Dizajn

XC90 predstavlja… održivi dizajn

Brendon Kliford vodi arhitektonski studio Matter Design i predaje na Odseku za arhitekturu uglednog univerziteta MIT. U okviru serije o održivim inovacijama posetili smo ga sa XC90 u Bostonu, kako bi nam poverio svoje poglede na to kako bi arhitekte budućnosti mogle puno naučiti od graditelja iz prošlosti.

INTERVJU: IAN DICKSON | FOTO: ANDREW SHAYLOR

The Cannibal’s Cookbook: tehnike kamenog doba za modernu arhitekturu 

Vaš se posao vrlo fokusira na prošlost. Zašto?

„Istraživanja koja sprovodim na MIT (Tehnološki institut Masačusetsa), crpe znanje iz prošlosti kako bismo ga iskoristili za promenu naše budućnosti. Na primer, proučavamo razmišljanje u kamenom dobu kako bismo utvrdili postoji li pametniji način gradnje - koji smo zaboravili. Smatram da budućnost arhitekture vrlo sliči arhitekturi prošlosti. Ideje o održivosti trenutno narušava pretpostavka o tome da bismo stvari učinili lakšim, tanjim i posledično privremenijim, a istorija nam govori kako i održivo razmišljanje može biti vrlo teško.“ 

Kako se to manifestuje u svakodnevnom dizajniranju?

„Danas se građevinski materijal ne reciklira. Oko 99 posto materijala od rušenja objekta čine beton, kamen ili opeka, ali još uvek nemamo način za njegovo vraćanje u građenu okolinu. Umesto toga, mi odvozimo materijal na deponije. Za svaku vreću otpadaka koju svaki mesec odbacujete, građevinska industrija u Vaše ime pridodaje još dve. Ako se osvrnete u našu prošlost, svaka je civilizacija pronašla način recikliranja svojih građevinskih materijala. Bazilika sv. Petra u Rimu kanibalizirala je Koloseum kako bi se izgradila sama.“ 

Nedavno ste napisali knjigu o arhitekturi s naslovom The Cannibal's Cookbook. Recite nam nešto o njoj.

„Pa, Rim je samo jedan primer prestrukturiranja građevinskih ruševina u svrhu podrške neprestanim promenama koje grad treba. Ono što smo radili kao istraživačka skupina odnosilo se na to da smo proučavali te trenutke u prošlosti jer postoji inteligentna metodologija za to. Recepte smo zatim izdvojili i saželi u tu „kuvarsku knjigu“ te ih ponudili svetu, sa porukom: „Ovo je način recikliranja Vašeg građevinskog otpada.“ 

Kako to funkcioniše u praksi?

„To smo takođe dokazali gradnjom jednog od vlastitih projekata skladno toj metodi. Gradili smo od prethodno odbačenog kamena i betona koji je bio predviđen za odlaganje na deponiju. Materijal smo digitalno optički pregledali, upotrebili algoritme koji su doslovno izvučeni iz klesarstva starih Inka te iz tog znanja izradili nov deo arhitekture. To je alternativa i drevni način razmišljanja, ali smatram da je takođe održiv i pametan način. To je budućnost arhitekture, premda liči na prošlost."

Kako vidite ulogu razvoja arhitekti?

„U srednjem veku ne biste videli arhitektu na gradilištu. Umesto njega imali su majstora graditelja. Arhitekte su danas zadužene za prezentacije arhitektonskih projekata. Izrađuju crteže koji izvršiocu pružaju informaciju o tome kakav izgled zgrade žele, ali nemaju nadzora nad tim kako je izrađena. To je u rukama graditelja. Međutim, u arhitekturi to nije uvek bilo tako. Naša je prošlost satkana događajima kada su te dve funkcije bile jedno te isto. I u onim trenucima kad su mislilac i stvaralac ista grupa ljudi, nastaju izuzetno zanimljiva arhitektonska dela.

„Uzmite za primer gotske katedrale. Zidari koji su ih izgradili posedovali su određenu autonomiju kako bi mogli raditi u okviru svog delokruga. Svaki je stub jedinstven jer su ga izradili različiti majstori. Jedna od stvari koje se trenutno događaju u digitalnoj produkciji jeste to da se odnos između toga kako su stvari zasnovane i toga kako su izgrađene okreće na neverovatan način. Danas je uzbudljivo vreme za arhitekte. Mi u arhitektonskom studiju Matter Design gledamo u prošlost kako bismo pomogli planiranje pametnije budućnosti."

Novi Volvo XC90 je sad na raspolaganju s unutrašnjim ukrasnim presvlakama Dark Driftwood, Iron Ore i Black Walnut. To je naša ideja suvremene, održive švedske raskoši.