AUTOPILOT

Putujte mirnije, bezbednije i čistije

Zamislite da možete da prebacite kontrolu nad automobilom na autopilota, kao u avionu, da biste se naslonili na sedište i opustili. Zvuči neverovatno? Nije! Uskoro će Vaš Volvo moći sam da upravlja, ubrzava i koči, vozeći Vas bezbedno i efikasno do odredišta.

Budućnost je bliža nego što mislite. Autonomni Volvo automobili su već sada na švedskim ulicama, a do 2017. će 100 stvarnih kupaca koristiti autonomne Volvo automobile na javnim putevima u okviru prvog velikog projekta autonomne vožnje u svetu. Ovaj projekat su omogućili Volvo Car Group, Švedska uprava saobraćaja, Švedska uprava za transportne usluge, Naučni park Lindholmen i grad Geteborg, a podržala ga je Švedska vlada.

Sve je to deo IntelliSafe pristupa kompanije Volvo Cars u cilju smanjenja stresnih situacija i zakrčenja na našim putevima.

Naslonite se i opustite se

Kako ćete iskoristiti višak vremena kada automobil počne sam da vozi? Hoćete li se opustiti uz novine? Obaviti poslove u zadnji čas? Ili čitati priče deci? Osim toga, nećete morati da ostanete u automobilu kada dođe vreme za parkiranje vi ćete izaći, a on će naći prazno mesto za parkiranje i sam se parkirati.

Bezbedniji način putovanja

Čak i u autonomnom automobilu uvek držite stvari pod kontrolom kada to želite. Tokom putovanja možete da kombinujete autonomnu i aktivnu vožnju prema svojim potrebama. Nema sumnje da tehnologija vožnje sa autopilotom ima potencijal da znatno poboljša bezbednost na putu kako bi pomogla kompaniji Volvo Cars da postigne svoj cilj da niko ne nastrada i da se niko teško ne povredi u novom Volvo automobilu nakon 2020.

Bolje za Vas – i naš svet

Pošto manje morate da kočite i ubrzavate autonomni automobil, znatno manje trošite gorivo, u nekim situacijama do 50%. Vaši troškovi su manji, kao i emisija štetnih izduvnih gasova u životnu sredinu, a kvalitet vazduha je bolji.

Novi način gledanja na svet

Autonomna vozila otvaraju nove uzbudljive mogućnosti za svet kakav ga znamo. Na primer, mogli bismo još više da oslobodimo prostor za pešake i bicikliste izgradnjom ekonomičnih, kompaktnih tunela specijalno predviđenih za autonomne automobile.

Budućnost je već tu

Već sada možete da osetite neke karakteristike autonomne vožnje u našim automobilima. Na primer, potpuno novi Volvo XC90 automatski koči na raskrsnicama ako skrećete ispred vozila koje Vam ide u susret, automobil koči umesto Vas.