Самовозечки автомобили 2020 - ако општеството е подготвено

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, March 14 2016

Џејкоб

„Властите и индустријата имаат исти гледишта на големите можности кои самовозечките автомобили ги нудат. Оваа заедничка основа се покажа јасно на трибина во Стокхолм вчера."Нашата цел е да им понудиме на нашите клиенти самовозечки автомобили од 2020 година, но за да успееме ќе биде многу важно да ги имаме властите и политичарите со нас", изјави извршниот директор Хакан Самуелсон".

Volvo Cars го води развојот на автономни автомобили. Со проектот за тестотDrive Me, каде што вистински клиенти ќе патуваат во самовозечки автомобили компанијата зема голем чекор кон комерцијализација на оваа технологија. Но да се однесе понатаму потребно е општество кое е подготвено за самовозечки автомобили.

За да го потенцира ова прашање Volvo Cars беше еден од организаторите на панел дебатата во шведскиот парламент нагласувајќи дека Шведска има потенцијал да ја води глобалната транзиција кон автономен транспортен систем.

Дел од панел дебатата беа претставници на властите, академските институции и бизнис-секторот. Џејкоб Грамениус, в.д. директор на Transportstyrelsen рече: "Ако сакаме да се намали бројот на несреќи, самовозечките автомобили ќе бидат од клучно значење.

&ldquo"Властите ќе треба да се подготват за тоа на многу различни начини, а ние анализираме како да се прилагодат на законодавството за да не го попречуви техничкиот развој. Ние почнавме студија каде што гледаме на можни правила и предлозите не се далеку."

Многу од членовите на парламентот беа да ја слушаат дебатата. Очигледно беше дека постои вистинска волја да соработуваат од сите партии за решавање на проблемите to поврзани со тоа.

Стратешка програма за иновации Drive Sweeden е инициранa од страна на шведската влада за да се олесни спроведувањето на автономен транспортен систем. Јан Хелакер, програмски директор на Drive Sweeden беше во Стокхолм да ja следи дебата. Тој рече: "За мене не постои сомнеж дека проектот Drive Me на Volvo е светски водечки. Јас верувам во него со сето срце.

&"Имаме фантастична шанса да го промениме начинот на кој живееме и во исто време да се движиме кон одржливо општество. Ние мора да се движиме со брзо темпо не само во областа на законодавството кадешто гледам потенцијална пречка ".

Ќе има повеќе семинари и трибини со цел истакнување на прашања поврзани со иднината на автономното возење. Имаше еден во Вашингтон во октомври, а претстојните семинари се планира да се одржат во Лондон и Пекинг во наредните месеци.

&"Овој семинар беше важен бидејќи ние сакаме владата целосно да го искористи на проектот Drive me. Проектот ќе ja зајакне конкурентноста на Шведска и исто така има големи општествени придобивки од транспортот со самовозечки возила, како што се подобрување на безбедноста и протокот на сообраќај ", рече Андерс Карберг, потпретседател на Владини работи на Volvo Cars.

Гледајте го видеото