Целосно електричен автомобил - XC40 Recharge

Чисто електрични автомобили

Нашата технологија за целосно електричен автомобил ќе го промени начинот на кој што се движите. Без издувни емисии додека возите, само чиста електрична прогресија.

Без издувни емисии

Без карбон диоксид или нитроген оксид издувни емисии додека возите. Ништо освен чиста радост на слободата - без околината да мора да ја плати цената.

Нов погон

Чисто електричниот погон обезбедува извонредно инспиративен, тивок и рафиниран погон, со инстантна сила на вртење за брзо тргнување и непречено, линеарно забрзување во сите брзини.

Лесно да се живее со

Големата батерија дава долг опсег. За да не мора толку често да ја полните. И кога ќе мора да го наполните автомобилот, истиот е дизајниран да го направи полнењето лесно и погодно- може дури да го направите тоа дома.

XC40 Recharge

XC40 Recharge

Нашиот прв чисто електричен SUV пристигнува подоцна во 2020 година. Комбинирајќи вистински SUV стил, електричен погон со високи перформанси, долг дострел и паметна практичност, не мора повеќе да правите компромис за да возите на поодржлив начин.

Чисто електричен автомобил - како работи?

Чисто електричниот автомобил се напојува со plug-in батерија и се придвижува само со електрични мотори. Погледнете како работи овде.

Двојни електрични мотори -XC40 SUV Pure (чисто) електричен
Двојни електрични мотори

Електричниот погон на XC40 Recharge се состои од два електрични мотори 150kW/300Nm. Ова дава високи перформанси и глатко возачко искуство.

Генерирање на енергија - Шведски пејзаж со зајдисонце
Енергија од регенеративно сопирање

При сопирање или забавување, енергијата на сопирачката се пренесува назад во батеријата за подолг опсег. Ова исто така ви дава One Pedal Drive за поглатко и поконтролирано возење.

Моќна батерија - XC40 Recharge вклучен во електрична енергија
Моќна батерија

Големата батерија од 78 kWh дава опсег над 400 км/ 200 милји * и лесно може да се наполни дома или во DC станица за брзо полнење. Исто така, овозможува ефикасно пред-греење, како и пред-ладење на кабината.

* Опсег според реалните WLTP и EPA циклуси на возење под контролирани услови за ново возило. Опсегот во реалниот свет може да варира. Бројките се засноваат на прелиминарна цел. Во тек е конечна сертификација на возилото.

Што сакате да знаете за чисто електричните автомобили?

 • Колку време можам да возам пред да треба да ја наполнам батеријата?

  Батеријата на претстојниот чисто електричен XC40 Recharge има номинален капацитет од 78 kWh. Целосно наполнета батерија ви овозможува проектиран опсег над 400 км/200 милји * при мешано возење, пред да треба да ја наполните. Но, на вашиот опсег во реалниот свет исто така влијае вашиот стил на возење и други околности, како што се температурата на отворено, времето, ветерот, топографијата и патиштата. Други фактори кои влијаат на опсегот се количината на електрична енергија што ја користите за функциите на автомобилот, како што се греење и ладење на автомобилот. Еден начин да се подобри опсегот, е да го климатизирате вашиот автомобил за време на полнењето, така што веќе е удобно климатизиран кога тргнувате. Може исто така да додадете топлинска пумпа што заштедува вредна енергија. Но, на дневна основа, веројатно ќе ја полните батеријата секогаш кога автомобилот е паркиран таму каде што е можно полнење - било да е тоа дома, на работа или во градот. Значи, опсегот не треба да претставува проблем за секојдневно возење под услов да имате добар пристап до полнење. * Опсег според реалните WLTP и EPA циклуси на возење под контролирани услови за нов автомобил. Опсегот во реалниот свет може да варира. Бројките се засноваат на прелиминарна цел. Во тек е конечна сертификација на возилото.

 • Колку долго полнење можам да очекувам при полнење дома?

  Времето на полнење за претстојниот чисто електричен XC40 Recharged зависи од опремата за полнење што ја користите и од електричната инсталација дома. Стандардниот кабел за полнење со конектор за домаќинство е првенствено помошен кабел и не се препорачува за редовно полнење. Полнењето на празна батерија до 80% со овој кабел трае приближно 30-55 часа во зависност од пазарот. Или, што е можеби порелевантно: околу 7,5-14 км опсег на час. За редовно и значително пократко време на полнење дома, ви препорачуваме да го полните со кабел кој може да полни до 3,5 kW или до 11 kW. Овие кабли даваат време на полнење од приближно 18,5-5,5 часа (околу 20-60 км опсег на час), соодветно. Но, за најефикасно и интегрирано решение за домашно полнење, го препорачуваме ѕидниот полнач Volbox Cars Wallbox . Оваа моќна инсталација од 11 kW, 32A ќе ви овозможи приближно 5,5 часа време на полнење (од празно до 80%) или 60 км опсег на час. Кога се полни на станици надвор од вашиот дом, најверојатните ситуации се дека ќе ја наполните батеријата за пократки периоди на време, на пример од 40% до 80% (11 kW AC дава околу 55-60 км опсег на час). На подолги патувања, може да го полните автомобилот користејќи DC брзи станици за полнење. На 150 kW DC станица за полнење може да ја наполните батеријата од 10 до околу 80% за приближно 40 минути (или околу 100 км опсег за 10 минути). Доволно време за да се одморите и јадете. Забележете: Времето на полнење ќе варира и зависи од фактори како што се надворешната температура, тековната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батерија и состојбата на автомобилот.

 • Колку чини да се наполни електричен автомобил?

  Цената за електрична енергија варира во зависност од локалните услови, но цената може да биде помала во однос на бензинот или дизелот. Намалената цена за полнење е исто така една од неколкуте причини да се префрлите на електричен автомобил. И за уште пониски трошоци, можете да го поставите претстојниот XC40 Recharge да се полни во време, кога тарифите се најниски, често во текот на ноќта.

 • Може ли да го користам чисто електричниот автомобил за возење на долги растојанија?

  Нашиот претстоен чисто електричен XC40 Recharge е совршено прилагоден за удобно возење на долги растојанија. И високиот капацитет на батеријата со проектиран опсег од над 400 км/200 милји * ви овозможува да го сторите тоа без да се грижите за опсегот. Ако треба да го полните за време на патувањето, може да го сторите тоа на AC станицата за полнење или на DC станицата за брзо полнење. DC брзото полнење до 150 kW овозможува да се наполни батеријата од 10 до 80% за приближно 40 минути (или 100 км опсег за 10 минути) - само доволно време за да се одморите или да јадете за време на патувањето. * Опсег според реалните WLTP и EPA циклуси на возење под контролирани услови за нов автомобил. Опсегот во реалниот свет може да варира. Бројките се засноваат на прелиминарна цел. Во тек е конечна сертификација на возилото. * Опсег според реалните WLTP и EPA циклуси на возење под контролирани услови за нов автомобил. Опсегот во реалниот свет може да варира. Бројките се засноваат на прелиминарна цел. Во тек е конечна сертификација на возилото.

 • Колку е безбеден електричниот автомобил?

  Сите батериски електрични автомобили се подложени на исти тестови како бензинските или дизел автомобили. Во Европа, Euro NCAP веќе долго е репер за автомобилска безбедност. Тестот исто така стана уште потежок со новите побарувања, меѓу другите нешта, автоматските сопирачки. Во Volvo, сите автомобили во целиот опсег на модели добија највисоки оценки на нивните соодветни тестови. И со напредната безбедносна технологија на претстојниот XC40 Recharge, воведуваме еден од најбезбедните електрични автомобили во светот.

Нашите други електрифицирани погони

Икона за Plug-in хибрид
Recharge Plug-in хибрид

Моќната комбинација на електричен мотор и на бензински мотор може да дозволи дневно патување со нула издувни емисии во Pure (чист) електричен режим, како и возење на долги растојанија со ефикасно искористување на горивото во Hybrid (хибриден) режим.

Икона за Mild хибрид
Mild хирбрид

Ефективна погонска технологија, каде што електричната енергија го поддржува бензинскиот или дизел моторот за лесно возење и поефикасно искористување на горивото.