Volvo S60 na putevima duž obale

Performanse

Proizvodnja savršene vožnje

Balans. Pribranost. Kontrola. To su ključni elementi novog Volvoa S60, automobila koji naglašava jedinstveni Volvoov poziv na vožnju. Posetili smo tajnu test stazu u Švedskoj kako bismo saznali više. 

IAN DICKSON

"Postoje tri oblasti koje morate rešiti ako želite postići savršenu vožnju", kaže Kenet Ekstrom, voditelj tima za vožnju, rukovanje i upravljanje S60 - " upravljanje, rukovanje i udobnost vožnje ". To su ova tri elementa, koji rade zajedno, koji daju S60 ono što Kennet naziva "povezanim osećajem".

"Uvek smo bili fokusirani na davanje prisutnosti automobila", kaže Kenet u našoj poseti test-stazi  Volvo Cars, gde testira tajni prototip "mule" modela S60. "Treba da se oseća živim. Treba da se oseća povezano. Treba da se oseća jasno i upadljivo. To je veoma važno."

"Trebalo bi da osetite vezu kroz upravljač, kroz sedište, kroz pedale. Trebali biste osetiti neku vrstu teksture podloge, tako da niste previše izolovani, ali ne toliko da vas automobil umara. Kada se okrenete, trebalo bi da osećate da se auto u tom trenutku okreće sa vama, instinktivno, u tačno određenom momentu. "

Kao što govori Kennet, on vozi S60 na jednom od brojnih puteva na ovoj test stazi, mestu koje simulira realne uslove vožnje. Bez obzira na brzinu, automobil se uvek oseća savršeno usklađenim. Ovaj prototip S60 je njegova kancelarija na četiri točka, mesto gde se on oseća potpuno udobno i pod kontrolom.

Njegova strast za automobilima i vožnjom nastala je mnogo pre njegovog početka rada u Volvo Cars. Kada se ne bavi razvojem novog S60, Kenet je  i uspešan amaterski vozač koji se takmiči na trkama širom Švedske. U svom poslu za Volvo Cars, on vodi ekipu kolega entuzijasta za vožnju - svako od njih je jedinstven, ali svi su fokusirani na detalje. Oni znaju kako automobil treba da oseća i, ono što je ključno, znaju kako to postići. "

"Volim to što mi kao inžinjeri koji se bave razvojem možemo da utičemo na toliko mnogo aspekata jednog automobila", ističe Kenet. "Od oslanjanja do načina upravljanja, mi smo ti koji podešavaju ponašanje automobila. S60 koji smo proizveli je automobil u kome zaista možete uživati u vožnji, a koji je istovremeno veoma jednostavan za vožnju"

Kenet vodi svoj tim uveren u perfekciju svuda po svetu. Prvo su startovali u Volvo simulatoru u centru za istraživanje i razvoj, koristeći iste sisteme koje koriste Ferrari i Porsche kako bi unapredili dinamičnost svojih automobila pre realnih testova na putevima Švedske, pa čak i dalje, tamo gde se automobili ispituju na različitim podlogama i u različitim uslovima. Intenzivni testovi sprovode se kako bi mogle da se predvide reakcije automobila u različitim uslovima. Ovo je ključno u dostizanju "povezanog osećaja". Ultimativno, uprkos zakonima fizike, inžinjering i testiranja imaju za cilj postizanje perfektnog setovanja vožnje koja dovodi do tog osećaja.

"Morate se osetiti kao jedno sa automobilom", Kenet opisuje taj osećaj. "On mora biti intuitivan, angažovan i predvidljiv. Kada kreiramo automobil koji je intuitivan, staložen i dobro balansiran u svim situacijama, postaje prirodno da ćemo uživati u takvoj vožnji"
Kenet stoji pored S60

"Na kraju se sve vraća na harmoniju između upravljanja, vožnje i upravljivosti - jedinstveno Volvo iskustvo vožnje, kada automobil nije ni previše tvrd ni previše mekan, ni previše nervozan. Automobil treba da se vozi glatko i prirodno, vožnja treba biti uvek tečna i uzbudljiva, nikako naporna. "Inžinjering je zapravo traženje savršenog kompromisa i to je ono što mi pokušavamo da dobijemo ovde" dodaje Kenet.

"Vrlo brzo ćete zaključiti kakav je ovo automobil i to je veoma važno jer znači da je automobil predvidiv" kaže Kenetov kolega i inžinjer šasije Erik Olson. Erik je proveo mesece vozeći prototip ovog automobila, konstantno ga usavršavajući, prilagođavajući i raditi nove kalkulacije."Radeći na taj način, znamo kako će vozilo reagovati u različitim situacijama, tako da se tokom vožnje možete osećati potpuno staloženo jer imate kontrolu u svim situacijama, čak i kada niste imali iskustvo sa njima" kaže Erik.

"To je taj siguran osećaj kada imate kontrolu, ali sa dozom dinamičnosti koja S60 čini tako zabavnim za vožnju", dodaje Erik. "To je ono što čini jedinstveno vozačko iskustvo na ovom automobilu poredeći ga ostalima u toj klasi2"

Kenet je kroz samouvereni osmeh još dodao: "Mislim da je ovo jedan od najzabavnijih Volvo automobila koji je ikada napravljen"