Самовозечки автомобили - пет клучни прашања

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, May 20 2016

Самовозечки автомобили – пет клучни прашања

Volvo Cars помогна да се отвори патот за самовозечките автомобили кои ќе ги направат патувањата побезбедни преку дискусија за клучните прашања околу нивното воведување на семинар во Лондон. .

. На настанот кој беше организиран од страна на Volvo Cars и Thatcham, истражувачка организација за моторни осигурувања од Велика Британија, се собраа некои од најдобрите експерти во Велика Британија во областа автономно возење.Еве пет клучни теми кои се дискутираа:

1. “Автомобил без возач ” е се уште далеку
Панелот на експерти се согласија дека автономната технологија на возење ќе пристигне во фази и дека вистински "Автомобил без возач" кој нема потреба од човековите команди за секое патување од А до Б точка е многу години далеку.

Иан Форбс, раководител на Центарот за поврзани и автономни возила, единица на Владата целеше да ја направи Велика Британија лидер во возила со автономна технологија: "Јас не мислам дека тоа е проблем кој може да се сокрие. Постои искушение да се гледа далечната иднина кога автомобилите се целосно без возач и да се размислува што тоа би можело да значи за нашиот систем. Но, мислам дека постојат проблеми кои треба да се одговорат сега. "

Ерик Келинг, сениор технички лидер, Технологија за безбедност и поддршка на возачите на Volvo Cars: "Сметаме дека задачата за создавање на самовозечки автомобил што може да тргне од било кое А до било кое Б место во било кои временски услови или услови во сообраќајот е премногу голема, така што значително го намаливме обемот. Но во ограничениот обем ние треба да докажеме дека самовозечкиот автомобил може да се справи со сите замисливи сообраќајни ситуации кои можат да настанат.

&"Тоа е вистинскиот предизвик со целосно автономно возило. Не се состои само во тоа да се направи демо диск и да се докаже дека автомобилот може да се вози сам. Туку да бидеме сигурни дека автомобилот може да се справи со нешто што може да се случи на патот. Исклучителни ситуации, како што се остатоци што паѓаат од камиони, пешак на автопат или елен кој преминува на патот. Автомобилот мора да биде во можност да се справи со тоа бидејќи возачот нема -. Тој ќе прави нешто друго ".

2. Одговорноста е важна
Одговорноста во случај на судир беше една од главните теми. Volvo Cars веќе најавија дека ќе бидат одговорни за делата на своите самовозечки автомобили кога се во режим „Автопилот“ и оваа изјава беше клучна точна на дискусија.

Хакан Самуелсон, Volvo Car Group претседател и извршен директор: "Одговорноста е од клучно значење. Ние не веруваме дека е многу храбра изјава да се каже дека кога автомобилот е во автономен режим тоа е прашање од одговорност на производот, доколку тој системот е дефектен тоа е наша одговорност. Мислам дека ако не сте подготвени да ја дадете оваа изјава, тогаш навистина немате производ да понудите. Кој сака автоматско возење кое ќе мора да се надгледува? Или ќе го направите тоа или не треба да се обидувате."

&."Мислам дека може да понудиме поддршка на осигурувачката индустрија. Ако нешто не е во ред, тоа е наш проблем. Да се има јасни цели е конструктивен придонес во индустријата."

3. Автономните автомобили мора добро да се вклопат
Една од периодичните теми беше дека автономните автомобили мора да бидат во можност да комуницираат добро и со рачно управувани возила и другите учесници во сообраќајот, особено во раните фази на нивното воведување на јавните патишта.

Матеј Ејвори, директор за истражување, Thatcham Research: "Едно од клучните прашања е дека овие системи ќе бидат многу претпазливи , така што тие секогаш ќе оставаат безбедно растојание, што значи дека другите поагресивни возачи - во рачно управувани автомобили - ќе ги пополнат тие празнини.

&"Како самостоен возач може малку да се нервирате затоа што вашето возило е толку претпазливо. Ако ви е дозволено да правите нешто друго - како што е гледање телевизија - нема да се грижите ако патник скокне пред вас. Но ако треба да седите таму и да ги следите автоматските системи, ќе ги замените бидејќи ќе бидете изнервирани. "

Ерик Келинг: "Јас не мислам дека ние ги знаеме ненамерните последици на самовозечките автомобили во сообраќајниот систем каков што го знаеме денес. За да дознаете треба да го направите тоа. Самовозечките автомобили ќе ги следат сообраќајните правила, но како точно другите учесници во сообраќајот ќе реагираат на нив, не знаеме. Со имплементирање автомобили на јавен пат и почитување на она што се случува околу нас, подобро ќе не разберат."

4. Законите на патот ќе мора да се променат
Соработка помеѓу производителите на автомобилите, патните контроли, осигурителните компании и владините агенции за развивање на вистинска инфраструктура ќе биде од клучно значење за најголем дел од придобивките од самовозечките автомобили, се согласија експертите.

Хакан Самуелсон: Навистина ни треба плодна соработка со властите. Треба да ги отстраниме сите правни пречки со цел да го направиме самовозењето реалност."

Петар Шо, главен извршен директор, Thatcham Research: "За пет години автомобилскиот простор ќе се промени значително. Прописите во сообраќајот на патиштата ќе се променат."

5. Знајте ги вашите граници
Експертите се согласија дека, како што се развива самостојната технологија на возење, еден од најважните фактори ќе биде дека возачите се свесни за своите ограничувања. Некој, исто така, сугерираше дека возачите би можеле да добијат дополнителна обука.

Џејмс Далтон, директор, Генерално осигурување, Здружение на британските агенти за обезбедување: "Потрошувачите да ги разберат границите на автономијата на возилото е многу важно. Знаеме многу добро од конвенционалните возила дека возачите погрешно разбираат што нивните автомобили можат и не можат да направат."

&"Мое лично мислење е дека употребата на терминот автомобил без возач не е само погрешен, туку потенцијално опасен. Барем во долг рок, автомобилот ќе бара обучен, компетентен и трезен возач да ја надгледува неговата работа, дури ако автомобилот работи самостојно. "

"Хакан Самуелсон, претседател и извршен директор на Volvo Car Group: "Мислам дека можеби ќе биде потребна некоја посебна обука. Овие се вид на прашања кои ќе се појават кога ќе почнете со користење на оваа технологија. Ајде да ја пробаме и да видиме како треба да се регулира."