Авто-пилот, очекувајте го неочекуваното

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, November 6 2015

Volvo Cars ги објави деталите за тоа како неговите самовозечки автомобили ќе помогнат да се направат патишта побезбедни за секого. Говорејќи на Меѓународната конференција за автомобили без возач во Аделаида, Австралија, д-р Виктор Трент, сениор технички лидер за избегнување судири на Volvo Cars Центарот за безбедност изјави дека автономните автомобили на компанијата ќе "очекуваат екстремни ситуации“.

Drive me тестот на Volvo Cars ќе стави 100 самовозечки автомобили на јавните патишта во 2017 година и технологијата IntelliSafe авто-пилот што тие ги користат ќе биде способни за справување со секој аспект од возењето, вклучително и оценување на опасни ситуации, изјави Трент. Самовозечките автомобили во проектот Drive me се исклучително интелигентни за разлика од нас луѓето, тие може да следат со 360 ° поглед околу автомобилот. Никогаш нема да бидат расеани или да заспијат. Програмирани се да возат внимателно и да се држат настрана од критични ситуации. Ако има итен случај тие реагираат побрзо од повеќето луѓе. ""

И покрај тоа што е невозможно да се гарантира дека самовозечките автомобили Volvo Cars ќе бидат во можност за да ги избегнат сите несреќи, тие ќе бидат подготвени за екстремни ситуации, изјави Трент. "Ако се појави ситуација која не може да се предвиди, системот е програмиран да ги следите правилата на сообраќајот, да остане во лентата и да сопре колку што е можно побрзо за да се избегне или да се ублажи ситуацијата", објаснува Трент. "Нашиот автомобил никогаш не ќе мора да направи избор удирање во пешак или во друг автомобил, на пример."


Трент Виктор