Dizajn

XC90 predstavlja… održive materijale

Dizajnerka i preduzetnica Keli Haris Smit je pionir u području upotrebe vunenog filca u SAD. Sada svoju pažnju usmerava u inspirisanje nove generacije kreativaca u području održivog razvoja.

TEKST: IAN DICKSON | FOTOGRAFIJA: ANDREW SHAYLOR

Biološki razgradiv i održiv, vuneni filc je prirodni materijal 

„Mališanima pomažemo u oblikovanju velikih stvari“, objašnjava Keli Haris Smit, dizajnerka proizvodnih linija i osnivač Minija, dečijeg umetničkog ateljea u bostonskom okrugu South End. Na tom kreativnom prostoru skupnosti deca učestvuju u učenju predmeta koji obuhvataju arhitekturu, dizajn enterijera, nosivu umetnost i igračke. Takođe sprovode predmet oblikovanja pokućstva za kućice za devojčice.

„Dok sam odrastala bavila sam se  samo sportom, premda sam bila stvaralačka osoba“, objašnjava Keli. „Kada sam navršila osam godina roditelji su mi za Božić poklonili šivaću mašinu i već od ranog detinjstva zanimala me izrada stvari. Međutim, posle nastave nisam pohađala nijedan kurs iz umetnosti ili oblikovanja. Nisam ni bila svesna toga da je industrijski dizajn nešto iz čega bih mogla  diplomirati na univerzitetu, sve dok nisam diplomirala.“ Iza Minija se krije podsticaj na uključivanje i inspirisanje mladih stvaralačkih talenata. To je prostor u kome deca od 18 meseci do 10 godina uče dizajniranje, razvijaju kreativno razmišljanje i generalno o stvarima razmišljaju drugačije. „Prostor, poput našeg, jača razvoj drugačijeg mišića“, objašnjava Keli.

Po završetku obrazovanja i nakon rane karijere u arhitekturi, Keli se preselila u industrijsko dizajniranje gotovo slučajno. „Dok sam radila kao arhitekta, radila sam na uzgrednom projektu izrade torbi za prenosne računare i etuija za iPode za saradnike i prijatelje. Izrađivala sam ih od vunenog filca jer je 100-postotno prirodan, biološki razgradiv i održiv materijal. To je zapravo jedan od najstarijih sintetičkih materijala.“ 

Otporan i lagan, vuneni filc je tkanina od stisnutih i prepletenih vlakana. Keli ga je počela uvoziti iz pogona u Nemačkoj jer u SAD nije mogla pronaći dovoljno dobar kvalitet. Koristi ga u izradi velikih skulptura, pregradnih zidova prostorija, tepiha i zidnih obloga za akustičnu izolaciju koje su održive i lepo izgledaju. „Mislim da me materijal od filca doveo do toga da sam prešla s jedne stvari na drugu“, dodaje dok se seća svog prelaska iz arhitekture u industrijski dizajn.

Keli opisuje svoj dizajnerski pristup kao fokusiranost na prirodne, održive materijale koji se mogu reciklirati i uvek kreće od osobe koja će ih koristiti. „Kako stvar funkcioniše? Kako će je osoba koristiti? To su koncepti koji mi trebaju prilikom dizajniranja.“

Nedavno je osvojila nagradu NYCxDesign za 2018. godinu za svoju kolekciju sedišta Button Ottomans koja su izrađena od jedinstvene prošivene tkanine, prvenstveno sa sadržajem vune. Sa portugalskim preduzećem razgovara o razvoju novog materijala od ostataka plute i vune. Takođe radi na projektima koji ponovno primenjuju lepljenje. „To je potraga za novom upotrebom nečega što je inače otpadak“, dodaje Keli. „Taj mentalitet nastojim da uključim u posao koji obavljamo u Miniju. Inovacije mogu početi već u ranoj mladosti.“ 

Novi Volvo XC90 opremljen je prilagođenim tekstilnim presvlakama od mešavine vune. To je naša ideja savremene, održive švedske raskoši.