CHARLES CAUDRELIER

Разбирање на определбата

Скиперот на Dongfeng Тркачкиот Тим Charles Caudrelier и неговиот не откажувачки карактер мотивира за долгото патување пред вас.

После повеќедневно пловење по бурни мориња, лесно е да се умориш и ослабиш. Но тој се гордее што од прва рака дозна до каде води решителноста, во секаква околност.

” Го преживеаја Јужниот Океан, најопасната етапа на Volvo Ocean Race и прославија во Кејп Хорн. Тој е репер за сите морнари. Понатаму воздухот се затоплува и морските бранови се смируваат. Тркајќи се до брегот на Уругвај, водеа тесно и целта беше само на 1.254 км. Тогаш се смени се.

„Пловевме спроти ветерот, не беше многу ветровито, а морето беше мирно. Одеднаш чувме кршење“, рече Шарл Кодрелје, член на екипажот на Групама за време на едицијата 2011-12. „Во првите секунди гледате насекаде и набргу сфаќате дека се скршил јарболот“.;

CHARLES CAUDRELIER - бродар, Dongfeng Race Team

Никогаш не се откажувај. Тоа цело време си го кажувам во глава и тоа сакам ги научам другите во тимот. Не ја губи надежта по првото коло доколку не сме биле најдобри или сме разочарани од резултатот. Може да напредуваме.

Опремата на Групама пукна на 10 метри над палубата додека се тркаа кон финишот на 5-та етапа до Нов Зеланд до Бразил. Другиите 21 метар од јарболот, заедно со едрата, се урнаа врз палубата и се растурија низ океанот. Чамецот запре.

“Чудо беше тоа што немаше звук,” рече Caudrelier . “Неколку минути мислевме дека завршила трката или дека ќе изгубиме.”

Откако се утврди дека целиот екипаж е безбеден, започна операција со која се беа извадени сите делови од морето.

Тимот имаше две опции: да се повлече од етапата и да ги изгуби сите поени, чекајќи да биде заменет јарболот или да се обидат да пловат со привремен јарбол и да се надеваат дека ќе се вратат во трката... со многу помала брзин

Одлуката беше лесна 

После една недела, решителниот екипаж ја премина линијата во Итажаи , Бразил, финиширајќи на 3-тото место со 20 поени. „Во тоа време бевме фокусирани на победата и кога се скрши јарболот моравме бргу да ја смениме стратегијата“, призна на финишот капетанот на Групама Франк Камас.„Навистина разочарувањето беше големо, но мислам дека можеме да се гордееме со тоа што го постигнавме. Овие нешта ве прават посилни ако ги пребродите  

“Ние не сме јунаци, верувам дека сме само добри морнари“, рече Камас.

Заменетиот јарбол на Групама пристигна во Бразил и тимот успешно ги заврши останатите осум етапи од трката. Групама беше прогласен за победник на Volvo Ocean Race 2011-12. Секој поен вредеше.

Кодрелје во предизвикот да плови со заменет јарбол виде авантура и му беше мило што беше дел од неа. Успехот не е сладок ако е лесен.

Сега, како капетан на тркачкиот тим Донгфенг за трката во 2014-15, оди со истата решителност и став. Тој е полукинез, половина меѓународни екипажи имаат неколкумина кои првпат пловат околу светот

 &„Не откажувајте се никогаш“, вели Кодрелје. „Тоа мора да го имам на ум и да им го кажам на луѓето во мојот тим. Не губете верба после првата етапа ако не сме најдобри или сме разочарани од резултатот. Можеме да напредуваме“.;

Повеќе за трката

Volvo Ocean Race Edition

Нашето признание за трката – со уникатни дизајн елементи направени да го отелотворат духот на човечкиот предизвик.

Следете ја трката во живо

Погледнете ја мапата, видете каде се наоѓаат, како се справуваат и што е ново.