Stadsleven

Ruimte om te creëren

Ruimte slim gebruiken wordt steeds belangrijker in de drukbevolkte steden van vandaag. Laten we eens kijken hoe architecten en ontwerpers op een ingenieuze manier ruimten creëerden die optimaal gebruikmaken van de compacte, stedelijke omgeving.

DOOR SARAH JAPPY, OKTOBER 2017

Beatrice Simonsson

Ruimte op wielen

VOLVO XC40

Ik denk dat mensen versteld zullen staan van de opbergruimte in deze wagen”, zegt Beatrice Simonsson, groepshoofd design bij Volvo Cars. “Er zijn heel wat ingenieuze opbergmogelijkheden en daarvoor haalden we inspiratie uit ons onderzoek naar hoe mensen in de stad leven. We waren verbaasd hoeveel spullen mensen in hun auto met zich meenemen. Zo had er iemand een barbecue in zijn koffer – altijd!”

De oplossingen die Beatrice samen met haar team ontwikkelde, gaan van kleine zaken (zoals een haak voor een handtas of een zakje met uw afhaalmaaltijd die u netjes in het handschoenenkastje weg klapt) tot grote zaken, zoals het opbergvak onder de centrale armsteun vooraan. “Het opbergvak onder de armsteun is groot genoeg voor een doos papieren zakdoekjes. Want dat is wat onze klant wil”, zegt ze. “Onder het centrale aanraakscherm is er een ruimte voorzien waar de gebruiker een mobiele telefoon kan bewaren en draadloos opladen. Geen warboel van kabels meer en de telefoon ligt altijd binnen handbereik.

Omdat we ontdekten dat onze klanten handige, praktische opbergruimten wensen, bedachten we ongebruikelijk lange en diepe deurvakken. In elk deurvak kun je drie flessen van één liter kwijt. Dit ontwerp heeft veel te danken aan de woofer met luchtventilatie, die een plekje achter het dashboard kreeg. Dankzij deze woofer – de eerste van dit type in een seriewagen – zijn er geen luidsprekers in de voorste deuren nodig.”

“Slim omgaan met de beschikbare ruimte betekent dat je ze flexibel en toegankelijk maakt”, aldus Beatrice. Daarom is de Volvo XC40 uitgerust met een handenvrije, elektrisch bedienbare achterklep. Zo moet u de spullen die u draagt, niet neerzetten om de koffer te openen. Beweeg gewoon met uw voet onder de achterbumper om de klep automatisch te openen en te sluiten. Bovendien is er een vouwbare, uitneembare laadvloer voor diverse toepassingen en kan de rugleuning van de achterbank met één druk op de knop worden neergeklapt. “In de Volvo XC40 gaat het allemaal om praktische oplossingen. We gingen op zoek naar manieren om het jachtige stadsleven van mensen minder ingewikkeld te maken”, vertelt Beatrice.

Ruimte om te leven

RIVERSIDE HOUSE, TOKIO

Tokio is een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld. Daarom is een optimaal gebruik van ruimte voor architecten een absolute prioriteit. Kota Mizuishi en zijn team bij Mizuishi Architect Atelier gingen een flinke uitdaging aan toen ze het intrigerende Riverside House in Tokio ontwierpen. De woning is gemaakt van platen gegalvaniseerd staal, aluminium, berkenhout en gipsplaten. De opvallende hoekige vorm is geen gimmick, maar een noodzaak om het krappe stukje grond optimaal te benutten.

Op de benedenverdieping van het Riverside House is een ingenieuze opbergruimte te vinden die één volledige zijde van de woonkamer inneemt. Op de bovenverdieping worden de ruimten opgesplitst door smalle, structurele wanden. Toch vormen ze een geheel door hun verbinding met de noklijn en de omgeving. Verrassend genoeg – gezien de afmetingen van het huis – is er een keuken en eetkamer met hoge plafonds te vinden. De ramen aan beide kanten van de woonkamer kunnen volledig worden geopend. Bovendien zijn er aan de oostkant een logeerkamer en een zolderruimte met twee dakramen die uitkijken op de rivier en de lucht.

Riverside House wordt bewoond door een koppel met een dochtertje en staat op een driehoekig terrein waar de weg en de rivier samenkomen. Volgens Kota werd de woning ontworpen op basis van de omgeving, en dan vooral de rivier. Hij legt uit: “Hoewel er weinig ruimte was, wilde ik dat elk deel van de woning een open gevoel creëerde en in verbinding stond met het water.”

Ruimte om te innoveren

DE FRIGGATTO, STOCKHOLM

Een ander voorbeeld van Zweeds creatief denkwerk is de Friggatto. Dit innovatieve gebouw – het werk van Full Scale Studio uit Stockholm (deel van de KTH School of Architecture) – bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke structuren die verplaatsbaar zijn naargelang van de behoefte van het moment. Zo wordt de beschikbare ruimte ten volle benut. De onderdelen – een huis van 15 vierkante meter (Friggebod) en een woning van 25 vierkante meter (Attefallshus) – kunnen worden gescheiden en opnieuw verbonden. Ideaal dus voor een ruim buitengedeelte in de zomer en een grote binnenruimte in de winter.

Friggebod is gemaakt van piepschuimpanelen en gelaagd Zweeds sparrenhout. Het multiplex voor buiten werd behandeld met teer, terwijl het onbehandelde binnenhout werd aangekleed met zwart leder. Deze lichtgewicht constructie werd vervolgens op een metalen rail met wielen geplaatst. Met een beetje inspanning kan één sterke persoon Friggebod verplaatsen. Met twee of drie personen is het een fluitje van een cent. Attefallshus bestaat uit een open studioruimte met een verdieping als werkruimte, een keuken en een ingang. Voor de muren, het dak en de nok zijn platen van gelaagd sparrenhout gebruikt. De vloer bestaat uit gerecycleerd mahoniehout en heeft ingebouwde luiken waar gereedschap en apparaten in passen.

Deze woning werd ontworpen met een minimale invloed op het milieu in het achterhoofd. Het team paste een traditionele Japanse methode van houtroken toe om de gevel van de Friggatto woning weerbestendig te maken, zodat er geen verf of chemicaliën nodig waren. De Friggatto, Stockholm