Климатските промени се

Најдобриот тест за безбедност

Насловна слика од филмот за одржливост на Volvo Cars.

"За нас, одржливоста сега е исто толку важна како и безбедноста."

Хакан Самуелсон, извршен директор на Volvo Cars

Ние го посветивме нашиот бизнис за да помогнеме во заштитата на животите на луѓето, во и надвор од нашите автомобили.

Сега ќе ја покажеме истата посветеност  за да помогнеме во заштитата на планетата.

Ние сме дел од проблемот, затоа треба да бидеме дел од решението.

Volvo Cars имаат за цел да ја забрзаат продажбата на електрифицирани автомобили.
Процес кон климатска неутралност

Нашата амбиција е да бидеме климатско неутрална компанија до 2040 година. Сепак, електрифицирање на нашата флота не е доволно. Треба да ги намалиме штетните емисии низ целиот наш синџир. Ова вклучува користење на климатски неутрална енергија и во нашите сопствени операции и меѓу нашите добавувачи, како и подобро искористување на материјалите и компонентите. Но, треба да дејствуваме сега. Затоа, имаме за цел да ги намалиме штетните емисии за 40% до 2025 година.

Volvo Cars имаат за цел да ја забрзаат продажбата на електрифицирани автомобили.
Целосно електрична гама до 2030 година

Глобалната транзиција кон електрифицирани автомобили е од суштинско значење доколку светот сака да достигне нула емисии до 2050 година и да ги ограничи влијанијата на климатските промени. До 2025 година, имаме за цел 50% од нашата продажба да биде целосно електрична, а до 2030 година ќе произведуваме само целосно електрични автомобили.

Volvo Cars лансира салон на интернет со можност за трансформација.
Изложбен салон на интернет со можност за трансформација

Нашиот нов изложбен салон ќе биде токму овде на оваа страница. Нашата амбиција е да овозможиме и повеќе онлајн понуди и услуги, правејќи го што е можно полесно да изберете автомобил со нула емисии на штетни гасови.

Иницијативи што прават разлика

Volvo V317 во паркирано во fjord blue боја, паркиран во темно сина просторија.

Климатско неутрално производство

Volvo Cars цели да има климатски неутрални операции на производство до 2025 година. Работиме на ова преку извори и производство на сопствена климатска неутрална енергија, како и зголемување на енергетската ефикасност во нашите фабрики. И добро напредуваме. Сите наши фабрики во Европа работат на обновлива електрична енергија од 2008 година, а во 2020 година останатите беа напојувани од климатски неутрална енергија. Нашата најголема фабрика во Ченгду - Кина неодамна обезбеди снабдување со неутрална електрична енергија од 100 проценти.

Максимизирање на повторното производство

Во споредба со производството на нови делови, преработените делови користат околу 85% помалку суровина и 80% помалку енергија. Во моментов преработуваме над 50 различни делови, вклучувајќи мотори, менувачи, турбо компресори и спојки. Во 2020 година заштедивме скоро 3.000 тони СО2 со повторно производство на над 40.000 делови.

Volvo Cars користи блокчејн технологија за да ја зголемат транспарентноста на синџирот на снабдување со кобалт.
Volvo Cars користи блокчејн технологија за да ја зголемат транспарентноста на синџирот на снабдување со кобалт.

Минимизирање на отпадот од производство

Во 2020 година, 95% од отпадот беше рециклиран, што значи дека не само што избегнавме создавање дополнителни емисии на јаглерод, туку бевме во можност да го задржиме вредниот материјал во оптек и да ја намалиме количината на материјал што требаше да се произведе. Мнозинството на отпад што го рециклираме е челик. Во 2020 година, рециклиравме над 176.000 тони, избегнувајќи создавање скоро 640.000 тони СО2.

Подредена мрежа за малопродажба

Ние работиме со нашите дилери за да ја обезбедиме целата мрежа да биде климатски неутрална до 2040 година. Ова вклучува мерки за ефикасност при возење и обезбедување поголема употреба на обновлива енергија во секој дел од нивниот бизнис. Голем број наши дилери низ целиот свет веќе имаат сопствено снабдување со обновлива енергија.

Volvo Cars користи блокчејн технологија за да ја зголемат транспарентноста на синџирот на снабдување со кобалт.
Volvo Cars користи блокчејн технологија за да ја зголемат транспарентноста на синџирот на снабдување со кобалт.

Кобалт од доверливи добавувачи

Кобалтот е витална компонента во производството на батерии за електрични автомобили. Во некои случаи, вадењето кобалт може да има влијанија врз човековите права.

Ние користиме блокчејн технологија за да ја зголемиме транспарентноста и потеклото на нашиот кобалт, осигурувајќи се дека информациите за потеклото на материјалот не можат да се променат или останат неоткриени. Ние користиме неколку други процеси, заедно со нашите добавувачи, вклучувајќи инспекции на рудникот и следење на транспортот преку GPS за да се осигураме дека кобалтот за нашите батерии е одговорно складиран.

Визија за работите што доаѓаат

C 40 Recharge е нашето прво Volvo што е лансирано само како електричен модел, дизајниран да ги намали влијанијата врз животната средина. Внатрешноста без кожа претставува ново толкување на луксузот, додека нашите смирувачки безбедносни карактеристики остануваат витални како и секогаш.
Дознајте повеќе за C40 Recharge
Volvo V317 во паркирано во fjord blue боја, паркиран во темно сина просторија.

Дизајниран со цел

Откријте го XC40 Rechargе - нашиот целосно електричен, компактен SUV, дизајниран за модерно урбано живеење.
Електричниот Volvo XC40 Recharge во сребрена боја се полни во розева околина.
Одржливи материјали

Зголемувањето на употребата на одржливи материјали е само еден од начините на кој XC40 Recharge помага да се намали влијанието врз животната средина.

Нула компромиси

Електричните мотори значат нулта емисија на штетни гасови, превајќи го вашето возење колку што е можно почисто.

Простор за живот

Пространа внатрешност на XC40 Recharge може удобно да ве смести вас, вашиот живот и сите оние кои се дел од вас.

Наведените карактеристики може да не бидат стандардни или достапни за сите стилови и опции на моторот.