Volvo и помага на Австралија да се подготви за самовозечки автомобили

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, November 26 2015

Volvo Cars успешно го спроведе првиот тест на автономен автомобил на патиштата во Австралија отворајќи го патот за воведување на технологијата. Тестот, дел од Меѓународната конференција за автомобили без возач во Аделаида е првиот чекор кон донесување автономни автомобили во Австралија.

XC90 опремен со технологија на Volvo IntelliSafe авто-пилот возеше на
затворениот дел на Јужниот автопат во Аделаида носејќи го премиерот на Јужна Австралија Џеј Ведерхил. Јужна Австралија е посветена на развојот на самовозечки автомобили, рече Ведерхил. "Ние сакаме да бидеме меѓу првите редови на оваа промена кон индустрија која се очекува да биде во вредност од повеќе од 90 милијарди австралиски долари на глобално ниво до 2030 година", рече тој.

Демото на Volvo Cars го одбележува почетокот на воведувањето на самовозечките автомобили во Австралија. Работењето со Истражувачкиот одбор на Австралија и австралиските влади ќе прикажат сеопфатна познавање на технологијата на проектот на Volvo.

ABC News објави дека
се одвива непречено, додека Сиднеј Морнинг коментираше за бенефициите за безбедност на технологијата.. The Australian рече дека демонстрациите покажаа дека една нова ера на автомобили без возач е неминовна и Business Insider Australia го опиша настанот како: "голема пресвртница за развојот во Австралија на технологијата автомобили без возач."

Сениор техничкиот лидер за избегнување на судири на Volvo Cars, Трент Виктор, рече дека Австралија е совршено прилагодена за да ги искористат предностите на самовозечките автомобили. "Автономни возила ќе ги направат помалку досадни огромните растојанија и долгите патувања кои се дел од возењето во Австралија“, рече тој.

"Важно е за Австралија да го одржи темпото на развој така што ќе биде подготвена за самовозечки автомобили во следните неколку години", додаде тој."