Događaji

Zajednički duh

Timski duh je izuzetno bitan za uspeh bilo koje saradnje - bilo da se radi o trci širom sveta na jedrilici koju pokreće samo vetar ili izradi inovativnog novog automobila.

Moć ljudi

"Pobeđujete u Volvo Ocean Race saradnjom, neprekidnim učenjem i odličnim timskim radom," kaže Ian Walker, skiper i pobednik 2014/2015. Abu Dhabi Ocean Racing. "Individualni talenat nije toliko ključan kao timski rad. Naravno, svaki član ekipe je odličan jedriličar. Ipak način na koji rade zajedno je ono što je uistinu važno."


Volvo Cars i Volvo Ocean Race dele istu strast, a duh timskog rada je u centru svega. Verovanje da možemo učiniti neverovatne stvari ako radimo zajedno izvlači ono najbolje u nama. Upravo to vam je potrebno za takmičenje u Volvo Ocean Race i za stvaranje inovativnih automobila koji ljudske živote čine ugodnijima.


Povezivanje ljudi koji su ujedinjeni jasnom vizijom onoga što žele postići je ključ uspeha u Volvo Ocean Race, kaže Martin Strömberg, pobednik 2011/2012. "Imali smo raznoliku ekipu u godini kada smo pobedili," kaže Martin. "Različite nacionalnosti, kulture i set veština su se spojili i nadopunjavali. Možda je lakše i prijatnije kad svi pričaju isti jezik i dolaze iz iste kulture, ali uskoro naučite da različite veštine mogu poboljšati performanse."
 
Dve Volvo Ocean Race jedrilice u blizini Cape Town-a

Ekipe u takmičenju treba da daju predanost i pozitivnost kako bi bile uspešne. Sve je u zajedničkom duhu, kaže Amerikanka Sara Hastreiter, jedna od najmlađih takmičarki u trci 2014/2015: "Postoji određena bliskost među ljudima sa kojima plovite. Kada radite zajedno jednostavno možete postići stvari za koje biste obično mislili da su nemoguće," kaže Sara. "Koordinacija i komunikacija su ključne - ipak može biti mrak, a okean grub. Na udarima ste vetra i mora, vetar zavija, a vaše reči samo nestaju. U takvim slučajevima je trening i timski rad izuzetno važan. Možete učiniti nadljudske stvari. Činite ih jer morate."


Bliska saradnja leži u srcu svega što čini Volvo Ocean Race posebnim događajem i što gura Volvo Cars napred. Thomas Ingenlath, glavni dizajner u Volvu kaže: "Današnji dizajn automobila nije samo u stvaranju prekrasnih oblika. Morate imati holistički pogled. Morate sarađivati sa kolegama u elektronskim i komunikacionim odeljenjima i dalje."
Posada tokom olujnog mora dok se talasi razbijaju o palubu

Snaga za vođstvo

Osećaj zajedništva i timskog duha je od velike važnosti za način rada u Volvou, a dobro vođstvo takođe igra veliku ulogu. Kako skiper navodi svoju posadu kroz teške uslove, tako i lideri Volvo Carsa moraju svoje uloge odrađivati na snažan način i prenositi pravu poruku svom timu.

Henrik Svensson, rukovodilac audio sistema u Volvou: "U Volvou sve započinje ljudima, a kao rukovodilac služim za primer članovima svoje ekipe. Moj je zadatak nadahnuti ih, podupreti ih i izazivati da rade bolje."
HENRIK SVENSSON rukovodilac audio sistema, Volvo Cars
Volvo Ocean Race 65 jedrilica na moru

"U Švedskoj postoji duga istorija verovanja ljudima da će rešiti problem na svoj način, bez da ih neko nadzire."

HENRIK SVENSSON

Rukovodilac audio sistema, Volvo Cars

"Želimo da budemo vodeća kompanija u svim područjima," kaže Henrik. "Ne želimo samo pružati najbolje proizvode, već želimo biti najbolji i u načinu na koji radimo."

Švedski način rada je da je svaki glas važan. Conny Blommé, viši rukovodilac unutrašnjeg dizajna kaže: "Stil rukovođenja u Volvou reflektuje švedsku kulturu. U Švedskoj postoji duga istorija verovanja ljudima da će rešiti problem na svoj način, bez da ih neko nadzire i upravo to je stvorilo brojna genijalna rešenja. Ovaj način podstiče ljude da pronađu nova rešenja na kreativan način."

Zajednički rad sa jednim ciljem omogućava ljudima da postignu više. Taj duh ujedinjuje Volvo Ocean Race i Volvo Cars.