Iker Martínez

RAZUMEVANJE NEUSPEHA

Posrtanje nakon velikog vođstva nije neuspeh za Ikera Martíneza, nekadašnjeg kormilara tima Telefónica. To je motivacija za sledeću veliku trku.

Mesecima su držali vodeću poziciju na tabeli da bi je za nekoliko sati izgubili nakon što su se oba kormila polomila. Međutim, lekcije o prevazilaženju izazova i učenje na greškama mogli bi ponovo da vrate Martíneza na vrh tokom trke za 2014/15.

Iker Martínez razume zašto je neuspeh neophodan. Osetio je to iz prve ruke – i na velikoj pozornici. Njegov tim Telefónica je nedeljama bio lider trke Volvo Ocean Race za 2011/12. zahvaljujući odlučujućim pobedama u prve tri etape. To je za Martíneza bila poznata situacija. On i njegov dugogodišnji partner Xabier Fernandez dvaput su osvojili olimpijske medalje i pobedili na više svetskih šampionata.

Ipak, tim Groupama im je bio za petama, pa je trka prerasla u bitku. Groupama je bila samo sedam bodova iza njih kada se flota zaputila preko Atlantskog okeana. Preostale su još samo tri luke na putu oko sveta.

Iker Martínez - Nekadašnji kormilar tima Telefónica

„Pomislili smo da je to naša šansa i poželeli smo da je iskoristimo. Svi shvatamo šta se dogodilo. Niko nije kriv. Nije do toga došlo zbog naše velike greške. U pitanju je bila trka – Volvo Ocean Race. To je sport.“

Ubrzo nakon početka osme etape od Lisabona do Lorijena u Francuskoj, počela je severnoatlantska oluja sa snažnim vetrovima. Telefónica je putovala najbrže pa je oborila rekordnu brzinu postignutu te godine i prešla 564 nautičke milje za 24 sata.

Zatim je Telefónica iznenada stala. 

Nekoliko minuta nakon što se kormilo polomilo, posada je izgubila kontrolu. Nakon što je tim podigao slomljeno kormilo, jedan član vezan konopcima je montirao rezervno kormilo sa spoljne strane. Telefónica je nastavila trku, nadoknađujući sve što je izgubila. A onda je ponovo došlo do katastrofe.

„Kada smo doneli važnu odluku za prelaz krmom kroz vetar 350 milja pre Lorijena, ponovo smo polomili kormilo na istoj strani“, rekao je Martínez. „Izgubili smo kontrolu i ponovo imali komplikovanu situaciju.“

Telefónica je bila prinuđena da uspori i da jedri sa jednim dobrim i jednim oštećenim kormilom. Tim je završio trku kao četvrti u konačnom plasmanu. Međutim, baš to iskustvo je pomoglo partnerima Martínezu i Fernandezu da definišu svoje gledište, što ih podstiče da ponovo potraže pobedu kao članovi posade MAPFRE u trci za 2014/15.

„Nadam se da smo naučili da moramo stalno da se trudimo“, kaže Martínez. „Uvek će Vam se činiti da su drugi timovi bolji. Uvek ćete videti stvari koje želite da radite drugačije. Ipak, ako se svojski trudite, na kraju će Vam se pružiti prilika.“ 

„Trudili smo se koliko smo mogli i nismo uspeli“, rekao je Martínez. „To je Volvo Ocean Race. To je avantura.“

Više iz trkačke centrale

Specijalna verzija

Naše priznanje trci – sa jedinstvenim dizajnerskim elementima koji predstavljaju oličenje prirode ljudskog izazova.

Pratite trku uživo

Pogledajte mapu i vidite gde se nalaze, kako im ide i šta sledi.