Volvo's first seatbelt

NASLEĐE PUNO INOVACIJA

U svakoj generaciji Volvo je bio pionir.

Nils Bohlin with Volvo seatbelt

1959. – sigurnosni pojas pričvršćen u tri tačke

Malo je ljudi na planeti koji su spasili toliko života kao što je Volvo inženjer Nils Bohlin koji je uveo sigurnosne pojaseve pričvršćene u tri tačke u PV544 model za serijsku proizvodnju. Procenjuje se da je od tada spaseno više od milion ljudskih života zato što se kompanija Volvo Cars odrekla prava na patentiranje da bi svi od toga imali koristi.

1972. – bezbednosno dečje sedište okrenuto unazad

Sećate li se onih ranih snimaka astronauta na kojima leže na leđima tokom poletanja kako bi uravnotežili sile? Pa, to je bio osnovni princip koji smo primenili da bismo kod dečjih sedišta okrenutih unazad raspodelili opterećenje i umanjili povrede. Zatim smo ga 1976. unapredili sa podiznim dečjim sedištem, a 1990. sa integrisanim podiznim sedištem ugrađenim u sedište.

Front of vintage Volvo

1976. – lambda sonda

Lambda sonda je bila još jedan doprinos kompanije Volvo Cars za čistiju životnu sredinu. Mali uređaj veličine prsta, zapravo sonda za merenje kiseonika, omogućio nam je da smanjimo emisiju štetnih izduvnih gasova za 90%. Nakon skoro 40 godina, lambda sondu ima skoro svaki automobil sa benzinskim motorom u svetu.

1991. – bočna zaštita od udara

Još jedan veliki korak napred ka bezbednosti napravljen je sa našim sistemom za zaštitu od bočnog udara ili SIPS-om. On je bio sastavni deo automobilske konstrukcije i uključivao je vrlo čvrste konstrukcione i energetski apsorpcione materijale sa unutrašnje strane, poprečni nosač u podu, pa čak i ojačana sedišta. Dopunili smo ga 1994. još jednim revolucionarnim rešenjem – vazdušnim jastucima za bočni udar.

Volvo side impact protection seat
Volvo whiplash protection system

1998. – sistem za zaštitu od povreda vrata usled naglog trzaja

Povreda vrata usled naglog trzaja je bolna i potencijalno skupa povreda. Osim toga, dosta je česta, pa smo se fokusirali na to da smanjimo broj povreda do kojih dolazi usled sudara pri malim brzinama. Sistem podrazumeva vrlo robustan naslon za glavu blizu glave osobe na stolici, kao i inteligentno konstruisano sedište koje ravnomerno daje oslonac pri sudaru. Opasnost od dugotrajnih medicinskih problema je sada dvostruko manja.

1998. – vazdušna zavesa na naduvavanje

Vazdušna zavesa na naduvavanje je još jedan skok napred po pitanju bezbednosti za Volvo Cars. Skrivena je u presvlaci krova sa unutrašnje strane i ide od prednjeg do zadnjeg kraja kabine – u slučaju bočnog udara, vazdušna zavesa se naduvava za samo 25 hiljaditih delova i može da apsorbuje 75% energije koja se generiše kada se glava zabaci u bočnom pravcu.

Volvo inflatable curtain 1998
2002 Volvo roll over protection system (ROPS)

2002. – sistem za zaštitu od prevrtanja (ROPS)

Usled sve veće popularnosti sportsko-terenskog vozila (SUV-a), smatrali smo da je vreme da predstavimo svoju sledeću bezbednosnu inovaciju – zaštitu od prevrtanja. Prišli smo problemu iz dva pravca. Prvo smo poboljšali stabilnost svog sportsko-terenskog vozila koristeći moderan elektronski sistem za kontrolu stabilnosti, a zatim smo poboljšali automobilsku bezbednosnu konstrukciju koristeći vrlo izdržljiv čelik legiran borom na krovu.

2003. – sistem upozorenja na mrtvi ugao (BLIS)

Kada vozač menja traku, dovoljan je trenutak neopreznosti da ne uoči drugi automobil u mrtvom uglu i da dođe do katastrofalnih posledica. Zato smo odlučili da i naši automobili treba da izbegavaju nevolje – BLIS sistem koristi kamere i radar za posmatranje vozila koja se nalaze duž Volvo automobila, ali u njegovom zadnjem delu. Kada automobil uđe u mrtvi ugao, uključuje se kontrolna lampica pored spoljašnjeg retrovizora koja vozaču daje dosta vremena da reaguje.

Volvo blind spot information system (blish)
Volvo city safety

2008. – Bezbednost u gradu

Evo nekih zapanjujućih statističkih podataka – 75% svih prijavljenih sudara se dešava pri brzinama do 30 km/h, a u 50% sudara otpozadi vozač zadnjeg vozila uopšte nije ni kočio. Videli smo priliku da to znatno poboljšamo – naš sistem za bezbednost u gradu laserski detektuje da li je sudar sa automobilom ispred njega verovatan – ako vozač ne koči, koči automobil. Osim toga, sistem funkcioniše do 50 km/h.

2010. – detekcija pešaka sa podrškom pri kočenju

Želimo da naše bezbednosne inovacije koriste i onima izvan naših automobila. Zato smo razvili sistem sa radarima i kamerama koji upozorava vozača ako neko zakorači ispred automobila i može pomoći pri kočenju. Osim toga, ovo je ogroman korak napred: pešaci u SAD čine 11% svih saobraćajnih žrtava, u Evropi 14%, a u Kini neverovatnih 26%.

Volvo pedestrian detection with full auto brake