CHARLES CAUDRELIER

Razumevanje odlučnosti

Charles Caudrelier, kormilar tima Dongfeng Race Team, nikada ne odustaje, što mu daje energiju za duga putovanja.

Nakon višednevnog jedrenja po nemirnim morima, lako možete da se umorite i oslabite. Međutim, ponosan je što iz prve ruke zna dokle velika odlučnost može da ga odvede u svim uslovima.

Preživeli su Južni okean, najnezgodniju etapu trke Volvo Ocean Race, da bi zatim proslavili prolazak pored rta Horn. To je prekretnica za sve mornare. Odatle je vazduh sve topliji, a dugački morski talasi se sve više ispravljaju. Dok su se trkali uz urugvajsku obalu, vodili su sa malom prednošću, a ciljna linija je bila nadohvat ruke – na samo 677 nautičkih milja. Tada se sve promenilo.

„Jedrili smo protiv vetra – nije bilo mnogo vetrovito, a stanje mora je bilo prilično dobro. Odjednom smo čuli veliku lomljavu“, kaže Charles Caudrelier, član posade na jedrilici Groupama tokom trke za 2011/12. „Prvih nekoliko sekundi gledali smo svuda oko sebe, a zatim vrlo brzo shvatili da je jarbol polomljen.“

CHARLES CAUDRELIER - Kormilar za Dongfeng Race Team

Nema odustajanja. To je ono što uvek moram da imam na umu i što želim da nauče momci u mom timu. Ne treba da gubimo nadu nakon prve etape ako možda nismo najbolji ili ako smo razočarani rezultatom. Možemo da napredujemo.

Jarbol na jedrilici posade Groupama se polomio oko 10 metara iznad palube dok je ona jurila ka cilju pete etape od Novog Zelanda do Brazila. Preostali deo jarbola dužine 21 metar srušio se sa jedrima na palubu i prosuo u okean. Jedrilica se zaustavila.

„Čudno je bilo to što nismo ništa čuli“, rekao je Caudrelier. „Nekoliko minuta smo mislili da je trka možda završena ili da ćemo izgubiti.“

Nakon što je utvrđeno da je cela posada na bezbednom, počela je operacija izvlačenja svih delova iz vode.

Tim je imao dve opcije: da se povuče sa etape i izgubi sve bodove dok čeka na zamenski jarbol ili da pokuša da jedri sa improvizovanim jarbolom i jedrom koji će mu omogućiti da nastavi trku...mnogo manjom brzinom.

Odluka je bila laka. 

Nedelju dana kasnije, odlučna posada je prešla ciljnu liniju u Itažaiju u Brazilu kao treća, što joj je donelo 20 bodova. „U to vreme, svi smo se fokusirali da pobedimo na trci, ali smo vrlo brzo morali da promenimo strategiju kada se jarbol polomio“, priznao je kormilar posade Groupama Franck Cammas na cilju. „Tačno je da smo se mnogo razočarali, ali mislim da zaista možemo da budemo ponosni na ono što smo postigli.“ Ovako nešto Vas čini jačim ako sa tim možete da se izborite. 

„Nismo heroji, ali se nadamo da smo bar dobri mornari“, rekao je Cammas.

Zamenski jarbol za tim Groupama stigao je u Brazil, pa je tim uspešno završio preostale četiri etape trke. Kada je prešao ciljnu liniju, tim Groupama je na osnovu svih sakupljenih bodova proglašen pobednikom trke Volvo Ocean Race za 2011/12. Pokazalo se da je svaki bod bio dragocen.

U izazovnom jedrenju sa improvizovanim jarbolom i jedrom, Caudrelier je prepoznao avanturu i bilo mu je drago što je deo nje. Uspeh Vas ne zadovoljava mnogo ako do njega lako dođete.

Sada sa istom odlučnošću i stavom nastupa kao kormilar za Dongfeng Race Team u trci za 2014/15. Pola njegove posade je iz Kine, a pola iz svih krajeva sveta; osim toga, nekoliko njih jedri oko sveta prvi put.

 „Nikad ne odustaj“, kaže Caudrelier. „To je ono što uvek moram da imam na umu i što želim da nauče momci u mom timu. Ne treba da gubimo nadu nakon prve etape ako možda nismo najbolji ili ako smo razočarani rezultatom. Možemo da napredujemo.“

Više iz trkačke centrale

Volvo Ocean Race Edition

Naše priznanje trci – sa jedinstvenim dizajnerskim elementima koji predstavljaju oličenje prirode ljudskog izazova.

Pratite trku uživo

Pogledajte mapu i vidite gde se nalaze, kako im ide i šta sledi.