Спецификација

Every detail matters

Изберете 1-2 мотори за споредба

Изберете 1-3 мотори за споредба

Изберете мотор

Дизел

Бензински

Електричен/бензински

V90

D3 (150 кс) aut

D3 (150 кс) man

D3 AWD (150 кс) aut

D4 (190 кс) aut

D4 (190 кс) man

D4 AWD (190 кс) aut

D5 AWD (235 кс) aut

T4 (190 кс) aut

T5 (250 кс) aut

T6 AWD (310 кс) aut

T8 AWD (390 кс) aut

 • Мотори
  Име на мотор

  D4204T16

  D4204T16

  D4204T4

  D4204T14

  D4204T14

  D4204T14

  D4204T23

  B4204T31

  B4204T26

  B4204T29

  B4204T34

  Опис на тип на мотор

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски дизел мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски мотор со турбо полнач

  Четири цилиндерски бензински мотор со компресор и турбо полнач

  Четири цилиндерски бензински мотор со компресор и турбо полнач

  Погонски механизам

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на сите четири тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на сите четири тркала

  Погон на сите четири тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на предни тркала

  Погон на сите четири тркала

  Погон на сите четири тркала

  Број на цилиндри

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  4

  Зафатнина на мотор

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  1969 cc

  Дијаметар на цилиндар

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  82 mm

  Од на клип

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  93.2 mm

  Највисока моќност на мотор

  110 kW

  110 kW

  110 kW

  140 kW

  140 kW

  140 kW

  173 kW

  140 kW

  184 kW

  228 kW

  223 kW

  Коњски сили (кс)

  150 hp

  150 hp

  150 hp

  190 hp

  190 hp

  190 hp

  235 hp

  190 hp

  250 hp

  310 hp

  303 hp

  Вртежи при највисока моќност

  3750 rpm

  3750 rpm

  4250 rpm

  4250 rpm

  4250 rpm

  4250 rpm

  4000 rpm

  5000 rpm

  5500 rpm

  5700 rpm

  6000 rpm

  Вртежен момент

  320 Nm

  320 Nm

  350 Nm

  400 Nm

  400 Nm

  400 Nm

  480 Nm

  300 Nm

  350 Nm

  400 Nm

  400 Nm

  Број на вртежи при највисок момент

  1750 - 3000 rpm

  1750 - 3000 rpm

  1500 - 2500 rpm

  1750 - 2500 rpm

  1750 - 2500 rpm

  1750 - 2500 rpm

  1750 - 2250 rpm

  1700 - 4000 rpm

  1800 - 4800 rpm

  2200 - 5100 rpm

  2200 - 4800 rpm

  Тип на гориво

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Дизел

  Бензински

  Бензински

  Бензински

  Електричен/бензински

  Specifications_Key Electric Range City

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  57 - 48 km

  Specifications_Key Electric Range Combined

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  km

  57 - 47 km

 • Капацитет
  Капацитет на гориво

  55 l

  55 l

  60 l

  55 l

  55 l

  60 l

  60 l

  60 l

  60 l

  60 l

  60 l

  Товарен капацитет

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  560 l

  Капацитет на влечење
  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  1800 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  1800 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  1800 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  1800 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  2100 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1800 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  1800 kg

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  2200 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  2200 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  2200 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  2200 kg

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

 • Тежини
  Тежина на празно возило

  1729 - kg

  1710 - kg

  1828 - kg

  1759 - kg

  1732 - kg

  1827 - kg

  1854 - kg

  1716 - kg

  1727 - kg

  1833 - kg

  2050 - kg

  Вкупна тежина

  2270 kg

  2260 kg

  2380 kg

  2310 kg

  2280 kg

  2380 kg

  2400 kg

  2300 kg

  2300 kg

  2400 kg

  2620 kg

  Specifications_Key Gross Vehicle Weight
  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

 • Надворешни димензии
  Висина

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  1475 mm

  Должина

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  4936 mm

  Ширина

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  1879 mm

  Ширина со ретровизори

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  2019 mm

  Меѓуосовинско растојание

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  2941 mm

  Растојание од тркало до тркало (напред)

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  1628 mm

  Растојание од тркало до тркало (назад)

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  1629 mm

  Круг на вртење

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

  11.4 mm

 • Внатрешни димензии (без сончев кров)
  Простор за глава (напред)

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  1026 mm

  Простор за глава (назад)

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  966 mm

  Простор за глава (трет ред)

  Простор за рамења (напред)

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  1460 mm

  Простор за рамења (назад)

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  1420 mm

  Простор за рамења (трет ред)

  Простор за нозе (напред)

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  1071 mm

  Простор за нозе (назад)

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  911 mm

  Простор за нозе (трет ред)

  Простор за кукови (напред)

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  1432 mm

  Простор за кукови (назад)

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  1416 mm

  Простор за кукови (трет ред)

 • Други податоци
  Еколошка класификација

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

  Euro6d-TEMP

Додатоци
 • IntelliSafe
  Помош при возење

  За поглатко возење од место до брзини за на автопат, полуавтоматската Помош при возење го дополнува Приспособливиот темпомат со додавање блага поддршка при управувањето за да помогне да се одржува автомобилот во средината на сообраќајната лента и со поставената брзина. А ако пред вас има возило, може да ја приспособи вашата брзина за да помогне да се одржува поставеното растојание. Активна до 130 км/ч, Помошта при возење може да го олесни возењето со сообраќај со многу сопирање и поаѓање, како и возењето на автопат. Ако не го држите управувачот со рака, Помошта при возење автоматски се исклучува. Помошта при возење е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот секогаш е одговорен за контролата на возилото како и за одржување на правилно растојание и брзина, дури и кога се користи Помошта при возење. Полуавтоматските системи, како што е Помошта при возење, имаат ограничување за примена на сила на забрзување, сопирање и управување.

  Image2
  Приспособлив темпомат

  Приспособливиот темпомат ја регулира брзината за да ви овозможи да одржувате безбедно растојание од побавните возила. Едноставно изберете ја саканата брзина и временското растојание до возилото пред вас и уживајте во глатко возење од стоење во место до 200 км/ч. При брзини поголеми од 70 км/ч, Приспособливиот темпомат поддржува и претекнување така што кратко време ќе го забрза вашиот автомобил кон возилото пред вас кога ќе го вклучите трепкачот. Се приспособува на режимите на возење ECO и Dynamic, што ви помага да заштедите гориво или да уживате во подинамично возење. Исто така, тој е интелигентен: со користење на податоците од картите од системот за навигација во автомобилот, Приспособливиот темпомат идентификува ридови пред вас и ја регулира брзината за да помогне во оптимизацијата на вашата удобност и безбедност. Приспособливиот темпомат е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Предупредување за растојание

  Ако автомобилот е опремен со екран на ветробранот, Предупредувањето за растојание ви помага да одржувате правилно растојание од возилото пред вас така што прикажува симбол за предупредување ако сте преблиску. Оваа функција се активира автоматски кога Приспособливиот темпомат е исклучен.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Помош за одбегнете возила од спротивен правец

  Со користење на автоматска помош при управување, овој систем ви помага да одбегнете судари со возила што доаѓаат од спротивен правец. Ако преминете преку ознаките за сообраќајна лента на патеката на движење на возило што доаѓа од спротивен правец, автомобилот ве враќа назад.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Претходно подготвени безбедносни ремени

  Кога вашето Volvo ќе открие неизбежен судар или незгода со излетување од патот, нашите претходно подготвени безбедносни ремени електрично се затегнуваат за да се помогне да се обезбеди максимална заштита. Ако сударот се избегне, предните безбедносни појаси повторно се ослободуваат без потреба од сервисирање.

  Image2
  Воздушно перниче за колена, од страната на возачот

  За дополнителна заштита на долниот дел од нозете на возачот во случај на челен судар, над педалите е монтирано воздушно перниче за колената. Воздушното перниче за колената се активира заедно со другите воздушни перничиња и ги дополнува безбедносниот ремен, предзатегнувачот на безбедносниот ремен, ослободувањето на педалата за сопирачките и вградената заштита за колената под контролната табла за да помогне да се оптимизира заштитата.

  Image2
  Сопирање за избегнување преден судар

  Сопирање за избегнување преден судар од Volvo е прво во светот што може да открие ако некое возило вози право кон вашиот автомобил на погрешната страна од патот. Ако сударот не може да се избегне, автоматски ќе го сопре автомобилот за дополнително да помогне да се намали силата на ударот.

  Image2
  Безбедност во град со помош при управување

  Без разлика дали внимава за вас и сопира или ви помага при управувањето кога е потребно, Безбедноста во град го дополнува опуштеното управување. Оваа безбедносна иновација од Volvo открива други возила, како и пешаци, велосипедисти и големи животни – дење и ноќе. Безбедноста во град ви обезбедува помош со звучни, видливи и пулсирачки предупредувања на сопирачките кога е потребно. Ако постои опасност од судар или ако треба да свртите во патеката на возило што доаѓа на крстосница, Безбедноста во град може да сопре автоматски за да ви помогне да го избегнете или да го олесните ударот. Функцијата за помош при управување помага да направите маневар за избегнување при брзини помеѓу 50 и 100 км/ч. Како што почнувате да се оддалечувате од пречка напред, Безбедноста во град може да ви помогне да го направите овој маневар што е можно поефикасно со индивидуално сопирање на внатрешните тркала и засилување на вашето управување.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Помош за задржување на сообраќајната лента

  Помошта за задржување на сообраќајната лента додава удобност при возење на автопат. Ако се приближите премногу или ако ненамерно ги преминете ознаките за лентата, таа нежно ќе ве врати во сообраќајната лента или ќе ве предупреди со вибрации во управувачот. Помошта за задржување на сообраќајната лента постојано ја следи вашата позиција на патот и обезбедува поддршка при брзини помеѓу 65 км/ч и 200 км/ч. Кога намерно ќе ги преминете ознаките за лентата додека го користите трепкачот, системот нема да интервенира. Помошта за задржување на сообраќајната лента е стандардна.

  Image2
  Заштита од напуштање на патот

  Заштитата од напуштање на патот помага да се спречи ненадејното напуштање на патот. Ако излезете од надворешните ознаки на сообраќајната лента, ќе ви помогне да го вратите автомобилот назад на патот. Ако е потребно, оваа безбедноста иновација од Volvo ќе ги активира сопирачките за да помогне да останете на патот. Заштитата од напуштање на патот работи при брзини помеѓу 65 км/ч и 140 км/ч.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Контрола за предупредување на возачот

  Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Активна при брзини над 65 км/ч, камерата го проверува патот напред додека Контролата за предупредување на возачот го следи управувањето што го правите за да провери дали одговараат на вашиот вообичаен стил на возење. Во комбинација со навигацијата Sensus, може да предложи место во близина за да направите пауза.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Со користење на камерата или информациите од системот за навигација Sensus, ве предупредува за ограничувањата на брзината, „забрането претекнување“, „забрането влегување“ и различни типови дополнителни знаци. Сообраќајниот знак се прикажува на брзиномерот или на екранот на ветробранот. Ако го надминете ограничувањето на брзината, информациите за сообраќајните знаци може да ве предупреди со икона за знак за ограничување на брзината што трепка. Исто така, може да ве информира за камерите за мерење на брзината. А ако возите во спротивна насока во еднонасочна улица, ќе добиете известување со икона за знак за забрането влегување.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Ограничувач на брзина

  Ограничувачот на брзина ви помага да не ја надминете поставената брзина. Кога ќе ја достигнете поставената брзина, ќе добиете известување преку суптилен отпор од педалата за гас. За да ја поништите функцијата, само притиснете ја педалата за гас.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Заштита од напуштање на патот

  Вашето Volvo ви помага при незгода за напуштање на патот. Ако напуштањето на патот не може да се избегне, предните безбедносни ремени се затегнуваат за да бидете во безбедна положба. Нашата единствена структура на предните седишта помагаат да се заштити вашиот 'рбетен столб при тешко приземјување на возилото. Функционалноста за апсорбирање енергија помеѓу седиштето и рамката на седиштето се деформира за да ги ублажи вертикалните сили. Оваа безбедносна иновација од Volvo заедно со робусната структура на каросеријата и нашите други технологии за задржување помага да се обезбеди најдобрата заштита при судар.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Светло за сопирање во итни случаи и предупредување за опасност

  Нашето светло за сопирање во итни случаи помага да се предупредат возилата што доаѓаат од назад ако сте принудени да сопрете ненадејно. Функционира при брзини поголеми од 50 км/ч и ја знае разликата помеѓу нормално и ненадејно сопирање. Ако се работи за ненадејно сопирање, светлата за сопирачките ќе почнат да трепкаат по четири пати во секунда што ќе испрати јасна порака до другите учесници во сообраќајот дека има потенцијален проблем. Откако ќе забавите под 10 км/ч, светлата за сопирачките ќе престанат да пулсираат и ќе се активираат предупредувачките трепкачи.

  Image2
  Ослободување на педалата за сопирачките

  Во одредени предни судари, педалата за сопирачките е направена да се ослободува и да се спушти до подот за да помогне да се намали ризикот од повреди на десната нога и стапалото кога стапалото е на педалата за сопирачките. Оваа безбедносна иновација од Volvo се активира од истите сензори што ги активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени и воздушните перничиња кога е потребно.

  Image2
  Сопирачки со помош при поаѓање на нагорнина и автоматско задржување

  Ефикасните сопирачки се многу важни за самоувереноста и безбедноста на возачот. Тие се дел и од динамичното искуство при возењето и вклучуваат технологии IntelliSafe како и практични карактеристики како што се помош при поаѓање на нагорнина и функција за автоматско задржување. Во итен случај, големите сопирачки со дискови со систем против блокирање ќе направат разлика. Системот на сопирачките е паметен: ако не треба да сопрете доволно силно, нашата помош за итно сопирање обезбедува примена на максимална силна на сопирање. А ако ненадејно ја подигнете ногата од гаста или ако сензорот открие пречка пред автомобилот, Сопирачките што се подготвени за сопирање веднаш ги ставаат плочките за сопирање поблиску до дисковите за да се намали растојанието на целосно сопирање. За уште поголема практичност, нашата функција за автоматско задржување ги задржува активирани сопирачките откако ќе го сопрете автомобилот до мирување и ќе ја отпуштите педалата за сопирачките. А за да ви го олесни поаѓањето на нагорнина или надолнина од целосно мирување и да го направи побезбедно, помошта при поаѓање на нагорнина ги задржува сопирачките активирани краток временски период откако ќе ја отпуштите педалата на сопирачките додека да ја притиснете педалата за гас – автомобилот нема да се помести додека ја преместувате ногата од педалата за сопирачките на педалата за гас.

  Image2
  Автоматско сопирање по судар

  За да помогне да се намали ризикот од поголема штета и повреди по судар – како што е судар со други автомобили или луѓе – вашето Volvo сопира автоматски кога ќе се активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени или воздушните перничиња.

  Image2
  Безбедносен кафез од челик со голема издржливост

  Каросеријата на вашето Volvo помага да се обезбеди максимална заштита при сите типови незгоди. Вие и вашите патници сте опкружени со екстремно цврст безбедносен кафез, додека предната и задната зона на деформирање помагаат да се намалат ефектите на ударот. Крутиот безбедносен кафез помага да се задржи неповреден просторот на патникот при незгода и е направен од еден од најцврстите достапни типови челик. Заедно со предната и задната зона на гмечење што ја распоредуваат енергијата и технологиите за задржување во внатрешноста на автомобилот, тој помага да се заштитат луѓето во автомобилот Volvo во случај на незгода. При страничен судар, нашиот систем за заштита од страничен удар SIPS™ ја дистрибуира силата на ударот во голем дел од каросеријата на автомобилот за дополнително да се намали ризикот од повреда. А при незгода со превртување, цврстата покривна конструкција помага да се заштитат патниците.

  Image2
  Систем за заштита од страничен удар SIPS™

  Го развивме нашиот уникатен систем за заштита од страничен удар SIPS™ за да помогнеме во заштитата за вас и патниците во случај на страничен судар. Челичната рамка на автомобилот – вклучувајќи ги и рамките на предните седишта – е дизајнирана и зајакната за да се распореди ударот од страничен судар подалеку од патниците на други делови од каросеријата на автомобилот и да спречи пробивање во кабината. Екстремно цврстата странична структура содржи ултра-издржлив челик и помек челик за да помогне да се издржи силен страничен удар – дури и со поголемо возило. Воздушната завеса за сите надворешни патници и страничните воздушни перничиња за предните седишта комуницираат со SIPS™ за да помогнат во обезбедувањето дополнителна заштита. Во задниот дел, SIPS™ и воздушната завеса помага да се заштитат патниците во надворешните задни седишта.

  Image2
  Столб на управувачот што се собира

  Столбот на управувачот е напреден дел од системот за безбедност и горниот и долниот дел ослободуваат простор на контролиран начин при преден судар за да помогнат во заштитата на возачот.

  Image2
  Странични воздушни перничиња

  Во страничен судар, страничните перничиња веднаш се надувуваат за да помогнат да се заштитат градите и колковите на возачот и совозачот. Страничните воздушни перничиња се наоѓаат на идеално место на потпирачот за грб на предното седиште.

  Image2
  Двофазни воздушни перничиња, возач и совозач

  Заедно со безбедносните ремени, предните воздушни перничиња помагаат да се заштитат главата, лицето и градите при челен судар. Тие се интелигентни: за оптимизирана заштита, воздушните перничиња го приспособуваат нивото на надувување според силата на ударот. А ако ударот е не е доволно силен и не се потребни воздушни перничиња, системот само ќе ги активира предзатегнувачите на безбедните ремени ако е потребно. За да се овозможи монтирање детско седиште на седиштето за совозачот, воздушното перниче за совозачот лесно може да се исклучи преку прекинувачот.

  Image2
  Воздушна завеса

  Нашата воздушна завеса помага во заштитата на главата и вратот при страничен судар или превртување. Таа се активира од покривот над вратите и помага да се обезбеди заштита за патниците што седат од страните. Исто така, воздушната завеса помага да се обезбеди заштита при некои предни судари и останува надувана неколку секунди за да обезбеди продолжена заштита во случај на вторични удари.

  Image2
  Потпирачи за глава

  Потпирачите за глава на вашето Volvo нуди одлична заштита без оглед на висината на лицето и без оглед на тоа дали седи напред или назад. А средниот заден потпирач за глава може целосно да се повлече во потпирачот за грб за да се подобри видливоста на возачот назад. Надворешните задни потпирачи за глава може да се преклопат напред со притискање на копчето (изборно) за дополнително да се подобри видливоста назад. Кога се преклопени, тие им пречат на патниците да седнат без да ги подигнат во исправена положба.

  Image2
  Систем за спречување повреда на вратот WHIPS™

  WHIPS™ е иновација за безбедност од Volvo што ефикасно помага да се намали ризикот од повреда на вратот ако возилото е удрено од назад. При удар, целиот преден потпирач за грб и потпирач за глава се движат заедно со патникот за да обезбедат поддршка за вратот.

  Image2
  Заштитни предни седишта со структура на седиштето што апсорбира енергија

  За да ви помогнат да се заштити вашиот 'рбетен столб ако автомобилот се приземји силно по некоја незгода, функционалноста за апсорбирање на енергијата на предните седишта ги ублажува силните вертикални сили. Вградената заштита против понирање помага да се намали ризикот од лизгање под безбедносниот ремен при судар. Фиксните потпирачи за глава помагаат да се понуди одлична заштита без оглед на висината на личноста.

  Image2
  Безбедносни ремени со предзатегнувачи и ограничувачи за оптоварување

  Иновација од Volvo – тристепените безбедносни ремени се најнапредната безбедносна карактеристика во вашиот автомобил. Во случај на судар или превртување, предзатегнувачите веднаш ќе ги затегнат безбедносните ремени за да ги задржат патниците. Потоа, малку ќе се ослободат за да го намалат затегнувањето. Тоа значи и дека воздушните перничиња за возачот и совозачот ќе го ублажат ударот на контролиран начин. За да се обезбеди максимална заштита за вас и за вашите патници, безбедносните ремени комуницираат и со столбот на управувачот и дополнителните технологии за задржување како што се страничните воздушни перничиња и воздушната завеса.

  Image2
  Внатрешност што апсорбира енергија

  Сите панели и страни на вратите се обложени со материјали што апсорбираат енергија за да помогнат да се намали ризикот од повреди на патниците во автомобилот.

  Image2
  Предупредувачки триаголник

  Подобра безбедност за вас, патниците и другите учесници во сообраќајот со овој лесен предупредувачки триаголник со големо одбивање на рефлексијата. Паметниот дизајн значи дека може да стои исправен на силни ветрови и на лизгави површини.

  Практично поставен во внатрешноста на задната врата, предупредувачкиот триаголник секогаш е лесно пристапен. Исто така, лесно се преклопува и се складира во своето куќиште.

  Image2
  Прибор за прва помош

  Секогаш носете прибор за итен случај со овој прирачен прибор за прва помош. Практично се носи во товарниот простор и со многу завои, содржината на приборот е распоредена во различни прегради што овозможува брзо и лесно да го најдете тоа што ви е потребно.

  Image2
 • IntelliSafe Surround вклучува IntelliSafe Standard заедно со следново
  IntelliSafe Surround

  IntelliSafe Surround вклучува технологии за поддршка што ви овозможуваат да уживате во уште подобар преглед на вашиот автомобил и побезбедно возење во услови на ограничена видливост, како што се крстосници и паркиралишта. Исто така, помага да се намали ризикот од заден судар, па дури може да ги активира сопирачките ако доаѓа возило во вашата сообраќајна лента за да помогне да се спречи судар. BLIS™ ви обезбедува поддршка кога треба да променувате сообраќајни ленти во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во вашите леви и десни мртви агли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги забележува возилата што поминуваат и ги активира сопирачките ако е потребно. Системот за заден судар може да ги предупреди возилата што брзо се приближуваат ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат за да ги задржат патниците во правилна положба. Ако возилото се упатило директно кон вашето возило на погрешната страна од патот и сударот не може да се избегне, Сопирањето за избегнување преден судар може автоматски да го сопре вашиот автомобил за да помогне да се намалат ефектите од ударот.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ со Помош при управување и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ви помага кога треба да смените лента во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во левиот и десниот мртов агол и обезбедува помош при управување ако е потребна. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги регистрира возилата што поминуваат. Кога некое возило влегува во вашиот мртов агол или се приближува со голема брзина од едната или другата страна на вашето возило, BLIS™ може да ве предупреди преку сијаличката во левиот или десниот ретровизор. Ако не реагирате на предупредувањето и започнете да навлегувате во патеката на движење на друго возило, функцијата за помош при управување нежно ви помага да се вратите во вашата сообраќајна лента. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад возилото дење и ноќе и реагираат на речиси секој тип возило, вклучувајќи ги и моторциклите. Ако има вкрстен сообраќај кога излегувате во рикверц од место за паркирање, предупредувањето за вкрстен сообраќај ви го привлекува вниманието со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник или со слика на централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. Во некои околности, предупредувањето за вкрстен сообраќај може да открие и велосипедисти и пешаци што се приближуваат. BLIS™ со помошта при управување и предупредувањето за вкрстен сообраќај се дел од IntelliSafe Surround.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а овие функции се само за помош.

  Image2
  Предупредување за заден судар со сопирање во место

  Со Предупредувањето за заден судар сте еден чекор пред сообраќајот. Со активирање на сите трепкачи со брзо темпо, возилата што брзо се приближуваат добиваат предупредување ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат веднаш пред ударот за да ги задржат патниците во правилна положба. Ќе се активираат и сопирачките ако возилото стои во место за доплнително да се намали ризикот од повреда на вратот. Предупредувањето за заден судар со сопирање во место е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
 • Превентивна безбедност
  Електрична сопирачка за паркирање

  Електричната сопирачка за паркирање е лесна за ракување и придонесува за поудобно возење. Само повлечете ја контролата нагоре за да ја активирате сопирачката за паркирање. Исто така, може да се постави да се активира автоматски секогаш кога ќе го исклучите моторот. Сопирачката за паркирање се ослободува автоматски како што тргнувате – многу практично, особено на стрмни нагиби. Исто така, може да ја ослободите рачно со притискање на контролата надолу. За уште поголема практичност, нашата функција за автоматско задржување ја задржува активирана сопирачката за паркирање откако ќе го сопрете автомобилот до мирување.

  Image2
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите (iTPMS)

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  Внатрешни и надворешни ретровизори со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор и ретровизорите на вратите се затемнуваат истовремено за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  LED-предни светла

  LED-осветлувањето го оптимизира вашето гледање без да ги заслепува останатите. Нашите LED-предни светла со препознатлив дизајн го комбинираат впечатливиот изглед со долг и широк светлосен зрак што автоматски се префрла помеѓу средно и долго светло кога ќе се разминете или ќе се приближите до друго возило. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на буквата Т служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  LED-предни фарови со светла со активно навалување

  Нашите најнапредни LED предни фарови обезбедуваат исклучително осветлување, ви помагаат да гледате низ кривините и го оптимизираат вашето гледање без да ги заслепуваат другите така што постојано го приспособуваат начинот на осветлување. Како што го вртите управувачот, предните фарови се вртат за да ја осветлат кривината пред вас. LED осветлувањето ви овозможува да уживате во долго светло со уште поголем блесок и опсег. И може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови се засенуваат толку колку што е потребно од светлината за да не го заслепите другиот возач. Поголемата осветлена област е корисна и за другите учесници во сообраќајот, како што се пешаците и велосипедистите. Исто така, предните фарови се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Оваа карактеристика вклучува магленки што помагаат да се подобри вашата видливост кога возите во магла или пороен дожд. А за помош при маневрирање при мали брзини и враќање во рикверц во темнина, тие се вртат до 15 степени како што управувате за да ја осветлат областа во близина на автомобилот. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo. Вклучени во целосно LED-предни светла за сите варијанти на модели освен за T8 Twin Engine AWD.

  Image2
  Халогенско осветлување со нивелирање

  Нашите моќни халогенски предни фарови ви овозможуваат да уживате во одлична видливост во сите услови на осветлување. За полесно возење во темнина, тие автоматски се префрлаат помеѓу долго и кратко светло за да ја оптимизираат видливоста без да ги заслепуваат другите возачи. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Image2
  Магленки

  Изборно достапни за LED-предните светла, овие магленки помагаат да се подобри видливоста кога возите во магла или пороен дожд. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo.

  Image2
  Привремено резервно тркало

  Дизајнирано за привремено користење и максимална брзина од 80 км/ч, ова резервно тркало заштедува простор и тежина. За поголема практичност, вклучени се дигалка, алат за навртки на тркалата и торба од текстил за складирање тркало со целосна големина.

  Image2
  Прибор за привремено поправање дупната гума

  Во случај на дупка на шарата на гумата, може да ја пополните привремено со овој прибор за привремено поправање дупната гума. Содржи електричен компресор за воздух и заптивна смеса што се складирани под подот на товарниот простор. Компресорот може да се користи и за да се провери и да се приспособи притисокот во гумите.

  Image2
 • Заштитна безбедност
  Volvo On Call

  Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и е ваш дигитален клуч до палета практични услуги што ви го олеснуваат животот. Исто така, ви овозможува да го контролирате автомобилот од далечина и вклучува услуги на пат и помош во итни случаи. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации до системот за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го изладите или да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате моторот или грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит. Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот. Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Безбедност на децата
 • Седишта за безбедност на децата
  Точки за прицврстување ISOFIX, задно седиште

  ISOFIX е најбезбедниот и најпрактичниот начин да поставите детско седиште во вашето Volvo. Само ставете го детското седиште ISOFIX во точките за прицврстување ISOFIX на задното седиште и детското седиште безбедно ќе се прицврсти во каросеријата на автомобилот. Лоцирани зад капачиња во долниот дел од потпирачите за грб на задните надворешни седишта, точките за прицврстување ISOFIX овозможуваат лесен пристап до нив кога е потребно.

  Image2
  Вградени перничиња, двофазни

  Нашите вградени перничиња практично се извлекуваат за да овозможат безбедно и удобно седење за деца постари од 3 години. Кога не се користат, можат лесно да се скријат во надворешните задни седишта. Перничињата ги поставуваат децата во добра положба за безбедносниот ремен. Тие се удобни за седење и му овозможуваат подобар поглед на детето. А за да се оптимизира удобноста и погледот, секое перниче може да се постави на две висини.

  Image2
 • Опрема за безбедност на децата
  Прекинувач за исклучување на воздушното перниче за совозачот

  Овој прекинувач ви овозможува практично да го исклучите воздушното перниче за совозачот ако планирате да ставите детско седиште свртено наназад на седиштето за совозачот. До прекинувачот може да се пристапи само кога вратата е отворена. Кога воздушното перниче е исклучено, ќе бидете известени со порака на екранот на конзолата на покривот.

  Image2
  Електрична брава за безбедност на децата

  Електричната брава за безбедност на децата ви овозможува да ги заклучите задните врати и задните електрични прозорци од седиштето на возачот и да спречи нивно отворање од внатре.

  Image2
 • Безбедност
  Аларм

  Алармот помага да се заштити вашето Volvo кога е паркирано и да ги одврати непоканетите посети. Исто така, реагира на движење во автомобилот, кршење на прозорец и ако некој се обиде да ги украде тркалата или да го одвлече автомобилот. Се активира автоматски кога ќе го заклучите автомобилот и е поврзан со вратите, хаубата и задната врата. Сензорот за порамнување ги одвраќа крадците од подигнување на автомобилот за да ги украдат тркалата или да го одвлечат, додека функцијата за целосно заклучување оневозможува отворање на вратите однатре откако автомобилот ќе се заклучи од надвор. Сензорот за движење, сензорот за порамнување и функцијата за целосно заклучување може да се исклучат за да може да оставите луѓе или миленичиња во автомобилот кога е паркиран или е заклучен.

  Image2
  Систем за централно заклучување од далечина

  Заклучувајте ги и отклучувајте ги вратите и задната врата безбедно и практично со далечинскиот уред. Откако ќе излезете или ќе влезете во автомобилот, може да ги затворите или да ги отворите сите прозорци, како и панорамскиот покрив, со еден допир на копчето. Како дополнителна мерка за безбедност, може да ја отклучите само задната врата. Тоа ви овозможува пристап до товарниот простор, а никој друг нема да може да отвори некоја од вратите однадвор.

  Image2
  Автоматско заклучување на вратите

  За дополнително да се подобри личната безбедност, вратите може да се постават да се заклучуваат автоматски штом ќе почнете да возите. Како алтернатива, може брзо да ги заклучите од предните седишта со користење на копчето за заклучување. За да бидете безбедни во случај на незгода, вашето Volvo автоматски се отклучува за да овозможи отворање на вратите од надвор.

  Image2
  Стартување без клуч

  Сѐ додека далечинскиот уред е во автомобилот, функцијата за стартување без клуч ви овозможува да го стартувате моторот само со вртење на вртливата контрола за стартување додека го притискате педалот за сопирачките.

  Image2
  Заклучување и отклучување без клуч

  Оваа практична карактеристика го отклучува вашето Volvo штом ќе ја повлечете рачката на вратата. Нема потреба да го користите далечинскиот уред – нека ви стои во џебот или во торбата. А за да го заклучите автомобилот откако ќе го паркирате, само притиснете го копчето во рачката на вратата. Оваа карактеристика вклучува и водоотпорен мини далечински уред без клуч што може да го носите со себе секаде. А за отворањето на електричната задна врата без користење раце, само поместете го стапалото под задниот браник за да пристапите до товарниот простор.

  Image2
  Глобално заклучување и затворање

  Ако заборавите да ги затворите прозорците или панорамскиот покрив откако ќе излезете од возилото, тие може да се затворат со користење на далечинскиот уред. А пред да влезете во автомобилот, прозорците може да се отворат за да влезе свеж воздух во кабината.

  Image2
  Влегувањето без клуч со мал далечински уред и отворање и затворање на електричната задна врата без користење раце

  Малиот далечински уред е толку мал што може да го носите со вас постојано, насекаде, па дури е и отпорен на вода на длабочина до 10 метри. Вклучен во заклучувањето и отклучување без клуч, ви овозможува да го заклучувате и да го отклучувате вашето Volvo сѐ додека го носите уредот со вас. Отворањето на електричната задна врата без користење раце ви овозможува да ја отворате и затворате електричната задна врата едноставно кога ќе го придвижите стапалото под задниот браник – многу корисно кога рацете ви се полни.

  Image2
  Скриена преграда за складирање

  Под подот на товарниот простор имате дополнителен простор за товар. Лесно се пристапува до него преку подот со шарки. Како дополнување на задната врата – според нејзиниот елегантен дизајн – се преклопува и го заклучува отворот кога ќе се затвори и така ги спречува крадците. Лиениот разделник го одделува просторот за складирање од просторот за резервното тркало.

  Image2
  Осветлување за добредојде и осветлување Безбедно дома

  За подобра безбедност додека се приближувате до автомобилот навечер, изворите на надворешно осветлување ја осветлуваат најблиската околина во период од 30 секунди кога ќе отклучите со далечинскиот уред. Го вклучува и внатрешното осветлување. А кога го напуштате автомобилот, само повлечете ја рачката за предните фарови за да ја осветлите патеката до вратата. Оваа функција може да се постават по избор во траење од 30, 60 или 90 секунди.

  Image2
  Рачки на вратите во боја на каросеријата со осветлување

  Рачките на вратите во боја на каросеријата со осветлување на подлогата ја осветлуваат областа под рачките на вратите за добредојде кога се приближувате до автомобилот навечер. Осветлувањето на подлогата се активира кога ќе го отклучите автомобилот со користење на далечинскиот уред. За дополнителна удобност, изборното LED-осветлување на подлогата под вратите дополнително ја осветлува областа под предната врата. Вклучено во системот за заклучување без клуч.

  Image2
  HomeLink® и внатрешен ретровизор со автоматско затемнување со компас

  HomeLink® ви овозможува да контролирате надворешни уреди, како што се врати од гаражи, домашни аларми и надворешно осветлување – и сето тоа без да го напуштите вашето Volvo. Ретровизорот помага да не бидете заслепени од автомобилите зад вас и има компас што ја помага навигацијата.

  HomeLink е регистрирана трговска марка на Gentex Corporation.

  Image2
  Volvo On Call

  Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и е ваш дигитален клуч до палета практични услуги што ви го олеснуваат животот. Исто така, ви овозможува да го контролирате автомобилот од далечина и вклучува услуги на пат и помош во итни случаи. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации до системот за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го изладите или да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате моторот или грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит. Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот. Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
  Ретровизори на вратите со електрично вовлекување

  За да се заштитат надворешните ретровизори од оштетување додека автомобилот е паркиран или вози низ перална за автомобили, истовремено притиснете ги двете копчиња за левиот и десниот ретровизор за да ги преклопите до автомобилот. Исто така, може да се постават да се преклопуваат или отвораат автоматски секогаш кога ќе го заклучите или отклучите автомобилот. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски (или со притискање на копче) кога возите во рикверц.

  Image2
  Странични прозорци од калено стакло

  Каленото стакло во страничните прозорци е од три до пет пати поцврсто од обичното стакло со иста дебелина. Каленото стакло помага да се подобри безбедноста во случај на судар или кршење на стакло и се крши на мали парчиња за да помогне да се намали ризикот од повреда.

  Image2
  Пластифицирани странични прозорци

  Пластифицираното стакло во страничните прозорци ефикасно помагаат во заштитата на вашето паркирано Volvo од непоканети гости. А дури и ако стаклото е скршено, многу е тешко да се пробие. Пластифицираното стакло придонесува и за тивка кабина.

  Image2
  Навртки на тркалата со заклучување

  Подобрете ја безбедноста и намалете го ризикот од кражба на тркалата со овие навртки на тркалата со заклучување. Имаат еден приклучок со уникатна шифра што ви дозволува само вие или вашиот продавач или механичар да ги отстраните тркалата. А за совршено совпаѓање на навртките и дизајнот на тркалото, изберете комплет од навртки со капачиња во соодветна боја со завршница Matt Tech Black, Silver или Chrome.

  Image2
 • Седишта
  Удобни предни седишта

  За да ги оптимизираат стилот и удобноста, нашите стандардни удобни седишта претставуваат комбинација на најдоброто од познатата ергономија на Volvo со модерниот скандинавски дизајн. На располагање ви стојат речиси бескрајни можности за приспособување и може лесно да ги приспособите предните седишта на вашето Volvo за да одговараат совршено на вашето тело. Висината на седиштето лесно се приспособува со користење на електрична контрола. За дополнителна удобност, седиштата може да имаат и електрично приспособување во шест насоки со функција за меморирање, електрична повеќенасочна поддршка за 'рбетот и греење на седиштата. А за максимална добросостојба, удобните седишта во перфорирана кожа Fine Nappa имаат целосно електрично приспособување вклучувајќи и електрична странична поддршка и електрични продолжетоци на перничето од седиштето, проветрување во перничето и потпирачот за грб на седиштето и функција за приспособлива масажа во потпирачот за грб.

  Image2
  Контурни предни седишта

  Дизајнирани за да инспирираат динамично возење, нашите контурни седишта обезбедуваат одлична странична поддршка за колковите. Приспособливите продолжетоци на перничето од седиштето, електрично приспособување во шест насоки и електрична повеќенасочна поддршка за р'бетот – предните седишта лесно се приспособуваат на вашето тело. Интуитивните контроли за седиштата се практично поставени во панелите од вратите. Во меѓувреме, специјално дизајнираните задни страни придонесуваат за поголем простор за нозете за патниците на задното седиште.

  Image2
  Греење на седиштата, предни

  Греењето на перничињата, потпирачите за грб и продолжетоците на перничињата (ако има) на предните седишта обезбедуваат удобност во ладните утра – уште повеќе ако седиштата се тапацирани со кожа. Изберете од трите нивоа на греење на централниот екран со екран на допир.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи ги и продолжетоците и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со загревањето на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со контроли на три нивоа.

  Image2
  Ергономски седишта

  Седиштата во вашето Volvo може да бидат најважните седишта во вашиот живот – во текот на животниот век на автомобилот, најверојатно ќе поминете илјадници часови во нив. Затоа посветивме толку многу време на развојот на нивниот ергономичен изјвајан дизајн, цврсти, но удобни, со странични перничиња и ергономска облога. Навистина, нашите седишта се широко прифатени каде едни од најдобрите седишта во светот на автомобилите. Кога ја дизајниравме новата генерација на нашите седишта, вложивме голем напор за да ги направиме потпирачите за грб на предните седишта што е можно потенки, но истовремено и поудобни. Ви го нудат чувството на луксузот на 21-от век, а истовремено овозможуваат повеќе простор за нозете и ги нагласуваат просторноста и прозрачното чувство во кабината без да се прават компромиси со удобноста. Меѓу нивните карактеристики спаѓаат поддршка за 'рбетот на предните седишта, што овозможува најситни степени на приспособување за најдобра поддршка за секој патник. Може да изберете од два ексклузивни дизајни на предните седишта: Comfort за бескомпромисна удобност и Contour за подинамично доживување. Додајте го нашиот широк избор на опции како што се повеќенасочна поддршка за р'бетот, електрични продолжетоци на перничето од седиштето, електрични странични перничиња и масажа и проветрување и ќе имате седиште што нема да сакате да го напуштите.

  Image2
  Електрични седишта со целосно приспособување

  Како дополнување на електричното седиште за возачот, оваа опција ви дава вам и на совозачот целосно електрично приспособување. Двете седишта може да се постават на безброј начини вклучувајќи ги и електричните странични перничиња и електричните продолжетоци на перничето од седиштето – лесно ќе ја најдете совршената положба на седење. Електричните продолжетоци на перничето од седиштето обезбедуваат удобна поддршка за колковите – многу корисно ако имате долги нозе. Тие се екстра широки за да обезбедат дарежлива поддршка без оглед на положбата на нозете. А за дополнителна удобност при ладно време, тие се загреваат електрично во комбинација со греењето на седиштата. Електричните странични перничиња обезбедуваат напредна поддршка на телото и може да се приспособуваат според вашите желби – особено корисни за динамично возење и достапни за електрични седишта Comfort во Fine Nappa Leather. Сите поставувања за седиштата лесно се приспособуваат со користење на интуитивните контроли на панелот на седиштето или преку централниот приказ со екран на допир. Кога ќе го отворите возилото со далечинскиот уред, седиштето за возачот и ретровизорите на вратите автоматски се приспособуваат според последните ваши поставувања. Како алтернатива, вие и совозачот може да ја изберете меморираната положба преку копчињата за меморирање на горните панели на предната врата. За уште поголема ваша удобност, седиштето за возачот може да се приспособува надолжно од седиштето за возачот преку централниот екран на автомобилот.

  Image2
  Продолжетоци на перничето од седиштето, седиште за возачот

  Електричниот продолжеток на перничето од седиштето обезбедува удобна поддршка за колковите – многу корисно ако имате долги нозе. Лесно се приспособуваат според вашата желба со користење на интуитивна електрична контрола и се екстра широки за да обезбедат дарежлива поддршка без оглед на положбата на нозете. А за дополнителна удобност при ладно време, тие се загреваат електрично во комбинација со греењето на седиштата.

  Image2
  Електрични продолжетоци на перничето од седиштето, седиште за совозачот

  Патниците со долги нозе ќе ја ценат удобната поддршка за колковите од електричните продолжетоци на перничето од седиштето. Електричните продолжетоци на перничето од седиштето лесно се приспособуваат со интуитивна контрола и се екстра широки за да обезбедат великодушна поддршка без оглед на тоа во која позиција ги поставувате нозете. А за дополнителна удобност при ладно време, тие се загреваат електрично во комбинација со греењето на седиштата.

  Image2
  Рачен продолжеток на перничето од седиштето, седиште за возачот

  Продолжетокот на перничето од седиштето обезбедува удобна поддршка за колковите – многу корисно ако имате долги нозе. Може да го приспособите според вашата желба и е екстра широко за да обезбеди дарежлива поддршка без оглед на положбата на нозете. За поголема удобност кога е ладно, продолжетоците на перничето од седиштето се загреваат електрично ако имате седишта со електрично загревање.

  Image2
  Рачен продолжеток на перничето од седиштето, седиште за совозачот

  Патниците со долги нозе ќе ја ценат удобната поддршка за колковите од продолжетокот на перничето од седиштето. Лесно се приспособува и е екстра широко за да обезбеди дарежлива поддршка без оглед на положбата на нозете од патникот. За поголема удобност кога е ладно, продолжетокот на перничето од седиштето се загрева електрично ако имате седишта со електрично загревање.

  Image2
  Рачни продолжетоци на перничето од седиштето, седиште за возачот и совозачот

  Продолжетоците на перничето од седиштето обезбедуваат удобна поддршка за колковите – многу корисно ако имате долги нозе. Може да ги приспособите според вашата желба и се екстра широки за да обезбедат дарежлива поддршка без оглед на положбата на нозете. За поголема удобност кога е ладно, продолжетоците на перничето од седиштето се загреваат електрично ако имате седишта со електрично загревање.

  Image2
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање

  Со електричното седиште ќе ја најдете својата идеална позиција брзо и лесно. Може да биде поставено на повеќе начини. Функцијата за меморирање секогаш совршено ги приспособува седиштето и ретровизорите на вратите. Перничето и потпирачот за грб на седиштето лесно се приспособуваат со користење на интуитивните контроли на панелот покрај перничето на седиштето. Кога ќе го отворите возилото со далечинскиот уред, седиштето и ретровизорите на вратите автоматски се приспособуваат според последните ваши поставувања. Како алтернатива, може да ја изберете меморираната положба преку копчињата за меморирање на горниот панел на предната врата.

  Image2
  Електрично седиште за совозачот со функција за меморирање

  Електричното седиште за совозачот може да се приспособува на повеќе начини. А за уште поголема удобност, функцијата за меморирање секогаш совршено го приспособува седиштето. Сите поставувања за седиштата лесно се приспособуваат со користење на интуитивните контроли или преку централниот приказ со екран на допир. Кога влегувате во автомобилот, може да ја изберете меморираната положба преку копчињата за меморирање на горниот панел на предната врата.

  Image2
  Електрично седиште за совозачот

  Ова електрично седиште уште повеќе ја подобрува удобноста за совозачот. Перничето и потпирачот за грб на седиштето за совозачот лесно се приспособуваат на повеќе начини со користење на интуитивните контроли на панелот покрај перничето на седиштето.

  Image2
  Електрично преклопување на задните надворешни потпирачи за глава

  Со оваа функција може да ги преклопувате задните надворешни потпирачи за глава со допир на копчето што дополнително го подобрува погледот назад. Кога се преклопени, тие се дизајнирани да им пречат на патниците да седнат без да ги подогнат до заштитната положба.

  Image2
  Електрично преклопување на задните потпирачи за грб

  Со оваа функција можете лесно да го преклопите едниот или двата потпирачи на задното седиште со допирање на копчето кога го товарите автомобилот. Копчињата се поставени на дофат од страната на товарниот простор.

  Image2
  Проветрување на предните седишта

  Предните седишта со проветрување ви помагаат да ви биде удобно при долгите патувања. Вградените вентилатори го вовлекуваат воздухот низ ексклузивниот перфориран кожен тапацир Fine Nappa и во перничињата и во потпирачите за грб. Може да се постават на три нивоа на ладење. Достапно за седишта Comfort.

  Image2
  Електрични странични потпирачи

  Овие странични потпирачи обезбедуваат подобра поддршка за вашето тело и можат електрично да се приспособат според вашите потреби – што е особено корисно за динамично возење. Достапни за електрични удобни седишта во кожа Fine Nappa.

  Image2
  Електрична 2-насочна поддршка за 'рбетот

  Електричната 2-насочна поддршка за 'рбетот на предните седишта придонесува за поголема удобност при долгите патувања. Може да се приспособи хоризонтално за да ја приспособите поддршката според вашите потреби.

  Image2
  Електрична повеќенасочна 4-степена поддршка за 'рбетот

  Електрична поддршка за 'рбетот за предните седишта придонесува за поголема удобност при долгите патувања. Може да се приспособи хоризонтално и вертикално за да ја оптимизирате поддршката според вашите потреби.

  Image2
  Масажа на предните седишта

  Овој удобен додаток ви го масира грбот при долгите патувања. Потпирачот за грб има десет точки за масирање, а на располагање ви стојат пет програми, три брзини и три интензитети – вие и совозачот лесно може да ја приспособите функцијата за масирање според вашите потреби. Достапна за седишта Comfort со перфориран кожен тапацир Fine Nappa.

  Image2
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши

  Со практично отворање од задниот потпирач за грб, централниот потпирач за рака обезбедува опуштена удобност при долгите патувања, а има и простор за пијалаци. Без разлика дали ќе изберете Momentum, Inscription или R-Design, потпирачот за рака има и преклопливи држачи за чаши и преграда за складирање за мали предмети.

  Image2
  Држач за билети на ветробранот

  Практично поставен од страната на ветробранот, овој отмен држач за билети ќе ги држи билетите за паркирање јасно видливи и на своето место.

  Image2
 • Тапацир од текстил/винил
  Textile/Leather Charcoal во ентериер Charcoal (R500)

  Гравирана кожа и текстилен тапацир со волнен изглед и со шара како рибина коска, инспирирана од убава волнена ткаенина. Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RA01)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal (RA20)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UA01)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Image2
  Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники. Достапно само за Inscription.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WA01)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурно седиште

  Image2
  Leather Maroon Brown во ентериер Charcoal (RA30)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather
  Fine Nappa Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Maroon Brown во ентериер Charcoal (RB30)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond или Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Amber во ентериер Charcoal (RB20)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather, Извајани седишта
  Fine Nappa Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Amber во ентериер Charcoal (RB21)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (UB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather Perforated
  Fine Nappa Leather Perforated Charcoal во ентериер Charcoal (RC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Amber во ентериер Charcoal (RC20)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Maroon Brown во ентериер Charcoal (RC30)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal со детали Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal (WC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck Textile/ Perforated Fine Nappa Leather
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Fine Nappa во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (RB0R)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: R-Design Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Тапацир R-Design Perforated Fine Nappa Leather
  R-Design Fine Nappa Leather Perforated Charcoal во ентериер Charcoal (RC0R)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: R-Design Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Климатизација
  Бришачи со вградени прскалки со загревање

  Нашите иновативни бришачи ја подобруваат видливоста при секоја брзина преку рамномерно распоредување на течноста за миење на ветробранот – без визуелни пречки и 50% помалку течност за миење. Прскалките со електрично загревање помагаат да се обезбеди видливост дури и во најсурови услови.

  Image2
  CleanZone

  CleanZone ви овозможува вам и на патниците да уживате во чист, здрав воздух во кабината. Го проверува дојдовниот воздух и ги затвора доводите на воздух во кабината ако се откријат штетни материи. Повеќенаменскиот филтер ги намалува нивоата на прашина, полен, честички и хемиски миризби. Автоматската функција CleanZone подготвува свежа околина во кабината на топол ден и ефикасно ја проветрува кабината кога ќе го отклучите автомобилот.

  Image2
  Двозонски систем за климатизација

  Нашиот моќен двозонски систем за климатизација ги дополнува одличниот квалитет на воздухот и удобноста во сите годишни времиња и временски услови. Таа автоматски ја одржува температурата во кабината според вашиот избор и може да се постави независно за возачот и совозачот. Отворите за воздух на подот и посебните отвори за воздух со приспособување во столбовите на покривот обезбедуваат удобна клима на задните седишта дури и при долги патувања. Сите поставки за климатизација во кабината лесно се контролираат преку интуитивните контроли на екранот на допир. Ефикасниот филтер за кабината помага за прочистување на дојдовниот воздух од прашина, полен и други честички.

  Image2
  Четиризонски систем за климатизација

  Четиризонскиот систем за климатизација им овозможува на возачот, совозачот и патниците на задните надворешни седишта да создадат своја климатизирана удобна зона. Јонизаторскиот освежувач на воздухот обезбедува воздух и пријатна свежина во внатрешноста на возилото, дури и кога возите низ загадени области. Вклучено е и ладење во касетата што ги лади пијалаците и придонесува за уште поголемо уживање при долгите патувања. Температурата, распределбата на воздухот и брзината на вентилаторите се контролираат интуитивно со користење на централниот приказ со екран на допир, а возачот и совозачот можат лесно да пристапат до поставките. Патниците на задните надворешни седишта ја контролираат својата температура и брзина на вентилаторот преку елегантниот панел на допир на задниот крај од тунелската конзола.

  Image2
  Проветрување пред стартување и климатизација по исклучување

  Оваа функција ви овозможува да го активирате вентилаторот или грејачот што работи на гориво и на тој начин да имате пријатна клима во кабината кога ќе влезете во возилото. Кога возилото стои и моторот е исклучен, системот за климатизација може да работи за да ја одржува температурата во кабината. Пред-проветрувањето или пред-загревањето можете да го активирате преку апликацијата Volvo On Call или директно од централниот екран на автомобилот без да го стартувате моторот ако чекате во автомобилот. Кај моторот T8 Twin Engine, може да ја активирате електричната климатизација преку Volvo On Call за да ја изладите кабината.

  Image2
  Приспособливи задни отвори за воздух

  Практично сместени во столбовите на вратите, отворите за воздух создаваат пријатна околина за патниците на задните седишта. Тие помагаат да се спречи појава на мраз и замаглување на задните странични прозорци што придонесува за подобра видливост.

  Image2
  Стартување на климатизацијата од далечина

  Замислете си дека ве пречекува удобно климатизирана кабина секогаш кога ќе влезете во вашето Volvo – дури и ако надвор е неподносливо жешко. Со стартувањето на климатизацијата од далечина, ги стартувате моторот и климатизацијата од далечина преку апликацијата Volvo On Call во паметниот телефон. На тој начин, кабината се лади токму на време за да овозможи вам и на патниците удобен почеток на патувањето. Во зависност од локалните еколошки прописи, времето на работа на моторот може да се постави помеѓу 1 и 15 минути.

  Image2
  Филтер за кабината

  Филтерот за кабината спречува навлегување прашина и полен во кабината преку системот за проветрување и ефикасно придонесува за здрава клима во кабината.

  Image2
  Затемнети задни прозорци

  Дополнително затемнетото стакло на задните прозорци го дополнуваат префинетиот изглед на вашето Volvo и помага да се намали сјаењето и да се задржат пониски температурите во кабината во топли, сончеви услови.

  Image2
  Ветробран што намалува топлина

  Овој ветробран придонесува за попријатна клима во кабината така што го намалува топлинското зрачење и ги филтрира зраците од сонцето.

  Image2
  Панорамски покрив

  Нашиот електричен панорамски покрив го дополнува совршеното доживување на пространост и прозрачност во вашето Volvo. За проветрување, предниот дел се отвора или се навалува со притискање на едно копче. Електричните штитници за сонце од перфорирана ткаенина ја намалуваат силната светлина во сончевите денови. Штитниците за сонце го одржуваат прозрачното чувство во кабината. А кога ќе влезете во возилото во сончеви денови, штитниците за сонце се затвораат автоматски штом надворешната температура ќе достигне 25° C. Црното пластифицирано стакло дополнително ги зголемува удобноста и безбедноста. А ако заборавите да го затворите панорамскиот покрив откако ќе го паркирате автомобилот, покривот може да се затвори однадвор со далечинскиот уред.

  Image2
  Грејач за паркирање што работи на гориво

  Овој грејач ги загрева кабината и моторот за да помогне да се намалат издувните гасови при ладното стартување и абењето на моторот. Поставете го времето во коешто сакате да влезете во топла кабина и стартувајте го грејачот од далечина со користење на апликацијата Volvo On Call за паметен телефон.

  Image2
  Продолжување на работата на климатизација кога возилото е паркирано

  Кога е топло надвор, оваа функција го внесува воздухот од надвор за да помогне да се одржи пријатна температура во кабината до 15 минути кога автомобилот е паркиран. Корисно кога, на пример, сакате да останете во автомобилот кога моторот е исклучен.

  Image2
  Загревање кога возилото е паркирано

  Кога е ладно, оваа функција ја користи преостанатата топлина од моторот за да помогне да се одржи пријатна температура во кабината до 15 минути кога автомобилот е паркиран. Корисно кога, на пример, сакате да останете во автомобилот кога моторот е исклучен.

  Image2
  Греење на седиштата, предни

  Греењето на перничињата, потпирачите за грб и продолжетоците на перничињата (ако има) на предните седишта обезбедуваат удобност во ладните утра – уште повеќе ако седиштата се тапацирани со кожа. Изберете од трите нивоа на греење на централниот екран со екран на допир.

  Image2
  Греење на задните седишта

  Бидејќи ние Скандинавците го разбираме ладното време подобро од повеќето, ретко има автомобил што подобро се справува со ниските температури од вашето Volvo. Всушност, благодарение на нашите системи за греење, сега може со насмевка да го очекувате возењето кога живата во термометарот ќе падне. Земете ги нашите седишта со загревање во перничињата на седиштата вклучувајќи ги и продолжетоците и долниот дел од потпирачот за грб – бидејќи работат многу брзо, автомобилот ќе биде удобен како дневната соба за миг, со три нивоа за возачот и совозачот. И на патниците на задните седишта ќе им биде удобно со загревањето на двете надворешни позиции на седиштето во вториот ред, исто така, со контроли на три нивоа.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете. (Не може да се комбинира со екранот на ветробранот.)

  Image2
  Загревање на управувачот

  Управувачот со електрично загревање е лесен за држење кога е ладно и дополнително придонесува за вашата удобност и безбедност бидејќи може да возите без ракавици.

  Image2
  Завеси за сонце на задните врати

  Грациозно вградени во задните врати, овие елегантни завеси за сонце ефикасно ги намалуваат топлината и одблесокот на задните седишта. Тие се перфорирани за да овозможат добра видливост кога се подигнати и лесно се собираат во задните врати кога не се потребни.

  Image2
  Електрична завеса за сонце на задниот прозорец

  Елегантно вградена во товарната полица, оваа електрична завеса за сонце ефикасно ги намалува топлината и одблесокот на задните седишта. Таа е перфорирана за да му овозможи на возачот добар преглед преку ретровизорот и практично се ракува со неа преку централниот екран со екран на допир. Кога не е потребна, завесата за сонце е скриена во товарната полица.

  Image2
  Чистење на предните фарови

  Нашето чистење на предните фарови вклучува прскалки под висок притисок за ефикасно чистење на предните фарови од нечистотија и се активираат заедно со прскалките на ветробранот. Кога ќе се активираат, млазниците излегуваат од браниците. Интелигентното секвенцијално чистење помага да се заштеди течност за миење.

  Image2
 • Складирање
  Предна преграда со мрежа

  Оваа стилска, еластична преграда со мрежа нуди одличен простор за чување карти, билети и други мали предмети, а тие се на дофат за совозачот, но и за возачот.

  Image2
  Касета што се заклучува

  Просторната касета овозможува практично складирање на документите за возилото како и на други потребни мали предмети. Осветлена е за да го најдете тоа што ви треба и има држачи за пенкала и кредитна картичка. А ако вашето Volvo е опремено со четиризонски систем за климатизација, касетата е климатизирана за да ги одржува пијалаците ладни.

  Image2
  Преден централен потпирач за раце и преграда за складирање

  Стилскиот преден централен потпирач за раце и преграда за складирање ја подобрува удобноста при долгите патувања и го нагласува дизајнот на ентериерот. Имате пристап до преграда за складирање, два држачи за чаши и приклучок за напојување под капакот. Има и мала, посебна преграда за складирање во предниот дел. Кога е преклопен, потпирачот за раце открива голема преграда за складирање со влезови за AUX и USB за да поврзувате надворешни уреди, како што е мобилниот телефон, со аудиосистемот.

  Image2
  Корпи на предните врати

  При долгите патувања, пространите корпи на предните врати придонесуваат за вашата удобност. Во нив вие и совозачот можете да ставате работи што треба да ви се при рака. Секоја од корпите собира шише од 1,0 литри.

  Image2
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши

  Со практично отворање од задниот потпирач за грб, централниот потпирач за рака обезбедува опуштена удобност при долгите патувања, а има и простор за пијалаци. Без разлика дали ќе изберете Momentum, Inscription или R-Design, потпирачот за рака има и преклопливи држачи за чаши и преграда за складирање за мали предмети.

  Image2
  Прегради за складирање во задниот дел од седиштата

  Во преградите за складирање со мрежи кои се поставени на задниот дел од предните седишта може да чувате весници, марамчиња, играчки и други мали предмети за да им бидат на дофат на патниците во вториот ред. Секоја преграда со мрежа собира три шишиња од 50 cl.

  Image2
  Пепелник и запалка за цигари

  Пепелникот со капак е поставен така што е лесно достапен во еден од панелите на држачот за чаши на централната конзола. Пепелникот лесно се отстранува и се става, а нежниот дизајн го олеснува чистењето. Запалката за цигари може да се поставки во приклучоците од 12 V на предниот и задниот дел од тунелската конзола.

  Image2
 • Поддршка за возачот
  IntelliSafe Surround

  IntelliSafe Surround вклучува технологии за поддршка што ви овозможуваат да уживате во уште подобар преглед на вашиот автомобил и побезбедно возење во услови на ограничена видливост, како што се крстосници и паркиралишта. Исто така, помага да се намали ризикот од заден судар, па дури може да ги активира сопирачките ако доаѓа возило во вашата сообраќајна лента за да помогне да се спречи судар. BLIS™ ви обезбедува поддршка кога треба да променувате сообраќајни ленти во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во вашите леви и десни мртви агли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги забележува возилата што поминуваат и ги активира сопирачките ако е потребно. Системот за заден судар може да ги предупреди возилата што брзо се приближуваат ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат за да ги задржат патниците во правилна положба. Ако возилото се упатило директно кон вашето возило на погрешната страна од патот и сударот не може да се избегне, Сопирањето за избегнување преден судар може автоматски да го сопре вашиот автомобил за да помогне да се намалат ефектите од ударот.

  Image2
  Sensus Connect

  Sensus Connect интуитивно ве поврзува со дигиталниот свет и со вашето Volvo. Уживајте во целосната контрола што ви ја обезбедуваат централниот приказ од 9 инчи со екран на допир, копчињата на управувачот, говорната контрола, безжичното поврзување за паметен телефон и нашиот одличен аудиосистем со високи перформанси. Преку паметниот телефон имате брз пристап до карти на интернет и до голем број практични апликации за во автомобил. На пример, слушање радио, проследување музика, сурфање на интернет и – ако имате навигација со Sensus – споделување на вашата локација, забележување локални бизниси и наоѓање место за паркирање. Вашето Volvo може дури и да закаже сервисирање кога ќе дојде време. Тоа значи и дека вашето Volvo уште денес е технолошки подготвено за новите функции за инфозабава во автомобил преку веб и во облак.

  Image2
  Навигација Sensus

  Навигацијата Sensus обезбедува интуитивно наведување и беспрекорно се поврзува со нашите услуги и апликации за навигација во облакот. Лесно се управува преку говорна контрола или контроли на екранот на допир. Насоките за патот се прикажуваат во екранот за возачот, централниот екран и екранот на ветробранот. Ракувате со системот без да го одвлекувате вниманието од сообраќајот – зборувајте му природно на вашето Volvo, а нашата говорна контрола ги извршува вашите наредби. А со изборниот екран на ветробранот, насоките од навигацијата ќе се прикажат во лебдечка позиција на ветробранот. Со системот може да ракува и совозачот преку централниот екран со екран на допир. Имате пристап до апликации во автомобилот што може да ви помогнат да најдете место за паркирање и да платите за него, да ја споделите локацијата со пријателите или едноставно да го најдете најдоброто кафуле во градот. За да ви помогне да избегнете сообраќајни метежи, Информациите за сообраќајот во реално време (RTTI – Real Time Traffic Information) ви даваат јасен преглед на алтернативните патишта. Бесплатните ажурирања на картите обезбедуваат секогаш да ги имате најновите насоки. Како дополнување на апликацијата Volvo On Call, може да испраќате насоки од вашиот паметен телефон до вашиот автомобил. Исто така, ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки.

  Image2
  9-инчен централен екран со екран на допир

  Нашиот 9-инчен централен екран со екран на допир ви овозможува интуитивно да ги контролирате функциите на вашето Volvo и да бидете поврзани. Големите виртуелни копчиња на екранот на допир лесно може да ги најдете и да ракувате со нив, додека исправениот формат на екранот помага за вашиот преглед. Виртуелни копчиња се динамични – кога е потребно, стануваат поголеми и се појавуваат во долниот дел од екранот за лесно да ги најдете и да ги контролирате. Исто така, може да го промените распоредот на виртуелните копчиња според вашите потреби. За да биде полесно и побезбедно да го гледате екранот додека возите, сите информации се претставени во горниот дел од екранот, додека долниот дел е наменет за контролите на допир. Напредната технологија за екранот на допир значи дека ретко кога ќе треба да го допрете екранот со прст за да активирате или да контролирате некоја функција. Некои наредби може да ги извршувате само со поминување со прст или со рака преку екранот – дури и ако носите ракавици. Како дополнување на елегантниот и чист скандинавски изглед на кабината, целосниот графички екран е сјаен, а анти-рефлексивниот слој ги минимизира одбивањето на светлината и сјаењето.

  Image2
  Предупредување за растојание

  Ако автомобилот е опремен со екран на ветробранот, Предупредувањето за растојание ви помага да одржувате правилно растојание од возилото пред вас така што прикажува симбол за предупредување ако сте преблиску. Оваа функција се активира автоматски кога Приспособливиот темпомат е исклучен.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Приспособлив темпомат

  Приспособливиот темпомат ја регулира брзината за да ви овозможи да одржувате безбедно растојание од побавните возила. Едноставно изберете ја саканата брзина и временското растојание до возилото пред вас и уживајте во глатко возење од стоење во место до 200 км/ч. При брзини поголеми од 70 км/ч, Приспособливиот темпомат поддржува и претекнување така што кратко време ќе го забрза вашиот автомобил кон возилото пред вас кога ќе го вклучите трепкачот. Се приспособува на режимите на возење ECO и Dynamic, што ви помага да заштедите гориво или да уживате во подинамично возење. Исто така, тој е интелигентен: со користење на податоците од картите од системот за навигација во автомобилот, Приспособливиот темпомат идентификува ридови пред вас и ја регулира брзината за да помогне во оптимизацијата на вашата удобност и безбедност. Приспособливиот темпомат е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Предупредување за заден судар со сопирање во место

  Со Предупредувањето за заден судар сте еден чекор пред сообраќајот. Со активирање на сите трепкачи со брзо темпо, возилата што брзо се приближуваат добиваат предупредување ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат веднаш пред ударот за да ги задржат патниците во правилна положба. Ќе се активираат и сопирачките ако возилото стои во место за доплнително да се намали ризикот од повреда на вратот. Предупредувањето за заден судар со сопирање во место е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
  Помош при возење

  За поглатко возење од место до брзини за на автопат, полуавтоматската Помош при возење го дополнува Приспособливиот темпомат со додавање блага поддршка при управувањето за да помогне да се одржува автомобилот во средината на сообраќајната лента и со поставената брзина. А ако пред вас има возило, може да ја приспособи вашата брзина за да помогне да се одржува поставеното растојание. Активна до 130 км/ч, Помошта при возење може да го олесни возењето со сообраќај со многу сопирање и поаѓање, како и возењето на автопат. Ако не го држите управувачот со рака, Помошта при возење автоматски се исклучува. Помошта при возење е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот секогаш е одговорен за контролата на возилото како и за одржување на правилно растојание и брзина, дури и кога се користи Помошта при возење. Полуавтоматските системи, како што е Помошта при возење, имаат ограничување за примена на сила на забрзување, сопирање и управување.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Со користење на камерата или информациите од системот за навигација Sensus, ве предупредува за ограничувањата на брзината, „забрането претекнување“, „забрането влегување“ и различни типови дополнителни знаци. Сообраќајниот знак се прикажува на брзиномерот или на екранот на ветробранот. Ако го надминете ограничувањето на брзината, информациите за сообраќајните знаци може да ве предупреди со икона за знак за ограничување на брзината што трепка. Исто така, може да ве информира за камерите за мерење на брзината. А ако возите во спротивна насока во еднонасочна улица, ќе добиете известување со икона за знак за забрането влегување.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Говорна контрола

  Говорната контрола ги слуша и ги извршува вашите наредби за работа на климатизацијата, навигацијата, забавата и паметниот телефон. Само зборувајте природно и внимавајте на сообраќајот – говорната контрола совршено ги надополнува екраните и другите контроли во вашето Volvo.

  Image2
  Далечинска контрола на управувачот

  Приспособувајте ја јачината на звукот, менувајте радиостаници или репродуцирајте ја претходната или следната нумера без да ги тргате рацете од управувачот. Со осветлените копчиња и изборната вртлива контрола за интуитивно користење, едноставно лизгајте низ списоците со нумери и притиснете за да изберете нумера.

  Image2
  Далечински контроли на управувачот

  Преку оваа оперативна контрола може да управувате со неколку функции како што се темпомат, телефон, инфозабава, патен компјутер и менито за информации за возачот во екранот за возачот додека го држите управувачот со двете раце. А за да ја активирате говорната контрола, само притиснете копче.

  Image2
  Осветлени огледала

  Светлата што се поставени во заштитникот од сонце се вклучуваат кога ќе го отворите капакот на огледалото – практично и корисно. Вградениот држач за билети додава дополнителна практичност за вас.

  Image2
  Автоматско нивелирање на предните фарови

  Зраците светлина од LED-предните фарови автоматски се одржуваат на оптималното ниво за да ви се обезбеди најдобра видливост без да се заслепуваат другите корисници на патот, без оглед на оптоварувањето. Системот ќе ги одржува фаровите рамни дури и при големо забрзување.

  Image2
  Електрични ретровизори на вратите

  Електричните ретровизори на вратите лесно се приспособуваат за да одговараат на вашите потреби. За да ги заштитите откако ќе го паркирате возилото, едноставно преклопете ги со притискање на копче. Тие може да се преклопат и автоматски при секое заклучување на возилото. За полесно паркирање, можете лесно да го навалите секој од ретровизорите за да може да го видите рабникот кога возите во рикверц. Или може да ги поставите да се приспособуваат автоматски секогаш кога ќе ставите во рикверц. За да придонесат за вашата безбедност кога е ладно, ретровизорите на вратите се загреваат електрично заедно со задниот прозорец и така на нив нема мраз.

  Image2
  Електрична сопирачка за паркирање

  Електричната сопирачка за паркирање е лесна за ракување и придонесува за поудобно возење. Само повлечете ја контролата нагоре за да ја активирате сопирачката за паркирање. Исто така, може да се постави да се активира автоматски секогаш кога ќе го исклучите моторот. Сопирачката за паркирање се ослободува автоматски како што тргнувате – многу практично, особено на стрмни нагиби. Исто така, може да ја ослободите рачно со притискање на контролата надолу. За уште поголема практичност, нашата функција за автоматско задржување ја задржува активирана сопирачката за паркирање откако ќе го сопрете автомобилот до мирување.

  Image2
  Електрично преклопување на задните надворешни потпирачи за глава

  Со оваа функција може да ги преклопувате задните надворешни потпирачи за глава со допир на копчето што дополнително го подобрува погледот назад. Кога се преклопени, тие се дизајнирани да им пречат на патниците да седнат без да ги подогнат до заштитната положба.

  Image2
  Електрично преклопување на задните потпирачи за грб

  Со оваа функција можете лесно да го преклопите едниот или двата потпирачи на задното седиште со допирање на копчето кога го товарите автомобилот. Копчињата се поставени на дофат од страната на товарниот простор.

  Image2
  Греење на ветробранот

  Со оваа карактеристика практично го одмрзнувате ветробранот во услови на мраз, исто како задниот прозорец и ретровизорите на вратите. Само притиснете го копчето и наскоро ќе тргнете. (Не може да се комбинира со екранот на ветробранот.)

  Image2
  Бришачи со вградени прскалки со загревање

  Нашите иновативни бришачи ја подобруваат видливоста при секоја брзина преку рамномерно распоредување на течноста за миење на ветробранот – без визуелни пречки и 50% помалку течност за миење. Прскалките со електрично загревање помагаат да се обезбеди видливост дури и во најсурови услови.

  Image2
  Ограничувач на брзина

  Ограничувачот на брзина ви помага да не ја надминете поставената брзина. Кога ќе ја достигнете поставената брзина, ќе добиете известување преку суптилен отпор од педалата за гас. За да ја поништите функцијата, само притиснете ја педалата за гас.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Екран на ветробранот

  Екранот на ветробранот прикажува многу важни информации за возачот така што лебди два метри пред автомобилот. Може да внимавате на сообраќајот и истовремено да ги гледате моменталната брзина, ограничувањата на брзината, насоките за навигација и друго. Нема потреба да го пренасочувате вниманието или да гледате надолу, што исто така придонесува за помал замор на очите. Осветленоста на екранот на ветробранот се приспособува автоматски според условите, а може да го поставите системот според вашите потреби и да го поврзете со функцијата за меморирање за електричното седиште.

  Image2
  Камера за помош при паркирање, задна

  Оваа задна камера помага при возењето рикверц така што на централниот екран прикажува што се случува зад возилото. Водилките на екранот обезбедуваат дополнителна помош за лесно паркирање. Зумираниот преглед поблиску до автомобилот е многу практичен кога поставувате приколка.

  Image2
  Камера од 360°

  Нашата камера од 360° ви прикажува птичја перспектива на областа околу вашето Volvo – одлична помош кога возите во рикверц или маневрирате во тесни области со ограничена видливост. Системот користи четири камери: по една на секој надворешен ретровизор, една предна и една задна. Со допирање на сликите од камерите на централниот екран, може да ја погледнете сликата само од таа камера. Задната камера може да се префрли и на зумиран приказ во близина на автомобилот што е особено корисно кога поврзувате приколка.

  Image2
  Екран за возачот од 8 инчи

  Со нашиот екран за возачот од 8 инчи контролата е во ваши раце и интуитивно ги прикажува сите релевантни информации за возачот – вклучувајќи ги насоките за навигација, телефонот и конкретните сообраќајни знаци. За поголема удобност, осветленоста на екранот автоматски се приспособува според надворешната светлина. Кога палењето е исклучено, екранот има сјајна црна боја како кај напредните технолошки уреди за да го подобри ексклузивниот впечаток секогаш кога ќе влезете во вашето Volvo.

  Image2
  Екран за возачот од 12 инчи

  Екранот за возачот од 12 инчи интуитивно ги прикажува релевантните информации за возачот – вклучувајќи ги насоките за навигација, телефонот и конкретните сообраќајни знаци. Распоредот на приказот се приспособува на начинот на којшто го користите, а вие имате избор од четири графички режими. Веднаш пред возачот, екранот има два големи кружни инструменти и еден централен екран за информации. Ако го користите системот за навигација, тој екран станува поголем. За да биде поудобно за очите, осветленоста на екранот за возачот автоматски се приспособува на надворешното осветлување.

  Image2
  Внатрешно осветлување

  Внатрешното осветлување уште повеќе го подобрува ексклузивниот амбиент во внатрешноста. Кога ќе го отклучите вашето Volvo, внатрешното осветлување се вклучува заедно со светлата во просторот за нозете и светлата за расположение што придонесува за пријатна атмосфера при патувањето. Предни светла за читање се вградени во конзолата на покривот.

  Image2
  Внатрешно осветлување од високо ниво

  Најсовременото внатрешно осветлување носи префинет амбиент во вашето Volvo кога е темно надвор – од моментот кога ќе ја отворите вратата додека не пристигнете на дестинацијата. Вградените внатрешни светла и светлосните насоки во ентериерот создаваат привлечно чувство. Дискретните светла во разни бои и осветлувањето во џебовите на вратите, држачите за чаши и внатрешните рачки на вратите придонесуваат за пријатната атмосфера и го олеснуваат наоѓањето на предмети во темнината. Светлата за читање на задното седиште се затемнети за да не го заслепуваат возачот. А за да го растоварувате полесно автомобилот во темнина, има вградено осветлување во задната врата.

  Image2
  Патен компјутер

  Со патниот компјутер контролата е во ваши раце, а ви помага и поефикасно да го користите горивото, така што ги прикажува неопходните податоци за патувањето како што е моменталната и просечната потрошувачка на гориво, колку можете да поминете со преостанатото гориво и просечната брзина.

  Image2
  LED-предни фарови со светла со активно навалување

  Нашите најнапредни LED предни фарови обезбедуваат исклучително осветлување, ви помагаат да гледате низ кривините и го оптимизираат вашето гледање без да ги заслепуваат другите така што постојано го приспособуваат начинот на осветлување. Како што го вртите управувачот, предните фарови се вртат за да ја осветлат кривината пред вас. LED осветлувањето ви овозможува да уживате во долго светло со уште поголем блесок и опсег. И може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови се засенуваат толку колку што е потребно од светлината за да не го заслепите другиот возач. Поголемата осветлена област е корисна и за другите учесници во сообраќајот, како што се пешаците и велосипедистите. Исто така, предните фарови се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Оваа карактеристика вклучува магленки што помагаат да се подобри вашата видливост кога возите во магла или пороен дожд. А за помош при маневрирање при мали брзини и враќање во рикверц во темнина, тие се вртат до 15 степени како што управувате за да ја осветлат областа во близина на автомобилот. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo. Вклучени во целосно LED-предни светла за сите варијанти на модели освен за T8 Twin Engine AWD.

  Image2
  Магленки

  Изборно достапни за LED-предните светла, овие магленки помагаат да се подобри видливоста кога возите во магла или пороен дожд. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo.

  Image2
  Мерач на амбиенталната температура

  За ги имате најновите информации за условите на патот што зависат од временските услови, мерачот на амбиенталната температура ја следи надворешната температура и ве известува ако постои ризик од голомразица.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ со Помош при управување и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ви помага кога треба да смените лента во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во левиот и десниот мртов агол и обезбедува помош при управување ако е потребна. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги регистрира возилата што поминуваат. Кога некое возило влегува во вашиот мртов агол или се приближува со голема брзина од едната или другата страна на вашето возило, BLIS™ може да ве предупреди преку сијаличката во левиот или десниот ретровизор. Ако не реагирате на предупредувањето и започнете да навлегувате во патеката на движење на друго возило, функцијата за помош при управување нежно ви помага да се вратите во вашата сообраќајна лента. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад возилото дење и ноќе и реагираат на речиси секој тип возило, вклучувајќи ги и моторциклите. Ако има вкрстен сообраќај кога излегувате во рикверц од место за паркирање, предупредувањето за вкрстен сообраќај ви го привлекува вниманието со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник или со слика на централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. Во некои околности, предупредувањето за вкрстен сообраќај може да открие и велосипедисти и пешаци што се приближуваат. BLIS™ со помошта при управување и предупредувањето за вкрстен сообраќај се дел од IntelliSafe Surround.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а овие функции се само за помош.

  Image2
  Задна помош за паркирање

  Задната помош за паркирање ви помага кога возите во рикверц во тесни простори со ограничен поглед. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со звук за предупредување од задните звучници и графички преглед на централниот екран. Честотата на звукот за предупредување се зголемува како што се приближувате до пречката.

  Image2
  Задна и предна помош за паркирање

  Задната и предната помош за паркирање помагаат да се олесни маневрирањето во тесен простор со ограничена видливост. Како што автомобилот се приближува до некој предмет, ќе бидете предупредени со пулсирачки звук од задните или предните звучници и графика на централниот екран. Честотата на звукот за предупредување се зголемува како што се приближувате до пречката.

  Image2
  Помошник за паркирање

  Нашиот практичен Помошник за паркирање го прави паркирањето вистинско уживање. Го мери просторот за паркирање, и ако просторот е најмалку 1,2 пати подолг од автомобилот, може да го паркира автомобилот така што ќе го преземе управувањето. Помошникот за паркирање може да се користи и за паралелно и за попречно паркирање, а може и да помогне при излегување од тесно место за паркирање.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според возачот

  Серво-управувањето што се приспособува според возачот е вклучено во изборникот за режим на возење и ви овозможува да ги приспособите карактеристиките на управувањето што зависи од брзината според вашите потреби. Помошта при управување автоматски се приспособува според брзината на автомобилот, во централниот екран може да изберете од трите нивоа на чувството и чувствителноста на управувањето – на мала, средна или голема помош при управувањето при сите брзини.

  Image2
  Поврзување со паметен телефон

  Користете го вашиот паметен телефон на попаметен начин и вградете го неговиот познат интерфејс и функциите во централниот екран на вашето Volvo. Повикувајте, пишувајте пораки, уживајте во музиката и движете се лесно преку допирање на екранот на допир, контролите на управувачот или говорната контрола. Поврзувањето преку кабел со дополнителен приклучок за USB на предниот потпирач за рака значи дека батеријата се полни, а вие може да уживате во најдобриот квалитет на звукот преку аудиосистемот. Поврзувањето со паметен телефон поддржува iPhone® (5 или понова верзија) преку Apple CarPlay како и паметни телефони Android (5.0 Lollipop или понова верзија преку Android Auto.

  За повеќе информации, посетете:
  http://www.apple.com/ios/carplay/
  https://www.android.com/auto/

  Apple CarPlay и CarPlay се трговски марки на Apple Inc.
  Android Auto е трговска марка во сопственост на Google Inc.

  Image2
  Сензор за дожд

  Сензорот за дожд може да ги активира бришачите на ветробранот штом ќе почне да врне или ако вода прсне на ветробранот. За ваша удобност, ја приспособува и брзината на бришачите на ветробранот.

  Image2
  Светла за дневно возење со сензор за дневна светлина

  Светлата за дневно возење обезбедуваат видливост во текот на денот. Кога светлината ќе се промени и ќе бидат потребни предните фарови, тие се активираат автоматски. Тие ќе се активираат и ако ги вклучите бришачите за ветробранот или задната магленка.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор се затемнува автоматски за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување со компас

  Заштитете се од заслепување со овој ретровизор со автоматско приспособување без рамка. Самостојно се поставува за да ги одбива зраците од предните фарови на автомобилот зад вас, а кога нема светло што може да ве заслепи, автоматски се враќа на нормалното поставување.

  За да ви помогне при навигацијата, насоката на компасот постојано се прикажува во внатрешниот ретровизор.

  Image2
  Внатрешни и надворешни ретровизори со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор и ретровизорите на вратите се затемнуваат истовремено за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  Ретровизори на вратите со електрично вовлекување

  За да се заштитат надворешните ретровизори од оштетување додека автомобилот е паркиран или вози низ перална за автомобили, истовремено притиснете ги двете копчиња за левиот и десниот ретровизор за да ги преклопите до автомобилот. Исто така, може да се постават да се преклопуваат или отвораат автоматски секогаш кога ќе го заклучите или отклучите автомобилот. А за да се олесни паркирањето, ретровизорите на вратите можат да се навалат автоматски (или со притискање на копче) кога возите во рикверц.

  Image2
  Електрични прозорци, предни и задни

  Секој во вашето Volvo може да ужива во удобноста на електричните прозорци. Контролите се практично поставени во потпирачите за раце на вратите. А ако патувате со мали деца, може да ги заклучите задните прозорци од седиштето за возачот.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според брзината

  Нашето серво-управување што се приспособува според брзината ви го обезбедува точното ниво на помош за максимална удобност и реакција при управувањето: потврдо управување при големи брзини на автопат, полесно при бавен сообраќај. Управувањето може да се приспособи со контролата за режимот на возење.

  Image2
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите (iTPMS)

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  Бришачи со вградени прскалки

  Овие иновативни бришачи ја подобруваат видливоста при секоја брзина преку рамномерно распоредување на течноста за миење на ветробранот – без визуелни пречки и 50% помалку течност за миење. Кога ќе се додадат и прскалките со греење, овие бришачи помагаат да се обезбеди видливост дури и во најсурови услови.

  Image2
 • Комуникации
  Поврзување преку Bluetooth®

  За поголема удобност и забава во автомобилот, поврзувањето преку Bluetooth® ви овозможува безжично да го поврзете паметниот телефон со вашето Volvo. Повикувајте или одговарајте на повици додека го држите управувачот со двете раце и уживајте во проследувањето аудио преку аудиосистемот на автомобилот. А како што влегувате и излегувате од автомобилот, системот автоматски ви овозможува да се префрлате слободно од телефонот на системот без користење раце и обратно.

  Зборот-знак Bluetooth® и логоата се во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на таквите марки од Volvo Car Corporation е со доделена лиценца. Другите трговски знаци и трговски марки им припаѓаат на нивните сопственици.

  Image2
  Sensus Connect

  Sensus Connect интуитивно ве поврзува со дигиталниот свет и со вашето Volvo. Уживајте во целосната контрола што ви ја обезбедуваат централниот приказ од 9 инчи со екран на допир, копчињата на управувачот, говорната контрола, безжичното поврзување за паметен телефон и нашиот одличен аудиосистем со високи перформанси. Преку паметниот телефон имате брз пристап до карти на интернет и до голем број практични апликации за во автомобил. На пример, слушање радио, проследување музика, сурфање на интернет и – ако имате навигација со Sensus – споделување на вашата локација, забележување локални бизниси и наоѓање место за паркирање. Вашето Volvo може дури и да закаже сервисирање кога ќе дојде време. Тоа значи и дека вашето Volvo уште денес е технолошки подготвено за новите функции за инфозабава во автомобил преку веб и во облак.

  Image2
  Volvo On Call

  Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и е ваш дигитален клуч до палета практични услуги што ви го олеснуваат животот. Исто така, ви овозможува да го контролирате автомобилот од далечина и вклучува услуги на пат и помош во итни случаи. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации до системот за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го изладите или да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате моторот или грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит. Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот. Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Аудио
 • Аудиосистеми
  Аудиосистем со високи перформанси

  Создаден за акустиката на вашето Volvo, нашиот аудиосистем со високи перформанси ви овозможува вам и на патниците да уживате во навистина чист и природен звук. Звучниците за високи и ниски тонови и звучниците за среден опсег се разделени и комуницираат меѓу себе за да обезбедат одлично репродуцирање на звукот. Овој моќен аудиосистем од 224 W има десет звучници и лесно се управува преку копчињата на управувачот, централниот екран со екран на допир или со говорна контрола. За уште побогат и подлабок бас, постои опција за екстремно моќен сабвуфер со воздушно проветрување. А ако сакате да ги гледате омилените ТВ-емисии додека возилото стои, може да додадете дигитална телевизија за терестријални канали.

  Image2
  Harman Kardon Premium Sound

  Harman Kardon Premium Sound обезбедува совршено балансиран и моќен звук. Ова прекрасно доживување го овозможуваат 14 звучници вклучувајќи ги сабвуфер со проветрување што создава бас звук што ќе го почувствувате во телото. Овој аудиосистем од висока класа е развиен во соработка со специјалистите од Harman Kardon. Со напојување од дигитален засилувач од 600 W, 14 звучници се приспособени според акустиката во вашето Volvo и обезбедуваат моќен и верен опкружувачки звук Единствениот софтвер за обработка на звукот – Dirac® Unison Tuning – го оптимизира одговорот од секој звучник како и од сите звучници заедно за да овозможи тие да репродуцираат звук во совршена хармонија. Затоа, каде и да седите, вие и патниците може да уживате во првокласно музичко доживување во сите услови, а покрај тоа, и во совршено унифициран и стегнат бас звук.

  Image2
  Аудиосистем Bowers & Wilkins

  Нашиот напреден аудиосистем Bowers & Wilkins е создаден за да обезбеди што е можно пореален звук. Развиена со познатите Bowers & Wilkins, оваа иновативна технологија ви нуди совршена јасност и реалност на вашата музика – каде и да седите. Совршено вклопен во архитектурата на кабината на вашето Volvo, 12-каналниот засилувач, со совршен излез од 1400 W и 19 посебни напредни звучници – вклучувајќи и средишен звучник со звучник за високи тонови на врвот што го минимизира акустичното одбивање од ветробранот – ќе ве обвие со чист звук што изгледа попростран и поверодостоен од кога и да е. А за да овозможи екстремно ниски и неизобличени бас тонови, сабвуферот со воздушно проветрување користи иновативна технологија што му овозможува да пулсира огромно количество воздух – без да одзема од багажниот простор. Трите режими за простории ви овозможуваат да ја создадете акустичноста на одредена просторија во вашето Volvo и така да бидете уште поблиску до музиката. Целото доживување зрачи со квалитет и квалитетна изработка – најголемиот дел од панелите на звучниците се од не'рѓосувачки челик, а карактеристичните жолти конуси од Aramid Fibre на звучниците Bowers & Wilkins елегантно се гледаат низ мрежата.

  Image2
 • Аудиоопрема
  Сабвуфер со воздушно проветрување

  Овој совршено вграден сабвуфер со воздушно проветрување ви овозможува да уживате во длабочината на чистиот бас во вашето Volvo. Со користење на иновативна технологија, тој пулсира со многу големи количества воздух преку отвор во сводот на задното тркало за многу ниски и чисти бас тонови. За да се заштеди простор, сабвуферот е тенок и вграден во архитектурата на возилото за да не зафаќа од товарниот простор.

  Image2
  Далечинска контрола на управувачот

  Приспособувајте ја јачината на звукот, менувајте радиостаници или репродуцирајте ја претходната или следната нумера без да ги тргате рацете од управувачот. Со осветлените копчиња и изборната вртлива контрола за интуитивно користење, едноставно лизгајте низ списоците со нумери и притиснете за да изберете нумера.

  Image2
  Еден CD-уред, репродуктор за медиуми

  Уживајте во целосниот, бескомпромисен квалитет на звукот на вашите CD-дискови со овој CD-уред, елегантно вграден во предниот централен потпирач за рака со практична преграда за чување CD-дискови. Може да управувате со него преку централниот приказ со екран на допир или преку тастатурата на управувачот. Не е достапно за T8 Twin Engine.

  Image2
  Емитување дигитално аудио (DAB)

  Дигиталното радио ви овозможува да слушате Емитување дигитално аудио (DAB) – стандард за дигиталното радио во Европа. Во земји со DAB-емитување, ќе имате пристап до повеќе радиоканали, подобар прием и звук со висок квалитет.

  Image2
 • Забава
  Дигитален ТВ-приемник

  Со дигиталниот ТВ-приемник може да гледате терестријална телевизија на централниот екран кога автомобилот не се движи. Дигиталниот ТВ-приемник се контролира преку екранот на допир или изборниот далечински уред. Со нашиот Сервер за медиуми, патниците можат да гледаат и дигитална телевизија на таблети и паметни телефони во текот на патувањето.

  Image2
  Приклучок за напојување, 230 V (CEE 7/16)

  Дополнителниот приклучок за напојување со голем напон во задниот дел од тунелската конзола ви овозможува да поврзете или да полните уреди во автомобилот, на пример, лаптоп. Од безбедносни причини, приклучокот за напојување е скриен зад капак што се повлекува.

  Image2
  Приклучок за напојување, 230 V (BS 1363)

  Дополнителниот приклучок за напојување со голем напон во задниот дел од тунелската конзола ви овозможува да поврзете или да полните уреди во автомобилот, на пример, лаптоп. Од безбедносни причини, приклучокот за напојување е скриен зад капак што се повлекува.

  Image2
  Приклучок за напојување, 230 V (CPCS-CCC)

  Дополнителниот приклучок за напојување со голем напон во задниот дел од тунелската конзола ви овозможува да поврзете или да полните уреди во автомобилот, на пример, лаптоп. Од безбедносни причини, приклучокот за напојување е скриен зад капак што се повлекува.

  Image2
  Приклучок за напојување, 120 V (NEMA 5-15)

  Дополнителниот приклучок за напојување со голем напон во задниот дел од тунелската конзола ви овозможува да поврзете или да полните уреди во автомобилот, на пример, лаптоп. Од безбедносни причини, приклучокот за напојување е скриен зад капак што се повлекува.

  Image2
  Приклучок за напојување, 12 V

  Приклучокот за напојување на задниот дел од тунелската конзола може да се користи за различни додатоци дизајнирани за 12 V, како што се музички уреди, преносливи фрижидери и мобилни телефони. Приклучокот во тунелската конзола може да има и запалка за цигари.

  Image2
 • Внатрешен стил
 • Тапацир од текстил/винил
  Textile/Leather Charcoal во ентериер Charcoal (R500)

  Гравирана кожа и текстилен тапацир со волнен изглед и со шара како рибина коска, инспирирана од убава волнена ткаенина. Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир од кожа
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RA01)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Image2
  Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UA01)

  Кожа со текстура и гранулација со рамномерна, природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Image2
  Leather Maroon Brown во ентериер Charcoal (RA30)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Amber во ентериер Charcoal (RA20)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
  Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WA00)

  Мека кожа со гранулација со природна завршница што се произведува со користење еколошки одржливи техники. Достапно само за Inscription.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather
  Fine Nappa Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Maroon Brown во ентериер Charcoal (RB30)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond или Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Amber во ентериер Charcoal (RB20)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UB00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather, Извајани седишта
  Fine Nappa Leather Charcoal во ентериер Charcoal (RB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Amber во ентериер Charcoal (RB21)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (UB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
  Fine Nappa Leather Blond во ентериер Blond/Charcoal (WB01)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Седишта: Контурни седишта

  Достапно само за Inscription.

  Image2
 • Тапацир Fine Nappa Leather Perforated
  Fine Nappa Leather Perforated Charcoal во ентериер Charcoal (RC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Amber во ентериер Charcoal (RC20)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Amber
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Maroon Brown во ентериер Charcoal (RC30)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Maroon Brown
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal со детали Charcoal (UC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal со детали Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Опција за тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
  Fine Nappa Leather Perforated Blond во ентериер Blond/Charcoal (WC00)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Blond
  Ентериер: Blond/Charcoal
  Тапацир на покривот: Blond
  Управувач: Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal
  Седишта: Удобни седишта со проветрување

  Image2
 • Тапацир R-Design Nubuck Textile/ Perforated Fine Nappa Leather
  R-Design Nubuck текстил/перфорирана кожа Fine Nappa во ентериер Charcoal со тапацир на покривот Charcoal (RB0R)

  Текстилни панели на седиштата Nubuck со контрастни перфорирани перничиња и додатоци. Текстилот Nubuck е прекрасна високотехнолошка ткаенина, со одлично прилепување и природно проветрување. Издржлив и практичен, совршен за секојдневниот живот. Перфорираната кожа има природна, рамномерна завршница, а перфорирањето го подобрува проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: R-Design Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Тапацир R-Design Perforated Fine Nappa Leather
  R-Design Fine Nappa Leather Perforated Charcoal во ентериер Charcoal (RC0R)

  Особено фина кожа, произведена на одржлив начин со користење на техники за боење со мало влијание што создаваат издржлива завршница. Минималното користење лак создава природен изглед што убаво ќе старее. Перфорираните делови додаваат контраст и го подобруваат проветрувањето.

  Тапацир: Charcoal
  Ентериер: Charcoal
  Тапацир на покривот: Charcoal
  Управувач: R-Design Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal
  Седишта: Контурно седиште

  Достапно само за R-Design.

  Image2
 • Управувачи
  Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа Charcoal. Облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка околу коренот и краците на управувачот. Впечатливите цик-цак шевови го дополнуваат впечатокот на мајсторска изработка.

  Image2
  Управувач обложен со кожа Uni-deco, Blond/Charcoal

  Управувач обложен со рачно сошиена кожа во кожа Fine Nappa со надворешен обрач во Charcoal и внатрешно тркало во Blond. Облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка околу коренот и краците на управувачот. Само во комбинација со ентериер Blond.

  Image2
  Управувач обложен со кожа Nappa со Dark Flame Birch wood и облога Uni-deco, Charcoal

  Управувач обложен со кожа со рачно шиење во кожа Charcoal Nappa со надворешна рамка Dark Flame Birch. Облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка околу коренот и краците на управувачот.

  Image2
  Управувач обложен со кожа Nappa со Dark Flame Birch wood и облога Uni-deco, Blond

  Управувач обложен со кожа со рачно шиење во кожа Blond Nappa со надворешна рамка Dark Flame Birch. Облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка околу коренот и краците на управувачот.

  Image2
  Кожен спорски управувач со облога Uni-deco, Charcoal

  Трикрак спортски управувач, обложен со рачно сошиена кожа Fine Nappa. Долниот крак е во Piano Black, а облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка на коренот и краците на управувачот. За побрзо и поинтуитивно менување степени на пренос во рачен режим, може да ги додадете нашите лостови за менување степени на пренос.

  Image2
  R-Design Кожен управувач со облога Uni-deco, Charcoal

  Трикрак управувач R-Design, обложен со рачно сошиена кожа Fine Nappa leather во Charcoal. Долниот крај е обложен со сатенски свилен алуминиум со амблем R-Design. Контрастното шиење се совпаѓа со кожената облога R-Design во автомобилот, а облогата Uni-deco додава сатенска свилена рамка на коренот и краците на управувачот. За побрзо и поинтуитивно менување степени на пренос во рачен режим, може да ги додадете нашите лостови за менување степени на пренос.

  Image2
 • Вртливи контроли за менување степени на пренос
  Вртлива контрола за менувачот обложена со кожа, Charcoal со Geartronic™

  Вртливата контрола за менување степени на пренос обложена со кожа е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Uni-deco, рачен менувач

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за рачни менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal со облога од Uni-deco, Geartronic™

  Вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа за автоматски менувачи. Вртливата контрола за менување степени на пренос е целосно усогласена со останатиот ентериер и дава ексклузивна, луксузна завршница на просторот за патниците.

  Image2
  R-Design вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal, Geartronic™

  Вртливата контрола за менување степени на пренос R-Design обложена со кожа со контрастно шиење додава спортска и впечатлива нишка на амбиентот во ентериерот на автомобилот.

  Image2
  R-Design вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со кожа, Charcoal, Geartronic™

  Вртливата контрола за менување степени на пренос R-Design обложена со кожа со контрастно шиење додава спортска и впечатлива нишка на амбиентот во ентериерот на автомобилот.

  Image2
 • Облоги за декорација
  Metal Mesh Aluminium

  Многу напреден материјал што изгледа како исткаен метал. Направена од гравирана алуминиумска плоча, со црн лак и дијамантско отсекување за да го скрие алуминиумот, па повторно гравирана по втор пат.

  Image2
  Iron Ore Aluminium

  Темносив алуминиум со вертикална структура што е инспириран од железната руда што беше двигател на шведската индустриска револуција.

  Image2
  Linear Walnut

  Северноамерикански орев со густа текстура и отворена гранулација. Панелите се рачно избрани, а гранулацијата е според книга, техника што се користи во изработката на квалитетен мебел каде што од едно парче дрво се сечат два фурнири за да се создаде симетрична шара.

  Image2
  Dark Flame Birch

  Добиено од брезите што растат во Шведска, Норвешка и Финска, со уникатна шара создадена во природни услови. Шарата на секој панел оди под 90 степени во својата форма и има сјајна и чиста облога за современ изглед.

  Image2
 • Далечински уреди
  Далечински уред, пластика Charcoal

  Малите детали може да остават голем впечаток. Овој далечински уред совршено ја одразува вештината и чистиот дизајн во вашето Volvo и може да се нарача за да исполни конкретни барања за дизајнот. Пластиката Charcoal е стандардна, но, сепак може да го нарачате во истата кожа како и седиштата или во истото дрво како и тапацирот во ентериерот.

  Image2
  Далечински уред, кожа Charcoal

  Овој далечински уред во кожа Charcoal Fine Nappa совршено ја отсликува вештината и чистиот дизајн на внатрешноста од автомобилот и е ексклузивен потсетник на Volvo што го возите.

  Image2
  Далечински уред, Maroon Brown leather

  Овој далечински уред во кожа Maroon Brown Fine Nappa совршено ја отсликува вештината и чистиот дизајн на внатрешноста од автомобилот и е ексклузивен потсетник на Volvo што го возите.

  Image2
  Далечински уред, кожа Amber

  Овој далечински уред во кожа Amber Fine Nappa совршено ја отсликува вештината и чистиот дизајн на внатрешноста од автомобилот и е ексклузивен потсетник на Volvo што го возите.

  Image2
  Далечински уред, кожа Blond

  Овој далечински уред во кожа Blond Fine Nappa совршено ја отсликува вештината и чистиот дизајн на внатрешноста од автомобилот и е ексклузивен потсетник на Volvo што го возите.

  Image2
  Далечински уред R-Design, перфорирана кожа Charcoal

  Овој стилски далечински уред во Charcoal перфорирана кожа Nappa совршено ја отсликува вештината и чистиот, самоуверен дизајн на внатрешноста R-Design и го отелотворува динамичното искуство на R-Design. Го има истиот квалитет на кожата како седиштата R-Design.

  Image2
 • Патосници
  Патосници од текстил

  Стилски, практични и направени за да се вклопат совршено во ентериерот на автомобилот, овие патосници од текстил лесно се монтираат и придонесуваат за удобноста и пријатниот карактер на вашето Volvo. А за да ви помогнат да ја одржувате внатрешноста во добра состојба, тие обезбедуваат ефикасна заштита од нечистотија и цврсто се прилепуваат за подот. Исто така, лесно се отстрануваат за чистење.

  Image2
  Патосници од текстил R-Design, Charcoal

  Патосниците од текстил R-Design се спортски и многу практично го дополнуваат динамичниот изглед на вашето Volvo. Овие патосници од текстил со висок квалитет имаат гумен долен дел што ги прави водоотпорни.

  Image2
  Патосници од текстил со лого, Charcoal

  Создајте хармонична внатрешност со овие пријатни патосници Charcoal со текстура и рабови во соодветна боја. Тие се водоотпорни и нудат ефикасна заштита од влага и нечистотија. Лесно се отстрануваат и се чистат со вода.

  Image2
  Патосници од текстил со лого, Blond

  Создајте хармонична внатрешност со овие пријатни патосници Blond со текстура и рабови во соодветна боја. Тие се водоотпорни и нудат ефикасна заштита од влага и нечистотија. Лесно се отстрануваат и се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Charcoal

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
  Лиени пластични патосници, Blond

  Меки и еластични со карактеристики на гума, овој комплет пластични патосници за делот за патниците вклучува тунелска патосница и е дизајниран да го заштити подот на вашето Volvo без да прави компромис со дизајнот на ентериерот. Во практичните карактеристики спаѓаат подигнати, целосни меки рабови, што обезбедуваат оптимална заштита од влага и нечистотија. Патосницата за возачот има удобна текстилна подлога што ги штити чевлите од абење, а бојата и формата на патосниците се совпаѓаат со ентериерот на автомобилот. Едноставни се за монтирање и добро се прилепуваат на подот благодарение на вградените спојки преку отвори за монтирање што не пропуштаат вода. Лесно се отстрануваат и брзо се чистат со вода.

  Image2
 • Други додатоци за внатрешен стил
  Внатрешно осветлување од високо ниво

  Најсовременото внатрешно осветлување носи префинет амбиент во вашето Volvo кога е темно надвор – од моментот кога ќе ја отворите вратата додека не пристигнете на дестинацијата. Вградените внатрешни светла и светлосните насоки во ентериерот создаваат привлечно чувство. Дискретните светла во разни бои и осветлувањето во џебовите на вратите, држачите за чаши и внатрешните рачки на вратите придонесуваат за пријатната атмосфера и го олеснуваат наоѓањето на предмети во темнината. Светлата за читање на задното седиште се затемнети за да не го заслепуваат возачот. А за да го растоварувате полесно автомобилот во темнина, има вградено осветлување во задната врата.

  Image2
  Внатрешен стил Inscription

  Во V90 Inscription, луксузната тема продолжува со автентичните, совршено изработени материјали што создаваат пријатна атмосфера на раскошна благосостојба. Може да се опуштите во извајаното електрично седиште Comfort тапацирано со кожа Fine Nappa. Уникатните карактеристики како што се патосниците од текстил Inscription, заден централен потпирач за рака со држачи за чаши и амбиентално внатрешно осветлување го дополнуваат незаборавното доживување што го нуди Inscription. Уникатната украсна облога Linear Walnut во впечатлив, матиран дрвен фурнир го збогатува луксузниот впечаток. А за вас како возач, големиот екран за возачот од 12 инчи и практичните поставувања на режимите за возење на централната конзола помеѓу предните седишта придонесуваат вие да се чувствувате дека контролата е во ваши раце. Inscription го вклучува нивото на опрема Momentum, како и следново:

  12-инчен екран за возачот
  Поставувања за режим на возење
  Патосници Inscription, предни и задни
  Внатрешно осветлување од високо ниво
  Кожен приврзок за клуч
  Облоги за декорација Linear Walnut
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање за седиштето и надворешните ретровизори
  Тапацир Fine Nappa Leather со седиште Comfort или
  Тапацир Perforated Fine Nappa Leather со седиште Comfort со проветрување

  Други карактеристики:
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши
  18" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut или
  19" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut 150, во зависност од моторот
  Сјаен хромиран украс околу страничните прозорци
  Сјаен хромиран украс со гравирано лого Inscription, странично
  Црна долна надворешна решетка Inscription со хромирана лајсна
  Рачки на вратите со хромирана внатрешност со висок сјај
  Две издувни цевки, дифузер со хромирана лајсна
  Предна решетка Inscription, хромирана со висок црн сјај
  Full-LED активно осветлување на долго светло

  Image2
  Внатрешен стил R-Design

  Во внатрешноста на V90 R-Design, спортската тема продолжува со метални декоративни мрежи, тапацир на покривот charcoal и електрични контурни седишта R-Design со уникатен тапацир од текстил/кожа Nubuck/Fine Nappa. Заедно, овие карактеристики ѝ даваат на кабината техничко чувство, како да сте во кабина на болид. Логотиповите R-Design и впечатливото шиење на седиштата, менувачот и управувачот со перфорирана кожа – сите заедно го нагласуваат спортскиот, но истовремено елегантниот амбиент. Како дополнителен придонес кон чувството на контрола, R-Design ви го обезбедува нашиот најголем 12-инчен екран за возачот со лостови за менување степени на пренос. Практично поставена во тунелската конзола, тука е и контролата на режимот на возење што ви овозможува да менувате меѓу четирите карактеристики за возење – режимите Comfort, Dynamic, ECO и Individual. Го вклучува нивото на опрема Momentum, како и следново:

  12-инчен екран за возачот
  Тапацир на покривот Charcoal
  Поставувања за режим на возење
  Лостови за менување степени на пренос на управувачот
  Внатрешно осветлување од високо ниво
  Облоги за декорација од метална алуминиумска рамка или карбонски влакна
  Електричен продолжеток на перничето, седишта за возачот и совозачот
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање за седиштето и надворешните ретровизори
  Брендирани плочки на праговите од вратите R-Design, предни и задни
  R-Design вртлива контрола за менување степени на пренос обложена со перфорирана кожа Charcoal
  Далечински уред R-Design во перфорирана кожа Charcoal
  Патосници од текстил R-Design, предни и задни
  Спортски педали R-Design
  R-Design управувач обложен со кожа Charcoal со облога Uni-deco
  Тапацир R-Design Charcoal Nubuck/Fine Nappa Leather или
  Тапацир R-Design Charcoal Perforated Fine Nappa Leather со контурно седиште

  Други карактеристики:
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши
  Надворешни бои 612 Passion Red или 720 Bursting Blue matt
  18" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Diamond Cut или 19" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Diamond Cut 158, во зависност од моторот
  Full-LED активно осветлување на долго светло
  Чистење на фаровите под висок притисок
  Капаци на надворешните ретровизори во матирана сребрена боја
  R-Design двојни вградени издувни цевки
  R-Design решетка со црни додатоци и рамка со висок сјај со завршница Silk metal
  Преден спојлер R-Design
  Украс на прозорците Silk metal

  Image2
  Луксузни материјали

  Патувањето со новото V90 секогаш дава посебно чувство – уште од моментот кога ќе го земете извајаниот приврзок за клуч. Во богато опремената кабина, луксузните материјали и вештата изработка ја дополнуваат ненападната елеганција. Просторниот ентериер ви дава изобилство на простор и смиреност – без оглед каде седите. Спокојната повлеченост е нагласена со впечатливите детали како што се ексклузивните отвори за воздух на контролната табла, што придонесуваат за подобар квалитет на воздухот. Меѓу другите детали спаѓаат контролни површини со дијамантска шара и прекрасно врамениот екран на допир со големина колку таблет што ја има честа да биде сместен централно.

  Image2
  Приспособена контролна табла и панели во горниот дел на вратите со шиење во соодветна боја

  Оваа ексклузивно приспособена контролна табла во Charcoal со шиење во соодветна боја дополнително го подобрува луксузниот амбиент во вашето Volvo. Приспособените панели во горниот дел на предните и задните врати и вградените задни завеси за сонце што се собираат се додадени за дискретна елеганција и дополнителна удобност.

  Image2
  Педали

  Педалите имаат динамично, но опуштено поставување со исправена педала за гас што ја подобрува поддршката за петата. За да ви биде поудобно при долгите патувања, има голем потпирач за стапалото од левата страна на педалите.

  Image2
  Спортски педали

  Подобрете го ексклузивниот, спортски изглед во внатрешноста на вашето Volvo со овие спортски педали. Со завршница во обработен алуминиум и гума за одличен контакт.

  Image2
  Тапацир на покривот Charcoal

  Со тапацирот на покривот charcoal, вие и вашите патници може да уживате во подинамичното чувство на вашето Volvo како да сте во кабина на болид. Овој тапацир на покривот е достапен со сите тапацири во ентериерот Charcoal.

  Image2
  Брендирани плочки R-Design, предни и задни

  Монтирани во отворите на предните и задните врати, овие осветлени алуминиумски брендирани плочки со изгравиран натпис R-Design се осветлуваат заедно со внатрешното светло за да ви посакаат светло добредојде кога ќе ја отворите вратата.

  Image2
  Украси на вратите Volvo, алуминиум

  Алуминиумскиот осветлен украс на предната врата додава допир на ексклузивност секогаш кога ќе влезете во вашето Volvo.

  Image2
  Осветлен украс на вратата

  Влезете со стил. Отворете ја предната врата и логото Volvo вградено во алуминиумската плочка на прагот од вратата се осветлува заедно со внатрешното осветлување за да ви посака светло добредојде. Плочките на праговите од предните врати имаат вградено LED-осветлување што дава спортски и елегантен изглед. Плочките на праговите од задните врати се совпаѓаат со плочките на праговите од предните врати, иако немаат вградено LED-осветлување.

  Image2
 • Надворешен стил
 • Надворешни бои
  614 Ice White

  Светла, полна бела боја со суптилни сиви тонови што додаваат богатство и длабочина.

  Image2
  707 Crystal White pearl

  Блескава бела боја со бисерен ефект преку бел основен слој што дава свиленкаста завршница.

  Image2
  723 Denim Blue metallic

  Богата, заматена сина боја со голема длабочина и свиленкаста завршница. Инспирирана од изветвена кожа и тексас.

  Image2
  720 Bursting Blue metallic

  Блескава, силна сина со заситена боја и сребрени додатоци.

  Image2
  721 Mussel Blue metallic

  Светла, елегантна сина боја со челични тонови, како потсетник на бојата на морето и небото во Шведска.

  Image2
  467 Magic Blue metallic

  Многу темна, богата сина боја со многу црни и темносини тонови. Елегантен и контролиран.

  Image2
  722 Maple Brown metallic

  Длабока, богата кафена боја со сјај на полирано махагони и алузии на темно чоколадо.

  Image2
  711 Bright Silver metallic

  Чиста и јасна неутрална метална боја што има глатки честички од алуминиум за светла завршница.

  Image2
  492 Savile Grey metallic

  Бојата на шасијата одговара на ткаенината, инспирирана од кроеви за господа. Темна, воздржана и елегантна.

  Image2
  714 Osmium Grey metallic

  Темносива; бојата на суровиот, необработен челик со сребрени додатоци што ја нагласуваат формата на автомобилот.

  Image2
  717 Onyx Black metallic

  Многу темна, длабока црна боја што светка на сончева светлина и изгледа уште потемна при слабо светло.

  Image2
  724 Pine Grey metallic

  Темна, класична и префинета. Со современа, трепетлива нишка на скандинавски бор.

  Image2
  019 Black Stone

  Сјајна, глатка црна боја со лак што потсетува на црната боја на пијаното со висок сјај.

  Image2
 • Тркала
  21" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Diamond Cut, 147

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x21
  Димензија на гумата: 245/35R21

  Image2
  20" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut, 1030

  Со ова стилско алуминиумско тркало со 10 краци од Volvo со впечатлив дизајн Diamond Cut ќе му дадете на вашето Volvo уште поелегантен и моќен изглед. Нашите алуминиумски тркала имаат претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Тркалата Volvo имаат добро проветрување со добри својства за испуштање на топлината и се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со малите толеранции за странични испакнувања и облини, тоа обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за iTPMS (Интегриран систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x20
  Димензија на гумата: 245/40R20

  Image2
  20" алуминиумско тркало со 8 краци Silver Diamond Cut, 214

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x20
  Димензија на гумата: 255/35R20

  Image2
  20" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Diamond Cut, 1031

  Ова алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Volvo со впечатлив дизајн Diamond Cut го дополнува динамичниот, но елегантен карактер на вашето Volvo. Нашите алуминиумски тркала имаат претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Тркалата Volvo имаат добро проветрување со добри својства за испуштање на топлината и се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со малите толеранции за странични испакнувања и облини, тоа обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за iTPMS (Интегриран систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x20
  Димензија на гумата: 245/40R20

  Image2
  20" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Black Diamond Cut, 246

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x20
  Димензија на гумата: 255/35R20

  Image2
  19" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut, 150

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x19
  Димензија на гумата: 255/40R19

  Image2
  19" алуминиумско тркало со 5 тројни краци Matt Tech Black Diamond Cut, 498

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8,5x19
  Димензија на гумата: 255/40R19

  Image2
  19" алуминиумско тркало со 5 отворени краци Black Diamond Cut, 1100

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x19
  Димензија на гумата: 235/40R19

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Стандардно кај Inscription.

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 10 краци Turbine Silver Bright, 154

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 5 тројни краци Graphite Diamond Cut, 1099

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Silver, 148

  Алуминиумските тркала од Volvo имаат претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Алуминиумските тркала Volvo имаат добро проветрување со добри својства за испуштање на топлината и се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со малите толеранции за странични испакнувања и облини, тоа обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за iTPMS (Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7,5x18
  Димензија на гумата: 235/55R18

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Silver, 149

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 5 краци Matt Tech Black Diamond Cut

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Стандардно кај R-Design.

  Image2
  18" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Sparkling Silver, 233

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x18
  Димензија на гумата: 245/45R18

  Image2
  17" сребрено алуминиумско тркало со 7 краци, 152

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 8x17
  Димензија на гумата: 225/55R17

  Image2
  16" сребрено алуминиумско тркало со 5 краци

  Алуминиумските тркала Volvo имаат 3 слоја боја со безбоен завршен површински слој. Сите тркала имаат и претходно подготвена основа за поголема заштита од корозија и имаат добро проветрување со добри својства за распоредување на топлината, па затоа се соодветни за сите автомобили. Алуминиумските тркала Volvo се центрирани на главата со екстремно мали толеранции. Во комбинација со мали толеранции на странични испакнувања и облини, обезбедува добро балансирано доживување при возењето. Подготвени за TPMS (Систем за контрола на притисокот во гумите).

  Димензија: 7x16"
  Димензија на гумата: 225/60R16

  Image2
  Комплет раткапни, Silver

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, Dark Grey

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
  Комплет раткапни, хромирани

  Раткапните имаат многу ексклузивен дизајн, со металната маска на Volvo како и се логотипот на Volvo во релјеф. Материјал: Пластика (комплет од четири)

  Image2
 • Стил на каросеријата
  Стилски пакет за надворешност со додатоци во боја на каросеријата

  Стилскиот пакет за надворешност со додатоци во боја на каросеријата го подобрува моќниот и динамичен изглед на вашето V90. Предниот спојлер и извајаните украси на вратите го нагласуваат спуштениот став на автомобилот, додека двете издувни цевки што изгледаат како издадени четири цевки вградени во задниот дифузер го нагласуваат чувството на спортска луксузност.

  Овој стилски пакет за надворешност вклучува:
  • Преден спојлер со додаток во боја на каросеријата
  • Украси на вратите со додатоци во боја на каросеријата
  • Две вградени поделени издувни цевки и дифузер (во зависност од нивото на облогата)
  • Две вградени поделени издувни цевки (во зависност од нивото на облогата)

  Image2
  Надворешен стил R-Design

  R-Design е Volvo во паметна дизајнерска спортска опрема – се работи за впечаток инспириран од перформанси, и одвнатре и однадвор. Има навистина упадлив изглед со спортски дизајнерски елементи, како што се сопствена впечатлива решетка, преден спојлер, стилска облога на прозорците Silk metal, капаци на ретровизорите со завршница во Silk metal, две забележливи издувни цевки и алуминиумски тркала од 18 или 19 инчи кои веднаш паѓаат во очи. Напредните предни фарови имаат осветлување со Full-LED активно долго светло за да обезбедат одлична видливост во темнина и упадлив став на патот. Надворешните бои се внимателно избрани за да одговараат на динамичниот карактер на автомобилот – и секоја е уникатна на свој начин. На пример, Bursting Blue metallic што е достапна само во R-Design, додава напреден, спортски изглед што совршено ги нагласува украсите на вратите во црна боја со висок сјај и завршница во silk metal. Го вклучува нивото на опрема Momentum, како и следново:

  Надворешни бои 612 Passion Red или 720 Bursting Blue metallic
  18" алуминиумско тркало со 5 двојни краци Matt Tech Black Diamond Cut или
  19" алуминиумско тркало со 5 краци Matt Black Diamond Cut 158, во зависност од моторот
  Full-LED активно осветлување на долго светло
  Чистење на фаровите под висок притисок
  Капаци на надворешните ретровизори во матирана сребрена завршница
  R-Design двојни вградени издувни цевки
  R-Design решетка со црни додатоци и рамка со висок сјај со завршница Silk metal
  R-Design долни надворешни решетки
  Украс на прозорците Silk metal

  Други карактеристики:
  12-инчен екран за возачот
  Тапацир на покривот Charcoal
  Поставувања за режим на возење
  Лостови за менување степени на пренос на управувачот
  Внатрешно осветлување од високо ниво
  Облоги за декорација од метална алуминиумска рамка или карбонски влакна
  Електричен продолжеток на перничето, седишта за возачот и совозачот
  Електрично приспособливо седиште за возачот со функција за меморирање за седиштето и надворешните ретровизори
  Брендирани плочки R-Design, предни и задни
  R-Design менувач на степени на пренос обложен со кожа Charcoal
  Далечински уред R-Design во перфорирана кожа Charcoal
  Патосници од текстил R-Design, предни и задни
  Спортски педали R-Design
  R-Design управувач обложен со кожа Charcoal со облога Uni-deco
  Тапацир R-Design Charcoal Nubuck/Fine Nappa Leather или
  Тапацир R-Design Charcoal Perforated Fine Nappa Leather со контурно седиште
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши

  Image2
  Надворешен стил Inscription

  V90 Inscription со голема префинетост ја покажува основата на современиот луксуз. Веднаш препознатлив благодарение на впечатливата решетка со хромирана завршница и светлиот декоративен украс во долниот дел од вратите, овој изглед го издвојува V90 од другите благодарение на добросмислените дизајнерски детали на надворешноста што одговараат на безвременскиот скандинавски дизајн на автомобилите. Исто како прекрасно изработени парчиња накит, големите тркала од 18 или 19 инчи совршено се вклопуваат со металната завршница на светлите декоративни елементи на каросеријата. Заедно со двете елегантни вградени издувни цевки, тркалата придонесуваат за самоуверениот изглед на автомобилот. А како дополнување на визуелниот идентитет и на одличната видливост во темнина, предните фарови имаат технологија за осветлување со Full-LED активно долго светло. Inscription го вклучува нивото на опрема Momentum, како и следново:

  18" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut или
  19" алуминиумско тркало со 10 краци Silver Diamond Cut 150, во зависност од моторот
  Сјаен хромиран украс околу страничните прозорци
  Сјаен хромиран украс со гравирано лого Inscription, странично
  Црна долна надворешна решетка Inscription со хромирана лајсна
  Рачки на вратите со хромирана внатрешност со висок сјај
  Две издувни цевки, дифузер со хромирана лајсна
  Предна решетка Inscription, хромирана со висок црн сјај

  Други карактеристики:
  Full-LED активно осветлување на долго светло
  12-инчен екран за возачот
  Удобни седишта со тапацир Fine Nappa Leather
  Поставувања за режим на возење
  Патосници Inscription, предни и задни
  Внатрешно осветлување од високо ниво
  Кожен приврзок за клуч
  Облоги за декорација Linear Walnut
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање за седиштето и надворешните ретровизори
  Електрично седиште за возачот со функција за меморирање
  Внатрешен ретровизор со автоматско затемнување
  Заден централен потпирач за раце со држачи за чаши

  Image2
  Светол алуминиумски украс околу страничните прозорци

  Оптимизирајте го хармоничниот дизајн со други дизајнерски детали Inscription на вашето Volvo овој динамичен, стилски украс околу страничните прозорци со завршница во светол алуминиум.

  Image2
  Сјаен хромиран украс на рамката од вратата со гравирано лого Inscription, странично

  Овој стилски украс на рамката од вратата во комбинација со предниот спојлер за да го нагласи спортскиот, спуштен профил на автомобилот, дополнително унапредувајќи го ексклузивниот карактер на Inscription.

  Image2
  Рачки на вратите во боја на каросеријата со осветлување

  Рачките на вратите во боја на каросеријата со осветлување на подлогата ја осветлуваат областа под рачките на вратите за добредојде кога се приближувате до автомобилот навечер. Осветлувањето на подлогата се активира кога ќе го отклучите автомобилот со користење на далечинскиот уред. За дополнителна удобност, изборното LED-осветлување на подлогата под вратите дополнително ја осветлува областа под предната врата. Вклучено во системот за заклучување без клуч.

  Image2
  Предна решетка Kinetic со темносив додаток и хромирана рамка

  Иновативниот дизајн ја прави решетката Kinetic да изгледа како да лебди во отворот на каросеријата со темносив додаток опколен од сјајна хромирана рамка. Црните долни надворешни решетки го дополнуваат впечатливиот изглед.

  Image2
  Предна решетка со црн додаток и хромирана рамка

  Иновативниот дизајн прави решетката да изгледа како да лебди во отворот на каросеријата со сјајна хромирана рамка. Додава стилска нишка што го дополнува моќниот, динамичен изглед на автомобилот.

  Image2
  Предна решетка Inscription со висок црн сјај и хромирана рамка

  Како уникатен детаљ, решетката е дизајнирана за да изгледа како да лебди во отворот со впечатливи хромирани шипки со црна боја со висок сјај. Црните долни надворешни решетки со хромирана лајсна додаваат стилски детаљ што придонесува за моќниот динамичен изглед на V90.

  Image2
  Предна решетка Inscription со хромиран додаток и хромирана рамка

  Иновативниот дизајн ја прави решетката Inscription со црна боја со висок сјај да изгледа како да лебди во отворот на каросеријата со впечатливи хромирани шипки опколени од сјајна хромирана рамка. Црните долни надворешни решетки со хромирана лента го унапредуваат елегантниот изглед на вашето Volvo.

  Image2
  R-Design решетка со црни додатоци со висок сјај и рамка Silk metal

  Црната решетка со висок сјај R-Design со контрастна рамка во Silk metal завршница придонесува за силен личен печат.

  Image2
  Шини на покривот, светол алуминиум

  Овие совршено вградени шини на покривот од алуминиум го дополнуваат динамичниот дизајн на вашето Volvo и го олеснуваат користењето на системот за пренесување товар на Volvo. Имаат аеродинамичен дизајн за да се намали бучавата од ветрот и потрошувачката на гориво. V90 Kinetic има црни шини, додека V90 Momentum, Inscription и R-Design е опремен со шини во светла алиминиумска завршница.

  Image2
  Шини на покривот, црни

  Овие совршено вградени шини на покривот со матирана црна боја го дополнуваат динамичниот дизајн на вашето Volvo и го олеснуваат користењето на системот за пренесување товар. Имаат аеродинамичен дизајн за да се намали бучавата од ветрот и потрошувачката на гориво.

  Image2
  Шини за покрив со сјајна црна боја

  Овие совршено вградени шини на покривот од сјајно темен алуминиум го дополнуваат динамичниот дизајн на вашето Volvo и го олеснуваат користењето на системот за пренесување товар. Имаат аеродинамичен дизајн за да се намали бучавата од ветрот и потрошувачката на гориво.

  Стандардно кај тапацир R-Design.

  Image2
  Двојни вградени издувни цевки

  Целосно вградени издувни цевки од не'рѓосувачки челик со хромирана завршница што дополнително го унапредува ексклузивниот и спортскиот карактер на автомобилот.

  Image2
  Две издувни цевки, дифузер со хромирана лајсна

  Двете издувни цевки од не'рѓосувачки челик со хромирана завршница се вградени во задниот дифузер во боја на каросеријата и му даваат на вашето Volvo уште помоќен и поексклузивен изглед. На дифузерот има елегантна хромирана лајсна за збогатување на изгледот.

  Image2
  Предни украсни елементи R-Design

  Уникатните украсни елементи со црна боја во висок сјај во предниот спојлер ја нагласуваат моќната појава на R-Design и го дополнуваат динамичниот изглед заедно со предната решетка и другите детали R-Design. Долните надворешни решетки имаат црни додатоци со висок сјај инспирирани од LED-предните фарови во форма на чекан.

  Image2
  R-Design двојни вградени издувни цевки

  Како подобрување на динамичниот впечаток на R-Design, двојните издувни цевки од не'рѓосувачки челик со хромирана завршница се вградени во црниот заден дифузер со висок сјај.

  Image2
  Без заден амблем за моторот

  Може да го добиете вашето Volvo без заден амблем за моторот.

  Image2
  Без задни амблеми (лев и десен)

  Може да го добиете вашето Volvo без задни амблеми (лев и десен).

  Image2
 • Товарен простор
  Товарен простор

  Стилскиот товарен простор од 560 литри ви дава изобилство на простор за да го понесете целиот багаж што ви е потребен. За да биде навистина корисен, има правилна форма и суспензијата на задните тркала е направена да не навлегува во товарниот простор. Четири елегантни алки за прицврстување на товарот помагаат да го прицврстите товарот. Кога не се потребни, се вклопуваат во подот на товарниот простор. А ако ви е потребен дополнителен простор, потпирачите за грб на задните седишта се преклопуваат независно еден од друг на два дела за да овозможат комбинација на товар и патници без да се прави компромис со удобноста. Кога потпирачите за грб на задните седишта се преклопени, подот во товарниот простор е рамен што може да го олесни пренесувањето габаритни предмети, како и товарењето и растоварувањето. Исто така, во потпирачот за грб на задното седиште има лежиште за товар за долги предмети како што се скии. За помали предмети, има скриена преграда за складирање под подот на товарниот простор.

  Image2
  Задно седиште со делив потпирач за грб 60/40 што се преклопува

  Ергономското задно седиште обезбедува одлична удобност при долги патувања и флексибилност кога е потребно. Потпирачите за грб се преклопуваат независно еден од друг во два дела што овозможува да комбинирате и товар и патници без да правите компромиси со удобноста. Потпирачите за грб и потпирачите за глава се преклопуваат во само еден чекор, а вие може да уживате во практичноста на разновидниот товарен простор со рамен под што го олеснува превезувањето габаритни предмети како и товарењето и растоварувањето. А за долги предмети како што се скии, има лежиште за товар во потпирачот за грб на задното седиште. Преклоплив потпирач за раце со вградени држачи за чаши и преграда за складирање дополнително ја подобрува удобноста за патниците на задното седиште.

  Image2
  Куки за торби

  Кога ќе завршите со купување, двете вградени куки што се преклопуваат во страничните панели на товарниот простор може да придржат најмногу две торби. Тие се извлекуваат од страничниот панел со притискање. А кога се собрани, целосно се рамни со страничниот панел за да не пречат при товарењето или растоварувањето на автомобилот.

  Image2
  Електрична задна врата

  Со оваа карактеристика, вие лесно може да ја отворите или да ја затворите задната врата од надвор со користење на далечинскиот уред. Исто така, со неа може да се ракува и преку копчињата на задната врата или од седиштето за возачот со притискање копче на контролната табла. Сензорите околу отворот на задната врата помагаат за подобра безбедност при затворањето на задната врата. Електричната задна врата може да се програмира за да се отвора на помала висина од максималната, што е многу корисно ако паркирате во гаража со понизок таван. За дополнително олеснување на товарењето, вграденото осветлување ја осветлува областа под задната врата. А за лесно да ја отворите задната врата дури и кога рацете ви се зафатени, може да го додадете заклучувањето без клуч што вклучува практична функција за отворање и затворање на електричната задна врата – само придвижете го стапалото под задниот браник и задната врата се отвора и се затвора.

  Image2
  Влегувањето без клуч со мал далечински уред и отворање и затворање на електричната задна врата без користење раце

  Малиот далечински уред е толку мал што може да го носите со вас постојано, насекаде, па дури е и отпорен на вода на длабочина до 10 метри. Вклучен во заклучувањето и отклучување без клуч, ви овозможува да го заклучувате и да го отклучувате вашето Volvo сѐ додека го носите уредот со вас. Отворањето на електричната задна врата без користење раце ви овозможува да ја отворате и затворате електричната задна врата едноставно кога ќе го придвижите стапалото под задниот браник – многу корисно кога рацете ви се полни.

  Image2
  Прекривка за товар, рачна

  Прекривката за товар што се собира ја крие опремата во товарниот простор. За да ви овозможи лесен пристап до товарниот простор и да го олесни товарењето, прекривката за товар може делумно да се повлече и да се помести нагоре на шините во отворот на задната врата.

  Image2
  Прекривка за товар, автоматска

  Оваа прекривка за товар ефикасно ја крие вашата опрема во товарниот простор и автоматски се лизга нагоре за да го олесни товарењето и растоварувањето кога е целосно извлечена – функција што е особено корисна во комбинација со електрична задна врата.

  Image2
  Праг на задната врата, не'рѓосувачки челик

  Елегантниот праг на задната врата од не'рѓосувачки челик го дополнува стилскиот изглед на вашето Volvo караван додека го заштитува отворот на товарниот простор кога товарите или растоварувате.

  Image2
  Држач за торби

  Нашиот практичен држач за торби се извлекува од подот на товарниот простор за да се сместат торби или друг товар – прицврстени со куки и еластичен каиш. Кога не се користи, скриен е во подот.

  Image2
  Простор за товар, задно седиште

  Кога треба да носите долги предмети заедно со патници на задното седиште, како што се скии, можете едноставно да ја ставите својата опрема преку просторот во потпирачот за грб на средното задно седиште.

  Image2
  Прибор за привремено поправање дупната гума

  Во случај на дупка на шарата на гумата, може да ја пополните привремено со овој прибор за привремено поправање дупната гума. Содржи електричен компресор за воздух и заптивна смеса што се складирани под подот на товарниот простор. Компресорот може да се користи и за да се провери и да се приспособи притисокот во гумите.

  Image2
  Приклучок за напојување, товарен простор

  Додајте разновидност на вашето Volvo и поврзете дополнителна електрична опрема, како што е мал фрижидер, со овој приклучок за напојување од 12 V во товарниот простор.

  Image2
 • Обезбедување на товарот
  Заштитна мрежа

  Оваа мрежа помага да се заштитат патниците од неприцврстен багаж при нагло сопирање. Кога не е потребна, мрежата може да се чува под подот на товарниот простор во практична торба за складирање.

  Image2
  Алки за прицврстување на товарот

  За дополнителна ваша удобност, овие четири алки помагаат да се прицврсти товарот за подот на товарниот простор. Кога не се користат, тие целосно се преклопуваат за да не пречат при товарењето и растоварувањето.

  Image2
 • Влечење
  Камера од 360°

  Нашата камера од 360° ви прикажува птичја перспектива на областа околу вашето Volvo – одлична помош кога возите во рикверц или маневрирате во тесни области со ограничена видливост. Системот користи четири камери: по една на секој надворешен ретровизор, една предна и една задна. Со допирање на сликите од камерите на централниот екран, може да ја погледнете сликата само од таа камера. Задната камера може да се префрли и на зумиран приказ во близина на автомобилот што е особено корисно кога поврзувате приколка.

  Image2
  Кука за влечење, на склопување

  Уживајте во практичноста на нашата кука за влечење со електрично склопување. Само притиснете го копчето во товарниот простор и куката излегува. Кога куката за влечење е поставена во положбата, сѐ што треба да се направи е едно последно туркање и подготвени сте. Дискретно се склопува кога не се користи. Ако куката за влечење не е заклучена во положбата или ако некое од светлата на приколката престане да работи, ќе добиете известување на екранот за возачот во автомобилот. Оваа кука за влечење ја вклучува и нашата технологија за Помош за стабилност на приколката. Ако приколката почне да се ниша на брзини поголеми од 50 км/ч, автоматски се активираат сопирачките на едно или повеќе тркала за да ви помогнат да ја вратите стабилноста и да ја задржите контролата.

  Image2
  Активна шасија со задна воздушна суспензија

  Нашата активна шасија со задна воздушна суспензија и технологија Four-C придонесува вашето Volvo да биде уште подинамично и попрефинето. Таа обезбедува супериорна удобност и управување додека автоматски ја одржува висината при возењето и ви овозможува да ја приспособите шасијата според вашите потреби.

  За да се обезбеди удобност и управување дури и кога автомобилот е многу натоварен, нашата воздушна суспензија со самостојна регулација за задните тркала ја одржува константна висината при возењето. Нашата технологија Four-C ги набљудува автомобилот, патот и возачот 500 пати во секунда и истовремено го регулира секој амортизер според моменталните услови на патот и на возењето за да овозможи најдобра удобност и уживање во возењето. Трите поставувања за шасијата ви овозможуваат да ја приспособите суспензијата според вашето расположение и моменталните услови на патот. Во режимот Comfort, суспензијата се поставува за максимална удобност, додека режимот Eco ја оптимизира суспензијата за помала потрошувачка на гориво. Режимот Dynamic ги подобрува спортските карактеристики на автомобилот со покрута, подинамична суспензија.

  Image2
  Помош за стабилност на приколката

  Кога влечете приколка или караван, Помошта за стабилност на приколката ви овозможува да ја одржите стабилноста. Ако приколката започне да се тресе при брзини над 50 км/ч, таа автоматски применува благо сопирање на едно или повеќе тркала за да ви помогне да ја вратите контролата.

  Image2
  Задните магленки се исклучуваат кога работат магленките на приколката.

  Со оваа опција можете брзо да проверите дали светлата на приколката работат пред да тргнете. А кога ќе ги активирате задните магленки, задните магленки на автомобилот се исклучуваат, а се вклучуваат задните магленки на приколката.

  Image2
 • Носачи за товар
  Шини на покривот, светол алуминиум

  Овие совршено вградени шини на покривот од алуминиум го дополнуваат динамичниот дизајн на вашето Volvo и го олеснуваат користењето на системот за пренесување товар на Volvo. Имаат аеродинамичен дизајн за да се намали бучавата од ветрот и потрошувачката на гориво. V90 Kinetic има црни шини, додека V90 Momentum, Inscription и R-Design е опремен со шини во светла алиминиумска завршница.

  Image2
  Шини за покрив со сјајна црна боја

  Овие совршено вградени шини на покривот од сјајно темен алуминиум го дополнуваат динамичниот дизајн на вашето Volvo и го олеснуваат користењето на системот за пренесување товар. Имаат аеродинамичен дизајн за да се намали бучавата од ветрот и потрошувачката на гориво.

  Стандардно кај тапацир R-Design.

  Image2
 • Мотори
  T8 Twin Engine AWD, 390 hp/640 Nm

  Нашиот мотор T8 Twin Engine со хибридна технологија обезбедува пријатно возење со бескомпромисна ефикасност. Комбинацијата од бензински мотор со високи перформанси и електричен мотор, овој агрегат овозможува одлични перформанси на автопат и нула издувни гасови при кратки патувања – со можност за погон на сите тркала кога е потребно.

  Во комбинација со автоматскиот менувач Geartronic™ со 8 степени со рачно изработена рачка од кристал Orrefors®, бензинскиот мотор обезбедува погон на предните тркала, а електричниот мотор дава погон на задните тркала и на тој начин веднаш се обезбедува забрзување и погон на сите тркала кога е потребно.

  Чистиот електричен режим Pure electric дава приоритет на електричниот погон со нула издувни гасови до 50 км, што е идеално за секојдневни кратки патувања. Во хибридниот режим Hybrid се користат и електричниот мотор и бензинскиот мотор за да се оптимизираат перформансите, потрошувачката на гориво и удобноста, додека режимот за моќност Power ја користи целата достапна моќност за да се добијат максимални перформанси. Во режимот AWD со погон на сите тркала постојано го активира погонот на сите тркала за подобар контакт со подлогата при лизгави услови.

  Компактно монтираната батерија во центарот на автомобилот придонесува за балансирано управување и не го намалува просторот за патници или товар.

  Image2
  T6 AWD 310 hp/400 Nm

  Овој погон со високи перформанси обезбедува одлична динамика на возењето без компромиси со ефикасноста. Најсовремената технологија за бензински мотори, технологијата за погон на сите тркала со брза реакција и нашиот Geartronic™ со 8 степени ви овозможуваат вие да ја имате контролата.

  Комбинацијата на технологија за мотори со мало триење, иновативниот систем за управување со моторот, директното вбризгување гориво со заеднички довод и комбинираната технологија на суперполнач/турбо обезбедува дека моќноста на моторот секогаш е достапна при сите брзини. Суперполначот обезбедува повеќе вртежен момент на ниски вртежи со голема реакција на педалот за гас, со турбо забрзување при високи вртежи.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата економична функција Eco го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително да ја намалат потрошувачката на гориво и испуштањето на CO2. Филтерот за честички помага да се намалат нивоата на штетни честички во издувните гасови.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Image2
  T5, 250 hp/350 Nm

  Бензинскиот агрегат T5 одлично реагира и на автопат и во град. Овој прекрасен агрегат за сите прилики обезбедува голема моќност токму кога ви е потребна и на тој начин нуди одлични возни својства во комбинација со нашиот 8-степен автоматски пренос Geartronic™.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Image2
  T4, 190 hp/300 Nm

  Со нашиот бензински агрегат T4 може да уживате во глатко и ефикасно возење со брзи реакции. Со оптимизираното турбополнење со полн вртежен момент веќе од ниски вртежи и нашиот беспрекорен 8-степен автоматски менувач Geartronic™ вие го контролирате возењето.

  Со користење на технологија за мотори со мало триење, иновативен систем за управување со моторот, директно вбризгување гориво со заеднички довод и напредна турбо технологија, овој бензински мотор ги максимизира моќта и ефикасноста. За секојдневно возење, турбото обезбедува особено добра реакција при ниски до средни брзини на моторот.

  Малата тежина на моторот придонесува за балансирано управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Image2
  D5 AWD, 235 hp/480 Nm

  Нашиот најмоќен дизел агрегат D5 AWD со 235 hp/480 Nm ви овозможува да добиете перформанси и префинетост без компромиси. Најновата технологија на моторот, нашиот автоматски 8-степен менувач Geartronic™ и погонот на сите тркала овозможуваат моментална контрола.

  Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со двојно турбо се некои од тајните зад ова чудо на чистата ефикасност. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво. А за да добиете моментално забрзување при мали брзини, нашиот револуционерен PowerPulse го активира турбополначот во моментот кога ќе ја притиснете педалата за гас.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата ECO-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Image2
  D4 AWD, 190 hp/400 Nm

  Нашиот префинет дизел погон D4 AWD со 190 hp/400 Nm ви овозможува да уживате повеќе додека користите помалку. Во комбинација со нашиот динамичен погон на сите тркала, D4 AWD е дизајниран да ви обезбеди најефикасно и најсамоуверено доживување на возењето.

  Ефикасноста и префинетоста на овој агрегат го прави совршен избор за деловни корисници. Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со двојно турбо уште повеќе го унапредуваат вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic, Off road и Individual.

  D4 AWD е достапен со автоматскиот пренос Geartronic™ со осум степени.

  Image2
  D4 190 hp/400 Nm

  Префинетиот дизел погон D4 AWD ви овозможува да уживате повеќе додека користите помалку. Во комбинација со автоматскиот менувач Geartronic™ со 8 степени или рачниот менувач со 6 степени, D4 е дизајниран да ви обезбеди најефикасно и најсамоуверено доживување на возењето.

  Ефикасноста и префинетоста на овој агрегат го прави совршен избор за деловни корисници. Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со двојно турбо уште повеќе го унапредуваат вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2. Најновата генерација на контролата на издувни гасови со Селективното каталитичко намалување го намалува испуштањето на азотни оксиди (NOx) кои се штетни по здравјето до 90%.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic и Individual.

  Овој D4 е достапен со рачен менувач со шест степени или со автоматски менувач Geartronic™ со 8 степени.

  Image2
  D3 AWD, 150 hp/350 Nm

  Го дизајниравме овој дизел агрегат Drive-E од 150 hp/350 Nm за да ви ја дадеме најдобрата комбинација на економична потрошувачка и перформанси. Заедно со префинетиот карактер на моторот го прави ефикасниот и разновиден D3 AWD совршен партнер за секое патување. Во комбинација со нашиот динамичен погон на сите тркала, D3 AWD е дизајниран да ви обезбеди најефикасно и најсамоуверено доживување на возењето.

  Технологијата со ниско триење, иновативните системи за управување со моторот и напредната технологија со турбо уште повеќе го унапредуваат вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата ECO-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво.

  D3 е достапен со автоматскиот пренос Geartronic™ со осум степени.

  Image2
  D3 150 hp/320 Nm

  Го дизајниравме овој дизел агрегат Drive-E од 150 hp/320 Nm за да ви ја дадеме најдобрата комбинација на економична потрошувачка и перформанси. Заедно со префинетиот карактер на моторот го прави ефикасниот и разновиден D3 совршен партнер за секое патување.

  Технологијата со ниско триење, иновативниот систем за управување со моторот и напредната технологија со турбо уште повеќе го унапредува вашето задоволство од возењето без да се прават компромиси со ефикасноста. Преку прецизно мерење на точното количество гориво за секој цилиндар, нашата технологија i-Art помага моторот да работи подобро додека користи помалку гориво.

  Малата тежина на моторот придонесува за агилно управување на кривулести патишта, додека технологијата Старт/Стоп и нашата еко-функција го оптимизираат агрегатот и системот за климатизација за дополнително намалување на потрошувачката на гориво и испуштањето CO2. За да помогне да се минимизираат штетните издувни гасови, најновата генерација на контролата на издувни гасови со Селективното каталитичко намалување го намалува испуштањето на азотни оксиди (NOx) до 90%.

  Како дополнување на функцијата за режим на возење, лесно ќе ги приспособите карактеристиките на погонот според вашите потреби – режим Comfort, Eco, Dynamic, Off road и Individual.

  Овој D3 е достапен со рачен менувач со шест степени или со автоматски менувач Geartronic™ со 8 степени.

  Image2
 • Пренос
  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени, AWD

  Нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени за брзо и глатко менување степени на пренос нуди супериорна ефикасност и интуитивно возење. Секогаш сте во правилниот степен на пренос – без оглед дали се работи за оптимален одговор на моторот при сите вртежи или за глатко возење со најголема економичност. Ако сте расположени за динамично возење, само префрлете во рачен режим. Со нашите изборни лостови за менување степени на пренос, вие сте главни и може да менувате степени на пренос со двете раце на управувачот. А со додавање на нашиот изборник за режимот на возење, може да го приспособите образецот на автоматското менување степени на пренос според вашиот стил на возење – Comfort, Dynamic, Eco или Individual.

  Image2
  Автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени

  Нашиот автоматски пренос Geartronic™ со 8 степени од новата генерација за брзо и глатко менување степени на пренос нуди супериорна ефикасност и интуитивно возење. Секогаш сте во правилниот степен на пренос – без оглед дали се работи за оптимален одговор на моторот при сите вртежи или за глатко возење со најголема економичност. Ако сте расположени за динамично возење, само префрлете во рачен режим. Со нашите изборни лостови за менување степени на пренос, вие сте главни и може да менувате степени на пренос со двете раце на управувачот.

  Image2
  Рачен менувач со 6 степени на пренос

  За максимално уживање во возењето, рачниот менувач со 6 степени на пренос овозможува глатко и прецизно избирање на степените на пренос. Шестиот степен на пренос овозможува опуштено возење, подобрена економичност и помало испуштање CO₂ на автопат. А беспрекорната работа на куплунгот овозможува да тргнете самоуверено и грациозно.

  Image2
  Лостови за менување степени на пренос

  Лостовите за менување степени на пренос за автоматскиот менувач Geartronic™ овозможуваат побрзо рачно менување степени на пренос без да ги тргате рацете од управувачот и додаваат уште поголема забава и контрола зад управувачот. Достапни во комбинација со управувач Sport.

  Image2
  Технологија Старт/Стоп

  Функцијата за Старт/Стоп дополнително ги намалува потрошувачката на гориво и издувните гасови кога возите во град. Кога ќе запрете на семафор или во метеж, моторот привремено се исклучува за да се избегне работа во место и се вклучува веднаш кога ќе продолжите со возење.

  Image2
  Погон на сите тркала (AWD)

  Нашата технологија за погон на сите тркала (AWD) со Instant Traction™ ви дава предност со зголемување на стабилноста и погон – на сите подлоги и во секакви временски услови. Како што се променуваат условите, тркалата со најдобар контакт со подлогата добиваат најголема моќност за да се оптимизира возењето. Во нормални услови, практично целата моќност се дистрибуира до предните тркала за да се намали потрошувачката на гориво без да се прават компромиси со стабилноста. А кога е потребно, до 50% од моќноста на моторот може да се дистрибуира до задните тркала. Кога автомобилот стои, целосниот погон на сите тркала е активиран за да се подготви за максимален погон. На овој начин се олеснува и тргнувањето во лизгави услови или ако, на пример, влечете приколка за чамци нагоре по рампа.

  Image2
  Помош при поаѓање на нагорнина

  Помошта при поаѓање на нагорнина ви овозможува да стартувате на надолнина или нагорнина без возилото да се придвижи кога ќе го преместите стапалото од педалот за сопирачките на гаста. Ги задржува сопирачките активирани краток период откако ќе го отпуштите педалот за сопирачките.

  Image2
 • Шасија и управување
  Шасија

  Шасијата на вашето возило Volvo е конструирана за да ви обезбеди глатко возење и остро управување на сите патишта. Алуминиумското предно потпирање со двоен носач обезбедува совршено балансирани држење на патот и карактеристики на управувањето. Задното потпирање со ексклузивна конструкција на интегралната спојка и попречна лесна пружина од композитен материјал обезбедува врвна удобност и одлично управување со неутрално балансирани карактеристики за вртење.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Помош за стабилност на приколката

  Кога влечете приколка или караван, Помошта за стабилност на приколката ви овозможува да ја одржите стабилноста. Ако приколката започне да се тресе при брзини над 50 км/ч, таа автоматски применува благо сопирање на едно или повеќе тркала за да ви помогне да ја вратите контролата.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според возачот

  Серво-управувањето што се приспособува според возачот е вклучено во изборникот за режим на возење и ви овозможува да ги приспособите карактеристиките на управувањето што зависи од брзината според вашите потреби. Помошта при управување автоматски се приспособува според брзината на автомобилот, во централниот екран може да изберете од трите нивоа на чувството и чувствителноста на управувањето – на мала, средна или голема помош при управувањето при сите брзини.

  Image2
  Серво-управување што се приспособува според брзината

  Нашето серво-управување што се приспособува според брзината ви го обезбедува точното ниво на помош за максимална удобност и реакција при управувањето: потврдо управување при големи брзини на автопат, полесно при бавен сообраќај. Управувањето може да се приспособи со контролата за режимот на возење.

  Image2
  Режими на возење

  Нашата контрола за режимите на возење ви овозможува веднаш да ги приспособите карактеристиките на агрегатот и управувањето на вашите потреби и условите за возење. Comfort, Eco или Dynamic – префрлајте се меѓу режимите со елегантната вртлива контрола во централната конзола. Режимот Comfort ја оптимизира удобноста, додека режимот Eco ги калибрира агрегатот и системот за климатизација за најниска можна потрошувачка на гориво. Динамичниот режим е калибриран за спортско возење, со брза реакција на моторот, преносот, управувањето и сопирањето. Во индивидуалниот режим Individual, може да создадете сопствен режим на возење.

  Image2
  Активна шасија, Four-C

  Нашата активна шасија Four-C му дава на вашето Volvo уште поголема пространост на динамична способност и удобност. Автоматски одржувајќи ги управувањето и удобноста во сите услови, ви овозможува да ја приспособите шасијата според вашите потреби – Comfort, ECO, Dynamic и Off-road. Оваа технологија ги набљудува автомобилот, патот и возачот 500 пати во секунда. Изберете го режимот на возење со притискање копче и амортизерите со електронска контрола ќе ги поддржуваат карактеристиките за возење што ги сакате: „Comfort“ за мека амортизација и глатко движење на каросеријата, „ECO“ за максимална ефикасност на потрошувачката на гориво, „Dynamic“ за поспортско возење со потврда амортизација и „Off-road“ за максимални перформанси на лоши патишта.

  Image2
  Активна шасија со задна воздушна суспензија

  Нашата активна шасија со задна воздушна суспензија и технологија Four-C придонесува вашето Volvo да биде уште подинамично и попрефинето. Таа обезбедува супериорна удобност и управување додека автоматски ја одржува висината при возењето и ви овозможува да ја приспособите шасијата според вашите потреби.

  За да се обезбеди удобност и управување дури и кога автомобилот е многу натоварен, нашата воздушна суспензија со самостојна регулација за задните тркала ја одржува константна висината при возењето. Нашата технологија Four-C ги набљудува автомобилот, патот и возачот 500 пати во секунда и истовремено го регулира секој амортизер според моменталните услови на патот и на возењето за да овозможи најдобра удобност и уживање во возењето. Трите поставувања за шасијата ви овозможуваат да ја приспособите суспензијата според вашето расположение и моменталните услови на патот. Во режимот Comfort, суспензијата се поставува за максимална удобност, додека режимот Eco ја оптимизира суспензијата за помала потрошувачка на гориво. Режимот Dynamic ги подобрува спортските карактеристики на автомобилот со покрута, подинамична суспензија.

  Image2
  Задна воздушна суспензија

  Нашата воздушна суспензија со самостојно приспособување за задните тркала ја одржува постојаноста во возењето за да обезбеди удобност и управување дури и кога автомобилот е многу натоварен. Се состои од компјутерски контролирана воздушна комора за секое задно тркало што постојано се приспособува на товарот и условите на патот.

  Image2
  Електрично серво-управување

  Електричното серво-управување реагира прецизно на вашите наредби при сите брзини. За да го олесни паркирањето, дава голема серво-помош при мали брзини. А како што брзината се зголемува, сервото прогресивно се намалува за максимално уживање во возењето. Може да ги приспособите карактеристиките на управувањето и сервото за да уживате во најдоброто поставување за секоја ситуација.

  Image2
 • Внатре
  CleanZone

  CleanZone ви овозможува вам и на патниците да уживате во чист, здрав воздух во кабината. Го проверува дојдовниот воздух и ги затвора доводите на воздух во кабината ако се откријат штетни материи. Повеќенаменскиот филтер ги намалува нивоата на прашина, полен, честички и хемиски миризби. Автоматската функција CleanZone подготвува свежа околина во кабината на топол ден и ефикасно ја проветрува кабината кога ќе го отклучите автомобилот.

  Image2
  Филтер за кабината

  Филтерот за кабината спречува навлегување прашина и полен во кабината преку системот за проветрување и ефикасно придонесува за здрава клима во кабината.

  Image2
 • Надвор
  Режими на возење

  Нашата контрола за режимите на возење ви овозможува веднаш да ги приспособите карактеристиките на агрегатот и управувањето на вашите потреби и условите за возење. Comfort, Eco или Dynamic – префрлајте се меѓу режимите со елегантната вртлива контрола во централната конзола. Режимот Comfort ја оптимизира удобноста, додека режимот Eco ги калибрира агрегатот и системот за климатизација за најниска можна потрошувачка на гориво. Динамичниот режим е калибриран за спортско возење, со брза реакција на моторот, преносот, управувањето и сопирањето. Во индивидуалниот режим Individual, може да создадете сопствен режим на возење.

  Image2
  Технологија Старт/Стоп

  Функцијата за Старт/Стоп дополнително ги намалува потрошувачката на гориво и издувните гасови кога возите во град. Кога ќе запрете на семафор или во метеж, моторот привремено се исклучува за да се избегне работа во место и се вклучува веднаш кога ќе продолжите со возење.

  Image2
 • IntelliSafe
  Помош при возење

  За поглатко возење од место до брзини за на автопат, полуавтоматската Помош при возење го дополнува Приспособливиот темпомат со додавање блага поддршка при управувањето за да помогне да се одржува автомобилот во средината на сообраќајната лента и со поставената брзина. А ако пред вас има возило, може да ја приспособи вашата брзина за да помогне да се одржува поставеното растојание. Активна до 130 км/ч, Помошта при возење може да го олесни возењето со сообраќај со многу сопирање и поаѓање, како и возењето на автопат. Ако не го држите управувачот со рака, Помошта при возење автоматски се исклучува. Помошта при возење е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот секогаш е одговорен за контролата на возилото како и за одржување на правилно растојание и брзина, дури и кога се користи Помошта при возење. Полуавтоматските системи, како што е Помошта при возење, имаат ограничување за примена на сила на забрзување, сопирање и управување.

  Image2
  Приспособлив темпомат

  Приспособливиот темпомат ја регулира брзината за да ви овозможи да одржувате безбедно растојание од побавните возила. Едноставно изберете ја саканата брзина и временското растојание до возилото пред вас и уживајте во глатко возење од стоење во место до 200 км/ч. При брзини поголеми од 70 км/ч, Приспособливиот темпомат поддржува и претекнување така што кратко време ќе го забрза вашиот автомобил кон возилото пред вас кога ќе го вклучите трепкачот. Се приспособува на режимите на возење ECO и Dynamic, што ви помага да заштедите гориво или да уживате во подинамично возење. Исто така, тој е интелигентен: со користење на податоците од картите од системот за навигација во автомобилот, Приспособливиот темпомат идентификува ридови пред вас и ја регулира брзината за да помогне во оптимизацијата на вашата удобност и безбедност. Приспособливиот темпомат е дел од IntelliSafe Assist.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Предупредување за растојание

  Ако автомобилот е опремен со екран на ветробранот, Предупредувањето за растојание ви помага да одржувате правилно растојание од возилото пред вас така што прикажува симбол за предупредување ако сте преблиску. Оваа функција се активира автоматски кога Приспособливиот темпомат е исклучен.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Помош за одбегнете возила од спротивен правец

  Со користење на автоматска помош при управување, овој систем ви помага да одбегнете судари со возила што доаѓаат од спротивен правец. Ако преминете преку ознаките за сообраќајна лента на патеката на движење на возило што доаѓа од спротивен правец, автомобилот ве враќа назад.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Претходно подготвени безбедносни ремени

  Кога вашето Volvo ќе открие неизбежен судар или незгода со излетување од патот, нашите претходно подготвени безбедносни ремени електрично се затегнуваат за да се помогне да се обезбеди максимална заштита. Ако сударот се избегне, предните безбедносни појаси повторно се ослободуваат без потреба од сервисирање.

  Image2
  Воздушно перниче за колена, од страната на возачот

  За дополнителна заштита на долниот дел од нозете на возачот во случај на челен судар, над педалите е монтирано воздушно перниче за колената. Воздушното перниче за колената се активира заедно со другите воздушни перничиња и ги дополнува безбедносниот ремен, предзатегнувачот на безбедносниот ремен, ослободувањето на педалата за сопирачките и вградената заштита за колената под контролната табла за да помогне да се оптимизира заштитата.

  Image2
  Сопирање за избегнување преден судар

  Сопирање за избегнување преден судар од Volvo е прво во светот што може да открие ако некое возило вози право кон вашиот автомобил на погрешната страна од патот. Ако сударот не може да се избегне, автоматски ќе го сопре автомобилот за дополнително да помогне да се намали силата на ударот.

  Image2
  Безбедност во град со помош при управување

  Без разлика дали внимава за вас и сопира или ви помага при управувањето кога е потребно, Безбедноста во град го дополнува опуштеното управување. Оваа безбедносна иновација од Volvo открива други возила, како и пешаци, велосипедисти и големи животни – дење и ноќе. Безбедноста во град ви обезбедува помош со звучни, видливи и пулсирачки предупредувања на сопирачките кога е потребно. Ако постои опасност од судар или ако треба да свртите во патеката на возило што доаѓа на крстосница, Безбедноста во град може да сопре автоматски за да ви помогне да го избегнете или да го олесните ударот. Функцијата за помош при управување помага да направите маневар за избегнување при брзини помеѓу 50 и 100 км/ч. Како што почнувате да се оддалечувате од пречка напред, Безбедноста во град може да ви помогне да го направите овој маневар што е можно поефикасно со индивидуално сопирање на внатрешните тркала и засилување на вашето управување.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Помош за задржување на сообраќајната лента

  Помошта за задржување на сообраќајната лента додава удобност при возење на автопат. Ако се приближите премногу или ако ненамерно ги преминете ознаките за лентата, таа нежно ќе ве врати во сообраќајната лента или ќе ве предупреди со вибрации во управувачот. Помошта за задржување на сообраќајната лента постојано ја следи вашата позиција на патот и обезбедува поддршка при брзини помеѓу 65 км/ч и 200 км/ч. Кога намерно ќе ги преминете ознаките за лентата додека го користите трепкачот, системот нема да интервенира. Помошта за задржување на сообраќајната лента е стандардна.

  Image2
  Заштита од напуштање на патот

  Заштитата од напуштање на патот помага да се спречи ненадејното напуштање на патот. Ако излезете од надворешните ознаки на сообраќајната лента, ќе ви помогне да го вратите автомобилот назад на патот. Ако е потребно, оваа безбедноста иновација од Volvo ќе ги активира сопирачките за да помогне да останете на патот. Заштитата од напуштање на патот работи при брзини помеѓу 65 км/ч и 140 км/ч.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Контрола за предупредување на возачот

  Контролата за предупредување на возачот нежно ве предупредува ако при возењето покажувате знаци на одвлекување на вниманието или замор. Ако е потребно, ќе емитува звучно предупредување и ќе се прикаже порака на таблата со инструменти што ќе предложи да направите пауза. Активна при брзини над 65 км/ч, камерата го проверува патот напред додека Контролата за предупредување на возачот го следи управувањето што го правите за да провери дали одговараат на вашиот вообичаен стил на возење. Во комбинација со навигацијата Sensus, може да предложи место во близина за да направите пауза.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Информација за сообраќајни знаци

  Информацијата за сообраќајни знаци ве известува за тековните ограничувања во сообраќајот. Со користење на камерата или информациите од системот за навигација Sensus, ве предупредува за ограничувањата на брзината, „забрането претекнување“, „забрането влегување“ и различни типови дополнителни знаци. Сообраќајниот знак се прикажува на брзиномерот или на екранот на ветробранот. Ако го надминете ограничувањето на брзината, информациите за сообраќајните знаци може да ве предупреди со икона за знак за ограничување на брзината што трепка. Исто така, може да ве информира за камерите за мерење на брзината. А ако возите во спротивна насока во еднонасочна улица, ќе добиете известување со икона за знак за забрането влегување.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Ограничувач на брзина

  Ограничувачот на брзина ви помага да не ја надминете поставената брзина. Кога ќе ја достигнете поставената брзина, ќе добиете известување преку суптилен отпор од педалата за гас. За да ја поништите функцијата, само притиснете ја педалата за гас.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а ова е само функција за помош.

  Image2
  Заштита од напуштање на патот

  Вашето Volvo ви помага при незгода за напуштање на патот. Ако напуштањето на патот не може да се избегне, предните безбедносни ремени се затегнуваат за да бидете во безбедна положба. Нашата единствена структура на предните седишта помагаат да се заштити вашиот 'рбетен столб при тешко приземјување на возилото. Функционалноста за апсорбирање енергија помеѓу седиштето и рамката на седиштето се деформира за да ги ублажи вертикалните сили. Оваа безбедносна иновација од Volvo заедно со робусната структура на каросеријата и нашите други технологии за задржување помага да се обезбеди најдобрата заштита при судар.

  Image2
  Електронска контрола на стабилноста, ESC

  Како дополнување на вашата контрола, Електронската контрола на стабилноста помага да се оптимизира погонот и да се минимизира ризикот од лизгање при сите брзини и на сите подлоги. А со спротивни дејства на недоволно или преголемо вртење, дополнително придонесува за побезбедно и позабавно вртење. Електронската контрола на стабилноста може да открие потенцијално лизгање и да преземе дејство за да го спречи лизгањето преку намалување на моќноста на моторот и/или активирање на сопирачките на соодветните тркала. Исто така, може да открие придвижување на каросеријата за да се намали ризикот од губење на погонот при маневрирање во итни случаи и во остри агли. А кога сопирате на површини со поинакво триење од едната страна на автомобилот, автомобилот автоматски применува мало вртење во спротивна насока за да помогне да ја одржите стабилноста. А како дополнување на подинамичните карактеристики на возењето, нашето Динамично векторирање на вртежниот момент овозможува автомобилот да реагира многу брзо и прецизно на вашето управување. А нашата Контрола на погонот при вртење со векторирање на вртежниот момент дава повеќе погон при вртење со голема брзина, помалку недоволно вртење и помоќно забрзување. Функционира така што ја активира сопирачката на внатрешното погонското тркало ако тоа почне да го губи контактот со подлогата во свиокот, додека ја испраќа моќноста до надворешното тркало. Логиката за контрола на недоволно управување е иновативна технологија што дополнително помага да се минимизираат тенденциите за недоволно управување за постабилно и подинамично вртење во свиок. А ако сте расположени да преземете повеќе контрола кога возите динамично, изберете Спортски режим за да ја откажете функцијата за намалување на моќноста на моторот и да овозможите контролирано количество пролизгување на задните тркала.

  Image2
  Светло за сопирање во итни случаи и предупредување за опасност

  Нашето светло за сопирање во итни случаи помага да се предупредат возилата што доаѓаат од назад ако сте принудени да сопрете ненадејно. Функционира при брзини поголеми од 50 км/ч и ја знае разликата помеѓу нормално и ненадејно сопирање. Ако се работи за ненадејно сопирање, светлата за сопирачките ќе почнат да трепкаат по четири пати во секунда што ќе испрати јасна порака до другите учесници во сообраќајот дека има потенцијален проблем. Откако ќе забавите под 10 км/ч, светлата за сопирачките ќе престанат да пулсираат и ќе се активираат предупредувачките трепкачи.

  Image2
  Ослободување на педалата за сопирачките

  Во одредени предни судари, педалата за сопирачките е направена да се ослободува и да се спушти до подот за да помогне да се намали ризикот од повреди на десната нога и стапалото кога стапалото е на педалата за сопирачките. Оваа безбедносна иновација од Volvo се активира од истите сензори што ги активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени и воздушните перничиња кога е потребно.

  Image2
  Сопирачки со помош при поаѓање на нагорнина и автоматско задржување

  Ефикасните сопирачки се многу важни за самоувереноста и безбедноста на возачот. Тие се дел и од динамичното искуство при возењето и вклучуваат технологии IntelliSafe како и практични карактеристики како што се помош при поаѓање на нагорнина и функција за автоматско задржување. Во итен случај, големите сопирачки со дискови со систем против блокирање ќе направат разлика. Системот на сопирачките е паметен: ако не треба да сопрете доволно силно, нашата помош за итно сопирање обезбедува примена на максимална силна на сопирање. А ако ненадејно ја подигнете ногата од гаста или ако сензорот открие пречка пред автомобилот, Сопирачките што се подготвени за сопирање веднаш ги ставаат плочките за сопирање поблиску до дисковите за да се намали растојанието на целосно сопирање. За уште поголема практичност, нашата функција за автоматско задржување ги задржува активирани сопирачките откако ќе го сопрете автомобилот до мирување и ќе ја отпуштите педалата за сопирачките. А за да ви го олесни поаѓањето на нагорнина или надолнина од целосно мирување и да го направи побезбедно, помошта при поаѓање на нагорнина ги задржува сопирачките активирани краток временски период откако ќе ја отпуштите педалата на сопирачките додека да ја притиснете педалата за гас – автомобилот нема да се помести додека ја преместувате ногата од педалата за сопирачките на педалата за гас.

  Image2
  Автоматско сопирање по судар

  За да помогне да се намали ризикот од поголема штета и повреди по судар – како што е судар со други автомобили или луѓе – вашето Volvo сопира автоматски кога ќе се активираат предзатегнувачите на безбедносните ремени или воздушните перничиња.

  Image2
  Безбедносен кафез од челик со голема издржливост

  Каросеријата на вашето Volvo помага да се обезбеди максимална заштита при сите типови незгоди. Вие и вашите патници сте опкружени со екстремно цврст безбедносен кафез, додека предната и задната зона на деформирање помагаат да се намалат ефектите на ударот. Крутиот безбедносен кафез помага да се задржи неповреден просторот на патникот при незгода и е направен од еден од најцврстите достапни типови челик. Заедно со предната и задната зона на гмечење што ја распоредуваат енергијата и технологиите за задржување во внатрешноста на автомобилот, тој помага да се заштитат луѓето во автомобилот Volvo во случај на незгода. При страничен судар, нашиот систем за заштита од страничен удар SIPS™ ја дистрибуира силата на ударот во голем дел од каросеријата на автомобилот за дополнително да се намали ризикот од повреда. А при незгода со превртување, цврстата покривна конструкција помага да се заштитат патниците.

  Image2
  Систем за заштита од страничен удар SIPS™

  Го развивме нашиот уникатен систем за заштита од страничен удар SIPS™ за да помогнеме во заштитата за вас и патниците во случај на страничен судар. Челичната рамка на автомобилот – вклучувајќи ги и рамките на предните седишта – е дизајнирана и зајакната за да се распореди ударот од страничен судар подалеку од патниците на други делови од каросеријата на автомобилот и да спречи пробивање во кабината. Екстремно цврстата странична структура содржи ултра-издржлив челик и помек челик за да помогне да се издржи силен страничен удар – дури и со поголемо возило. Воздушната завеса за сите надворешни патници и страничните воздушни перничиња за предните седишта комуницираат со SIPS™ за да помогнат во обезбедувањето дополнителна заштита. Во задниот дел, SIPS™ и воздушната завеса помага да се заштитат патниците во надворешните задни седишта.

  Image2
  Столб на управувачот што се собира

  Столбот на управувачот е напреден дел од системот за безбедност и горниот и долниот дел ослободуваат простор на контролиран начин при преден судар за да помогнат во заштитата на возачот.

  Image2
  Странични воздушни перничиња

  Во страничен судар, страничните перничиња веднаш се надувуваат за да помогнат да се заштитат градите и колковите на возачот и совозачот. Страничните воздушни перничиња се наоѓаат на идеално место на потпирачот за грб на предното седиште.

  Image2
  Двофазни воздушни перничиња, возач и совозач

  Заедно со безбедносните ремени, предните воздушни перничиња помагаат да се заштитат главата, лицето и градите при челен судар. Тие се интелигентни: за оптимизирана заштита, воздушните перничиња го приспособуваат нивото на надувување според силата на ударот. А ако ударот е не е доволно силен и не се потребни воздушни перничиња, системот само ќе ги активира предзатегнувачите на безбедните ремени ако е потребно. За да се овозможи монтирање детско седиште на седиштето за совозачот, воздушното перниче за совозачот лесно може да се исклучи преку прекинувачот.

  Image2
  Воздушна завеса

  Нашата воздушна завеса помага во заштитата на главата и вратот при страничен судар или превртување. Таа се активира од покривот над вратите и помага да се обезбеди заштита за патниците што седат од страните. Исто така, воздушната завеса помага да се обезбеди заштита при некои предни судари и останува надувана неколку секунди за да обезбеди продолжена заштита во случај на вторични удари.

  Image2
  Потпирачи за глава

  Потпирачите за глава на вашето Volvo нуди одлична заштита без оглед на висината на лицето и без оглед на тоа дали седи напред или назад. А средниот заден потпирач за глава може целосно да се повлече во потпирачот за грб за да се подобри видливоста на возачот назад. Надворешните задни потпирачи за глава може да се преклопат напред со притискање на копчето (изборно) за дополнително да се подобри видливоста назад. Кога се преклопени, тие им пречат на патниците да седнат без да ги подигнат во исправена положба.

  Image2
  Систем за спречување повреда на вратот WHIPS™

  WHIPS™ е иновација за безбедност од Volvo што ефикасно помага да се намали ризикот од повреда на вратот ако возилото е удрено од назад. При удар, целиот преден потпирач за грб и потпирач за глава се движат заедно со патникот за да обезбедат поддршка за вратот.

  Image2
  Заштитни предни седишта со структура на седиштето што апсорбира енергија

  За да ви помогнат да се заштити вашиот 'рбетен столб ако автомобилот се приземји силно по некоја незгода, функционалноста за апсорбирање на енергијата на предните седишта ги ублажува силните вертикални сили. Вградената заштита против понирање помага да се намали ризикот од лизгање под безбедносниот ремен при судар. Фиксните потпирачи за глава помагаат да се понуди одлична заштита без оглед на висината на личноста.

  Image2
  Безбедносни ремени со предзатегнувачи и ограничувачи за оптоварување

  Иновација од Volvo – тристепените безбедносни ремени се најнапредната безбедносна карактеристика во вашиот автомобил. Во случај на судар или превртување, предзатегнувачите веднаш ќе ги затегнат безбедносните ремени за да ги задржат патниците. Потоа, малку ќе се ослободат за да го намалат затегнувањето. Тоа значи и дека воздушните перничиња за возачот и совозачот ќе го ублажат ударот на контролиран начин. За да се обезбеди максимална заштита за вас и за вашите патници, безбедносните ремени комуницираат и со столбот на управувачот и дополнителните технологии за задржување како што се страничните воздушни перничиња и воздушната завеса.

  Image2
  Внатрешност што апсорбира енергија

  Сите панели и страни на вратите се обложени со материјали што апсорбираат енергија за да помогнат да се намали ризикот од повреди на патниците во автомобилот.

  Image2
  Предупредувачки триаголник

  Подобра безбедност за вас, патниците и другите учесници во сообраќајот со овој лесен предупредувачки триаголник со големо одбивање на рефлексијата. Паметниот дизајн значи дека може да стои исправен на силни ветрови и на лизгави површини.

  Практично поставен во внатрешноста на задната врата, предупредувачкиот триаголник секогаш е лесно пристапен. Исто така, лесно се преклопува и се складира во своето куќиште.

  Image2
  Прибор за прва помош

  Секогаш носете прибор за итен случај со овој прирачен прибор за прва помош. Практично се носи во товарниот простор и со многу завои, содржината на приборот е распоредена во различни прегради што овозможува брзо и лесно да го најдете тоа што ви е потребно.

  Image2
 • IntelliSafe Surround вклучува IntelliSafe Standard заедно со следново
  IntelliSafe Surround

  IntelliSafe Surround вклучува технологии за поддршка што ви овозможуваат да уживате во уште подобар преглед на вашиот автомобил и побезбедно возење во услови на ограничена видливост, како што се крстосници и паркиралишта. Исто така, помага да се намали ризикот од заден судар, па дури може да ги активира сопирачките ако доаѓа возило во вашата сообраќајна лента за да помогне да се спречи судар. BLIS™ ви обезбедува поддршка кога треба да променувате сообраќајни ленти во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во вашите леви и десни мртви агли. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги забележува возилата што поминуваат и ги активира сопирачките ако е потребно. Системот за заден судар може да ги предупреди возилата што брзо се приближуваат ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат за да ги задржат патниците во правилна положба. Ако возилото се упатило директно кон вашето возило на погрешната страна од патот и сударот не може да се избегне, Сопирањето за избегнување преден судар може автоматски да го сопре вашиот автомобил за да помогне да се намалат ефектите од ударот.

  Image2
  Систем за информирање за мртви агли BLIS™ со Помош при управување и Предупредување за вкрстен сообраќај

  BLIS™ ви помага кога треба да смените лента во густ сообраќај така што ве предупредува за возила во левиот и десниот мртов агол и обезбедува помош при управување ако е потребна. Предупредувањето за вкрстен сообраќај го олеснува возењето во рикверц така што ги регистрира возилата што поминуваат. Кога некое возило влегува во вашиот мртов агол или се приближува со голема брзина од едната или другата страна на вашето возило, BLIS™ може да ве предупреди преку сијаличката во левиот или десниот ретровизор. Ако не реагирате на предупредувањето и започнете да навлегувате во патеката на движење на друго возило, функцијата за помош при управување нежно ви помага да се вратите во вашата сообраќајна лента. Задните радарски сензори постојано ги следат вашите мртви агли и голема област зад возилото дење и ноќе и реагираат на речиси секој тип возило, вклучувајќи ги и моторциклите. Ако има вкрстен сообраќај кога излегувате во рикверц од место за паркирање, предупредувањето за вкрстен сообраќај ви го привлекува вниманието со звучни предупредувања од левиот или десниот звучник или со слика на централниот екран. Задните радарски сензори може да откријат возила што се приближуваат странично на растојание до 30 метри. Во некои околности, предупредувањето за вкрстен сообраќај може да открие и велосипедисти и пешаци што се приближуваат. BLIS™ со помошта при управување и предупредувањето за вкрстен сообраќај се дел од IntelliSafe Surround.

  Имајте го предвид следново: Возачот е секогаш одговорен за контролирањето на возилото, а овие функции се само за помош.

  Image2
  Предупредување за заден судар со сопирање во место

  Со Предупредувањето за заден судар сте еден чекор пред сообраќајот. Со активирање на сите трепкачи со брзо темпо, возилата што брзо се приближуваат добиваат предупредување ако возат премногу блиску и ако сударот е неизбежен. Ако сударот не може да се избегне, предните безбедносни ремени ќе се затегнат веднаш пред ударот за да ги задржат патниците во правилна положба. Ќе се активираат и сопирачките ако возилото стои во место за доплнително да се намали ризикот од повреда на вратот. Предупредувањето за заден судар со сопирање во место е дел од IntelliSafe Surround.

  Image2
 • Превентивна безбедност
  Електрична сопирачка за паркирање

  Електричната сопирачка за паркирање е лесна за ракување и придонесува за поудобно возење. Само повлечете ја контролата нагоре за да ја активирате сопирачката за паркирање. Исто така, може да се постави да се активира автоматски секогаш кога ќе го исклучите моторот. Сопирачката за паркирање се ослободува автоматски како што тргнувате – многу практично, особено на стрмни нагиби. Исто така, може да ја ослободите рачно со притискање на контролата надолу. За уште поголема практичност, нашата функција за автоматско задржување ја задржува активирана сопирачката за паркирање откако ќе го сопрете автомобилот до мирување.

  Image2
  Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите (iTPMS)

  Нашиот Индиректен систем за контрола на притисокот во гумите веднаш ве известува на екранот за возачот ако притисокот во некоја гума е низок за да овозможи безбедно управување. Системот е активен од 30 км/ч.

  Image2
  Внатрешни и надворешни ретровизори со автоматско затемнување

  Внатрешниот ретровизор и ретровизорите на вратите се затемнуваат истовремено за да не бидете заслепени од предните фарови на возилата зад вас. Кога заслепувачкото светло ќе престане, стаклото на ретровизорите автоматски се враќа во нормален режим.

  Image2
  LED-предни светла

  LED-осветлувањето го оптимизира вашето гледање без да ги заслепува останатите. Нашите LED-предни светла со препознатлив дизајн го комбинираат впечатливиот изглед со долг и широк светлосен зрак што автоматски се префрла помеѓу средно и долго светло кога ќе се разминете или ќе се приближите до друго возило. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени. При дневно возење, впечатливите светла-водилки во форма на буквата Т служат како светла за дневно возење и го прават автомобилот позабележителен. А кога ќе биде потребно, автоматски се активираат спуштените предни фарови. LED-светлата придонесуваат за подобра економичност на потрошувачката на гориво и за намалување на трошоците за возење, имаат многу мала потрошувачка на енергија и траат во текот на целиот животен век на автомобилот без намалување на својствата за осветлување.

  Image2
  LED-предни фарови со светла со активно навалување

  Нашите најнапредни LED предни фарови обезбедуваат исклучително осветлување, ви помагаат да гледате низ кривините и го оптимизираат вашето гледање без да ги заслепуваат другите така што постојано го приспособуваат начинот на осветлување. Како што го вртите управувачот, предните фарови се вртат за да ја осветлат кривината пред вас. LED осветлувањето ви овозможува да уживате во долго светло со уште поголем блесок и опсег. И може постојано да возите со долго светло – кога ќе се разминувате или кога ќе стигнете друг возач, предните фарови се засенуваат толку колку што е потребно од светлината за да не го заслепите другиот возач. Поголемата осветлена област е корисна и за другите учесници во сообраќајот, како што се пешаците и велосипедистите. Исто така, предните фарови се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Оваа карактеристика вклучува магленки што помагаат да се подобри вашата видливост кога возите во магла или пороен дожд. А за помош при маневрирање при мали брзини и враќање во рикверц во темнина, тие се вртат до 15 степени како што управувате за да ја осветлат областа во близина на автомобилот. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo. Вклучени во целосно LED-предни светла за сите варијанти на модели освен за T8 Twin Engine AWD.

  Image2
  Халогенско осветлување со нивелирање

  Нашите моќни халогенски предни фарови ви овозможуваат да уживате во одлична видливост во сите услови на осветлување. За полесно возење во темнина, тие автоматски се префрлаат помеѓу долго и кратко светло за да ја оптимизираат видливоста без да ги заслепуваат другите возачи. Исто така, тие се интелигентни: долгото светло се исклучува кога влегувате во град, но ако поминете покрај осветлен знак, остануваат вклучени.

  Image2
  Магленки

  Изборно достапни за LED-предните светла, овие магленки помагаат да се подобри видливоста кога возите во магла или пороен дожд. Исто така, тие го дополнуваат впечатливиот дизајн на вашето Volvo.

  Image2
  Привремено резервно тркало

  Дизајнирано за привремено користење и максимална брзина од 80 км/ч, ова резервно тркало заштедува простор и тежина. За поголема практичност, вклучени се дигалка, алат за навртки на тркалата и торба од текстил за складирање тркало со целосна големина.

  Image2
  Прибор за привремено поправање дупната гума

  Во случај на дупка на шарата на гумата, може да ја пополните привремено со овој прибор за привремено поправање дупната гума. Содржи електричен компресор за воздух и заптивна смеса што се складирани под подот на товарниот простор. Компресорот може да се користи и за да се провери и да се приспособи притисокот во гумите.

  Image2
 • Заштитна безбедност
  Volvo On Call

  Volvo On Call го поврзува вашето Volvo со паметниот телефон и е ваш дигитален клуч до палета практични услуги што ви го олеснуваат животот. Исто така, ви овозможува да го контролирате автомобилот од далечина и вклучува услуги на пат и помош во итни случаи. Може претходно да го загреете автомобилот, да го проверите статусот на автомобилот, да ја погледнете неговата локација, да испраќате дестинации до системот за навигација, да ги заклучувате и отклучувате вратите и многу други работи. Пред да излезете, може да го изладите или да го загреете автомобилот од далечина така што ќе го стартувате моторот или грејачот за паркирање преку вашиот паметен телефон. Исто така, Volvo On Call ви овозможува да ги синхронизирате дестинациите за средби од вашиот календар со системот за навигација за да добиете насоки. Може лесно да ги следите деловните патувања и да ги зачувувате како дневници за возење. Кога и да имате издишена гума, имате дефект или сте вклучени во незгода, само притиснете копче за да добиете помош. А ако се активира некое воздушно перниче или се активираат предзатегнувачите на безбедносните појаси, центарот за услуги на Volvo On Call ќе биде известен автоматски. Volvo On Call може да ве предупреди и за обиди за провала и овозможува следење на вашиот автомобил преку сателит. Како бонус, Volvo On Call обезбедува стабилно поврзување на интернет преку антената на покривот од автомобилот и го претвора вашето Volvo во пристапна точка со Wi-Fi за сите во автомобилот. Апликацијата Volvo On Call е достапна за вашиот паметен телефон, iPad и уреди за носење како што се Apple Watch, Android Wear и Microsoft Band 2 со говорна контрола. Може да се користи и на компјутер или таблет со Windows 10 и е компатибилна со брзите копчиња Flic.

  Image2
 • Безбедност на децата
 • Седишта за безбедност на децата
  Точки за прицврстување ISOFIX, задно седиште

  ISOFIX е најбезбедниот и најпрактичниот начин да поставите детско седиште во вашето Volvo. Само ставете го детското седиште ISOFIX во точките за прицврстување ISOFIX на задното седиште и детското седиште безбедно ќе се прицврсти во каросеријата на автомобилот. Лоцирани зад капачиња во долниот дел од потпирачите за грб на задните надворешни седишта, точките за прицврстување ISOFIX овозможуваат лесен пристап до нив кога е потребно.

  Image2
  Вградени перничиња, двофазни

  Нашите вградени перничиња практично се извлекуваат за да овозможат безбедно и удобно седење за деца постари од 3 години. Кога не се користат, можат лесно да се скријат во надворешните задни седишта. Перничињата ги поставуваат децата во добра положба за безбедносниот ремен. Тие се удобни за седење и му овозможуваат подобар поглед на детето. А за да се оптимизира удобноста и погледот, секое перниче може да се постави на две висини.

  Image2
 • Опрема за безбедност на децата
  Прекинувач за исклучување на воздушното перниче за совозачот

  Овој прекинувач ви овозможува практично да го исклучите воздушното перниче за совозачот ако планирате да ставите детско седиште свртено наназад на седиштето за совозачот. До прекинувачот може да се пристапи само кога вратата е отворена. Кога воздушното перниче е исклучено, ќе бидете известени со порака на екранот на конзолата на покривот.

  Image2
  Електрична брава за безбедност на децата