Ние создаваме "очи" кои ќе им помогнат на самовозечките автомобили да функционираат.

Назад
HeritageNews TextHeader
Published 12:00 AM, July 27 2016

Joakim Lin-Sörstedt, технички експерт на Volvo Cars Sensor Fusion, ни кажува како повеќе од 20 очи се осигурале дека самовозечките автомобили знаат точно што е околу нив.

Функцијата со која ќе работите им помага на автономните автомобили сами да се возат. Како функционира тоа?

&"Автомобил кој се вози сам треба да преземе одредени одлуки. За да го направи тоа, му треба точни и силна информација. Мојата функција - сензор за агрегација - го овозможува токму тоа. Сфатете го тоа како два дела на мозокот. Еден дел ја скенира срединара и ги пренесува податоците на друг дел од мозокот кој потоа ќе одлучи што да прави и кога, на пример, да изврши промена на коловозна лента. ";

Со каков вид на информации ја храните оваа "друга половина на мозокот"??

&"Ние им дадовме на автомобилите описи на животната средина, поглед од 360-степени на она што е околу нас. Значи, каде точно се другите учесници во сообраќајот? Каков вид на учесници се тие? Автомобил, автобус, камион? Колку брзо возат и во која насока? И исто толку важно, ние исто така треба да му кажеме на донесувачот на одлуки каде точно е патот и каде сме ние. "

Значи користите GPS?

&"Тоа не е толку едноставно. Ни треба точност од 10 см. Тоа е многу предизвикувачки, но е од суштинско значење за безбедноста. Па ние ги користиме нашите сензор податоци и ги споредуваме со посебни, неверојатно детални мапи со висока дефиниција. И така знаеме каде сме. ";

Со каков вид на сензори работите?

&„Стигнавме многу подалеку од првиот систем за адаптивна контрола кој користи само еден сензор за радар. Во нашите сегашни прототипи, ние имаме повеќе од 20 сензори на целиот автомобил. Тоа се камери, радари и ласерски скенери (исто така познат како LIDARs). Сите тие се многу добри во различни нешта. Мојата работа е да ги соберам сите податоци што ги произведуваат и континуирано да обезбедам стабилна слика. Ние не може да си дозволиме да пропуштиме ништо, па поставивме сензори на таков начин што тие ги покриваат за слабостите на другите. Некои од нив се одлични за откривање на брзина, други подобри во донесување на форми, некои се чувствителни на светлина, додека други не се, и така натаму. "

Тоа звучи комплицирано -а тоа ќе се зголеми откако ќе го инсталирате во производството на возило, така?

&"Да. Релативно лесно е да се изгради систем кој ќе работи во демо, но создавање на систем кој цело време работи многу добро е потешко. И не само тоа, ние, исто така, сакаме да бидеме во можност да ги скриеме сензорите за да можеме да дизајнираме добар изглед на автомобилот. "

Дали е ова нешто што се тестирање како дел од пилот-проектот DriveMe во Шведска?

&"Така е. DriveMe тестот ни овозможува да го изложиме системот на сообраќајни сценарија од реалниот животј. Овој вид на развој е интензивен за податоците. Ние веќе го нахранивме огромни количини на податоци. И DriveMe ќе ни даде вредни податоци за новиот квалитет ".;

Дали тоа значи дека самовозечките автомобили ќе бидат наскоро тука?

&"Не бaш. Пред да го ставиме во производство целосно автономен автомобил ние треба да докажеме дека е безбеден. Ќе ја потврдиме нашата АД технологија во рамките на Drive me тестот почнувајќи од следната година и да почнеме од таму. Нашата цел е да имаме комерцијална понуда во околу 2020 година. Но, како што реков, прво треба да се докаже дека тој е безбеден. Сакам да мислам на моите две деца кои седат на задното седиште додека јас го користам овој систем. Јас секогаш се прашувам, дали е ова навистина безбедно за да се пушти во јавност? Само кога сите ние ќе бидеме апсолутно убедени дека овој систем е стабилен и ги исполнува најстрогите стандарди за безбедност ќе ја видиме оваа технологија во Volvo. ";