Inovacija

XC90 predstavlja… umetnost ljudske tehnologije

Pronalazač Ksin Liu, sa glavnim naglaskom na održivim inovacijama, spaja tačke između dizajniranja, inženjerstva i umetnosti.

TEKST: STEPHEN WORTHY | FOTO: ANDREW SHAYLOR

Glasovno upravljanje znači kako Vam ostaje više vremena za fokusiranje na put ispred Vas

Ništa veće od njenog dlana, premda je uređaj koji drži Ksin Liu – Orbit Weaver – rešenje za ličnu mobilnost koje bi moglo bila katalizator za korenitu promenu načina na koji se astronauti i svemirski putnici suočavaju sa mikrogravitacijom (stanje gotovo bez gravitacije, prisutno u svemiru).

Učinak mikrogravitacije je razlog što je kretanje u svemiru izuzetno teško. Ksin, koju je nadahnuo način na koji pauci grade svoje mreže,  izumela je uređaj koji ispaljuje niz magnetno prepletenih „niti“ koje deluju kao povodac, pričvršćen na čvrst predmet, što Vam olakšava kretanje u području mikrogravitacije.

„Počela sam razmišljati o telesno sposobnim astronautima ili sportistima te o tome kako tamo negde (u svemiru) telo više ne funkcioniše onako kako bi moralo“, navodi Ksin. „Nastavila sam s razmišljanjem o navigaciji i želji da se usidriš kad se odvojiš od gravitacije. Budući da se u svemiru suočavaš sa tom sjajnom dilemom između slobode i gubitka kontrole.“ 

Ksin, koja je studirala mašinstvo u svojoj domovini, potiče iz Ksianjianga u zapadnoj Kini. Zatim se preusmerila u likovnu umetnost i diplomirala na MIT, jednoj od vodećih svetskih obrazovnih ustanova. Trenutno je kustos za umetnost u Inicijativi za istraživanje svemira pod okriljem MIT Media Lab. U ekipi od 50 studenata i istraživača, uključujući i biologe, IT stručnjake, inženjere mašinstva i čak muzičare, pre dve godine osnovana je Inicijativa za istraživanje svemira, koja je prema njenim rečima „demokratizovala pristup i korenito promenila budućnost istraživanja svemira“. 

Svoju glavnu ulogu Ksin zamišlja u podsticanju studenata, naročito onih koji se fokusiraju na mašinstvo, na kreativan, maštovit i umetnički rad. To se takođe može primetiti u njenim vlastitim kreacijama koje brišu granice između tehnologije i umetnosti te su delimično izumi, a delimično izložbeni materijal. Tehnologija koja izražava lepotu prepliće se sa antropocentrizmom.

„Moja je misija unaprediti čovečanstvo snagom tehnologije.“ 

„Često na tehnologiju gledamo kao na dehumanizaciju ljudi. Brine nas pomisao da će nas jednog dana zameniti mašine, međutim moja je misija unaprediti čovečanstvo snagom tehnologije“, objašnjava Ksin. „Umetnost i nauka najbolja su kombinacija.“ 

Ksin pokazuje zanimanje za tehnologiju dugog životnog veka, ne iz profitabilnih razloga već više zato što se razvija zajedno sa osobom koja je koristi. I to je ta ideja koja je postala odskočna daska za njenu narednu kreaciju. Upotreba ličnih uređaja za nadzor danas je vrlo zastupljena, i to preko nosivih pomagala, poput sata ili monitora koji se nose na telu, a naročito kada obavljate telesnu aktivnost. Međutim, Ksin je zabrinuta da idemo u smeru preteranog oslanjanja na takve uređaje. Velika je opasnost, kako navodi, stanje u kojem Vas odmiču od Vaše lične odgovornosti da vodite brigu o sebi.

Recimo, DermalAbyss, nosiva „tetovaža“ koja Vam nudi informacije o Vašem zdravlju time što menja boje s obzirom na stanje intersticijske tečnosti u telu – rešenje koje obuhvata prostor između vaše kože i organa.

„Ujutro, kad se probudite, pogledaćete svoju kožu i reći: „Oh, danas izgledam sjajno, imala sam odličan san“ ili ćete se ponekad probuditi i videti krug crne boje koji ukazuje na to kako biste morali malo bolje brinuti o sebi“, objašnjava Ksin. „Želim razviti takvu vrstu senzibilnosti. To je, prema mom mišljenju, održivost - budući da ćete s vremenom puno bolje razumeti sebe. Bićete sve više i više zainteresovani za ono što se s Vama događa umesto što se oslanjate na tehnologiju.“ 

„Mislim na održivost u širem smislu“, dodaje Xin. „Na primer, pri svom radu nastojim razmišljati: „Hoće li to uzrokovati zavisnost? Oduzima li deo njihovog razmišljanja ili stvaralačkog procesa? Ili pak zaista podstiče pojedince?“ 

„To je, prema mom mišljenju, održivost.“ 

Novi Volvo XC90 opremljen je tehnologijom koja Vaš život čini lakšim, uključujući responzivni displej osetljiv na dodir u uspravnom formatu i Volvo On Call kako biste telefonom upravljati odabranim funkcijama svog automobila. To je naša ideja savremene, održive švedske raskoši.