Viața urbană

Spațiu pentru a crea

Utilizarea inteligentă a spațiului devine tot mai importantă în orașele aglomerate din zilele noastre. Vom vedea cum arhitecții și designerii gândesc în afara cutiei pentru a crea spații care sunt eficientizate la maximum pentru cerințele urbane.

DE SARAH JAPPY, OCTOMBRIE 2017

Cunoaște-o pe Beatrice Simonsson

Un spațiu în mișcare

”Cred că oamenii vor fi surprinși de cât spațiu există în această mașină pentru lucrurile lor”, spune Beatrice Simonsson, group design leader al Volvo Cars. ”Există o mulțime de funcționalități de depozitare ingenioase, inspirate de rezultatele cercetării realizate în rândul oamenilor care trăiesc în oraș. Am fost uimiți de cât de multe lucruri transportă oamenii în jurul lor în mașini. Unii dintre ei țin permanent un grătar în portbagaj.” Soluțiile create de Beatrice și echipa ei variază de la cele mici - cum ar fi un cârlig care se pliază frumos în torpedou pentru a agăța o poșetă sau plasa cu mâncarea pentru acasă - la cele mari, cum ar fi comportamentul de depozitare de sub cotiera centrală din față. ”Coșul de sub cotieră oferă suficient spațiu pentru o cutie mare de șervețele, deoarece acestea sunt nevoile consumatorilor”, spune ea. ”Există o zonă sub ecranul central unde telefonul poate fi depozitat și încărcart wireless, reducând dezordinea în mașină și fiind mereu la îndemână.”

Dorința clienților noștri de a avea spații de depozitare practice și conveniente a dus la crearea unor zone lungi și adânci de depozitare în uși. Fiecare dintre acestea sunt suficient de largi pentru a depozita trei sticle de 1L fiecare. E un element design care există datorită difuzoarelor cu woofer ventilat cu aer, montat în spatele bordului. Este primul design de acest tip în producția de mașini și înseamnă că nu este nevoie de difuzoare în ușile frontale.

”Folosirea inteligentă a spațiului înseamnă să îl faci flexibil și accesibil”, spune Beatrice. Acesta este motivul pentru care Volvo XC40 este disponibil cu hayon hands-free, acționat electric, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să lași din mâini ceea ce transporți spre portbagaj - pur și simplu duci piciorul sub bara de protecție pentru a-l închide și a-l închide automat. Există o podea de încărcare detașabilă, pliabilă, potrivită nevoilor diferite, dar și spătarul banchetei din spate care poate fi pliat la apăsarea unui buton. ”Volvo XC40 este despre soluții practice - a găsi moduri în care să faci mai ușoare viețile complicate ale oamenilor din mediul urban”, spune Beatrice.

RIVERSIDE HOUSE, TOKYO


Spațiu pentru a trăi

RIVERSIDE HOUSE, TOKYO

Tokyo este unul dintre cele mai dens populate orașe, deci maximizarea spațiului este o prioritate, nu o opțiune, pentru arhitecți. Kota Mizuishi și echipa sa de la Mizuishi Architect Atelier au ridicat ștacheta când au realizat designul complex pentru Riverside House din Tokyo. Realizată din foi de oțel zincat, aluminiu, mesteacăn și gips-carton, forma clădirii este rezultatul maximizării suprafeței mici de pământ pe care a fost înălțată.

Parterul Riverside House este casa unui spațiu ingenios de depozitare de-a lungul unei întregi părți a living-ului. La etajul superior, pereții de structură înguști împart diferite zone, unite prin relația lor cu vârful acoperișului și zonele din jur. Surprinzător, ținând cont de dimensiunile ei, această casă are chiar și o bucătărie și o zonă pentru servit masa cu un tavan înalt și geamuri care se deschid complet pe ambele părți ale zonei de living. Există și o cameră de rezervă în partea de est și o mansardă cu două luminatoare care privesc spre râu și spre cer.

Casa - cămin al unul cuplu și al fetiței lor - este construită pe un sit triunghiular pe lângă care se află un rău și un drum. Potrivit lui Kota, casa a fost construită pentru a răspunde poziționării sale, în special față de râu. Kota explică: ”Deși a fost un sit cu un spațiu limitat, am vrut ca fiecare parte a casei să ofere sentimentul de deschidere și o relație diferită cu râul.”

THE FRIGGATTO, STOCKHOLM


Spațiu inovator

THE FRIGGATTO, STOCKHOLM

Pentru un alt exemplu de gândire creativă suedeză, ne îndreptăm atenția spre Friggatto. Această clădire inovatoare - munca a Full Scale Studio (parte a KTH School of Architecture) din Stockholm - este de fapt formată din două structuri separate care pot fi mutate pentru a răspunde diferitelor nevoi, profitând la maximum de spațiul disponobil. Componentele - o casă de 15 mp (Friggebod) și una de 25 mp (Attefallshus) - pot fi separate și reconectate pentru a crea o zona generoasă în aer liber pe timp de vară și un spațiu interior larg pe timpul iernii.

Casa Friggebod este construită din straturi din polistiren și placaj din brad suedez. Placajul exterior a fost tratat, iar interiorul netratat a fost modelat din piele neagră. Această construcție ușoară a fost așezată apoi pe o șină metalică cu roți. O persoană puternică poate muta casa Friggebod cu un pic de efort, în timp ce doi sau trei oameni o pot muta cu ușurință. Partea Attefallshus a fost concepută ca un spațiu deschis pentru lucru, o bucătărie și o intrare. Placajul de brad a fost folosit pentru pereți, acoperiș și plafonul de acoperiș. Podeaua este din mahon refolosit, cu trape încorporate pentru a stoca sculele și mașinile.

E o clădire realizată cu un impact minim asupra mediului. Echpa a folosit o metodă tradițională de a usca lemnul pentru a crea o fațadă impermeabilă pentru Friggatto, astfel că nu a fost nevoie de vopsea sau chimicale.