Dizajn

Dizajniran za svaki trenutak

Novi Volvo V60 je mešavina estetike i zadivljujuće funkcionalnosti koja će Vam pomoći da izvučete maksimum od svakom trenutka. Pričali smo sa njegovim dizajnerom T. Jon Mayerom, o tome kako ovi kvliteti oslikavaju skandinavski dizajn.

TEKST LEO WILKINSON

Kada sam počeo da dizajniram V60, bio sam strastven da ga učinim najljepšim automobilom u svom segmentu ", kaže T. Jon Mayer. T. Jon, koji je sada viši direktor dizajna u Dizajnerskom i konceptnom centru Volvo Cars-a u Los Angelesu. To je automobil dizajniran da vam pruži nezaboravne trenutke u godinama koje dolaze, kaže on - objekt koji Vam nikada neće dosaditi da ga gledate, ali koji je takođe praktičan i funkcionalan.

V60 razvija karakterističan dizajnerski jezik Volvo Cars-a sa jakim, jednostavnim stilom koji T. Jon naziva "dinamičan i elegantan". "Dobar dizajn ima dugotrajnu privlačnost", kaže T. Jon. "I najbolji skandinavski dizajn je bezvremenski jer je iskren i jednostavan, ali je satkan istinskim kvalitetom. To je lepota koja će trajati."

"Snaga u dizajnu često govori o tome da stvari ostanu jednostavne", objašnjava on. "Imati hrabrost da smanjite, a ne dodate". Ova jednostavnost se ogleda u jasnosti svrhe i čistoti linije koja definiše V60. "Projektuje samopuzdanje, a ipak je zanemaren", kaže on. "Ima mirno unutrašnje samopouzdanje. Ovo je nešto što predstavlja švedski luksuz. "

Prvobitno iz SAD-a, T. Jon sada se nalazi u glavnom štabu Volvo Cars-a u Geteborgu. I on veruje da je jedinstveni kvalitet života u Švedskoj toliko važan za oblikovanje njegovog posla kao što je informisanje o skandinavskom dizajnu. "Ovde u Švedskoj je prefinjen osećaj luksuza", kaže on.

Pristup koji je tako očigledan u švedskoj arhitekturi i modi pomogao je oblikovanju V60, kaže T. Jon. I, kaže on, to objašnjava zašto su on i njegov tim stavili takav značaj na dobijanje pravih razmera u automobilu.

"Rastojanje između prednjih točkova i vrata je stvarno izraženo - to su vrste proporcija koje V60 daju pravi premijum izgled. Kada dobijete prave proporcije, instinktivno se i čini proizvod boljim i lepšim za gledanje."

V60 ima neku vrstu dobro poznatih, prefinjenih karakteristika koje su deo dobrog skandinavskog dizajna. "Nešto što će ljudi primetiti je dubina bočnih strana - način na koji se automobil zakrivljuje prema vratima. Stvarno ga možete videti kada otvorite vrata i ima skoro oblik slova S. To nam pomaže da damo atletski, dinamičan karakter koji smo želeli. "

Oblikovanje površina automobila je poput skulpture sa svetlom, kaže T. Džon. "Automobil je refleksivni objekat", objašnjava on. "Tako da provodim puno vremena gledajući kako objekti, linije i čak horizont reflektuju na moj dizajn, kako bi površina mogla da oživi." Jedan od najuglednijih primera ovoga je način na koji svetlost igra na izvajanoj karoseriji iznad zadnjih točkova V60, poboljšavajući osećaj pokreta i snage automobila.

Zajedno sa najboljim skandinavskim dizajnom, V60 uspešno kombinuje privlačnu estetiku sa jasnim osećajima namene. Za V60 to je značilo dizajn koji je izrazio ne samo dinamičnu prirodu automobila, već i njegovu funkcionalnost.

"Oblik zadnjeg dela automobila dozvoljava Vam da znate da nudi puno prostora unutra", dodaje T. Jon. "To je auto koji Vam omogućava da bacite sve svoje stvari unutra i nastavite da sledite svoje strasti. Stvarno smo želeli da to komunicirate sa dizajnom.

"Zadržali smo oblik bočnih prozora dugačak i dubok, kako bi naglasili praktičnost automobila i pustili puno svetla u kabinu. Ovo deluje u skladu sa izraženim zadnjim bokovima kako bi se stvarno poboljšao atletski karakter V60."

T. Jon veruje da je najbolji skandinavski dizajn dugotrajan kvalitet koji čini da uživate u njemu godinama. "V60 je zaista lep automobil, onaj koji će vam pružiti uzbuđenje kad god uhvatite refleksiju u, recimo, izlogu neke radnje", kaže T. Džon. "Ali više od svega, to je automobil kod koga ćete želeti da sednete iza volana i jednostavno vozite."