. Во NHTSA Стрикленд ја издаде првата автоматизирана политика за возилото и водеше кампањи против возењата со нарушена здравствена состојба и расеаност.

Г-дин Стрикленд рече: "Авто-возечката технологија на возилата ќе ги направи америчките патишта побезбедни и помалку оптеретени. Најдобриот начин за оваа иновација е да се има една јасен сет на федерални стандарди и Коалицијата ќе работи со креаторите на политиката за да најдат вистински решенија кои ќе го олеснат распоредувањето на самовозечките автомобили. "

Подобрување на безбедноста на американските патишта е една од клучните цели на Коалицијата. Во 2015 година имало 33.000 смртни случаи на патиштата во САД според бројките на NHTSA, се проценува дека 94% од сообраќајните незгоди се предизвикани од човечка грешка.

Коалицијата вели дека авто-возечката технологија, исто така, ќе ја "зајакне јавната безбедност и мобилност за стари лица и лицата со хендикеп, ќе го намали сообраќајниот метеж, подобри квалитетот на животната средина и унапреди ефикасноста на транспортот" .

The Verge го опиша формирањето на групата како "моќен потег од страна на големи имињата од новата технологија", а Forbes изјави дека коалицијата “вбрјува меѓу своите членови на некои од највлијателните компании во светот.”

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива