Новиот S90 го отвора патот за автономна иднина

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, January 26 2016

Volvo S90 е иновативен нов седан на брендот. Воведува полу-автономни карактеристики што покажуваат колку Volvo ја развива технологија која ќе ги направи самовозечките автомобили реалност. Мрежата на софистицирани сензори и компјутери на употреба во S90 се камен темелник за целосно автономен автомобил на иднината. Со користењето на истите автомобилот може да ја следи неговата околина со прецизни детали и да дејствува на потенцијални опасности.

Полу-автономни карактеристики - камен темелник за иднината авто-возење автомобили

Технологијата Standard City Safety детектира други возила, пешаци и велосипедисти на патот, дење или ноќе, го предупредува возачот и ако е потребно сопира за да се избегнат или ублажат судири. Ново за S90 е првата функција во светот која исто така може да открие големи животни како лос и елен.

Run-off road Mitigation е уште една иновација стандардна за S90. Оваа иновација користи камери и сензори во S90 за да го најде работ на патот. Ако автомобилот почне да скршнува од патот нежниот управувач го води автомобилот назад на лентата. Во екстремни околности ги активира сопирачките за да се избегне или да се ублажи ситуацијата додека возачот може да го замени автомобилот во кој било момент.

S90 е на располагање со втората генерација Pilot Assistас. Оваа полу-автономни функција - која беше воведена на новиот XC90 - работи заедно со Active Cruise Control за да се направи возењето побезбедно и порелаксирано. Автоматски кочи и го забрзува автомобилот за да го одржи на безбедно растојание автомобилот пред вас и користи нежна управувачка сила за да го задржи автомобилот во рамките на своите ознаки. За S90, Pilot Assist работи со брзина до 130 km / h (Во споредба со 50 km / h за XC90) и веќе не му треба автомобил анпред, што го прави корисен за поширок спектар на патишта и ситуации.

Полу-автономни и автономни технологии

Овие достигнувања во полу-автономната технологија за S90 го нагласија начинот на кој Volvo Cars ја развива IntelliSafe технологијата со авто-пилот фокусирајќи се на потребите на клиентот и градејќи се на постоечките функционалности. Тоа е уште една отскочна даска на патот кон целосно самостојни автомобили кои се дизајнирани да се вклопуваат совршено со начинот на кој луѓето живеат и возат.

Повеќе информации во врска со разликите помеѓу полу-автономни и автономни технологии
тука