Događaji

Dizajniran kroz inovaciju, izrađen za izdržljivost

Efikasan, inovativan i koristan, Volvo Ocean Race 65 dizajniran je kako bi služio timu, ali itekako izrađen u svrhu takmičenja.

Štitimo ono što je važno

Dizajn i izrada Volvo Ocean Race 65 jahte osiguravaju uspeh i preživljavanje ekipe koja učestvuje u takmičenju. Izrađene su prema "one design"-u koristeći set specifikacija, a svaka jahta odražava jedinstvenu izradu i opremljena je inovativnom tehnologijom. Opremljena je sa svrhom boravka na okeanu.

Marcello Persico, vlasnik je kompanije Persico Marine koja je deo konzorcijuma koji gradi Volvo Ocean Race. Marcello jasno vidi paralelu između ovih jedrilica i najnovijih Volvo automobila. "Volvo Cars izrađuje inovative, intuitivne proizvode koji ljude i sigurnost stavljaju na prvo mesto." kaže Marcello. "Ove vrednosti se nalaze i u Volvo Ocean 65 takmičarskim jedrilicama. Moj posao jeda zaposlitim najbolje inženjere i brodograditelje kako bi izradili jedrilice koje oduševljavaju i štite jedriličare baš kao što se Volvo klijenti oslanjaju na ljude koji stoje iza Volvo automobila."

Zaštita ljudi nalazi se u srcu Volvo automobila i Volvo Ocean Race 65. Jedrilice su toliko snažne i izdržljive da se koriste u dve maratonske trke - prethodne 2014/2015. i nove 2017/2018. trke.

Trup broda izrađen je delom od karbonskih vlakana - dovoljno jakih da izdrže udare najjačih okeana i dovoljno laganih da učine jedrilice dovoljno brzim. Postoji osam pregrada koje podupiru strukturalnu snagu, oprema je izrađena od karbonskih vlakana, a jedra su izrađena korišćenjem napredne 3Di tehnologije oblikovanja. Odabir pravih materijala važan je za jedrilicu koja se takmiči jednako kao što je važan u Volvo automobilu.
Volvo Ocean Race 65 jedrilica u procesu izgradnje

Izrađena za performanse

Tehnička inovacija uključuje sofisticiranu komunikacionu opremu koja osigurava sigurnost posade. Organizatori mogu pratiti tačan položaj svake jedrilice i uslove u kojima plovi. Video, satelit i komunikaciona tehnologija na svakoj jedrilici omogućavaju i publici da prati svakog takmičara celim putem. Svaka jedrilica opremljena je sa pet HD kamera i dva mikrofona. Kamere imaju opciju usporenog snimanja, noćnog snimanja i snimanja iz širokog ugla.

Svaka jedrilica takođe je opremljena motorom - Volvo Penta D2-75. Ovaj dizel motor generiše struju za komunikacionu opremu, kompjutere, svetla i grejanje i pruža izvor energije za hitne slučajeve. Motori moraju imati snage da postignu velike brzine i savladaju nagle pokrete u slučaju da je jedrilica pogođena olujom. Ovi motori su stekli divljenje međunarodne zajednice jedriličara zbog svoje snage, tihog i čistog načina rada.

Volvo Ocean Race jedrilica izrađena je za najbolje performanse u najgorim uslovima. Kabina i paluba Volvo Ocean Race 65 jedrilice dizajnirani su oko posade baš kao i promišljeno izrađena unutrašnjost svakog Volvo automobila.
Komunikaciona oprema visoke tehnologije na Volvo Ocean Race 65 jedrilici

Lična sigurnost je uvek na umu takmičara - ekipa je stalno vezana za palubu kad god su na otvorenom. U uslovima ledene klime Južnog okeana takmičari nose posebna termalna odela koja im pomažu da zadrže toplotu, a potrebno je i do pola sata da jedno navuku i svuku. Ispod palube, takmičari spavaju u ciklusima od četiri sata, privezani su za krevete, a noge su im okrenute prema prednjoj strani broda kako bi udare velikih talasa primila njihova kolena, a ne vrat.
Potrebna je velika preciznost i pažnja na detalje kako bi se izgradila jahta koja može podneti takve udare, a potrebno je i neverovatnih 36,000 sati rada tokom sedam meseci kako bi se jedna sastavila.

Pogled u budućnost od velike je važnosti za ekipu koja učestvuje na Volvo Ocean Race i za budućnost samog događanja. U sledećem izdanju 2019/2020. koristiće se nova jedrilica koju će izraditi Persico Marine. Izradiće se uz pomoć trenutno stečenih znanja na trenutnim jedrilicama, a u kombinaciji sa napretkom u tehnologiji štitiće one koji se takmiče. Sve će biti izrađeno u skladu sa zaštitom životne stedine. Baš kao što će i sledeća generacija Volvo automobila biti novo poglavlje u već uspešnoj priči.