Спецификација

Every detail matters

Изберете 1-2 мотори за споредба

Изберете 1-3 мотори за споредба

Изберете мотор

Дизел

Бензински

V40

D2 (120 кс) aut

D2 (120 кс) man

D3 (150 кс) aut

D3 (150 кс) man

T2 (122 кс) aut

T2 (122 кс) man

T3 (152 кс) aut

T3 (152 кс) man

 • Мотори
  Име на мотор

  D4204T13

  D4204T13

  D4204T16

  D4204T16

  B4154T3

  B4204T17

  B4154T2

  B4204T33

  Опис на тип на мотор

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски бензински турбо мотор со директно вбризгување

  Четири цилиндерски бензински турбо мотор со директно вбризгување

  Четири цилиндерски бензински турбо мотор со директно вбризгување

  Четири цилиндерски бензински турбо мотор со директно вбризгување

  Погонски механизам

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Број на цилиндри

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  Зафатнина на мотор

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1498 cc

  1969 cc

  1498 cc

  1969 cc

  Дијаметар на цилиндар

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  Од на клип

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  70.9 mm

  93.2 mm

  70.9 mm

  93.2 mm

  Највисока моќност на мотор

  88 kW

  88 kW

  110 kW

  110 kW

  90 kW

  90 kW

  112 kW

  112 kW

  Коњски сили (кс)

  120 hp

  120 hp

  150 hp

  150 hp

  122 hp

  122 hp

  152 hp

  152 hp

  Вртежи при највисока моќност

  3750 rpm

  3750 rpm

  3750 rpm

  3750 rpm

  5000 rpm

  5000 rpm

  5000 rpm

  5000 rpm

  Вртежен момент

  280 Nm

  280 Nm

  320 Nm

  320 Nm

  220 Nm

  220 Nm

  250 Nm

  250 Nm

  Број на вртежи при највисок момент

  1500 - 2250 rpm

  1500 - 2250 rpm

  1750 - 3000 rpm

  1750 - 3000 rpm

  1800 - 3500 rpm

  1200 - 3500 rpm

  1800 - 4000 rpm

  1300 - 4000 rpm

  Тип на гориво

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Бензински

  Бензински

  Бензински

  Бензински

  Specifications_Key Electric Range City

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  Specifications_Key Electric Range Combined

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

 • Капацитет
  Капацитет на гориво

  62 l

  62 l

  62 l

  62 l

  62 l

  62 l

  62 l

  62 l

  Товарен капацитет

  324 l

  324 l

  324 l

  324 l

  324 l

  324 l

  324 l

  324 l

  Капацитет на влечење
  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  1500 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  1500 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  1500 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  1500 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1500 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1500 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1500 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1500 kg

 • Тежини
  Тежина на празно возило

  0 - 0 kg

  1453 - kg

  1486 - kg

  1483 - kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  Вкупна тежина

  0 - 0 kg

  1980 kg

  1995 kg

  1980 kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  0 - 0 kg

  Specifications_Key Gross Vehicle Weight
  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  0 - 0 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  0 - 0 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  0 - 0 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  0 - 0 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  0 - 0 kg

 • Надворешни димензии
  Висина

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  Должина

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  4370 mm

  Ширина

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  1857 mm

  Ширина со ретровизори

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  2041 mm

  Меѓуосовинско растојание

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  2647 mm

  Растојание од тркало до тркало (напред)

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  1559 mm

  Растојание од тркало до тркало (назад)

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  1546 mm

  Круг на вртење

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

  10.8 mm

 • Внатрешни димензии (без сончев кров)
  Простор за глава (напред)

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  984 mm

  Простор за глава (назад)

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  932 mm

  Простор за глава (трет ред)

  Простор за рамења (напред)

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  1396 mm

  Простор за рамења (назад)

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  1349 mm

  Простор за рамења (трет ред)

  Простор за нозе (напред)

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  1073 mm

  Простор за нозе (назад)

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  847 mm

  Простор за нозе (трет ред)

  Простор за кукови (напред)

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  1374 mm

  Простор за кукови (назад)

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  1352 mm

  Простор за кукови (трет ред)

 • Други податоци
  Еколошка класификација

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

  Euro 6d-TEMP

Додатоци
 • IntelliSafe
  Безбедносен кафез

  Каросеријата на вашето Volvo помага да се обезбеди максимална заштита при сите типови незгоди. Вие и вашите патници сте опкружени со екстремно цврст безбедносен кафез, додека предната и задната зона на гмечење помагаат да се намалат ефектите на ударот. Крутиот безбедносен кафез помага да се задржи неповреден просторот на патникот при незгода и во голем дел е направен од челик со бор – еден од најцврстите достапни типови челик. Заедно со предната и задната зона на гмечење што ја распоредуваат енергијата и технологиите за задржување во внатрешноста на автомобилот, тој помага да се заштитат луѓето во автомобилот Volvo во случај на незгода. При страничен судар, нашиот систем за заштита од страничен удар SIPS™ ја дистрибуира силата на ударот во голем дел од каросеријата на автомобилот за дополнително да се намали ризикот од повреда. А при незгода со превртување, цврстата покривна конструкција помага да се заштитат патниците.

  Image2
  Воздушна завеса

  При преден или страничен судар, воздушната завеса помага да се заштитат главите на предните и задните патници кои седат од страните. Исто така, се надувува за неколку секунди за да обезбеди подолга заштита во случај на вторични удари.

  Image2
  Предна структура што апсорбира енергија

  Уникатната геометрија на предната структура и надолжните челични потпирачи во вратите помагаат да се распореди енергијата од сударот од предниот кон задниот дел на автомобилот и на тој начин го намалува ефектот врз возачот и патниците. А за дополнителна ваша заштита, компактниот, попречно монтиран морот овозможува максимален простор за деформирање и распоредување на енергијата.

  Image2
  Безбедносни ремени со предзатегнувачи и ограничувачи за оптоварување

  Иновација од Volvo – тристепените безбедносни ремени се најнапредната безбедносна карактеристика во вашиот автомобил. Во случај на судар или превртување, предзатегнувачите веднаш ќе ги затегнат безбедносните ремени за да ги задржат патниците на предните и надворешните задни седишта. Потоа, ремените малку ќе се ослободат за да го намалат затегнувањето. Тоа значи и дека воздушните перничиња за возачот и совозачот ќе го ублажат ударот на контролиран начин. За да се обезбеди максимална заштита за вас и за вашите патници, безбедносните ремени комуницираат и со столбот на управувачот и дополнителните технологии за задржување како што се страничните воздушни перничиња и воздушната завеса.

  Image2
  Воздушно перниче за пешаци

  Воздушното перниче за пешаци ги намалува последиците од судар помеѓу вашето возило и пешак. При судар, задниот крај од хаубата се ослободува заедно со воздушно перниче што го покрива долниот дел од ветробранот. Ова, заедно со предниот дел и хаубата што ја апсорбираат енергијата, помага да се намали сериозноста на повредата кај пешакот во случај на судар. Воздушното перниче за пешаци е активно при брзини од 20 км/ч до 50 км/ч.

  Image2
  Претходно подготвени ограничувања

  Кога вашето Volvo ќе открие претстоен судар, ги подготвува воздушните перничиња и безбедносните ремени за очекуваната сила на ударот. Заедно со зоните за нагмечување и цврстата структура на каросеријата овозможуваат најдобра заштита при слаб или средно-силен челен судар.

  Image2
  Воздушно перниче за колена, од страната на возачот

  За дополнителна заштита на долниот дел од нозете на возачот во случај на челен судар, над педалите е монтирано воздушно перниче за колената. Воздушното перниче за колената се активира заедно со другите воздушни перничиња и ги дополнува безбедносниот ремен, предзатегнувачот на безбедносниот ремен, ослободувањето на педалата за сопирачките и вградената заштита за колената под контролната табла за да помогне да се оптимизира заштитата.

  Image2
  Безбедност во град

  Безбедноста во град придонесува за опуштено возење во бавен градски сообраќај. Постојано проверува за возила напред што стојат или се движат бавно и автоматски сопира ако е потребно за да помогне да се избегне или да се ублажи судар. Безбедноста во град открива потенцијален судар при брзини до 50 км/ч, дење и ноќе, и може да избегне судар при разлика на брзина до 15 км/ч од возилото напред.

  Image2
  Заштита на незаштитени корисници на патот

  Нашата уникатна технологија за воздушно перниче за пешаци помага да се намалат ефектите на ударот на незаштитените корисници на патот. За да се намалат ефектите на ударот на незаштитените корисници на патот, предниот дел од возилото е благо заоблен, предните фарови се целосно вградени во каросеријата, а хаубата апсорбира енергија за да функционира како зона за нагмечување.

  Image2
  Систем против блокирање на сопирачките со Хидраулична помош за сопирање и Сопирачки што се подготвени за сопирање

  Ефикасните сопирачки се многу важни за самоувереноста и безбедноста на возачот. Во итен случај, моќните сопирачки со дискови со систем против блокирање ќе направат разлика. А ако не треба да сопрете многу нагло, Хидрауличната помош за сопирање обезбедува примена на максимален притисок на сопирање. А ако ненадејно ја подигнете ногата од гаста или ако сензорот открие пречка пред автомобилот, Сопирачките што се подготвени за сопирање веднаш ги ставаат плочките за сопирање поблиску до дисковите за да се намали растојанието на сопирање. Електронската дистрибуција на сопирањето обезбедува распоредување на точно количество на предните и задните сопирачки во зависност од товарот и условите на патот.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Светло за сопирање во итни случаи и предупредување за опасност

  Нашето светло за сопирање во итни случаи помага да се предупредат возилата што доаѓаат од назад ако сте принудени да сопрете ненадејно. Функционира при брзини поголеми од 50 км/ч и ја знае разликата помеѓу нормално и ненадејно сопирање. Ако се работи за ненадејно сопирање, светлата за сопирачките ќе почнат да трепкаат по четири пати во секунда што ќе испрати јасна порака до другите учесници во сообраќајот дека има потенцијален проблем. Откако ќе забавите под 10 км/ч, светлата за сопирачките ќе престанат да пулсираат и ќе се активираат предупредувачките трепкачи.

  Image2
  Автоматско сопирање по судар

  За да помогне да се намали ризикот од поголема штета и повреди по судар – како што е судар со други автомобили или луѓе – вашето Volvo сопира автоматски кога ќе се активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени или воздушните перничиња.

  Image2
  Систем за заштита од превртување ROPS™

  При превртување, уникатната конструкција на покривот помага да се заштитат патниците. Во меѓувреме, нашиот систем за ROPS™ веднаш ги активира предзатегнувачите на безбедносните ремени и воздушната завеса за да обезбеди дополнителна заштита за вас, за совозачот и за патниците на надворешните задни седишта.

  Image2
  Систем за заштита од страничен удар SIPS™

  Системот за заштита од страничен удар SIPS™ помага за да се обезбеди заштита за вас и за патниците при страничен судар. Челичната рамка на каросеријата – вклучувајќи ги и рамките на предните седишта – го распределува ударот од страничниот судар подалеку од патниците кон другите делови од каросеријата. Екстремно силната странична структура помага да се издржи силен страничен удар – дури и од поголемо возило. Воздушната завеса и предните воздушни перничиња комуницираат со SIPS™ за да се овозможи дополнителна заштита за патниците на предните седишта. Во задниот дел, SIPS™ и воздушната завеса помага да се заштитат патниците во надворешните задни седишта.

  Image2
  Столб на управувачот што се собира

  Столбот на управувачот е напреден дел од системот за безбедност и горниот и долниот дел ослободуваат простор на контролиран начин при преден судар за да помогнат во заштитата на возачот.

  Image2
  Странични воздушни перничиња

  Во страничен судар, страничните перничиња веднаш се надувуваат за да помогнат да се заштитат градите и колковите на возачот и совозачот. Страничните воздушни перничиња се наоѓаат на идеално место на потпирачот за грб на предното седиште.

  Image2
  Двофазни воздушни перничиња, возач и совозач

  Заедно со безбедносните ремени, предните воздушни перничиња помагаат да се заштитат главата, лицето и градите при челен судар. Тие се интелигентни: за оптимизирана заштита, воздушните перничиња го приспособуваат нивото на надувување според силата на ударот. А ако ударот е не е доволно силен и не се потребни воздушни перничиња, системот само ќе ги активира предзатегнувачите на безбедните ремени ако е потребно. За да се овозможи монтирање детско седиште на седиштето за совозачот, воздушното перниче за совозачот лесно може да се исклучи преку прекинувачот.

  Image2
  Потпирачи за глава

  Потпирачите за глава на вашето Volvo нуди одлична заштита без оглед на висината на лицето и без оглед на тоа дали седи напред или назад. А средниот заден потпирач за глава може целосно да се повлече во потпирачот за грб за да се подобри видливоста на возачот назад. Надворешните задни потпирачи за глава може да се преклопат напред со притискање на копчето (изборно) за дополнително да се подобри видливоста назад. Кога се преклопени, тие им пречат на патниците да седнат без да ги подигнат во исправена положба.

  Image2
  Внатрешност што апсорбира енергија

  Сите панели и страни на вратите се обложени со материјали што апсорбираат енергија за да помогнат да се намали ризикот од повреди на патниците во автомобилот.

  Image2
  Предупредувачки триаголник

  Подобра безбедност за вас, патниците и другите учесници во сообраќајот со овој лесен предупредувачки триаголник со големо одбивање на рефлексијата. Паметниот дизајн значи дека може да стои исправен на силни ветрови и на лизгави површини.

  Триаголникот за предупредување зафаќа малку простор кога е преклопен и практично се чува во својата торбичка.

  Image2
  Прибор за прва помош

  Секогаш носете прибор за итен случај со овој прирачен прибор за прва помош. Практично се носи во товарниот простор и со многу завои, содржината на приборот е распоредена во различни прегради што овозможува брзо и лесно да го најдете тоа што ви е потребно.

  Image2
 • IntelliSafe Surround вклучува IntelliSafe Standard заедно со следново
  Контрола за предупредување на возачот

  Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Активна при брзини над 65 км/ч, камерата го следи патот напред додека Контролата за предупредување на возачот го проверува управувањето што го правите за да провери дали одговараат на вашиот вообичаен стил на возење.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци постојано ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Открива ограничување на брзината, „забрането претекнување“ и разни типови дополнителни знаци и го прикажува конкретниот сообраќаен знак во екранот за возачот. Во автомобили со навигација Sensus, ги користи и информациите за ограничување на брзината од картите. Информацијата за сообраќајни знаци може да ве предупреди и со визуелно предупредување ако го надминете ограничувањето на брзината така што ќе трепне трипати.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ве предупредува ако некое возило влезе во вашиот мртов агол или брзо се приближува од назад. А кога излегувате од тесни места за паркирање, Предупредувањето за вкрстен сообраќај може да ве предупреди за возила, пешаци и велосипедисти кои доаѓаат од страните. BLIS™ ви обезбедува поддржува кога треба да промените сообраќајни ленти при густ сообраќај. Кога е потребно, ќе добиете предупредување преку сијаличката во левиот или десниот надворешен ретровизор. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад автомобилот. BLIS™ работи во различни временски услови и во различно осветлување, дење или ноќе. Се активира штом автомобилот ќе надмине 12 км/ч и реагира речиси на сите типови возила, вклучувајќи и моторцикли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај ве предупредува со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник и со графичко предупредување во централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. На пократки растојанија, тие може да откријат и да ве предупредат за велосипедисти и пешаци што може да биде корисно во области со голем метеж.

  BLIS™ со Предупредувањето за вкрстен сообраќај е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
  Помош за задржување на сообраќајната лента

  Ако започнете да скршнувате од патеката на движење, нашата технологија за Помош за задржување на лентата може да ве предупреди или, ако е потребно, да интервенира со нежна поддршка на управувањето за да ви помогне да останете во лентата. Оваа функција користи напредна камера со висока резолуција за да ги регистрира ознаките за лентата и да ви помогнат да ја следите позицијата на автомобилот на патот. Ако се приближите до ознаките за лентата, системот нежно ќе го насочи автомобилот назад во лентата. А ако сепак ненамерно ги преминете ознаките за лентата, ќе добиете сетилно предупредување со вибрации на управувачот или звук за предупредување. Кога намерно ќе ги преминете ознаките за лентата со користење на трепкачите, Помошта за задржување на лентата нема да се активира. Системот работи при брзини помеѓу 65 км/ч и 200 км/ч.

  Image2
 • IntelliSafe Pro вклучува IntelliSafe Standard, IntelliSafe Surround заедно со следново
  Предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти

  Вашето Volvo може да ве предупреди и да интервенира автоматски во случај на неизбежен судар со возило, пешак или велосипедист пред вас. Нашата технологија за избегнување судар е активна при брзини над 4 км/ч и може да ви даде звучни и видливи предупредувања ако сте преблиску до возилото пред вас или ако на вашата патека има пешаци или велосипедисти. Ако не реагирате и сударот е неизбежен, ќе се активира целосно автоматско сопирање за да ви помогне да го избегнете или да го намалите ударот. Во рамките на 150 метри, радарскиот сензор зад решетката постојано го следи растојанието до возилото што вози пред вас, а дигиталната камера зад ветробранот определува кои предмети се пред вас. На дневна светлина, тој може да открие пешаци кои стојат или се движат или велосипедисти кои патуваат во иста насока. Ако некој пешак или велосипедист неочекувано излезе пред возилото или ако возилото пред вас ненадејно сопре (или стои во место), предупредувањето за судар одредува дека постои голема веројатност за судар и ќе ве потсети да реагирате со активирање на трепкањето на сијаличката за предупредување на ветробранот заедно со звучен аларм. Дополнително, оваа технологија поддржува сопирање започнато од возачот така што претходно ги подготвува сопирачките за да го минимизира растојанието на сопирање. Ако не реагирате на предупредувањето и сударот е неизбежен, возилото веднаш ќе сопре со целосна сила на сопирачките.

  Image2
  Приспособлив темпомат со Помош при движење во ред

  Приспособливиот темпомат ви помага да го одржувате претходно поставеното растојание од возилата пред вас при сите брзини до 200 км/ч и е партнер за поддршка што обезбедува опуштено возење при секое патување. При бавен сообраќај, приспособливиот темпомат со функцијата старт/стоп* со економичен режим ECO автоматски ја приспособува брзината според возилото напред додека ви помага да заштедите гориво со одржување непречен напредок со помала потреба од нагло забрзување. Кога стоите, треба само да притиснете копче или педалот за гас и автомобилот ќе го следи возилото што е напред. При брзини поголеми од 30 км/ч, само изберете ја саканата брзина и минималното временско растојание од возилото што е напред. Кога радарскиот сензор ќе открие побавно возило напред, брзината автоматски се приспособува според тоа возило. А кога патот е чист, автомобилот продолжува со избраната брзина. Ако приспособливиот темпомат се деактивира и возилото напред премногу се приближи, функцијата за предупредување за растојание активира сијаличка за предупредување во долниот дел од ветробранот за да ви помогне да одржувате соодветно растојание. Секогаш кога ќе сакате, може да изберете конвенционален темпомат така што ќе го притиснете копчето за приспособливиот темпомат неколку секунди.

  *За функциите за Помош при движење во ред и сопирање и поаѓање од 0 до 30 км/ч е потребен автоматски менувач Geartronic™.

  Вклучува и предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти.

  Image2
 • Превентивна безбедност
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  LED-светла за дневно возење

  Овие LED-светла за дневно возење што се стилски вградено во спојлерот автоматски се активираат при дневна светлина за да го направат автомобилот позабележителен. А кога се потребни спуштените халогенски светла за осветлување, тие се вклучуваат автоматски. Само во комбинација со халогенски предни фарови.

  Image2
  LED-предни светла

  Нашите LED-предни фарови со впечатлив дизајн комбинираат забележителен изглед со широко и долго осветлување. А како дополнување на нашиот систем за предупредување на возачот, активното долго светло се грижи за спуштањето на светлата и на тој начин ја зголемува практичноста и осветлувањето. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на чекан служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. Со активното долго светло (вклучено во нашиот систем за предупредување на возачот) може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и средно светло за да ја оптимизираат вашата видливост без да го заслепите другиот возач. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  LED-осветлување со светла со активно навалување

  Овие напредни LED-предни фарови со впечатлив дизајн ви овозможуваат да уживате во осветлување со уште поголемо зрачење и опсег. Тие ви помагаат и да гледате во свиоците кога е темно – како што го вртите управувачот, предните фарови се вртат за да го осветлат свиокот пред вас. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на чекан служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. Со активното долго светло (вклучено во нашиот систем за предупредување на возачот) може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и средно светло за да ја оптимизираат вашата видливост без да го заслепите другиот возач. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  Халогенско осветлување со нивелирање

  Нашите моќни халогенски предни фарови ви овозможуваат да уживате во одлична видливост во сите услови на осветлување. Ако го додадете нашиот систем за предупредување на возачот со функцијата за активно долго светло, може постојано да возите со долго светло. Кога ќе се приближи друг автомобил од спротивната насока, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и кратко светло за да ја оптимизираат видливоста без да ги заслепува другите возачи. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Image2
  Привремено резервно тркало

  Дизајнирано за привремено користење и максимална брзина од 80 км/ч, ова резервно тркало заштедува простор и тежина. За поголема практичност, вклучени се дигалка, алат за навртки на тркалата и торба од текстил за складирање тркало со целосна големина.

  Image2
 • Заштитна безбедност
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Безбедност на децата
 • Опрема за безбедност на децата
  Прекинувач за исклучување на воздушното перниче за совозачот

  Овој прекинувач ви овозможува практично да го исклучите воздушното перниче за совозачот ако планирате да ставите детско седиште свртено наназад на седиштето за совозачот. До прекинувачот може да се пристапи само кога вратата е отворена. Кога воздушното перниче е исклучено, ќе бидете известени со порака на екранот на конзолата на покривот.

  Image2
  Електрична брава за безбедност на децата

  Електричната брава за безбедност на децата ви овозможува да ги заклучите задните врати и задните електрични прозорци од седиштето на возачот и да спречи нивно отворање од внатре.

  Image2
 • Безбедност
  Аларм

  Алармот помага да се заштити вашето Volvo кога е паркирано и да ги одврати непоканетите посети. Исто така, реагира на движење во автомобилот, кршење на прозорец и ако некој се обиде да ги украде тркалата или да го одвлече автомобилот. Се активира автоматски кога ќе го заклучите автомобилот и е поврзан со вратите, хаубата и задната врата. Сензорот за порамнување ги одвраќа крадците од подигнување на автомобилот за да ги украдат тркалата или да го одвлечат, додека функцијата за целосно заклучување оневозможува отворање на вратите однатре откако автомобилот ќе се заклучи од надвор. Сензорот за движење, сензорот за порамнување и функцијата за целосно заклучување може да се исклучат за да може да оставите луѓе или миленичиња во автомобилот кога е паркиран или е заклучен.

  Image2
  Аларм за паника

  Во итен случај, може да го користите копчето за паника на далечинскиот уред за да привлечете внимание. Притиснете го и задржете го копчето најмалку 3 секунди или притиснете го двапати за да ги активирате предупредувачките трепкачи и сирената.

  Image2
  Систем за централно заклучување од далечина

  Заклучувајте ги и отклучувајте ги вратите и задната врата безбедно и практично со далечинскиот уред. Откако ќе излезете или ќе влезете во автомобилот, може да ги затворите или да ги отворите сите прозорци со еден допир на копчето. Како дополнителна мерка за безбедност, може да ја отклучите само задната врата. Тоа ви овозможува пристап до товарниот простор, а никој друг нема да може да отвори некоја од вратите однадвор.

  Image2
  Автоматско заклучување на вратите

  За дополнително да се подобри личната безбедност, вратите може да се постават да се заклучуваат автоматски штом ќе почнете да возите. Како алтернатива, може брзо да ги заклучите од предните седишта со користење на копчето за заклучување. За да бидете безбедни во случај на незгода, вашето Volvo автоматски се отклучува за да овозможи отворање на вратите од надвор.

  Image2
  Стартување без клуч

  Сѐ додека далечинскиот уред е во автомобилот, функцијата за стартување без клуч ви овозможува да го стартувате моторот само со вртење на вртливата контрола за стартување додека го притискате педалот за сопирачките.

  Image2
  Глобално заклучување и затворање

  Ако заборавите да ги затворите прозорците откако ќе излезете од возилото, тие може да се затворат со користење на далечинскиот уред. А пред да влезете во автомобилот, тие може да се отворат за да влезе свеж воздух во кабината.

  Image2
  Имобилизатор и брави за заштита од крадци

  Не само што бравите на вратите ги издржуваат повеќето обиди за провалување, електронскиот имобилизатор целосно го оневозможува стартувањето на моторот без вистинскиот далечински уред. А дури и ако потенцијалниот крадец успее да влезе во автомобилот преку прозорецот, изборниот систем за целосно заклучување го оневозможува отворањето на вратите од внатре.

  Image2
  Personal Car Communicator со возење без клуч

  Оваа практична карактеристика го комбинира возењето без клуч со двонасочната комуникација со вашето Volvo. Може да ви каже кога автомобилот е заклучен, а додека далечинскиот уред ви е во џебот, може да го стартувате моторот и да ги отклучите или заклучите вратите. Кога се приближувате до автомобилот, Personal Car Communicator може да ве предупреди ако алармот во автомобилот е активиран и со екстра видливо предупредување ако е активиран во рок од пет минути.

  Image2
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
  Осветлување за добредојде и осветлување Безбедно дома

  За подобра безбедност додека се приближувате до автомобилот навечер, изворите на надворешно осветлување ја осветлуваат најблиската околина кога ќе отклучите со далечинскиот уред. А кога го напуштате автомобилот, само повлечете ја рачката за предните фарови за да ја осветлите патеката до вратата. Овие функции може да се постават по избор во траење од 30, 60 или 90 секунди.

  Image2
  Надворешни ретровизори со електрично затворање и со осветлување на подлогата

  Електричните ретровизори на вратите се преклопуваат автоматски откако ќе го заклучите возилото за да бидат заштитени додека возилото е паркирано. Можете да ги преклопите и со притискање на копче од возачкото седиште кога возите низ перална. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски или со притискање на копче за да ви го покажат работ од тротоарот кога возите во рикверц.

  Image2
  Странични прозорци од калено стакло

  Каленото стакло во страничните прозорци е од три до пет пати поцврсто од обичното стакло со иста дебелина. Каленото стакло помага да се подобри безбедноста во случај на судар или кршење на стакло и се крши на мали парчиња за да помогне да се намали ризикот од повреда.

  Image2
  Навртки на тркалата со заклучување

  Подобрете ја безбедноста и намалете го ризикот од кражба на тркалата со овие навртки на тркалата со заклучување. Имаат еден приклучок со уникатна шифра што ви дозволува само вие или вашиот продавач или механичар да ги отстраните тркалата. А за совршено совпаѓање на навртките и дизајнот на тркалото, изберете комплет од навртки со капачиња во соодветна боја со завршница Matt Tech Black, Silver или Chrome.

  Image2
 • Седишта
  Греење на седиштата, предни

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите предни седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи го и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со контроли на допир со индивидуални три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со изборното загревање на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со индивидуални контроли на три нивоа.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Како дополнување на индивидуалното електрично греење на надворешните положби од задното седиште, патниците на задното седиште ќе уживаат во возењето дури и кога е многу ладно. Со греење во перничињата на седиштето и долниот дел од потпирачот за грб, оваа функција лесно се контролира од задното седиште со користење на контролите со три нивоа.

  Image2
  Ергономски седишта

  Седиштата во вашето Volvo може да бидат најважните седишта во вашиот живот – во текот на животниот век на автомобилот, најверојатно ќе поминете илјадници часови во нив. Затоа посветивме толку многу време на развојот на нивниот ергономичен изјвајан дизајн, цврсти, но удобни, со странични перничиња и ергономска облога. Навистина, нашите седишта се широко прифатени каде едни од најдобрите седишта во светот на автомобилите. Меѓу нивните карактеристики спаѓаат поддршка за 'рбетот на предните седишта, што овозможува најситни степени на приспособување за најдобра поддршка за секој патник. Додајте го нашиот широк избор на материјали и дизајни за тапацирање и ќе имате седиште што нема да сакате да го напуштите.

  Image2
  Амбиентално осветлување

  Доброто осветлување е клучно за создавањето на вистинската атмосфера. Ова важи и за во автомобилот и за домот. Нашиот изборен пакет за Амбиентално осветлување ги осветлува сите предмети што можеби ќе треба да ги најдете во текот на вечерта. Префинетата бела светлина обезбедува дека никогаш не треба да напипувате во темнина за држачи за чаши или да барате по џебовите на вратите. „Целокупниот ефект е многу топол и пријатен, како да се наоѓате во топла шведска куќа на ладна вечер“, велат нашите дизајнери. Темата на боите прекрасно одговара на белото заднинско осветлување на контролите на таблата со инструменти и насекаде во автомобилот. Дури и изборниот компас во внатрешниот ретровизор се осветлува со истиот елегантен бел тон.

  Image2
  Седиште за возачот со целосно приспособување

  Кај седиштето за возачот што може целосно да се приспособува, можете, на пример, да ги промените висината и аголот на перничето на седиштето за да ви одговараат совршено и да ви овозможат целосна поддршка за бедрата. Големото приспособување напред-назад на седиштето ви овозможува совршена положба за возење, без оглед на големината.

  Image2
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање

  Функцијата за меморирање на електричното седиште за возачот и капаците на ретровизорите помагаат вашето Volvo совршено да се приспособи на вашите потреби секогаш кога ќе влезете во автомобилот. Секогаш кога ќе го користите далечинскиот уред за централно заклучување, седиштето за возачот и ретровизорите на вратите автоматски ќе се приспособат според вашите потреби (добивате два далечински уреди со вашето Volvo, а може да порачате уште четири). Секој далечински уред го активира соодветното поставување од последниот пат кога се користел тој далечински уред. Исто така, може да зачувате до три различни поставувања за седиштето и надворешните ретровизори со користење на копчињата на седиштето. А како опција е достапно и седиште за совозачот со електрично приспособување.

  Image2
  Електрично седиште за совозачот

  За дополнителна удобност и практичност за патниците на предните седишта, електричните перничиња и потпирачот за грб на седиштето за совозачот лесно се приспособуваат со користење на интуитивните контроли што се поставени од надворешната страна на перничињата на седиштето.

  Image2
  Заден централен потпирач за раце

  Централниот потпирач за раце се спушта од задниот потпирач за грб и обезбедува опуштена удобност при долгите патувања за патниците на задното седиште.

  Image2
  Вграден држач за чаши, заден

  Паметно вграден во перничето на задното седиште, преклопливиот држач за чаши е на прирачно растојание од патниците на надворешните задни седишта. Кога не се користи, дискретно е скриен и не влијае врз удобноста на централното седиште.

  Image2
 • Текстил за тапацир
  Lorensberg Textile Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P000)

  Фино исткаен и удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир City Weave Sports Uni/Текстил/T-Tec
  City Weave Sports Uni/текстил/T-Tec Blond во ентериер Blond/Charcoal со тапацир на покривот Blond (P92G)

  Текстилни панели на седиштата City Weave со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. City Weave е исткаена ткаенина во Charcoal и Blond што е лесна и светла, но лесно се одржува чиста. T-Tec е технички материјал со мазна, издржлива завршница.

  Тапацир: Blond/Charcoal
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/T-Tec
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P560)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Image2
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P500)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/кожа
  Jeans Textile/Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P860)

  Уникатниот тапацир во Charcoal Textile инспириран од темен џинс со контрастно бели кожени додатоци што додава суптилна нишка на современ шведски луксуз.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седиште: Удобно седиште

  Image2
  Jeans Textile/Leather Charcoal во ентериер Blond со тапацир на покривот Charcoal (P800)

  Уникатниот тапацир во Charcoal Textile инспириран од темен џинс со контрастно бели кожени додатоци што додава суптилна нишка на современ шведски луксуз.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седиште: Удобно седиште

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P160)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P100)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P107)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P167)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoall/Blond со тапацир на покривот Blond (P12G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal/Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P10G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PR00)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • R-Design со тапацир од кожа/перфорирана кожа
  R-Design кожа/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PZ00)

  Фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Климатизација
  CleanZone

  CleanZone ви овозможува вам и на патниците да уживате во чист, здрав воздух во кабината. Го проверува дојдовниот воздух и ги затвора доводите на воздух во кабината ако се откријат штетни материи. Повеќенаменскиот филтер ги намалува нивоата на прашина, полен, честички и хемиски миризби. Автоматската функција CleanZone подготвува свежа околина во кабината на топол ден и ефикасно ја проветрува кабината кога ќе го отклучите автомобилот.

  Image2
  Електронска контрола на климатизацијата

  Електронската контрола на климатизацијата ја одржува температурата во кабината според вашиот избор и може да се постави независно за возачот и совозачот. А за подобро здравје и поголема удобност, системот помага да се обезбеди воздухот во кабината да има соодветно ниво на влажност.

  Image2
  Филтер за кабината

  Филтерот за кабината спречува навлегување прашина и полен во кабината преку системот за проветрување и ефикасно придонесува за здрава клима во кабината.

  Image2
  Затемнети задни прозорци

  Дополнително затемнетото стакло на задните прозорци го дополнуваат префинетиот изглед на вашето Volvo и помага да се намали сјаењето и да се задржат пониски температурите во кабината во топли, сончеви услови.

  Image2
  Панорамски покрив

  Нашиот фиксен панорамски покрив го дополнува совршеното доживување на пространост и прозрачност за сите во вашето Volvo. Електричниот штитник за сонце со перфорирана ткаенина го намалува сјаењето во сончеви денови додека го одржува прозрачното чувство во кабината. Штитникот за сонце се отвора од назад така што патниците на задното седиште ќе можат да уживаат во амбиентот на светлина додека возачот и совозачот сѐ уште се во сенка. Пластифицираното стакло со темна нијанса дополнително ја подобрува климатизација и безбедноста. Исто така, помага во заштитата од УВ-зрачење.

  Image2
  Грејач за паркирање што работи на гориво

  Овој грејач ги загрева кабината и моторот за да помогне да се намалат издувните гасови при ладното стартување и абењето на моторот. Поставете го времето во коешто сакате да влезете во топла кабина и стартувајте го грејачот од далечина со користење на апликацијата Volvo On Call за паметен телефон.

  Image2
  Греење на седиштата, предни

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите предни седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи го и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со контроли на допир со индивидуални три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со изборното загревање на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со индивидуални контроли на три нивоа.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Како дополнување на индивидуалното електрично греење на надворешните положби од задното седиште, патниците на задното седиште ќе уживаат во возењето дури и кога е многу ладно. Со греење во перничињата на седиштето и долниот дел од потпирачот за грб, оваа функција лесно се контролира од задното седиште со користење на контролите со три нивоа.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете.

  Image2
  Чистење на предните фарови

  Нашето чистење на предните фарови ги чисти предните фарови од нечистотија и се активира заедно со прскалките на ветробранот. Кога ќе се активираат, млазниците излегуваат од браниците. Интелигентното секвенцијално чистење помага да се заштеди течност за миење.

  Image2
 • Складирање
  Осветлена касета што се заклучува

  Касетата што се заклучува овозможува практично и безбедно складирање на документите за возилото, како и на други потребни мали предмети. Осветлувањето ви помага полесно да го најдете тоа што го барате. За поголема практичност, касетата има и држачи за моливи, за кредитна картичка и две лименки од 33 cl. Во комбинација со приватното заклучување, може да биде заклучена дури и кога ќе му го оставите автомобилот некому, на пример, на сервисерот или човекот на паркингот.

  Image2
  Корпи на предните врати

  При долги патувања, преградите за складирање во панелите на предните врати ја дополнуваат практичноста. Во нив вие и совозачот можете да ставате работи што треба да ви се при рака. Исто така, има и преграда за отстранувачот на мраз.

  Image2
  Преграда за складирање зад предната централна конзола

  За мали предмети има практичен простор за складирање зад централната конзола. Кога е темно, преградата за складирање дискретно се осветлува за да го најдете полесно тоа што го барате.

  Image2
  Предни држачи за чаши

  За да ви биде освежувањето на дофат на раката, двата држачи за чаши за возачот и совозачот се скриени под елегантен капак. За да се обезбеди дополнителен простор за складирање, држачите за чаши може да се отстранат.

  Image2
  Вграден држач за чаши, заден

  Паметно вграден во перничето на задното седиште, преклопливиот држач за чаши е на прирачно растојание од патниците на надворешните задни седишта. Кога не се користи, дискретно е скриен и не влијае врз удобноста на централното седиште.

  Image2
  Преден централен потпирач за рака

  Предниот централен потпирач за рака дополнително придонесува за удобноста при долгите патувања, се приспособува напред-назад и има паметни додатоци. Имате пристап до два држачи за чаши и приклучок за напојување под капакот. Под потпирачот за рака се наоѓа прирачен простор за складирање. Потпирачот за рака има AUX-влез или – во зависност од изборот на аудиосистемот – USB-порта за да ги поврзете вашите уреди со аудиосистемот на автомобилот.

  Image2
  Прегради за складирање во задниот дел од кабината

  Практично поставени во задниот дел од предните седишта, овие еластични прегради обезбедуваат уште повеќе простор за складирање за патниците на задното седиште – многу практично за весници, списанија, марамчиња и играчки.

  Image2
  Преграда за складирање во страничниот панел од задната врата

  За да им биде поудобно на патниците на надворешните позиции на задното седиште во текот на долгите патувања, тие имаат пристап до практична преграда за складирање мали предмети веднаш покрај перничињата на седиштата.

  Image2
  Пепелник и запалка за цигари

  Пепелникот со капак е поставен така што е лесно достапен во еден од панелите на држачот за чаши на централната конзола. Пепелникот лесно се отстранува и се става, а нежниот дизајн го олеснува чистењето. Запалката за цигари може да се поставки во приклучоците од 12 V на предниот и задниот дел од тунелската конзола.

  Image2
 • Поддршка за возачот
  Пакет за поддршка за возачот

  Опуштен возач е безбеден возач. Овие дополнителни карактеристики можат да ви помогнат вам како возач – за да може да уживате во возењето и да ја имате контролата. Предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти автоматски ве предупредува и интервенира во случај на неизбежен судар со возило, пешак или велосипедист пред вас. Ако не реагирате и сударот е неизбежен, ќе се активира целосно автоматско сопирање за да ви помогне да го избегнете или да го намалите ударот. Ако започнете да скршнувате од патеката на движење, нашата технологија за Помош за задржување на лентата може да ве предупреди или, ако е потребно, да интервенира со нежна поддршка на управувањето за да ви помогне да останете во лентата. Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Навечер, нашето активно долго светло постојано останува на долго светло за да имате оптимална видливост без да ги заслепува останатите корисници на патот.

  Image2
  Навигација Sensus

  Навигацијата Sensus обезбедува интуитивно наведување и беспрекорно се поврзува со нашите услуги и апликации за навигација во облакот. Лесно се управува преку говорна контрола или контроли на екранот на допир. Насоките за патот се прикажуваат во екранот за возачот, централниот екран и екранот на ветробранот. Ракувате со системот без да го одвлекувате вниманието од сообраќајот – зборувајте му природно на вашето Volvo, а нашата говорна контрола ги извршува вашите наредби. А со изборниот екран на ветробранот, насоките од навигацијата ќе се прикажат во лебдечка позиција на ветробранот. Со системот може да ракува и совозачот преку централниот екран со екран на допир. Имате пристап до апликации во автомобилот што може да ви помогнат да најдете место за паркирање и да платите за него, да ја споделите локацијата со пријателите или едноставно да го најдете најдоброто кафуле во градот. За да ви помогне да избегнете сообраќајни метежи, Информациите за сообраќајот во реално време (RTTI – Real Time Traffic Information) ви даваат јасен преглед на алтернативните патишта. Бесплатните ажурирања на картите обезбедуваат секогаш да ги имате најновите насоки. Како дополнување на апликацијата Volvo On Call, може да испраќате насоки од вашиот паметен телефон до вашиот автомобил. Исто така, ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете.

  Image2
  Камера за помош при паркирање, задна

  Оваа задна камера помага при возењето рикверц така што на централниот екран прикажува што се случува зад возилото. Водилките на екранот обезбедуваат дополнителна помош за лесно паркирање. Зумираниот преглед поблиску до автомобилот е многу практичен кога поставувате приколка.

  Image2
  Екран за возачот, аналоген

  Аналогниот екран за возачот е дизајниран веднаш да ви обезбеди интуитивна контрола. Показателот за промена на степен на пренос за рачен пренос и еко-метарот го поддржуваат возењето на најекономичен начин.

  Image2
  Екран за возачот, дигитален

  Со нашиот дигитален екран за возачот со висока резолуција, можете лесно да го приспособите распоредот на инструментите и интерфејсот според вашата желба. Може да изберете од три режими на прикажување – Elegance, Eco и Performance. Elegance е класичниот стандарден режим, додека Eco го наградува штедливото, еколошко возење. Режимот Performance е во впечатлива црвена боја и во средината ви прикажува голем бројач со отчитувањата на брзината.

  Image2
  5-инчен централен екран

  5-инчниот централен екран ви дава интуитивна контрола над функциите како што се климатизација, аудио, телефон и други системи во автомобилот. Исто така, ви овозможува да ги истражите карактеристиките на вашето Volvo и да ги персонализирате според вашите потреби. Сѐ можете лесно да контролирате со користење на централната конзола или контролите на управувачот.

  Image2
  Темпомат

  Темпоматот придонесува за удобно возење на автопат додека ја одржува брзината што сте ја избрале, без да треба да притискате на педалата за гас. Лесно се управува преку управувачот.

  Image2
  Приспособлив темпомат со Помош при движење во ред

  Приспособливиот темпомат ви помага да го одржувате претходно поставеното растојание од возилата пред вас при сите брзини до 200 км/ч и е партнер за поддршка што обезбедува опуштено возење при секое патување. При бавен сообраќај, приспособливиот темпомат со функцијата старт/стоп* со економичен режим ECO автоматски ја приспособува брзината според возилото напред додека ви помага да заштедите гориво со одржување непречен напредок со помала потреба од нагло забрзување. Кога стоите, треба само да притиснете копче или педалот за гас и автомобилот ќе го следи возилото што е напред. При брзини поголеми од 30 км/ч, само изберете ја саканата брзина и минималното временско растојание од возилото што е напред. Кога радарскиот сензор ќе открие побавно возило напред, брзината автоматски се приспособува според тоа возило. А кога патот е чист, автомобилот продолжува со избраната брзина. Ако приспособливиот темпомат се деактивира и возилото напред премногу се приближи, функцијата за предупредување за растојание активира сијаличка за предупредување во долниот дел од ветробранот за да ви помогне да одржувате соодветно растојание. Секогаш кога ќе сакате, може да изберете конвенционален темпомат така што ќе го притиснете копчето за приспособливиот темпомат неколку секунди.

  *За функциите за Помош при движење во ред и сопирање и поаѓање од 0 до 30 км/ч е потребен автоматски менувач Geartronic™.

  Вклучува и предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти.

  Image2
  Ограничувач на брзина

  Ограничувачот на брзина ви помага да не ја надминете поставената брзина. Кога ќе ја достигнете поставената брзина, ќе добиете известување преку суптилен отпор од педалата за гас. За да ја поништите функцијата, само притиснете ја педалата за гас.

  Image2
  Патен компјутер

  Со патниот компјутер контролата е во ваши раце, а ви помага и поефикасно да го користите горивото, така што ги прикажува неопходните податоци за патувањето како што е моменталната и просечната потрошувачка на гориво, колку можете да поминете со преостанатото гориво и просечната брзина.

  Image2
  Мерач на амбиенталната температура

  За ги имате најновите информации за условите на патот што зависат од временските услови, мерачот на амбиенталната температура ја следи надворешната температура и ве известува ако постои ризик од голомразица.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци постојано ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Открива ограничување на брзината, „забрането претекнување“ и разни типови дополнителни знаци и го прикажува конкретниот сообраќаен знак во екранот за возачот. Во автомобили со навигација Sensus, ги користи и информациите за ограничување на брзината од картите. Информацијата за сообраќајни знаци може да ве предупреди и со визуелно предупредување ако го надминете ограничувањето на брзината така што ќе трепне трипати.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ве предупредува ако некое возило влезе во вашиот мртов агол или брзо се приближува од назад. А кога излегувате од тесни места за паркирање, Предупредувањето за вкрстен сообраќај може да ве предупреди за возила, пешаци и велосипедисти кои доаѓаат од страните. BLIS™ ви обезбедува поддржува кога треба да промените сообраќајни ленти при густ сообраќај. Кога е потребно, ќе добиете предупредување преку сијаличката во левиот или десниот надворешен ретровизор. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад автомобилот. BLIS™ работи во различни временски услови и во различно осветлување, дење или ноќе. Се активира штом автомобилот ќе надмине 12 км/ч и реагира речиси на сите типови возила, вклучувајќи и моторцикли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај ве предупредува со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник и со графичко предупредување во централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. На пократки растојанија, тие може да откријат и да ве предупредат за велосипедисти и пешаци што може да биде корисно во области со голем метеж.

  BLIS™ со Предупредувањето за вкрстен сообраќај е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
  Задна помош за паркирање

  Задната помош за паркирање ви помага кога возите во рикверц во тесни простори со ограничен поглед. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со пулсирачки звук од задните звучници и графички преглед на централниот екран.

  Image2
  Задна и предна помош за паркирање

  Задната и предната помош за паркирање помагаат да се олесни маневрирањето во тесен простор со ограничена видливост. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со пулсирачки звук од задните или предните звучници и графика на централниот екран. Честотата на звукот за предупредување се зголемува како што се приближувате до пречката.

  Image2
  Помошник за паркирање

  Нашиот практичен Помошник за паркирање го прави паркирањето вистинско уживање. Го мери местото за паркирање (потребен е простор што е 1,2 пати од должината на автомобилот) и го паркира автомобилот така што го презема управувањето. Исто така, може да помогне кога излегувате од тесно место за паркирање.

  Image2
  Сензор за дожд

  Сензорот за дожд може да ги активира бришачите на ветробранот штом ќе почне да врне или ако вода прсне на ветробранот. За ваша удобност, ја приспособува и брзината на бришачите на ветробранот.

  Image2
  Светла за дневно возење со сензор за дневна светлина

  Светлата за дневно возење обезбедуваат видливост во текот на денот. Кога светлината ќе се промени и ќе бидат потребни предните фарови, тие се активираат автоматски. Тие ќе се активираат и ако ги вклучите бришачите за ветробранот или задната магленка.

  Image2
  Електрични ретровизори на вратите со греење

  Ретровизорите на вратите што лесно се приспособуваат од седиштето за возачот, се загреваат електрично заедно со задниот прозорец и така на нив нема мраз кога времето е ладно.

  Image2
  Повеќефункциски надворешни ретровизори

  Со надворешните ретровизори со големи димензии се ракува електронски со рачка во панелот на вратата од возачот. Од страните на ретровизорите се вградени контролни сијалички – притискање на рачката за трепкачите ќе активира три трепнувања на трепкачот, така што има помал ризик дека ќе свртите без да ве забележат. За дополнителна безбедност и удобност, постојат опции како што се електрично преклопување, осветлување на подлогата и нашиот систем за информирање за мртви агли BLIS™.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор се затемнува автоматски за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување со компас

  За дополнителна удобност кога возите во темнина, овој ретровизор автоматски се приспособува за да ги одбие зраците од предните фарови од автомобилот зад вас. Кога нема светло што може да ве заслепи, автоматски се приспособува на нормалното поставување. За да ви помогне при навигацијата, насоката на компасот постојано се прикажува во внатрешниот ретровизор.

  Image2
  Осветлено огледало

  Светлата што се поставени во заштитникот од сонце се вклучуваат кога ќе го отворите капакот на огледалото – практично и корисно. Вградениот држач за билети додава дополнителна практичност за вас. Достапен и за возачот и за совозачот.

  Image2
  Надворешни ретровизори со електрично затворање и со осветлување на подлогата

  Електричните ретровизори на вратите се преклопуваат автоматски откако ќе го заклучите возилото за да бидат заштитени додека возилото е паркирано. Можете да ги преклопите и со притискање на копче од возачкото седиште кога возите низ перална. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски или со притискање на копче за да ви го покажат работ од тротоарот кога возите во рикверц.

  Image2
  Електрични прозорци, предни и задни

  Секој во вашето Volvo може да ужива во удобноста на електричните прозорци. Контролите се практично поставени во потпирачите за раце на вратите. А ако патувате со мали деца, може да ги заклучите задните прозорци од седиштето за возачот.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според брзината

  Нашето серво-управување што се приспособува според брзината ви го обезбедува точното ниво на помош за максимална удобност и реакција при управувањето: потврдо управување при големи брзини на автопат, полесно при бавен сообраќај. Управувањето може да се приспособи со контролата за режимот на возење.

  Image2
  Персонализација на електричното серво-управување

  За да ги приспособите карактеристиките на серво-управувањето што зависи од брзината според вашите потреби, може да додадете серво-управување што може да го приспособува возачот. Помошта при управување автоматски се приспособува според брзината на автомобилот, во централниот екран може да изберете од трите нивоа на чувството и чувствителноста на управувањето – на мала, средна или голема помош при управувањето при сите брзини.

  Image2
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  Нивелирање на предните фарови

  Нивелирањето на предните фарови му овозможуваат на возачот да го спушти или подигне аголот на зракот од предните фарови со вртење на вртлива контрола на таблата со инструменти. Ова е особено корисно кога возите навечер со целосна натовареност. Важи само за халогенски предни фарови; LED-предните фарови се приспособуваат автоматски.

  Image2
  Дополнителен приклучок за напојување

  Достапен за сите на предните или задните седишта, дополнителниот приклучок за напојување во преградата за складирање под централниот потпирач за рака може да обезбеди напојување за полнач за телефон, лаптоп, конзола за играње, DVD-уред или други преносливи електронски уреди.

  Image2
 • Комуникации
  Систем без користење на рацете Bluetooth®, вграден

  Сакате да пристапите до мобилниот телефон кога сте на пат за да најдете адреса, да поставите маршрута во системот за навигација и да најавите дека сте на пат? Вградената технологија Bluetooth® ви овозможува да го направите сето тоа безжично преку системот за инфозабава, а и да пуштите музика додека го правите тоа. Откако ќе се конфигурира за мобилен телефон, системот автоматски го препознава вашиот телефон кога ќе влезете во автомобилот. А како што влегувате и излегувате од автомобилот, системот автоматски ви овозможува да се префрлате слободно од телефонот на системот без користење раце и обратно. Аудиосистемите High Performance и Premium Sound од Harman Kardon вклучуваат вграден систем без користење на рацете Bluetooth® што ви овозможува да ракувате со телефонот преку копчињата на управувачот или преку тастатурата на централната конзола. Информациите од телефонот се прикажуваат на мултимедиумскиот екран на централната конзола. А ако сте избрале систем за навигација Sensus, може да повикувате преку говорната контрола. Дополнително, може да проследувате аудио со висок квалитет од репродуктор на медиуми и да слушате преку аудиосистемот во автомобилот.

  Зборот-знак Bluetooth® и логоата се во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на таквите марки од Volvo Car Corporation е со доделена лиценца. Другите трговски знаци и трговски марки им припаѓаат на нивните сопственици.

  Image2
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Аудио
 • Аудиосистеми
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран од 5 инчи

  Специјално дизајниран за вашето Volvo, нашиот аудиосистем со високи перформанси и шест звучници обезбедува одличен звук за сите во автомобилот. Може да ракувате со него преку централната конзола или контролите на управуваат, а централниот екран од 5 инчи ви овозможува целосна контрола.

  Image2
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран од 5 инчи

  Создаден за одличен звук и голема моќност, овој аудиосистем од 4x45 W со 8 звучници ви овозможува да уживате во совршен звук. Проследувањето преку Bluetooth®, USB-поврзувањето, CD-уредот и централниот екран од 5 инчи ви овозможуваат целосна контрола.

  Image2
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран Sensus Connect од 7 инчи

  Создаден за одличен звук, овој аудиосистем од 4x45 W со 8 звучници ви овозможува да уживате во совршен звук. Проследување преку Bluetooth®, поврзување преку USB, CD-уред и мултимедиумски екран Sensus Connect од 7 инчи го прават вашето Volvo поврзан центар за инфозабава. Покрај можноста за проследување одлична музика и гледање DVD-филмови или терестријална телевизија во вашиот автомобил, Sensus Connect ви овозможува да останете поврзани со светот надвор. Нуди безброј практични апликации во автомобилот за ваша забава, навигација, контрола, поврзување и услуга. И можеби пред сѐ: вашето Volvo веќе денес е подготвено за новите функции за инфозабава преку веб и на облакот.

  Image2
  Harman Kardon Premium Sound

  Нашиот модерен аудиосистем Harman Kardon Premium Sound со 10 звучници обезбедува богат, чист и верен звук во целиот фреквентен опсег на музиката – каде и да седите. Dirac Live® ја оптимизира репродукцијата на звукот за автентично искуство во живо. Дигиталниот засилувач 5x130 W обезбедува динамичен и верен звук за секој музички жанр. А како проширување на нискофреквентниот опсег на звукот во нови длабочини, далекусежните бас-звучници додаваат нова димензија на вашата музика што може да ја почувствувате со вашето тело. Поврзување преку USB, CD-уред и мултимедиумски екран Sensus Connect од 7 инчи го прават вашето Volvo поврзан центар за инфозабава. Покрај можноста за проследување одлична музика и гледање DVD-филмови или терестријална телевизија во вашиот автомобил, Sensus Connect ви овозможува да останете поврзани со светот надвор. Нуди безброј практични апликации во автомобилот за ваша забава, навигација, контрола, поврзување и услуга. И можеби пред сѐ: вашето Volvo веќе денес е подготвено за новите функции за инфозабава преку веб и на облакот.

  Image2
 • Аудиоопрема
  Проследување аудио

  Вградената технологија Bluetooth® овозможува безжична комуникација и проследување музички датотеки. Едноставно поврзете го вашиот мобилен телефон што е компатибилен со Bluetooth® со вашиот аудиосистем и уживајте во музичките датотеки што се зачувани во вашиот телефон. Песните и изведувачите се прикажуваат на вградениот централен екран.

  Image2
  Далечинска контрола на управувачот

  Со оваа контрола, можете да управувате со функциите на аудиосистемот и телефонот додека постојано го држите управувачот со рацете. Приспособувајте ја јачината на звукот, менувајте радиостаници, менувајте нумери и повикувајте или одговарајте на повици со користење на копчињата или на интуитивната вртлива контрола.

  Image2
  Емитување дигитално аудио (DAB)

  Дигиталното радио ви овозможува да слушате Емитување дигитално аудио (DAB) – стандард за дигиталното радио во Европа. Во земји со DAB-емитување, ќе имате пристап до повеќе радиоканали, подобар прием и звук со висок квалитет.

  Image2
 • Забава
  Дигитален ТВ-приемник

  Со дигиталниот ТВ-приемник може да гледате терестријална телевизија на 7-инчниот централен екран кога автомобилот не се движи. Дигиталниот ТВ-приемник се контролира преку изборен далечински уред.

  Image2
  Дополнителен приклучок за напојување

  Достапен за сите на предните или задните седишта, дополнителниот приклучок за напојување во преградата за складирање под централниот потпирач за рака може да обезбеди напојување за полнач за телефон, лаптоп, конзола за играње, DVD-уред или други преносливи електронски уреди.

  Image2
 • Внатрешен стил
 • Текстил за тапацир
  Lorensberg Textile Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P000)

  Фино исткаен и удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир City Weave Sports Uni/Текстил/T-Tec
  City Weave Sports Uni/текстил/T-Tec Blond во ентериер Blond/Charcoal со тапацир на покривот Blond (P92G)

  Текстилни панели на седиштата City Weave со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. City Weave е исткаена ткаенина во Charcoal и Blond што е лесна и светла, но лесно се одржува чиста. T-Tec е технички материјал со мазна, издржлива завршница.

  Тапацир: Blond/Charcoal
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/T-Tec
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P560)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Image2
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P500)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P160)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P100)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P167)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P107)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P10G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoall/Blond со тапацир на покривот Blond (P12G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal/Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PR00)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • R-Design со тапацир од кожа/перфорирана кожа
  R-Design кожа/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PZ00)

  Фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Управувачи
  Управувач обложена со кожа, Charcoal

  Управувач обложен со кожа Charcoal со три краци и спортски дизајн. Управувачот е ергономски дизајниран со јасни делови за палците и динамичен стисок. Кожата е ексклузивна и удобна за најдобро можно чувство. Украсниот панел во silk metal додава допир на висока технологија.

  Image2
  Управувач обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk Metal

  Управувач обложен со кожа Charcoal со три краци и спортски дизајн. Управувачот е ергономски дизајниран со јасни делови за палците и динамичен стисок. Кожата е ексклузивна и удобна за најдобро можно чувство. Украсниот панел во silk metal додава допир на висока технологија.

  Image2
  Управувач обложена со кожа, Blond/Charcoal со облога од Silk Metal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа со надворешен обрач Charcoal и внатрешно тркало во Blond. Облогата во Silk Metal додава хромирана рамка околу коренот и продолжува кон централниот крак.

  Image2
  R-Design спортски управувач обложен со кожа, Charcoal со облога од Silk metal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа Charcoal, со надворешен обрач од перфорирана кожа. Облогата од Silk Metal додава хромирана рамка околу коренот и продолжува кон дводелниот централен крак на којшто стои логото R-Design.

  Image2
 • Вртливи контроли за менување степени на пренос
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk metal, рачен менувач

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за рачни менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Осветлена вртлива контрола за менувачот обложена со кожа, Charcoal, рачен

  Осветлена вртлива контрола за менувачот обложена со кожа за рачен пренос. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk metal, Geartronic™

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за автоматски менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа

  Вртливата контрола за менување степени на пренос обложена со кожа е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  R-Design осветлена вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal, Geartronic™

  Нашата осветлена вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа R-Design додава спортски и впечатлив печат на изгледот на вашиот автомобил. Кога е темно, осветлената вртлива контрола за менување степени на пренос ќе придонесат за поголема концентрација на возачот во автомобилот.

  (Стандардно кај R-Design)

  Image2
 • Облоги за декорација
  Charcoal

  Матираните рачно обоени панели со charcoal даваат глатка завршница со метални честички што се појавуваат кога светлината ќе ја осветли површината.

  Image2
  Milled Aluminium

  Светол метал со фина геометриска шара што дава тридимензионален ефект. Сатенската завршница уште повеќе ја нагласува шарата. Само за централната конзола.

  Image2
  Black Grid Aluminium

  Метал со висок сјај со горен слој од лак за пијано преку детална карирана шара, отпечатена врз метал за еднообразен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
  Stealth Aluminium

  Црн метал со матирана завршница преку мрежеста текстура за еднообразен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
  Modern Wood

  Дрво со отворена текстура, со длабока, богата костенова боја и рамна, линеарно структурирана шара. Меката матирана завршница му дава многу природен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
 • Патосници
  Патосници од текстил

  Стилски, практични и направени за да се вклопат совршено во ентериерот на автомобилот, овие патосници од текстил лесно се монтираат и придонесуваат за удобноста и пријатниот карактер на вашето Volvo. А за да ви помогнат да ја одржувате внатрешноста во добра состојба, тие обезбедуваат ефикасна заштита од нечистотија и цврсто се прилепуваат за подот. Исто така, лесно се отстрануваат за чистење.

  Image2
  Патосници од текстил R-Design

  Внатрешноста на автомобилот нека изгледа спортски со овие практични и стилски патосници R-Design. Имаат долна страна од гума што ги прави водоотпорни и ја заштитува внатрешноста од нечистотија и вода. Направени од издржлив текстил со текстура, се удобни под нозете и создаваат динамично и приспособено чувство.

  Image2
  Гумени патосници, Charcoal

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот.

  Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Charcoal

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Blond

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Гумена тунелска патосница

  Одржувајте го ентериерот на вашето Volvo во оригиналната состојба и заштитете го теписонот со оваа гумена тунелска патосница во соодветна боја. Совршена кога имате тројца патници на задното седиште

  Image2
 • Други додатоци за внатрешен стил
  Амбиентално осветлување

  Доброто осветлување е клучно за создавањето на вистинската атмосфера. Ова важи и за во автомобилот и за домот. Нашиот изборен пакет за Амбиентално осветлување ги осветлува сите предмети што можеби ќе треба да ги најдете во текот на вечерта. Префинетата бела светлина обезбедува дека никогаш не треба да напипувате во темнина за држачи за чаши или да барате по џебовите на вратите. „Целокупниот ефект е многу топол и пријатен, како да се наоѓате во топла шведска куќа на ладна вечер“, велат нашите дизајнери. Темата на боите прекрасно одговара на белото заднинско осветлување на контролите на таблата со инструменти и насекаде во автомобилот. Дури и изборниот компас во внатрешниот ретровизор се осветлува со истиот елегантен бел тон.

  Image2
  Внатрешно осветлување

  Внатрешното LED-осветлување ја дополнува префинетата атмосфера во вашето Volvo кога надвор е темно. Седумте индивидуални поставувања за боја на светлина и осветлување на места ви дозволуваат да создадете свој амбиент во внатрешноста. Без разлика дали сте на секојдневното патување до работното место или сте излезени на вечера во град – расположението во внатрешноста на вашето Volvo секогаш ќе биде такво какво што го сакате. Или оставете ја бојата на внатрешното осветлување да се приспособи според поставувањата за температура на системот за климатизација.

  Image2
  Спортски педали

  Подобрете го ексклузивниот, спортски изглед во внатрешноста на вашето Volvo со овие спортски педали. Со завршница во обработен алуминиум и гума за одличен контакт.

  Image2
  Приспособлив дигитален екран R-Design

  Со овој дигитален екран за возачот може да уживате во динамичниот изглед на карактеристичната сина боја на екранот во режимот R-Design и лесно може да го приспособите распоредот и интерфејсот според вашата желба со трите режими за приказ – Performance, Eco и Elegance. Performance има драматично голем бројач на вртежи, Eco го наградува економичното и еколошкото возење, додека Elegance е класичниот стандарден режим.

  Image2
  Тапацир на покривот R-Design Charcoal

  Со овој ексклузивен тапацир на покривот R-Design charcoal ќе ги оптимизирате динамичните карактеристики во вашето Volvo како да имате болид. Стандардно кај R-Design.

  Image2
  Украси на вратите, предни

  Како дополнителна нишка на префинетост за вашето Volvo, овие алуминиумски украси на предните врати се стилски додаток што ќе се забележи секогаш кога ќе се отвори некоја од предните врати.

  Image2
 • Надворешен стил
 • Надворешни бои
  614 Ice White

  Светла, полна бела боја со суптилни сиви тонови што додаваат богатство и длабочина.

  Image2
  707 Crystal White pearl

  Сјајна метална боја, што се префрла од блескаво бела до треперлива топла жолто-бела во зависност од осветлувањето и аголот на гледање.

  Достапно е за R-Design.

  Image2
  719 Luminous Sand metallic

  Светла, мека металик-боја со висок сооднос на сребро.

  Image2
  612 Passion Red

  Достапно е за R-Design.

  Image2
  723 Denim Blue metallic

  Богата, заматена сина боја со голема длабочина и свиленкаста завршница. Инспирирана од изветвена кожа и тексас.

  Image2
  720 Bursting Blue metallic

  Само за R-Design.

  Image2
  721 Mussel Blue metallic

  Светла, елегантна сина боја со челични тонови, како потсетник на бојата на морето и небото во Шведска.

  Image2
  621 Amazon Blue

  Инспирирана од оригиналните бои на Volvo од 60-тите години на 20-тиот век, како што се користела на класичните модели како што е Amazon.

  Image2
  711 Bright Silver metallic

  Чиста и јасна неутрална метална боја што има глатки честички од алуминиум за светла завршница.

  Image2
  714 Osmium Grey metallic

  Темносива; бојата на суровиот, необработен челик со сребрени додатоци што ја нагласуваат формата на автомобилот.

  Image2
  717 Onyx Black metallic

  Многу темна, длабока црна боја што светка на сончева светлина и изгледа уште потемна при слабо светло.

  Image2
  725 Fusion Red metallic

  Суптилна црвена боја со потемни и посветли нагласени делови што даваат вистинска длабочина.

  Image2
  019 Black Stone

  Сјајна, глатка црна боја со лак што потсетува на црната боја на пијаното со висок сјај.

  Image2
 • Тркала
  Алуминиумско тркало Artio 8x19" Matt Tech Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 8x19
  Димензија на гумата: 235/35R19

  Image2
  Алуминиумско тркало Ixion 7,5x18" Matt Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Midir 7,5x18" Silver Bright

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Midir 7,5x18" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/45R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Tamesis 7,5x18" Silver Bright

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Narvi 7x18" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7x18
  Димензија на гумата:

  Image2
  Алуминиумско тркало Ixion 7,5x17" Matt Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7,5x17
  Димензија на гумата: 205/50R17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Стандардно кај R-Design

  Image2
  Алуминиумско тркало Sarpas 7,5x17" Silver Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Image2
  Сребрени алуминиумски тркала Segomo 7,5x17" Matt Tinted

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Image2
  Алуминиумско тркало Spider 7x17" Dark Grey Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x17
  Димензија на гумата: 205/50R17

  Image2
  Алуминиумско тркало Markeb 7x16" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7x16
  Димензија на гумата:

  Image2
  Алуминиумско тркало Matres 7x16" Silver Stone

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x16
  Димензија на гумата: 205/55R16

  Image2
  Комплет раткапни, Silver

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, Dark Grey

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, хромирани

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
 • Стил на каросеријата
  LED-светла за дневно возење

  Овие LED-светла за дневно возење што се стилски вградено во спојлерот автоматски се активираат при дневна светлина за да го направат автомобилот позабележителен. А кога се потребни спуштените халогенски светла за осветлување, тие се вклучуваат автоматски. Само во комбинација со халогенски предни фарови.

  Image2
  Кружни издувни цевки

  За подинамичен изглед, овие издувни цевки од не'рѓосувачки челик со уникатна, впечатлива, хромирана завршница придонесуваат за спортскиот профил на вашето Volvo.

  Image2
  Заден дифузер R-Design

  Вградени во задниот дифузер R-Design, двојните спортски издувни цевки од 90 мм во silk metal завршница го заокружуваат бескомпромисниот, спортски карактер на вашето V40 R-Design. Двојните спортски издувни цевки се монтирани од двете страни. (Стандардно кај R-Design).

  Image2
  R-Design спортски издувни цевки

  Вградени во задниот дифузер R-Design, двојните спортски издувни цевки од 90 мм во silk metal завршница го заокружуваат бескомпромисниот, спортски карактер на вашето V40 R-Design. Двојните спортски издувни цевки се монтирани од двете страни. (Стандардно кај R-Design).

  Image2
  Капаци на надворешните ретровизори R-Design, Bright Silver матирани

  Овие впечатливи капаци на надворешните ретровизори со Bright Silver матирана завршница додава нишка на индивидуален стил и го нагласува спортскиот карактер на вашето Volvo. Стандардно кај R-Design.

  Image2
  Без заден амблем за моторот

  Може да го добиете вашето Volvo без заден амблем за моторот.

  Image2
  Без задни амблеми (лев и десен)

  Може да го добиете вашето Volvo без задни амблеми (лев и десен).

  Image2
 • Товарен простор
  Задно седиште со делив потпирач за грб 60/40 што се преклопува

  Ергономското задно седиште обезбедува одлична удобност при долги патувања и флексибилност кога е потребно. Потпирачите за грб се преклопуваат независно еден од друг во два дела што овозможува да комбинирате и товар и патници без да правите компромиси со удобноста. Надворешните задни седишта се поставени кон центарот за да можат патниците да уживаат во повеќе простор и подобар поглед. Потпирачот за рака што се преклопува, држачите за чаши што се вградени во перничето на централното седиште и дополнителните прегради за складирање кај надворешните седишта дополнително ја подобруваат удобноста.

  Image2
  Под на товарниот простор со две нивоа

  Подот на товарниот простор со две нивоа го олеснува товарењето, обезбедувањето и пренесувањето товар така што создава целосно рамен под за товарење кога задните седишта се преклопени. Ова создава можности за дополнително складирање под подот, што е особено практично во комбинација со подлогата за организација на товарот. А со преклопување на дополнителниот под за товарниот простор, добивате паметен држач за кеси.

  Image2
  Преграда со мрежа, странична облога на товарниот простор

  Еластичната преграда со мрежа обезбедува практично складирање за мали предмети покрај левиот панел во товарниот простор. Не може да се комбинира со под на товарниот простор на две нивоа.

  Image2
  Организатор на товар, товарен простор

  Оваа телескопска рамка со шини на подот и држач за товар што лесно се монтира го поедноставува обезбедувањето и организирањето на товар, опрема и неприцврстени предмети. Ги одделува кршливите предмети од другиот товар, па дури и го дели товарниот простор на два дела ако е потребно. А кога организаторот не е потребен, лесно може да се отстрани и да се складира.

  Image2
  Мрежа за товарна полица

  Монтирана под товарната полица, оваа преграда со мрежа за предмети како што се чадор, книги и карти ви помага да го одржите редот во товарниот простор додека предметите ви се лесно достапни кога ќе ви бидат потребни.

  Image2
  Приклучок за напојување, товарен простор

  Додајте разновидност на вашето Volvo и поврзете дополнителна електрична опрема, како што е мал фрижидер, со овој приклучок за напојување од 12 V во товарниот простор.

  Image2
 • Обезбедување на товарот
  Заштитна мрежа

  Оваа мрежа помага да се заштитат патниците од неприцврстен багаж при нагло сопирање. Кога не е потребна, мрежата може да се чува под подот на товарниот простор во практична торба за складирање.

  Image2
 • Мотори
  T5, 245 hp/350 Nm

  Новата генерација погони T5 Drive-E има брза реакција и на автопат и во град. Овој прекрасен агрегат за сите прилики обезбедува голема моќност токму кога ви е потребна и на тој начин нуди одлични возни својства во комбинација со нашиот 8-степен автоматски пренос Geartronic™.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T4, 190 hp/300 Nm

  Со нашиот агрегат T4 Drive-E од новата генерација, може да уживате во глатко и ефикасно возење со брзи реакции. Веќе од ниските вртежи може да уживате во рамномерен проток на моќност што обезбедува одлично возење во секакви услови. Како дополнување на глаткото возење, T4 е спарен со нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T3, 1.5-литри 152 hp/250 Nm

  Го дизајниравме агрегатот T3 Drive-E од новата генерација за да ви дадеме повеќе од помалку. Во комбинација со нашиот економичен автоматски менувач Geartronic™ со шест степени на пренос, овој агрегат ви овозможува да уживате во малата потрошувачка на гориво и великодушна моќност при сите вртежи.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T3, 2.0-литри 152 hp/250 Nm

  Го дизајниравме агрегатот T3 Drive-E од новата генерација за да ви дадеме повеќе од помалку. Овој агрегат ви овозможува да уживате во малата потрошувачка на гориво и хармонична моќност при сите вртежи и доаѓа во комбинација со 6-степен рачен менувач.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T2, 122 hp/220 Nm

  Со агрегатот од 122 hp/220 Nm T2 Drive-E може да уживате во голема ефикасност, мала потрошувачка на гориво и удобно возење. Имате пристап до целосната моќност веднаш уште при мали вртежи, а контролата е ваша со нашиот 6-степен рачен менувач.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T2, 1.5 литри 122 hp/220 Nm

  Со агрегатот од T2 Drive-E може да уживате во голема ефикасност, мала потрошувачка на гориво и удобно возење. Како дополнување на глаткото возење, T2 е спарен со нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  D4, 190 hp/400 Nm

  Нашиот префинет погон D4 Drive-E со 190 hp/400 Nm ви овозможува да уживате повеќе додека користите помалку. Со користење на најнапредната технологија за дизел мотори, D4 е дизајниран за да ви овозможи најефикасно и најсамоуверено доживување на возењето. Како дополнување на глаткото возење, D4 е спарен со нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени.

  Ефикасноста и префинетоста на овој агрегат го прави совршен избор за деловни корисници. Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со двојно турбо уште повеќе го унапредуваат вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  D3 150 hp/320 Nm

  Го дизајниравме овој дизел агрегат D3 за да ви ја дадеме најдобрата комбинација на економична потрошувачка и перформанси. Заедно со префинетиот карактер на моторот го прави ефикасниот и разновиден D3 совршен партнер за секое патување.

  Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со турбо уште повеќе го унапредува вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2. Најновата генерација на контролата на издувни гасови со Селективното каталитичко намалување го намалува испуштањето на азотни оксиди (NOx) кои се штетни по здравјето до 90%.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Овој агрегат D3 е достапен со автоматски менувач Geartronic™ со 8 степени или рачен менувач со 6 степени.

  Image2
  D2, 120 hp/280 Nm

  Со нашиот погон D2 Drive-E може да уживате во одличната ефикасност без да има потреба да ја жртвувате забавата во возењето. Без оглед дали сте во град или на автопат, овој агрегат ја нуди најдобрата комбинација на перформанси и економична потрошувачка на гориво.

  Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната турбо технологија се некои од тајните зад ова чудо на ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  D2 доаѓа во комбинација со рачен менувач со шест степени или автоматски менувач Geartronic™ со 6 степени.

  Image2
  D2, 120 hp/280 Nm

  Со нашиот погон D2 Drive-E може да уживате во одличната ефикасност без да има потреба да ја жртвувате забавата во возењето. Без оглед дали сте во град или на автопат, овој агрегат ја нуди најдобрата комбинација на перформанси и економична потрошувачка на гориво.

  Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната турбо технологија се некои од тајните зад ова чудо на ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  D2 доаѓа во комбинација со рачен пренос со шест степени.

  Image2
 • Пренос
  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени од новата генерација за брзо и глатко менување степени на пренос нуди супериорна ефикасност и интуитивно возење. Секогаш сте во правилниот степен на пренос – без оглед дали се работи за оптимален одговор на моторот при сите вртежи или за глатко возење со најголема економичност. Ако сте расположени за динамично возење, само префрлете во рачен режим. Со нашите изборни лостови за менување степени на пренос, вие сте главни и може да менувате степени на пренос со двете раце на управувачот.

  Image2
  Автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени

  Нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени од новата генерација за брзо и глатко менување степени на пренос нуди одлична ефикасност и интуитивно возење. Секогаш сте во правилниот степен на пренос – без оглед дали се работи за оптимален одговор на моторот при сите вртежи или за глатко возење со голема економичност. Ако сте расположени за динамично возење, само префрлете во рачен режим. Со нашите изборни лостови за менување степени на пренос, вие сте главни и може да менувате степени на пренос со двете раце на управувачот.

  Image2
  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Нашиот лесен рачен менувач со 6 степени на пренос нуди глатко и прецизно менување степени на пренос. Шестиот степен на пренос овозможува опуштено возење и голема економичност на автопат. Беспрекорната работа на куплунгот овозможува да тргнете самоуверено и грациозно.

  Image2
  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Нашиот лесен рачен менувач со 6 степени на пренос нуди глатко и прецизно менување степени на пренос. Шестиот степен на пренос овозможува опуштено возење и голема економичност на автопат. Беспрекорната работа на куплунгот овозможува да тргнете самоуверено и грациозно.

  Image2
  Лостови за менување степени на пренос

  Лостовите за менување степени на пренос за автоматскиот менувач Geartronic™ овозможуваат побрзо рачно менување степени на пренос без да ги тргате рацете од управувачот и додаваат уште поголема забава и контрола зад управувачот.

  Image2
  Технологија Старт/Стоп

  Функцијата за Старт/Стоп дополнително ги намалува потрошувачката на гориво и издувните гасови кога возите во град. Кога ќе запрете на семафор или во метеж, моторот привремено се исклучува за да се избегне работа во место и се вклучува веднаш кога ќе продолжите со возење.

  Image2
  Помош при поаѓање на нагорнина

  Помошта при поаѓање на нагорнина ви овозможува да стартувате на надолнина или нагорнина без возилото да се придвижи кога ќе го преместите стапалото од педалот за сопирачките на гаста. Ги задржува сопирачките активирани краток период откако ќе го отпуштите педалот за сопирачките.

  Image2
 • Шасија и управување
  Спортска шасија

  Оваа спортска шасија го спушта вашето Volvo за 10 мм за поспортски изглед и возење. Понискиот центар на гравитација заедно со покрутите амортизери и пружини дополнително го подобруваат држењето на патот, погонот и динамичната контрола при вртење во свиоци.

  Image2
  Шасија

  Шасијата на вашето возило Volvo е конструирана за да ви обезбеди глатко возење и остро управување на сите патишта. Со задната суспензија со повеќе точки на поврзување и предната суспензија со потпирач и пружина McPherson монтирана на крута каросерија вие ја имате контролата. Предната и задната суспензија комуницираат помеѓу себе за да обезбедат стабилно сопирање и брзо управување. Во свиок, задните тркала имаат мала способност за управување за дополнителна стабилност и реакција при управување.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според брзината

  Нашето серво-управување што се приспособува според брзината ви го обезбедува точното ниво на помош за максимална удобност и реакција при управувањето: потврдо управување при големи брзини на автопат, полесно при бавен сообраќај. Управувањето може да се приспособи со контролата за режимот на возење.

  Image2
  Систем за заштита од превртување ROPS™

  При превртување, уникатната конструкција на покривот помага да се заштитат патниците. Во меѓувреме, нашиот систем за ROPS™ веднаш ги активира предзатегнувачите на безбедносните ремени и воздушната завеса за да обезбеди дополнителна заштита за вас, за совозачот и за патниците на надворешните задни седишта.

  Image2
  Електрично серво-управување

  Електричното серво-управување реагира прецизно на вашите наредби при сите брзини. За да го олесни паркирањето, дава голема серво-помош при мали брзини. А како што брзината се зголемува, сервото прогресивно се намалува за максимално уживање во возењето. Може да ги приспособите карактеристиките на управувањето и сервото за да уживате во најдоброто поставување за секоја ситуација.

  Image2
  Персонализација на електричното серво-управување

  За да ги приспособите карактеристиките на серво-управувањето што зависи од брзината според вашите потреби, може да додадете серво-управување што може да го приспособува возачот. Помошта при управување автоматски се приспособува според брзината на автомобилот, во централниот екран може да изберете од трите нивоа на чувството и чувствителноста на управувањето – на мала, средна или голема помош при управувањето при сите брзини.

  Image2
 • Внатре
  CleanZone

  CleanZone ви овозможува вам и на патниците да уживате во чист, здрав воздух во кабината. Го проверува дојдовниот воздух и ги затвора доводите на воздух во кабината ако се откријат штетни материи. Повеќенаменскиот филтер ги намалува нивоата на прашина, полен, честички и хемиски миризби. Автоматската функција CleanZone подготвува свежа околина во кабината на топол ден и ефикасно ја проветрува кабината кога ќе го отклучите автомобилот.

  Image2
  Филтер за кабината

  Филтерот за кабината спречува навлегување прашина и полен во кабината преку системот за проветрување и ефикасно придонесува за здрава клима во кабината.

  Image2
 • Надвор
  Технологија Старт/Стоп

  Функцијата за Старт/Стоп дополнително ги намалува потрошувачката на гориво и издувните гасови кога возите во град. Кога ќе запрете на семафор или во метеж, моторот привремено се исклучува за да се избегне работа во место и се вклучува веднаш кога ќе продолжите со возење.

  Image2
  Напредна контрола на издувни гасови за бензински мотор и филтер за дизел честички

  Кога веднаш тргнувате во акција по ладно стартување, нашата напредна контрола на издувните гасови елиминира помеѓу 95 и 99 проценти од јаглерод моноксидот, хидроводородите и азотните оксиди од издувните гасови од бензиските мотори. А турбодизелите на Volvo имаат филтер за честички што отстранува околу 95 проценти од честичките од издувните гасови од дизел моторите.

  Image2
 • IntelliSafe
  Безбедносен кафез

  Каросеријата на вашето Volvo помага да се обезбеди максимална заштита при сите типови незгоди. Вие и вашите патници сте опкружени со екстремно цврст безбедносен кафез, додека предната и задната зона на гмечење помагаат да се намалат ефектите на ударот. Крутиот безбедносен кафез помага да се задржи неповреден просторот на патникот при незгода и во голем дел е направен од челик со бор – еден од најцврстите достапни типови челик. Заедно со предната и задната зона на гмечење што ја распоредуваат енергијата и технологиите за задржување во внатрешноста на автомобилот, тој помага да се заштитат луѓето во автомобилот Volvo во случај на незгода. При страничен судар, нашиот систем за заштита од страничен удар SIPS™ ја дистрибуира силата на ударот во голем дел од каросеријата на автомобилот за дополнително да се намали ризикот од повреда. А при незгода со превртување, цврстата покривна конструкција помага да се заштитат патниците.

  Image2
  Воздушна завеса

  При преден или страничен судар, воздушната завеса помага да се заштитат главите на предните и задните патници кои седат од страните. Исто така, се надувува за неколку секунди за да обезбеди подолга заштита во случај на вторични удари.

  Image2
  Предна структура што апсорбира енергија

  Уникатната геометрија на предната структура и надолжните челични потпирачи во вратите помагаат да се распореди енергијата од сударот од предниот кон задниот дел на автомобилот и на тој начин го намалува ефектот врз возачот и патниците. А за дополнителна ваша заштита, компактниот, попречно монтиран морот овозможува максимален простор за деформирање и распоредување на енергијата.

  Image2
  Безбедносни ремени со предзатегнувачи и ограничувачи за оптоварување

  Иновација од Volvo – тристепените безбедносни ремени се најнапредната безбедносна карактеристика во вашиот автомобил. Во случај на судар или превртување, предзатегнувачите веднаш ќе ги затегнат безбедносните ремени за да ги задржат патниците на предните и надворешните задни седишта. Потоа, ремените малку ќе се ослободат за да го намалат затегнувањето. Тоа значи и дека воздушните перничиња за возачот и совозачот ќе го ублажат ударот на контролиран начин. За да се обезбеди максимална заштита за вас и за вашите патници, безбедносните ремени комуницираат и со столбот на управувачот и дополнителните технологии за задржување како што се страничните воздушни перничиња и воздушната завеса.

  Image2
  Воздушно перниче за пешаци

  Воздушното перниче за пешаци ги намалува последиците од судар помеѓу вашето возило и пешак. При судар, задниот крај од хаубата се ослободува заедно со воздушно перниче што го покрива долниот дел од ветробранот. Ова, заедно со предниот дел и хаубата што ја апсорбираат енергијата, помага да се намали сериозноста на повредата кај пешакот во случај на судар. Воздушното перниче за пешаци е активно при брзини од 20 км/ч до 50 км/ч.

  Image2
  Претходно подготвени ограничувања

  Кога вашето Volvo ќе открие претстоен судар, ги подготвува воздушните перничиња и безбедносните ремени за очекуваната сила на ударот. Заедно со зоните за нагмечување и цврстата структура на каросеријата овозможуваат најдобра заштита при слаб или средно-силен челен судар.

  Image2
  Воздушно перниче за колена, од страната на возачот

  За дополнителна заштита на долниот дел од нозете на возачот во случај на челен судар, над педалите е монтирано воздушно перниче за колената. Воздушното перниче за колената се активира заедно со другите воздушни перничиња и ги дополнува безбедносниот ремен, предзатегнувачот на безбедносниот ремен, ослободувањето на педалата за сопирачките и вградената заштита за колената под контролната табла за да помогне да се оптимизира заштитата.

  Image2
  Безбедност во град

  Безбедноста во град придонесува за опуштено возење во бавен градски сообраќај. Постојано проверува за возила напред што стојат или се движат бавно и автоматски сопира ако е потребно за да помогне да се избегне или да се ублажи судар. Безбедноста во град открива потенцијален судар при брзини до 50 км/ч, дење и ноќе, и може да избегне судар при разлика на брзина до 15 км/ч од возилото напред.

  Image2
  Заштита на незаштитени корисници на патот

  Нашата уникатна технологија за воздушно перниче за пешаци помага да се намалат ефектите на ударот на незаштитените корисници на патот. За да се намалат ефектите на ударот на незаштитените корисници на патот, предниот дел од возилото е благо заоблен, предните фарови се целосно вградени во каросеријата, а хаубата апсорбира енергија за да функционира како зона за нагмечување.

  Image2
  Систем против блокирање на сопирачките со Хидраулична помош за сопирање и Сопирачки што се подготвени за сопирање

  Ефикасните сопирачки се многу важни за самоувереноста и безбедноста на возачот. Во итен случај, моќните сопирачки со дискови со систем против блокирање ќе направат разлика. А ако не треба да сопрете многу нагло, Хидрауличната помош за сопирање обезбедува примена на максимален притисок на сопирање. А ако ненадејно ја подигнете ногата од гаста или ако сензорот открие пречка пред автомобилот, Сопирачките што се подготвени за сопирање веднаш ги ставаат плочките за сопирање поблиску до дисковите за да се намали растојанието на сопирање. Електронската дистрибуција на сопирањето обезбедува распоредување на точно количество на предните и задните сопирачки во зависност од товарот и условите на патот.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Светло за сопирање во итни случаи и предупредување за опасност

  Нашето светло за сопирање во итни случаи помага да се предупредат возилата што доаѓаат од назад ако сте принудени да сопрете ненадејно. Функционира при брзини поголеми од 50 км/ч и ја знае разликата помеѓу нормално и ненадејно сопирање. Ако се работи за ненадејно сопирање, светлата за сопирачките ќе почнат да трепкаат по четири пати во секунда што ќе испрати јасна порака до другите учесници во сообраќајот дека има потенцијален проблем. Откако ќе забавите под 10 км/ч, светлата за сопирачките ќе престанат да пулсираат и ќе се активираат предупредувачките трепкачи.

  Image2
  Автоматско сопирање по судар

  За да помогне да се намали ризикот од поголема штета и повреди по судар – како што е судар со други автомобили или луѓе – вашето Volvo сопира автоматски кога ќе се активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени или воздушните перничиња.

  Image2
  Систем за заштита од превртување ROPS™

  При превртување, уникатната конструкција на покривот помага да се заштитат патниците. Во меѓувреме, нашиот систем за ROPS™ веднаш ги активира предзатегнувачите на безбедносните ремени и воздушната завеса за да обезбеди дополнителна заштита за вас, за совозачот и за патниците на надворешните задни седишта.

  Image2
  Систем за заштита од страничен удар SIPS™

  Системот за заштита од страничен удар SIPS™ помага за да се обезбеди заштита за вас и за патниците при страничен судар. Челичната рамка на каросеријата – вклучувајќи ги и рамките на предните седишта – го распределува ударот од страничниот судар подалеку од патниците кон другите делови од каросеријата. Екстремно силната странична структура помага да се издржи силен страничен удар – дури и од поголемо возило. Воздушната завеса и предните воздушни перничиња комуницираат со SIPS™ за да се овозможи дополнителна заштита за патниците на предните седишта. Во задниот дел, SIPS™ и воздушната завеса помага да се заштитат патниците во надворешните задни седишта.

  Image2
  Столб на управувачот што се собира

  Столбот на управувачот е напреден дел од системот за безбедност и горниот и долниот дел ослободуваат простор на контролиран начин при преден судар за да помогнат во заштитата на возачот.

  Image2
  Странични воздушни перничиња

  Во страничен судар, страничните перничиња веднаш се надувуваат за да помогнат да се заштитат градите и колковите на возачот и совозачот. Страничните воздушни перничиња се наоѓаат на идеално место на потпирачот за грб на предното седиште.

  Image2
  Двофазни воздушни перничиња, возач и совозач

  Заедно со безбедносните ремени, предните воздушни перничиња помагаат да се заштитат главата, лицето и градите при челен судар. Тие се интелигентни: за оптимизирана заштита, воздушните перничиња го приспособуваат нивото на надувување според силата на ударот. А ако ударот е не е доволно силен и не се потребни воздушни перничиња, системот само ќе ги активира предзатегнувачите на безбедните ремени ако е потребно. За да се овозможи монтирање детско седиште на седиштето за совозачот, воздушното перниче за совозачот лесно може да се исклучи преку прекинувачот.

  Image2
  Потпирачи за глава

  Потпирачите за глава на вашето Volvo нуди одлична заштита без оглед на висината на лицето и без оглед на тоа дали седи напред или назад. А средниот заден потпирач за глава може целосно да се повлече во потпирачот за грб за да се подобри видливоста на возачот назад. Надворешните задни потпирачи за глава може да се преклопат напред со притискање на копчето (изборно) за дополнително да се подобри видливоста назад. Кога се преклопени, тие им пречат на патниците да седнат без да ги подигнат во исправена положба.

  Image2
  Внатрешност што апсорбира енергија

  Сите панели и страни на вратите се обложени со материјали што апсорбираат енергија за да помогнат да се намали ризикот од повреди на патниците во автомобилот.

  Image2
  Предупредувачки триаголник

  Подобра безбедност за вас, патниците и другите учесници во сообраќајот со овој лесен предупредувачки триаголник со големо одбивање на рефлексијата. Паметниот дизајн значи дека може да стои исправен на силни ветрови и на лизгави површини.

  Триаголникот за предупредување зафаќа малку простор кога е преклопен и практично се чува во својата торбичка.

  Image2
  Прибор за прва помош

  Секогаш носете прибор за итен случај со овој прирачен прибор за прва помош. Практично се носи во товарниот простор и со многу завои, содржината на приборот е распоредена во различни прегради што овозможува брзо и лесно да го најдете тоа што ви е потребно.

  Image2
 • IntelliSafe Surround вклучува IntelliSafe Standard заедно со следново
  Контрола за предупредување на возачот

  Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Активна при брзини над 65 км/ч, камерата го следи патот напред додека Контролата за предупредување на возачот го проверува управувањето што го правите за да провери дали одговараат на вашиот вообичаен стил на возење.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци постојано ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Открива ограничување на брзината, „забрането претекнување“ и разни типови дополнителни знаци и го прикажува конкретниот сообраќаен знак во екранот за возачот. Во автомобили со навигација Sensus, ги користи и информациите за ограничување на брзината од картите. Информацијата за сообраќајни знаци може да ве предупреди и со визуелно предупредување ако го надминете ограничувањето на брзината така што ќе трепне трипати.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ве предупредува ако некое возило влезе во вашиот мртов агол или брзо се приближува од назад. А кога излегувате од тесни места за паркирање, Предупредувањето за вкрстен сообраќај може да ве предупреди за возила, пешаци и велосипедисти кои доаѓаат од страните. BLIS™ ви обезбедува поддржува кога треба да промените сообраќајни ленти при густ сообраќај. Кога е потребно, ќе добиете предупредување преку сијаличката во левиот или десниот надворешен ретровизор. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад автомобилот. BLIS™ работи во различни временски услови и во различно осветлување, дење или ноќе. Се активира штом автомобилот ќе надмине 12 км/ч и реагира речиси на сите типови возила, вклучувајќи и моторцикли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај ве предупредува со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник и со графичко предупредување во централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. На пократки растојанија, тие може да откријат и да ве предупредат за велосипедисти и пешаци што може да биде корисно во области со голем метеж.

  BLIS™ со Предупредувањето за вкрстен сообраќај е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
  Помош за задржување на сообраќајната лента

  Ако започнете да скршнувате од патеката на движење, нашата технологија за Помош за задржување на лентата може да ве предупреди или, ако е потребно, да интервенира со нежна поддршка на управувањето за да ви помогне да останете во лентата. Оваа функција користи напредна камера со висока резолуција за да ги регистрира ознаките за лентата и да ви помогнат да ја следите позицијата на автомобилот на патот. Ако се приближите до ознаките за лентата, системот нежно ќе го насочи автомобилот назад во лентата. А ако сепак ненамерно ги преминете ознаките за лентата, ќе добиете сетилно предупредување со вибрации на управувачот или звук за предупредување. Кога намерно ќе ги преминете ознаките за лентата со користење на трепкачите, Помошта за задржување на лентата нема да се активира. Системот работи при брзини помеѓу 65 км/ч и 200 км/ч.

  Image2
 • IntelliSafe Pro вклучува IntelliSafe Standard, IntelliSafe Surround заедно со следново
  Предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти

  Вашето Volvo може да ве предупреди и да интервенира автоматски во случај на неизбежен судар со возило, пешак или велосипедист пред вас. Нашата технологија за избегнување судар е активна при брзини над 4 км/ч и може да ви даде звучни и видливи предупредувања ако сте преблиску до возилото пред вас или ако на вашата патека има пешаци или велосипедисти. Ако не реагирате и сударот е неизбежен, ќе се активира целосно автоматско сопирање за да ви помогне да го избегнете или да го намалите ударот. Во рамките на 150 метри, радарскиот сензор зад решетката постојано го следи растојанието до возилото што вози пред вас, а дигиталната камера зад ветробранот определува кои предмети се пред вас. На дневна светлина, тој може да открие пешаци кои стојат или се движат или велосипедисти кои патуваат во иста насока. Ако некој пешак или велосипедист неочекувано излезе пред возилото или ако возилото пред вас ненадејно сопре (или стои во место), предупредувањето за судар одредува дека постои голема веројатност за судар и ќе ве потсети да реагирате со активирање на трепкањето на сијаличката за предупредување на ветробранот заедно со звучен аларм. Дополнително, оваа технологија поддржува сопирање започнато од возачот така што претходно ги подготвува сопирачките за да го минимизира растојанието на сопирање. Ако не реагирате на предупредувањето и сударот е неизбежен, возилото веднаш ќе сопре со целосна сила на сопирачките.

  Image2
  Приспособлив темпомат со Помош при движење во ред

  Приспособливиот темпомат ви помага да го одржувате претходно поставеното растојание од возилата пред вас при сите брзини до 200 км/ч и е партнер за поддршка што обезбедува опуштено возење при секое патување. При бавен сообраќај, приспособливиот темпомат со функцијата старт/стоп* со економичен режим ECO автоматски ја приспособува брзината според возилото напред додека ви помага да заштедите гориво со одржување непречен напредок со помала потреба од нагло забрзување. Кога стоите, треба само да притиснете копче или педалот за гас и автомобилот ќе го следи возилото што е напред. При брзини поголеми од 30 км/ч, само изберете ја саканата брзина и минималното временско растојание од возилото што е напред. Кога радарскиот сензор ќе открие побавно возило напред, брзината автоматски се приспособува според тоа возило. А кога патот е чист, автомобилот продолжува со избраната брзина. Ако приспособливиот темпомат се деактивира и возилото напред премногу се приближи, функцијата за предупредување за растојание активира сијаличка за предупредување во долниот дел од ветробранот за да ви помогне да одржувате соодветно растојание. Секогаш кога ќе сакате, може да изберете конвенционален темпомат така што ќе го притиснете копчето за приспособливиот темпомат неколку секунди.

  *За функциите за Помош при движење во ред и сопирање и поаѓање од 0 до 30 км/ч е потребен автоматски менувач Geartronic™.

  Вклучува и предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти.

  Image2
 • Превентивна безбедност
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  LED-светла за дневно возење

  Овие LED-светла за дневно возење што се стилски вградено во спојлерот автоматски се активираат при дневна светлина за да го направат автомобилот позабележителен. А кога се потребни спуштените халогенски светла за осветлување, тие се вклучуваат автоматски. Само во комбинација со халогенски предни фарови.

  Image2
  LED-предни светла

  Нашите LED-предни фарови со впечатлив дизајн комбинираат забележителен изглед со широко и долго осветлување. А како дополнување на нашиот систем за предупредување на возачот, активното долго светло се грижи за спуштањето на светлата и на тој начин ја зголемува практичноста и осветлувањето. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на чекан служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. Со активното долго светло (вклучено во нашиот систем за предупредување на возачот) може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и средно светло за да ја оптимизираат вашата видливост без да го заслепите другиот возач. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  LED-осветлување со светла со активно навалување

  Овие напредни LED-предни фарови со впечатлив дизајн ви овозможуваат да уживате во осветлување со уште поголемо зрачење и опсег. Тие ви помагаат и да гледате во свиоците кога е темно – како што го вртите управувачот, предните фарови се вртат за да го осветлат свиокот пред вас. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на чекан служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. Со активното долго светло (вклучено во нашиот систем за предупредување на возачот) може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и средно светло за да ја оптимизираат вашата видливост без да го заслепите другиот возач. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  Халогенско осветлување со нивелирање

  Нашите моќни халогенски предни фарови ви овозможуваат да уживате во одлична видливост во сите услови на осветлување. Ако го додадете нашиот систем за предупредување на возачот со функцијата за активно долго светло, може постојано да возите со долго светло. Кога ќе се приближи друг автомобил од спротивната насока, предните фарови автоматски се префрлаат помеѓу долго и кратко светло за да ја оптимизираат видливоста без да ги заслепува другите возачи. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Image2
  Привремено резервно тркало

  Дизајнирано за привремено користење и максимална брзина од 80 км/ч, ова резервно тркало заштедува простор и тежина. За поголема практичност, вклучени се дигалка, алат за навртки на тркалата и торба од текстил за складирање тркало со целосна големина.

  Image2
 • Заштитна безбедност
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Безбедност на децата
 • Опрема за безбедност на децата
  Прекинувач за исклучување на воздушното перниче за совозачот

  Овој прекинувач ви овозможува практично да го исклучите воздушното перниче за совозачот ако планирате да ставите детско седиште свртено наназад на седиштето за совозачот. До прекинувачот може да се пристапи само кога вратата е отворена. Кога воздушното перниче е исклучено, ќе бидете известени со порака на екранот на конзолата на покривот.

  Image2
  Електрична брава за безбедност на децата

  Електричната брава за безбедност на децата ви овозможува да ги заклучите задните врати и задните електрични прозорци од седиштето на возачот и да спречи нивно отворање од внатре.

  Image2
 • Безбедност
  Аларм

  Алармот помага да се заштити вашето Volvo кога е паркирано и да ги одврати непоканетите посети. Исто така, реагира на движење во автомобилот, кршење на прозорец и ако некој се обиде да ги украде тркалата или да го одвлече автомобилот. Се активира автоматски кога ќе го заклучите автомобилот и е поврзан со вратите, хаубата и задната врата. Сензорот за порамнување ги одвраќа крадците од подигнување на автомобилот за да ги украдат тркалата или да го одвлечат, додека функцијата за целосно заклучување оневозможува отворање на вратите однатре откако автомобилот ќе се заклучи од надвор. Сензорот за движење, сензорот за порамнување и функцијата за целосно заклучување може да се исклучат за да може да оставите луѓе или миленичиња во автомобилот кога е паркиран или е заклучен.

  Image2
  Аларм за паника

  Во итен случај, може да го користите копчето за паника на далечинскиот уред за да привлечете внимание. Притиснете го и задржете го копчето најмалку 3 секунди или притиснете го двапати за да ги активирате предупредувачките трепкачи и сирената.

  Image2
  Систем за централно заклучување од далечина

  Заклучувајте ги и отклучувајте ги вратите и задната врата безбедно и практично со далечинскиот уред. Откако ќе излезете или ќе влезете во автомобилот, може да ги затворите или да ги отворите сите прозорци со еден допир на копчето. Како дополнителна мерка за безбедност, може да ја отклучите само задната врата. Тоа ви овозможува пристап до товарниот простор, а никој друг нема да може да отвори некоја од вратите однадвор.

  Image2
  Автоматско заклучување на вратите

  За дополнително да се подобри личната безбедност, вратите може да се постават да се заклучуваат автоматски штом ќе почнете да возите. Како алтернатива, може брзо да ги заклучите од предните седишта со користење на копчето за заклучување. За да бидете безбедни во случај на незгода, вашето Volvo автоматски се отклучува за да овозможи отворање на вратите од надвор.

  Image2
  Стартување без клуч

  Сѐ додека далечинскиот уред е во автомобилот, функцијата за стартување без клуч ви овозможува да го стартувате моторот само со вртење на вртливата контрола за стартување додека го притискате педалот за сопирачките.

  Image2
  Глобално заклучување и затворање

  Ако заборавите да ги затворите прозорците откако ќе излезете од возилото, тие може да се затворат со користење на далечинскиот уред. А пред да влезете во автомобилот, тие може да се отворат за да влезе свеж воздух во кабината.

  Image2
  Имобилизатор и брави за заштита од крадци

  Не само што бравите на вратите ги издржуваат повеќето обиди за провалување, електронскиот имобилизатор целосно го оневозможува стартувањето на моторот без вистинскиот далечински уред. А дури и ако потенцијалниот крадец успее да влезе во автомобилот преку прозорецот, изборниот систем за целосно заклучување го оневозможува отворањето на вратите од внатре.

  Image2
  Personal Car Communicator со возење без клуч

  Оваа практична карактеристика го комбинира возењето без клуч со двонасочната комуникација со вашето Volvo. Може да ви каже кога автомобилот е заклучен, а додека далечинскиот уред ви е во џебот, може да го стартувате моторот и да ги отклучите или заклучите вратите. Кога се приближувате до автомобилот, Personal Car Communicator може да ве предупреди ако алармот во автомобилот е активиран и со екстра видливо предупредување ако е активиран во рок од пет минути.

  Image2
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
  Осветлување за добредојде и осветлување Безбедно дома

  За подобра безбедност додека се приближувате до автомобилот навечер, изворите на надворешно осветлување ја осветлуваат најблиската околина кога ќе отклучите со далечинскиот уред. А кога го напуштате автомобилот, само повлечете ја рачката за предните фарови за да ја осветлите патеката до вратата. Овие функции може да се постават по избор во траење од 30, 60 или 90 секунди.

  Image2
  Надворешни ретровизори со електрично затворање и со осветлување на подлогата

  Електричните ретровизори на вратите се преклопуваат автоматски откако ќе го заклучите возилото за да бидат заштитени додека возилото е паркирано. Можете да ги преклопите и со притискање на копче од возачкото седиште кога возите низ перална. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски или со притискање на копче за да ви го покажат работ од тротоарот кога возите во рикверц.

  Image2
  Странични прозорци од калено стакло

  Каленото стакло во страничните прозорци е од три до пет пати поцврсто од обичното стакло со иста дебелина. Каленото стакло помага да се подобри безбедноста во случај на судар или кршење на стакло и се крши на мали парчиња за да помогне да се намали ризикот од повреда.

  Image2
  Навртки на тркалата со заклучување

  Подобрете ја безбедноста и намалете го ризикот од кражба на тркалата со овие навртки на тркалата со заклучување. Имаат еден приклучок со уникатна шифра што ви дозволува само вие или вашиот продавач или механичар да ги отстраните тркалата. А за совршено совпаѓање на навртките и дизајнот на тркалото, изберете комплет од навртки со капачиња во соодветна боја со завршница Matt Tech Black, Silver или Chrome.

  Image2
 • Седишта
  Греење на седиштата, предни

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите предни седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи го и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со контроли на допир со индивидуални три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со изборното загревање на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со индивидуални контроли на три нивоа.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Како дополнување на индивидуалното електрично греење на надворешните положби од задното седиште, патниците на задното седиште ќе уживаат во возењето дури и кога е многу ладно. Со греење во перничињата на седиштето и долниот дел од потпирачот за грб, оваа функција лесно се контролира од задното седиште со користење на контролите со три нивоа.

  Image2
  Ергономски седишта

  Седиштата во вашето Volvo може да бидат најважните седишта во вашиот живот – во текот на животниот век на автомобилот, најверојатно ќе поминете илјадници часови во нив. Затоа посветивме толку многу време на развојот на нивниот ергономичен изјвајан дизајн, цврсти, но удобни, со странични перничиња и ергономска облога. Навистина, нашите седишта се широко прифатени каде едни од најдобрите седишта во светот на автомобилите. Меѓу нивните карактеристики спаѓаат поддршка за 'рбетот на предните седишта, што овозможува најситни степени на приспособување за најдобра поддршка за секој патник. Додајте го нашиот широк избор на материјали и дизајни за тапацирање и ќе имате седиште што нема да сакате да го напуштите.

  Image2
  Амбиентално осветлување

  Доброто осветлување е клучно за создавањето на вистинската атмосфера. Ова важи и за во автомобилот и за домот. Нашиот изборен пакет за Амбиентално осветлување ги осветлува сите предмети што можеби ќе треба да ги најдете во текот на вечерта. Префинетата бела светлина обезбедува дека никогаш не треба да напипувате во темнина за држачи за чаши или да барате по џебовите на вратите. „Целокупниот ефект е многу топол и пријатен, како да се наоѓате во топла шведска куќа на ладна вечер“, велат нашите дизајнери. Темата на боите прекрасно одговара на белото заднинско осветлување на контролите на таблата со инструменти и насекаде во автомобилот. Дури и изборниот компас во внатрешниот ретровизор се осветлува со истиот елегантен бел тон.

  Image2
  Седиште за возачот со целосно приспособување

  Кај седиштето за возачот што може целосно да се приспособува, можете, на пример, да ги промените висината и аголот на перничето на седиштето за да ви одговараат совршено и да ви овозможат целосна поддршка за бедрата. Големото приспособување напред-назад на седиштето ви овозможува совршена положба за возење, без оглед на големината.

  Image2
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање

  Функцијата за меморирање на електричното седиште за возачот и капаците на ретровизорите помагаат вашето Volvo совршено да се приспособи на вашите потреби секогаш кога ќе влезете во автомобилот. Секогаш кога ќе го користите далечинскиот уред за централно заклучување, седиштето за возачот и ретровизорите на вратите автоматски ќе се приспособат според вашите потреби (добивате два далечински уреди со вашето Volvo, а може да порачате уште четири). Секој далечински уред го активира соодветното поставување од последниот пат кога се користел тој далечински уред. Исто така, може да зачувате до три различни поставувања за седиштето и надворешните ретровизори со користење на копчињата на седиштето. А како опција е достапно и седиште за совозачот со електрично приспособување.

  Image2
  Електрично седиште за совозачот

  За дополнителна удобност и практичност за патниците на предните седишта, електричните перничиња и потпирачот за грб на седиштето за совозачот лесно се приспособуваат со користење на интуитивните контроли што се поставени од надворешната страна на перничињата на седиштето.

  Image2
  Заден централен потпирач за раце

  Централниот потпирач за раце се спушта од задниот потпирач за грб и обезбедува опуштена удобност при долгите патувања за патниците на задното седиште.

  Image2
  Вграден држач за чаши, заден

  Паметно вграден во перничето на задното седиште, преклопливиот држач за чаши е на прирачно растојание од патниците на надворешните задни седишта. Кога не се користи, дискретно е скриен и не влијае врз удобноста на централното седиште.

  Image2
 • Текстил за тапацир
  Lorensberg Textile Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P000)

  Фино исткаен и удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир City Weave Sports Uni/Текстил/T-Tec
  City Weave Sports Uni/текстил/T-Tec Blond во ентериер Blond/Charcoal со тапацир на покривот Blond (P92G)

  Текстилни панели на седиштата City Weave со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. City Weave е исткаена ткаенина во Charcoal и Blond што е лесна и светла, но лесно се одржува чиста. T-Tec е технички материјал со мазна, издржлива завршница.

  Тапацир: Blond/Charcoal
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/T-Tec
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P560)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Image2
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P500)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/кожа
  Jeans Textile/Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P860)

  Уникатниот тапацир во Charcoal Textile инспириран од темен џинс со контрастно бели кожени додатоци што додава суптилна нишка на современ шведски луксуз.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седиште: Удобно седиште

  Image2
  Jeans Textile/Leather Charcoal во ентериер Blond со тапацир на покривот Charcoal (P800)

  Уникатниот тапацир во Charcoal Textile инспириран од темен џинс со контрастно бели кожени додатоци што додава суптилна нишка на современ шведски луксуз.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седиште: Удобно седиште

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P160)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P100)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P107)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P167)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoall/Blond со тапацир на покривот Blond (P12G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal/Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P10G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PR00)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • R-Design со тапацир од кожа/перфорирана кожа
  R-Design кожа/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PZ00)

  Фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Климатизација
  CleanZone

  CleanZone ви овозможува вам и на патниците да уживате во чист, здрав воздух во кабината. Го проверува дојдовниот воздух и ги затвора доводите на воздух во кабината ако се откријат штетни материи. Повеќенаменскиот филтер ги намалува нивоата на прашина, полен, честички и хемиски миризби. Автоматската функција CleanZone подготвува свежа околина во кабината на топол ден и ефикасно ја проветрува кабината кога ќе го отклучите автомобилот.

  Image2
  Електронска контрола на климатизацијата

  Електронската контрола на климатизацијата ја одржува температурата во кабината според вашиот избор и може да се постави независно за возачот и совозачот. А за подобро здравје и поголема удобност, системот помага да се обезбеди воздухот во кабината да има соодветно ниво на влажност.

  Image2
  Филтер за кабината

  Филтерот за кабината спречува навлегување прашина и полен во кабината преку системот за проветрување и ефикасно придонесува за здрава клима во кабината.

  Image2
  Затемнети задни прозорци

  Дополнително затемнетото стакло на задните прозорци го дополнуваат префинетиот изглед на вашето Volvo и помага да се намали сјаењето и да се задржат пониски температурите во кабината во топли, сончеви услови.

  Image2
  Панорамски покрив

  Нашиот фиксен панорамски покрив го дополнува совршеното доживување на пространост и прозрачност за сите во вашето Volvo. Електричниот штитник за сонце со перфорирана ткаенина го намалува сјаењето во сончеви денови додека го одржува прозрачното чувство во кабината. Штитникот за сонце се отвора од назад така што патниците на задното седиште ќе можат да уживаат во амбиентот на светлина додека возачот и совозачот сѐ уште се во сенка. Пластифицираното стакло со темна нијанса дополнително ја подобрува климатизација и безбедноста. Исто така, помага во заштитата од УВ-зрачење.

  Image2
  Грејач за паркирање што работи на гориво

  Овој грејач ги загрева кабината и моторот за да помогне да се намалат издувните гасови при ладното стартување и абењето на моторот. Поставете го времето во коешто сакате да влезете во топла кабина и стартувајте го грејачот од далечина со користење на апликацијата Volvo On Call за паметен телефон.

  Image2
  Греење на седиштата, предни

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите предни седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи го и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со контроли на допир со индивидуални три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со изборното загревање на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со индивидуални контроли на три нивоа.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Како дополнување на индивидуалното електрично греење на надворешните положби од задното седиште, патниците на задното седиште ќе уживаат во возењето дури и кога е многу ладно. Со греење во перничињата на седиштето и долниот дел од потпирачот за грб, оваа функција лесно се контролира од задното седиште со користење на контролите со три нивоа.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете.

  Image2
  Чистење на предните фарови

  Нашето чистење на предните фарови ги чисти предните фарови од нечистотија и се активира заедно со прскалките на ветробранот. Кога ќе се активираат, млазниците излегуваат од браниците. Интелигентното секвенцијално чистење помага да се заштеди течност за миење.

  Image2
 • Складирање
  Осветлена касета што се заклучува

  Касетата што се заклучува овозможува практично и безбедно складирање на документите за возилото, како и на други потребни мали предмети. Осветлувањето ви помага полесно да го најдете тоа што го барате. За поголема практичност, касетата има и држачи за моливи, за кредитна картичка и две лименки од 33 cl. Во комбинација со приватното заклучување, може да биде заклучена дури и кога ќе му го оставите автомобилот некому, на пример, на сервисерот или човекот на паркингот.

  Image2
  Корпи на предните врати

  При долги патувања, преградите за складирање во панелите на предните врати ја дополнуваат практичноста. Во нив вие и совозачот можете да ставате работи што треба да ви се при рака. Исто така, има и преграда за отстранувачот на мраз.

  Image2
  Преграда за складирање зад предната централна конзола

  За мали предмети има практичен простор за складирање зад централната конзола. Кога е темно, преградата за складирање дискретно се осветлува за да го најдете полесно тоа што го барате.

  Image2
  Предни држачи за чаши

  За да ви биде освежувањето на дофат на раката, двата држачи за чаши за возачот и совозачот се скриени под елегантен капак. За да се обезбеди дополнителен простор за складирање, држачите за чаши може да се отстранат.

  Image2
  Вграден држач за чаши, заден

  Паметно вграден во перничето на задното седиште, преклопливиот држач за чаши е на прирачно растојание од патниците на надворешните задни седишта. Кога не се користи, дискретно е скриен и не влијае врз удобноста на централното седиште.

  Image2
  Преден централен потпирач за рака

  Предниот централен потпирач за рака дополнително придонесува за удобноста при долгите патувања, се приспособува напред-назад и има паметни додатоци. Имате пристап до два држачи за чаши и приклучок за напојување под капакот. Под потпирачот за рака се наоѓа прирачен простор за складирање. Потпирачот за рака има AUX-влез или – во зависност од изборот на аудиосистемот – USB-порта за да ги поврзете вашите уреди со аудиосистемот на автомобилот.

  Image2
  Прегради за складирање во задниот дел од кабината

  Практично поставени во задниот дел од предните седишта, овие еластични прегради обезбедуваат уште повеќе простор за складирање за патниците на задното седиште – многу практично за весници, списанија, марамчиња и играчки.

  Image2
  Преграда за складирање во страничниот панел од задната врата

  За да им биде поудобно на патниците на надворешните позиции на задното седиште во текот на долгите патувања, тие имаат пристап до практична преграда за складирање мали предмети веднаш покрај перничињата на седиштата.

  Image2
  Пепелник и запалка за цигари

  Пепелникот со капак е поставен така што е лесно достапен во еден од панелите на држачот за чаши на централната конзола. Пепелникот лесно се отстранува и се става, а нежниот дизајн го олеснува чистењето. Запалката за цигари може да се поставки во приклучоците од 12 V на предниот и задниот дел од тунелската конзола.

  Image2
 • Поддршка за возачот
  Пакет за поддршка за возачот

  Опуштен возач е безбеден возач. Овие дополнителни карактеристики можат да ви помогнат вам како возач – за да може да уживате во возењето и да ја имате контролата. Предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти автоматски ве предупредува и интервенира во случај на неизбежен судар со возило, пешак или велосипедист пред вас. Ако не реагирате и сударот е неизбежен, ќе се активира целосно автоматско сопирање за да ви помогне да го избегнете или да го намалите ударот. Ако започнете да скршнувате од патеката на движење, нашата технологија за Помош за задржување на лентата може да ве предупреди или, ако е потребно, да интервенира со нежна поддршка на управувањето за да ви помогне да останете во лентата. Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Навечер, нашето активно долго светло постојано останува на долго светло за да имате оптимална видливост без да ги заслепува останатите корисници на патот.

  Image2
  Навигација Sensus

  Навигацијата Sensus обезбедува интуитивно наведување и беспрекорно се поврзува со нашите услуги и апликации за навигација во облакот. Лесно се управува преку говорна контрола или контроли на екранот на допир. Насоките за патот се прикажуваат во екранот за возачот, централниот екран и екранот на ветробранот. Ракувате со системот без да го одвлекувате вниманието од сообраќајот – зборувајте му природно на вашето Volvo, а нашата говорна контрола ги извршува вашите наредби. А со изборниот екран на ветробранот, насоките од навигацијата ќе се прикажат во лебдечка позиција на ветробранот. Со системот може да ракува и совозачот преку централниот екран со екран на допир. Имате пристап до апликации во автомобилот што може да ви помогнат да најдете место за паркирање и да платите за него, да ја споделите локацијата со пријателите или едноставно да го најдете најдоброто кафуле во градот. За да ви помогне да избегнете сообраќајни метежи, Информациите за сообраќајот во реално време (RTTI – Real Time Traffic Information) ви даваат јасен преглед на алтернативните патишта. Бесплатните ажурирања на картите обезбедуваат секогаш да ги имате најновите насоки. Како дополнување на апликацијата Volvo On Call, може да испраќате насоки од вашиот паметен телефон до вашиот автомобил. Исто така, ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете.

  Image2
  Камера за помош при паркирање, задна

  Оваа задна камера помага при возењето рикверц така што на централниот екран прикажува што се случува зад возилото. Водилките на екранот обезбедуваат дополнителна помош за лесно паркирање. Зумираниот преглед поблиску до автомобилот е многу практичен кога поставувате приколка.

  Image2
  Екран за возачот, аналоген

  Аналогниот екран за возачот е дизајниран веднаш да ви обезбеди интуитивна контрола. Показателот за промена на степен на пренос за рачен пренос и еко-метарот го поддржуваат возењето на најекономичен начин.

  Image2
  Екран за возачот, дигитален

  Со нашиот дигитален екран за возачот со висока резолуција, можете лесно да го приспособите распоредот на инструментите и интерфејсот според вашата желба. Може да изберете од три режими на прикажување – Elegance, Eco и Performance. Elegance е класичниот стандарден режим, додека Eco го наградува штедливото, еколошко возење. Режимот Performance е во впечатлива црвена боја и во средината ви прикажува голем бројач со отчитувањата на брзината.

  Image2
  5-инчен централен екран

  5-инчниот централен екран ви дава интуитивна контрола над функциите како што се климатизација, аудио, телефон и други системи во автомобилот. Исто така, ви овозможува да ги истражите карактеристиките на вашето Volvo и да ги персонализирате според вашите потреби. Сѐ можете лесно да контролирате со користење на централната конзола или контролите на управувачот.

  Image2
  Темпомат

  Темпоматот придонесува за удобно возење на автопат додека ја одржува брзината што сте ја избрале, без да треба да притискате на педалата за гас. Лесно се управува преку управувачот.

  Image2
  Приспособлив темпомат со Помош при движење во ред

  Приспособливиот темпомат ви помага да го одржувате претходно поставеното растојание од возилата пред вас при сите брзини до 200 км/ч и е партнер за поддршка што обезбедува опуштено возење при секое патување. При бавен сообраќај, приспособливиот темпомат со функцијата старт/стоп* со економичен режим ECO автоматски ја приспособува брзината според возилото напред додека ви помага да заштедите гориво со одржување непречен напредок со помала потреба од нагло забрзување. Кога стоите, треба само да притиснете копче или педалот за гас и автомобилот ќе го следи возилото што е напред. При брзини поголеми од 30 км/ч, само изберете ја саканата брзина и минималното временско растојание од возилото што е напред. Кога радарскиот сензор ќе открие побавно возило напред, брзината автоматски се приспособува според тоа возило. А кога патот е чист, автомобилот продолжува со избраната брзина. Ако приспособливиот темпомат се деактивира и возилото напред премногу се приближи, функцијата за предупредување за растојание активира сијаличка за предупредување во долниот дел од ветробранот за да ви помогне да одржувате соодветно растојание. Секогаш кога ќе сакате, може да изберете конвенционален темпомат така што ќе го притиснете копчето за приспособливиот темпомат неколку секунди.

  *За функциите за Помош при движење во ред и сопирање и поаѓање од 0 до 30 км/ч е потребен автоматски менувач Geartronic™.

  Вклучува и предупредување за судар со целосно автоматско сопирање и откривање пешаци и велосипедисти.

  Image2
  Ограничувач на брзина

  Ограничувачот на брзина ви помага да не ја надминете поставената брзина. Кога ќе ја достигнете поставената брзина, ќе добиете известување преку суптилен отпор од педалата за гас. За да ја поништите функцијата, само притиснете ја педалата за гас.

  Image2
  Патен компјутер

  Со патниот компјутер контролата е во ваши раце, а ви помага и поефикасно да го користите горивото, така што ги прикажува неопходните податоци за патувањето како што е моменталната и просечната потрошувачка на гориво, колку можете да поминете со преостанатото гориво и просечната брзина.

  Image2
  Мерач на амбиенталната температура

  За ги имате најновите информации за условите на патот што зависат од временските услови, мерачот на амбиенталната температура ја следи надворешната температура и ве известува ако постои ризик од голомразица.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци постојано ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Открива ограничување на брзината, „забрането претекнување“ и разни типови дополнителни знаци и го прикажува конкретниот сообраќаен знак во екранот за возачот. Во автомобили со навигација Sensus, ги користи и информациите за ограничување на брзината од картите. Информацијата за сообраќајни знаци може да ве предупреди и со визуелно предупредување ако го надминете ограничувањето на брзината така што ќе трепне трипати.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ве предупредува ако некое возило влезе во вашиот мртов агол или брзо се приближува од назад. А кога излегувате од тесни места за паркирање, Предупредувањето за вкрстен сообраќај може да ве предупреди за возила, пешаци и велосипедисти кои доаѓаат од страните. BLIS™ ви обезбедува поддржува кога треба да промените сообраќајни ленти при густ сообраќај. Кога е потребно, ќе добиете предупредување преку сијаличката во левиот или десниот надворешен ретровизор. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад автомобилот. BLIS™ работи во различни временски услови и во различно осветлување, дење или ноќе. Се активира штом автомобилот ќе надмине 12 км/ч и реагира речиси на сите типови возила, вклучувајќи и моторцикли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај ве предупредува со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник и со графичко предупредување во централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. На пократки растојанија, тие може да откријат и да ве предупредат за велосипедисти и пешаци што може да биде корисно во области со голем метеж.

  BLIS™ со Предупредувањето за вкрстен сообраќај е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
  Задна помош за паркирање

  Задната помош за паркирање ви помага кога возите во рикверц во тесни простори со ограничен поглед. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со пулсирачки звук од задните звучници и графички преглед на централниот екран.

  Image2
  Задна и предна помош за паркирање

  Задната и предната помош за паркирање помагаат да се олесни маневрирањето во тесен простор со ограничена видливост. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со пулсирачки звук од задните или предните звучници и графика на централниот екран. Честотата на звукот за предупредување се зголемува како што се приближувате до пречката.

  Image2
  Помошник за паркирање

  Нашиот практичен Помошник за паркирање го прави паркирањето вистинско уживање. Го мери местото за паркирање (потребен е простор што е 1,2 пати од должината на автомобилот) и го паркира автомобилот така што го презема управувањето. Исто така, може да помогне кога излегувате од тесно место за паркирање.

  Image2
  Сензор за дожд

  Сензорот за дожд може да ги активира бришачите на ветробранот штом ќе почне да врне или ако вода прсне на ветробранот. За ваша удобност, ја приспособува и брзината на бришачите на ветробранот.

  Image2
  Светла за дневно возење со сензор за дневна светлина

  Светлата за дневно возење обезбедуваат видливост во текот на денот. Кога светлината ќе се промени и ќе бидат потребни предните фарови, тие се активираат автоматски. Тие ќе се активираат и ако ги вклучите бришачите за ветробранот или задната магленка.

  Image2
  Електрични ретровизори на вратите со греење

  Ретровизорите на вратите што лесно се приспособуваат од седиштето за возачот, се загреваат електрично заедно со задниот прозорец и така на нив нема мраз кога времето е ладно.

  Image2
  Повеќефункциски надворешни ретровизори

  Со надворешните ретровизори со големи димензии се ракува електронски со рачка во панелот на вратата од возачот. Од страните на ретровизорите се вградени контролни сијалички – притискање на рачката за трепкачите ќе активира три трепнувања на трепкачот, така што има помал ризик дека ќе свртите без да ве забележат. За дополнителна безбедност и удобност, постојат опции како што се електрично преклопување, осветлување на подлогата и нашиот систем за информирање за мртви агли BLIS™.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор се затемнува автоматски за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување со компас

  За дополнителна удобност кога возите во темнина, овој ретровизор автоматски се приспособува за да ги одбие зраците од предните фарови од автомобилот зад вас. Кога нема светло што може да ве заслепи, автоматски се приспособува на нормалното поставување. За да ви помогне при навигацијата, насоката на компасот постојано се прикажува во внатрешниот ретровизор.

  Image2
  Осветлено огледало

  Светлата што се поставени во заштитникот од сонце се вклучуваат кога ќе го отворите капакот на огледалото – практично и корисно. Вградениот држач за билети додава дополнителна практичност за вас. Достапен и за возачот и за совозачот.

  Image2
  Надворешни ретровизори со електрично затворање и со осветлување на подлогата

  Електричните ретровизори на вратите се преклопуваат автоматски откако ќе го заклучите возилото за да бидат заштитени додека возилото е паркирано. Можете да ги преклопите и со притискање на копче од возачкото седиште кога возите низ перална. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски или со притискање на копче за да ви го покажат работ од тротоарот кога возите во рикверц.

  Image2
  Електрични прозорци, предни и задни

  Секој во вашето Volvo може да ужива во удобноста на електричните прозорци. Контролите се практично поставени во потпирачите за раце на вратите. А ако патувате со мали деца, може да ги заклучите задните прозорци од седиштето за возачот.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според брзината

  Нашето серво-управување што се приспособува според брзината ви го обезбедува точното ниво на помош за максимална удобност и реакција при управувањето: потврдо управување при големи брзини на автопат, полесно при бавен сообраќај. Управувањето може да се приспособи со контролата за режимот на возење.

  Image2
  Персонализација на електричното серво-управување

  За да ги приспособите карактеристиките на серво-управувањето што зависи од брзината според вашите потреби, може да додадете серво-управување што може да го приспособува возачот. Помошта при управување автоматски се приспособува според брзината на автомобилот, во централниот екран може да изберете од трите нивоа на чувството и чувствителноста на управувањето – на мала, средна или голема помош при управувањето при сите брзини.

  Image2
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  Нивелирање на предните фарови

  Нивелирањето на предните фарови му овозможуваат на возачот да го спушти или подигне аголот на зракот од предните фарови со вртење на вртлива контрола на таблата со инструменти. Ова е особено корисно кога возите навечер со целосна натовареност. Важи само за халогенски предни фарови; LED-предните фарови се приспособуваат автоматски.

  Image2
  Дополнителен приклучок за напојување

  Достапен за сите на предните или задните седишта, дополнителниот приклучок за напојување во преградата за складирање под централниот потпирач за рака може да обезбеди напојување за полнач за телефон, лаптоп, конзола за играње, DVD-уред или други преносливи електронски уреди.

  Image2
 • Комуникации
  Систем без користење на рацете Bluetooth®, вграден

  Сакате да пристапите до мобилниот телефон кога сте на пат за да најдете адреса, да поставите маршрута во системот за навигација и да најавите дека сте на пат? Вградената технологија Bluetooth® ви овозможува да го направите сето тоа безжично преку системот за инфозабава, а и да пуштите музика додека го правите тоа. Откако ќе се конфигурира за мобилен телефон, системот автоматски го препознава вашиот телефон кога ќе влезете во автомобилот. А како што влегувате и излегувате од автомобилот, системот автоматски ви овозможува да се префрлате слободно од телефонот на системот без користење раце и обратно. Аудиосистемите High Performance и Premium Sound од Harman Kardon вклучуваат вграден систем без користење на рацете Bluetooth® што ви овозможува да ракувате со телефонот преку копчињата на управувачот или преку тастатурата на централната конзола. Информациите од телефонот се прикажуваат на мултимедиумскиот екран на централната конзола. А ако сте избрале систем за навигација Sensus, може да повикувате преку говорната контрола. Дополнително, може да проследувате аудио со висок квалитет од репродуктор на медиуми и да слушате преку аудиосистемот во автомобилот.

  Зборот-знак Bluetooth® и логоата се во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на таквите марки од Volvo Car Corporation е со доделена лиценца. Другите трговски знаци и трговски марки им припаѓаат на нивните сопственици.

  Image2
  Volvo On Call

  Апликацијата Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и ви овозможува да го контролирате од далечина. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит.

  Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот.

  Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Аудио
 • Аудиосистеми
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран од 5 инчи

  Специјално дизајниран за вашето Volvo, нашиот аудиосистем со високи перформанси и шест звучници обезбедува одличен звук за сите во автомобилот. Може да ракувате со него преку централната конзола или контролите на управуваат, а централниот екран од 5 инчи ви овозможува целосна контрола.

  Image2
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран од 5 инчи

  Создаден за одличен звук и голема моќност, овој аудиосистем од 4x45 W со 8 звучници ви овозможува да уживате во совршен звук. Проследувањето преку Bluetooth®, USB-поврзувањето, CD-уредот и централниот екран од 5 инчи ви овозможуваат целосна контрола.

  Image2
  Аудиосистем со високи перформанси со централен екран Sensus Connect од 7 инчи

  Создаден за одличен звук, овој аудиосистем од 4x45 W со 8 звучници ви овозможува да уживате во совршен звук. Проследување преку Bluetooth®, поврзување преку USB, CD-уред и мултимедиумски екран Sensus Connect од 7 инчи го прават вашето Volvo поврзан центар за инфозабава. Покрај можноста за проследување одлична музика и гледање DVD-филмови или терестријална телевизија во вашиот автомобил, Sensus Connect ви овозможува да останете поврзани со светот надвор. Нуди безброј практични апликации во автомобилот за ваша забава, навигација, контрола, поврзување и услуга. И можеби пред сѐ: вашето Volvo веќе денес е подготвено за новите функции за инфозабава преку веб и на облакот.

  Image2
  Harman Kardon Premium Sound

  Нашиот модерен аудиосистем Harman Kardon Premium Sound со 10 звучници обезбедува богат, чист и верен звук во целиот фреквентен опсег на музиката – каде и да седите. Dirac Live® ја оптимизира репродукцијата на звукот за автентично искуство во живо. Дигиталниот засилувач 5x130 W обезбедува динамичен и верен звук за секој музички жанр. А како проширување на нискофреквентниот опсег на звукот во нови длабочини, далекусежните бас-звучници додаваат нова димензија на вашата музика што може да ја почувствувате со вашето тело. Поврзување преку USB, CD-уред и мултимедиумски екран Sensus Connect од 7 инчи го прават вашето Volvo поврзан центар за инфозабава. Покрај можноста за проследување одлична музика и гледање DVD-филмови или терестријална телевизија во вашиот автомобил, Sensus Connect ви овозможува да останете поврзани со светот надвор. Нуди безброј практични апликации во автомобилот за ваша забава, навигација, контрола, поврзување и услуга. И можеби пред сѐ: вашето Volvo веќе денес е подготвено за новите функции за инфозабава преку веб и на облакот.

  Image2
 • Аудиоопрема
  Проследување аудио

  Вградената технологија Bluetooth® овозможува безжична комуникација и проследување музички датотеки. Едноставно поврзете го вашиот мобилен телефон што е компатибилен со Bluetooth® со вашиот аудиосистем и уживајте во музичките датотеки што се зачувани во вашиот телефон. Песните и изведувачите се прикажуваат на вградениот централен екран.

  Image2
  Далечинска контрола на управувачот

  Со оваа контрола, можете да управувате со функциите на аудиосистемот и телефонот додека постојано го држите управувачот со рацете. Приспособувајте ја јачината на звукот, менувајте радиостаници, менувајте нумери и повикувајте или одговарајте на повици со користење на копчињата или на интуитивната вртлива контрола.

  Image2
  Емитување дигитално аудио (DAB)

  Дигиталното радио ви овозможува да слушате Емитување дигитално аудио (DAB) – стандард за дигиталното радио во Европа. Во земји со DAB-емитување, ќе имате пристап до повеќе радиоканали, подобар прием и звук со висок квалитет.

  Image2
 • Забава
  Дигитален ТВ-приемник

  Со дигиталниот ТВ-приемник може да гледате терестријална телевизија на 7-инчниот централен екран кога автомобилот не се движи. Дигиталниот ТВ-приемник се контролира преку изборен далечински уред.

  Image2
  Дополнителен приклучок за напојување

  Достапен за сите на предните или задните седишта, дополнителниот приклучок за напојување во преградата за складирање под централниот потпирач за рака може да обезбеди напојување за полнач за телефон, лаптоп, конзола за играње, DVD-уред или други преносливи електронски уреди.

  Image2
 • Внатрешен стил
 • Текстил за тапацир
  Lorensberg Textile Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P000)

  Фино исткаен и удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир City Weave Sports Uni/Текстил/T-Tec
  City Weave Sports Uni/текстил/T-Tec Blond во ентериер Blond/Charcoal со тапацир на покривот Blond (P92G)

  Текстилни панели на седиштата City Weave со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. City Weave е исткаена ткаенина во Charcoal и Blond што е лесна и светла, но лесно се одржува чиста. T-Tec е технички материјал со мазна, издржлива завршница.

  Тапацир: Blond/Charcoal
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од текстил/T-Tec
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P560)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Image2
  Linné Textile/T-Tec Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P500)

  Текстилни панели на седиштата со контрастни перничиња и додатоци T-Tec. Текстилот има фино ткаење и е удобен при секакви временски услови и температури. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. T-Tec е технички материјал со мека, издржлива завршница.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P160)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P100)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (P167)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P107)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Blond (P10G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Charcoall/Blond со тапацир на покривот Blond (P12G)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal/Blond
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PR00)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • R-Design со тапацир од кожа/перфорирана кожа
  R-Design кожа/перфорирана кожа Charcoal во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (PZ00)

  Фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Управувачи
  Управувач обложена со кожа, Charcoal

  Управувач обложен со кожа Charcoal со три краци и спортски дизајн. Управувачот е ергономски дизајниран со јасни делови за палците и динамичен стисок. Кожата е ексклузивна и удобна за најдобро можно чувство. Украсниот панел во silk metal додава допир на висока технологија.

  Image2
  Управувач обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk Metal

  Управувач обложен со кожа Charcoal со три краци и спортски дизајн. Управувачот е ергономски дизајниран со јасни делови за палците и динамичен стисок. Кожата е ексклузивна и удобна за најдобро можно чувство. Украсниот панел во silk metal додава допир на висока технологија.

  Image2
  Управувач обложена со кожа, Blond/Charcoal со облога од Silk Metal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа со надворешен обрач Charcoal и внатрешно тркало во Blond. Облогата во Silk Metal додава хромирана рамка околу коренот и продолжува кон централниот крак.

  Image2
  R-Design спортски управувач обложен со кожа, Charcoal со облога од Silk metal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа Charcoal, со надворешен обрач од перфорирана кожа. Облогата од Silk Metal додава хромирана рамка околу коренот и продолжува кон дводелниот централен крак на којшто стои логото R-Design.

  Image2
 • Вртливи контроли за менување степени на пренос
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk metal, рачен менувач

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за рачни менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Осветлена вртлива контрола за менувачот обложена со кожа, Charcoal, рачен

  Осветлена вртлива контрола за менувачот обложена со кожа за рачен пренос. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Silk metal, Geartronic™

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за автоматски менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа

  Вртливата контрола за менување степени на пренос обложена со кожа е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  R-Design осветлена вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal, Geartronic™

  Нашата осветлена вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа R-Design додава спортски и впечатлив печат на изгледот на вашиот автомобил. Кога е темно, осветлената вртлива контрола за менување степени на пренос ќе придонесат за поголема концентрација на возачот во автомобилот.

  (Стандардно кај R-Design)

  Image2
 • Облоги за декорација
  Charcoal

  Матираните рачно обоени панели со charcoal даваат глатка завршница со метални честички што се појавуваат кога светлината ќе ја осветли површината.

  Image2
  Milled Aluminium

  Светол метал со фина геометриска шара што дава тридимензионален ефект. Сатенската завршница уште повеќе ја нагласува шарата. Само за централната конзола.

  Image2
  Black Grid Aluminium

  Метал со висок сјај со горен слој од лак за пијано преку детална карирана шара, отпечатена врз метал за еднообразен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
  Stealth Aluminium

  Црн метал со матирана завршница преку мрежеста текстура за еднообразен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
  Modern Wood

  Дрво со отворена текстура, со длабока, богата костенова боја и рамна, линеарно структурирана шара. Меката матирана завршница му дава многу природен изглед. Само за централната конзола.

  Image2
 • Патосници
  Патосници од текстил

  Стилски, практични и направени за да се вклопат совршено во ентериерот на автомобилот, овие патосници од текстил лесно се монтираат и придонесуваат за удобноста и пријатниот карактер на вашето Volvo. А за да ви помогнат да ја одржувате внатрешноста во добра состојба, тие обезбедуваат ефикасна заштита од нечистотија и цврсто се прилепуваат за подот. Исто така, лесно се отстрануваат за чистење.

  Image2
  Патосници од текстил R-Design

  Внатрешноста на автомобилот нека изгледа спортски со овие практични и стилски патосници R-Design. Имаат долна страна од гума што ги прави водоотпорни и ја заштитува внатрешноста од нечистотија и вода. Направени од издржлив текстил со текстура, се удобни под нозете и создаваат динамично и приспособено чувство.

  Image2
  Гумени патосници, Charcoal

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот.

  Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Charcoal

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Blond

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Гумена тунелска патосница

  Одржувајте го ентериерот на вашето Volvo во оригиналната состојба и заштитете го теписонот со оваа гумена тунелска патосница во соодветна боја. Совршена кога имате тројца патници на задното седиште

  Image2
 • Други додатоци за внатрешен стил
  Амбиентално осветлување

  Доброто осветлување е клучно за создавањето на вистинската атмосфера. Ова важи и за во автомобилот и за домот. Нашиот изборен пакет за Амбиентално осветлување ги осветлува сите предмети што можеби ќе треба да ги најдете во текот на вечерта. Префинетата бела светлина обезбедува дека никогаш не треба да напипувате во темнина за држачи за чаши или да барате по џебовите на вратите. „Целокупниот ефект е многу топол и пријатен, како да се наоѓате во топла шведска куќа на ладна вечер“, велат нашите дизајнери. Темата на боите прекрасно одговара на белото заднинско осветлување на контролите на таблата со инструменти и насекаде во автомобилот. Дури и изборниот компас во внатрешниот ретровизор се осветлува со истиот елегантен бел тон.

  Image2
  Внатрешно осветлување

  Внатрешното LED-осветлување ја дополнува префинетата атмосфера во вашето Volvo кога надвор е темно. Седумте индивидуални поставувања за боја на светлина и осветлување на места ви дозволуваат да создадете свој амбиент во внатрешноста. Без разлика дали сте на секојдневното патување до работното место или сте излезени на вечера во град – расположението во внатрешноста на вашето Volvo секогаш ќе биде такво какво што го сакате. Или оставете ја бојата на внатрешното осветлување да се приспособи според поставувањата за температура на системот за климатизација.

  Image2
  Спортски педали

  Подобрете го ексклузивниот, спортски изглед во внатрешноста на вашето Volvo со овие спортски педали. Со завршница во обработен алуминиум и гума за одличен контакт.

  Image2
  Приспособлив дигитален екран R-Design

  Со овој дигитален екран за возачот може да уживате во динамичниот изглед на карактеристичната сина боја на екранот во режимот R-Design и лесно може да го приспособите распоредот и интерфејсот според вашата желба со трите режими за приказ – Performance, Eco и Elegance. Performance има драматично голем бројач на вртежи, Eco го наградува економичното и еколошкото возење, додека Elegance е класичниот стандарден режим.

  Image2
  Тапацир на покривот R-Design Charcoal

  Со овој ексклузивен тапацир на покривот R-Design charcoal ќе ги оптимизирате динамичните карактеристики во вашето Volvo како да имате болид. Стандардно кај R-Design.

  Image2
  Украси на вратите, предни

  Како дополнителна нишка на префинетост за вашето Volvo, овие алуминиумски украси на предните врати се стилски додаток што ќе се забележи секогаш кога ќе се отвори некоја од предните врати.

  Image2
 • Надворешен стил
 • Надворешни бои
  614 Ice White

  Светла, полна бела боја со суптилни сиви тонови што додаваат богатство и длабочина.

  Image2
  707 Crystal White pearl

  Сјајна метална боја, што се префрла од блескаво бела до треперлива топла жолто-бела во зависност од осветлувањето и аголот на гледање.

  Достапно е за R-Design.

  Image2
  719 Luminous Sand metallic

  Светла, мека металик-боја со висок сооднос на сребро.

  Image2
  612 Passion Red

  Достапно е за R-Design.

  Image2
  723 Denim Blue metallic

  Богата, заматена сина боја со голема длабочина и свиленкаста завршница. Инспирирана од изветвена кожа и тексас.

  Image2
  720 Bursting Blue metallic

  Само за R-Design.

  Image2
  721 Mussel Blue metallic

  Светла, елегантна сина боја со челични тонови, како потсетник на бојата на морето и небото во Шведска.

  Image2
  621 Amazon Blue

  Инспирирана од оригиналните бои на Volvo од 60-тите години на 20-тиот век, како што се користела на класичните модели како што е Amazon.

  Image2
  711 Bright Silver metallic

  Чиста и јасна неутрална метална боја што има глатки честички од алуминиум за светла завршница.

  Image2
  714 Osmium Grey metallic

  Темносива; бојата на суровиот, необработен челик со сребрени додатоци што ја нагласуваат формата на автомобилот.

  Image2
  717 Onyx Black metallic

  Многу темна, длабока црна боја што светка на сончева светлина и изгледа уште потемна при слабо светло.

  Image2
  725 Fusion Red metallic

  Суптилна црвена боја со потемни и посветли нагласени делови што даваат вистинска длабочина.

  Image2
  019 Black Stone

  Сјајна, глатка црна боја со лак што потсетува на црната боја на пијаното со висок сјај.

  Image2
 • Тркала
  Алуминиумско тркало Artio 8x19" Matt Tech Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 8x19
  Димензија на гумата: 235/35R19

  Image2
  Алуминиумско тркало Ixion 7,5x18" Matt Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Midir 7,5x18" Silver Bright

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Midir 7,5x18" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/45R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Tamesis 7,5x18" Silver Bright

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 225/40R18

  Image2
  Алуминиумско тркало Narvi 7x18" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7x18
  Димензија на гумата:

  Image2
  Алуминиумско тркало Ixion 7,5x17" Matt Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7,5x17
  Димензија на гумата: 205/50R17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Стандардно кај R-Design

  Image2
  Алуминиумско тркало Sarpas 7,5x17" Silver Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7,5x17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Image2
  Сребрени алуминиумски тркала Segomo 7,5x17" Matt Tinted

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x17
  Димензија на гумата: 225/45R17

  Image2
  Алуминиумско тркало Spider 7x17" Dark Grey Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x17
  Димензија на гумата: 205/50R17

  Image2
  Алуминиумско тркало Markeb 7x16" Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7x16
  Димензија на гумата:

  Image2
  Алуминиумско тркало Matres 7x16" Silver Stone

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето.

  Димензија: 7x16
  Димензија на гумата: 205/55R16

  Image2
  Комплет раткапни, Silver

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, Dark Grey

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, хромирани

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
 • Стил на каросеријата
  LED-светла за дневно возење

  Овие LED-светла за дневно возење што се стилски вградено во спојлерот автоматски се активираат при дневна светлина за да го направат автомобилот позабележителен. А кога се потребни спуштените халогенски светла за осветлување, тие се вклучуваат автоматски. Само во комбинација со халогенски предни фарови.

  Image2
  Кружни издувни цевки

  За подинамичен изглед, овие издувни цевки од не'рѓосувачки челик со уникатна, впечатлива, хромирана завршница придонесуваат за спортскиот профил на вашето Volvo.

  Image2
  Заден дифузер R-Design

  Вградени во задниот дифузер R-Design, двојните спортски издувни цевки од 90 мм во silk metal завршница го заокружуваат бескомпромисниот, спортски карактер на вашето V40 R-Design. Двојните спортски издувни цевки се монтирани од двете страни. (Стандардно кај R-Design).

  Image2
  R-Design спортски издувни цевки

  Вградени во задниот дифузер R-Design, двојните спортски издувни цевки од 90 мм во silk metal завршница го заокружуваат бескомпромисниот, спортски карактер на вашето V40 R-Design. Двојните спортски издувни цевки се монтирани од двете страни. (Стандардно кај R-Design).

  Image2
  Капаци на надворешните ретровизори R-Design, Bright Silver матирани

  Овие впечатливи капаци на надворешните ретровизори со Bright Silver матирана завршница додава нишка на индивидуален стил и го нагласува спортскиот карактер на вашето Volvo. Стандардно кај R-Design.

  Image2
  Без заден амблем за моторот

  Може да го добиете вашето Volvo без заден амблем за моторот.

  Image2
  Без задни амблеми (лев и десен)

  Може да го добиете вашето Volvo без задни амблеми (лев и десен).

  Image2
 • Товарен простор
  Задно седиште со делив потпирач за грб 60/40 што се преклопува

  Ергономското задно седиште обезбедува одлична удобност при долги патувања и флексибилност кога е потребно. Потпирачите за грб се преклопуваат независно еден од друг во два дела што овозможува да комбинирате и товар и патници без да правите компромиси со удобноста. Надворешните задни седишта се поставени кон центарот за да можат патниците да уживаат во повеќе простор и подобар поглед. Потпирачот за рака што се преклопува, држачите за чаши што се вградени во перничето на централното седиште и дополнителните прегради за складирање кај надворешните седишта дополнително ја подобруваат удобноста.

  Image2
  Под на товарниот простор со две нивоа

  Подот на товарниот простор со две нивоа го олеснува товарењето, обезбедувањето и пренесувањето товар така што создава целосно рамен под за товарење кога задните седишта се преклопени. Ова создава можности за дополнително складирање под подот, што е особено практично во комбинација со подлогата за организација на товарот. А со преклопување на дополнителниот под за товарниот простор, добивате паметен држач за кеси.

  Image2
  Преграда со мрежа, странична облога на товарниот простор

  Еластичната преграда со мрежа обезбедува практично складирање за мали предмети покрај левиот панел во товарниот простор. Не може да се комбинира со под на товарниот простор на две нивоа.

  Image2
  Организатор на товар, товарен простор

  Оваа телескопска рамка со шини на подот и држач за товар што лесно се монтира го поедноставува обезбедувањето и организирањето на товар, опрема и неприцврстени предмети. Ги одделува кршливите предмети од другиот товар, па дури и го дели товарниот простор на два дела ако е потребно. А кога организаторот не е потребен, лесно може да се отстрани и да се складира.

  Image2
  Мрежа за товарна полица

  Монтирана под товарната полица, оваа преграда со мрежа за предмети како што се чадор, книги и карти ви помага да го одржите редот во товарниот простор додека предметите ви се лесно достапни кога ќе ви бидат потребни.

  Image2
  Приклучок за напојување, товарен простор

  Додајте разновидност на вашето Volvo и поврзете дополнителна електрична опрема, како што е мал фрижидер, со овој приклучок за напојување од 12 V во товарниот простор.

  Image2
 • Обезбедување на товарот
  Заштитна мрежа

  Оваа мрежа помага да се заштитат патниците од неприцврстен багаж при нагло сопирање. Кога не е потребна, мрежата може да се чува под подот на товарниот простор во практична торба за складирање.

  Image2
 • Мотори
  T5, 245 hp/350 Nm

  Новата генерација погони T5 Drive-E има брза реакција и на автопат и во град. Овој прекрасен агрегат за сите прилики обезбедува голема моќност токму кога ви е потребна и на тој начин нуди одлични возни својства во комбинација со нашиот 8-степен автоматски пренос Geartronic™.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Image2
  T4, 190 hp/300 Nm

  Со нашиот агрегат T4 Drive-E од новата генерација, може да уживате во глатко и ефикасно возење со брзи реакции. Веќе од ниските вртежи може да уживате во рамномерен проток на моќност што обезбедува одлично возење во секакви услови. Како дополнување на глаткото возење, T4 е спарен со нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 6 степени.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираа