Иднината на возење - иновации на автомобили

Иновации за автомобили

Иднината на возењето

Како Volvo Cars може да ви го промени животот

Редефинираме како ќе се патува од точка А до точка Б

Ние сакаме да ви обезбедиме слобода да се движите на личен, одржлив и безбеден начин. Значи, ние ги ставаме вашите потреби први - користејќи ја најновата технологија што помага во вашиот секојдневен живот. Ќе созададеме нова технологија, која се уште не постои и ќе ја комбинираме со останатите за да создадеме нови искуства.

Нашите амбиции се насочени кон луѓето, безбедноста и одржливоста:

Никој не смее да биде сериозно повреден или убиен во нов Volvo автомобил
Околу 50% од автомобилите што ги произведуваме и продаваме ќе бидат електрични до 2025 година.
До 2025 година, имаме за цел да го намалиме отпадот од јаглерод по возило за 40%.

 

Време е за промена

Работиме на безбедноста на патиштата скоро еден век. Нашите сегашни модели на Volvo се опремени со безбедносна технологија и се меѓу најбезбедните автомобили што некогаш постоеле. Следната револуција во подобрувањето на безбедноста во сообраќајот е најголемиот предизвик за сите: истражувањето укажува дека мора да се справиме со однесувањето на возачот за понатамошно намалување на жртвите и повредите на нашите патишта. Трите проблеми во однесувањето кои се причина за многу сериозни несреќи се брзимната, интоксикацијата и невниманието.

Три предизвици за безбедност на патиштата

Брзина
Лошо прилагодуваната брзина во одредени сообраќајни ситуации резултира со намалена контрола за време на возењето. Брзината останува една од главните причини за несреќи во сообраќајот.

Интоксикација
Возач под дејство на алкохол или наркотици претставува една од најсериозните опасности за безбедноста во сообраќајот. Недостаток на фокус и забавена реакција предизвикана од токсични материи може неизмерно да влијаат врз способностите за возење и да доведат до сериозни повреди или смрт.

Невнимание
Невнаманието е фактор на ризик за сите возачи и претставува голема загриженост за безбедноста на патиштата. Слично на ризиците под дејство на алкохол или наркотици, невниманието може да доведе до забавена реакција и губење на контролата при возење.

Три предизвици за безбедност во сообраќајот - брзина, интоксикација и невнимание
Поддршка за побезбедно возење

Поддршка за побезбедно возење

Преземајќи го водството во истражувањето за безбедност на патиштата со децении, согледавме повеќе од десетици илјади несреќи во реалниот свет и ја идентификувавме важноста за решавање на овие три клучни области на однесување на луѓето. Ние сме посветени да најдеме начини со кои ќе ги поддржиме луѓето да станат најдобри возачи.

Од искуство знаеме дека напредните иновации можат да направат разлика. Истите тие ги поддржуваат возачите кога им се најпотребни - интуитивна технологија која работи заедно со возачите, а не против нив. Целта е да се открие опасно однесување при возење и поддршка со корекции кога е потребно.

Портокалов клуч за Volvo автомобили. Ова е новиот клуч за Care Key опцијата која го прави возењето побезбедно со ограничување на брзината
Care Key

Неодамна ја воведовме нашата иницијатива за Care Key, чија цел е ограничување на брзината, еден од главните предизвици за безбедноста на патиштата. Возачите на Volvo можат да го користат овој клуч за да постават ограничувања на брзината на автомобилот, со што ќе се олесни одржувањето на безбедна брзина кога автомобилот е позајмен на помлади и неискусни возачи. Care Key е стандарден кај сите нови Volvo автомобили од оваа година и ја рефлектира нашата амбиција за подобро однесување на возачот.

Ограничувач за брзина - секој нов Volvo автомобил сега доаѓа со ограничена максимална брзина.
Ограничувач за брзина

Секој нов автомобил на Volvo сега доаѓа со ограничена максимална брзина на 180 km/h, со што го исполнивме нашето ветување за брзината - затоа што ова е еден од главните фактори на ризик за безбедност во сообраќајот. Со мотивирање на возачите да ја намалат својата брзина исполнуваме само еден дел од нашата иницијатива да постигнеме нула жртви во сообраќајот.

Камерите во автомобилот, заедно со другите сензори, ќе му овозможат на автомобилот да интервенира кога возачот е во ризик.
Камери во автомобилот

Ние работиме на решенија со кои ќе можеме да помогнеме во решавањето на два од главните фактори на ризик за безбедност во сообраќајот: невнимание и интоксикација. Камерите во автомобилот, заедно со другите сензори, ќе му овозможат на автомобилот да му помогнат на возачот преку Volvo on Call системот и кога намерно ризикува. Во оваа ситуација автомобилот ќе застане на безбедно место. Оваа идна технологија е наменета за поддршка на возачите во екстремни ситуации кога тие ја губат можноста да го контролираат автомобилот на безбеден начин.

Откријте го нашиот пристап кон иднината на мобилноста

Volvo Recharged

Нашите автомобили отсекогаш биле дизајнирани да помогнат во заштитата на луѓето. Отсега ќе ги дизајнираме за да помогнеме во заштитата на планетата.

Технологии за конвергирање

Дознајте како Volvo Cars гледа на технологијата за конвергирање во областите на поврзување,
безбедноста и погонот, промена на начинот на кој живеете.

Нашиот пристап е различен

Ги ставаме луѓето на прво место. Ние секогаш имаме и секогаш ќе имаме. Нашите три клучни области за иновации - поврзаност, електрификација и безбедност - ни даваат јасен фокус за поедноставување на вашиот живот, со тоа што го намалуваат штетното влијание врз планетата и да ве прават побезбедни. Дознајте повеќе за нашите фокусни иновации подолу.

The three key innovation areas for Volvo are connectivity, electrification and safety.
Connectivity is one of the key innovation areas for Volvo

Поврзаност

Нашата цел е да вратиме една недела квалитетно време преку новиот Volvo автомобил до 2025 година

Electrification is one of the key innovation areas for Volvo

Eлектрификацијата

Планираме 50 проценти од нашата продажба до 2025 година, да биде од целосно електрични автомобили.

Safety is one of the key innovation areas for Volvo

Безбедност

Во иднина никој не треба да биде сериозно повреден или да загине во нов Volvo автомобил

Volvo Cars Tech фондот ги негува иновациите што ќе нè одведат во подобра иднина

Фонд на иновации

Имаме соработка со технолошки start-up и добро познати компании преку Volvo Cars Tech фондот, за да ги негуваме иновациите што ќе нè одведат во подобра иднина.

Прочитајте повеќе за Volvo Cars Tech фондот

Визија за работите што доаѓаат

Гледаме во иднината каде што целосно ќе има целосно автономни електрични возила кои ќе ве пренесат од точка А до точка Б. За таа цел го развивме концептот 360 за да ја покажеме нашата визија за иднината. Сите ние сме различни и имаме индивидуални потреби за мобилност, затоа нашите нови решенија мора да се развиваат за да ви понудат безбеден, еколошки и персонален начин за патување. Ова е сосема нов начин на размислување за тоа што е автомобил и како го користите - вашиот начин.

Иновациите никогаш не излегуваат од мода

Секогаш гледаме напред и наоѓаме нови начини за да ве заинтересираме, да ви го олесниме животот за да уживате во него. Го правиме ова со години.

Истражете ги нашите први иновации