Devet saveta za uštedu gorivu

Devet saveta za uštedu gorivu

Sastavili smo listu saveta koji Vam mogu pomoći da postignete veću efikasnost svog automobila.

Koristite ECO Drive Mode
Koristite ECO Drive Mode

Noviji Volvo automobili opremljeni su ECO Drive Mode funkcijom kreiranom da Vam pomogne da vozite ekonomičnije i uštedite gorivo. Kada je ovaj mod aktivan, vozilo će inteligentnim rešenjima doprineti ekonomičnijoj vožnji. ECO+ u mnogim Volvo vozilima je funkcija koja može doprineti uštedi goriva čak i do 5% u zavisnosti ov vozačkog ponašanja.

Planirajte svoje putovanje
Planirajte svoje putovanje

Koristite satelitsku navigaciju, izbegnite gužve, radove na putu i pogrešna skretanja. Ako nemate pristup satelitskoj navigaciji, potražite na internetu željenu rutu i informacije o saobraćaju pre nego što krenete. Pogledajte rute koje najčešće koristite i procenite postoje li rute sa manje zagušenja koje bi ste mogli da koristite. Možda će biti nekoliko kilometara duže, ali ako izbegnete stani-kreni vožnju, mogu Vam uštedeti novac.

Predvidite uslove puta

Vozite ujednačeno, bez naglih ubrzanja i kočenja. Na taj način štedite gorivo i smanjujete verovatnoću udesa. Ugasite motor ako vidite da ćete stajati u mestu neko duže vreme, na primer kada ste zaglavljeni potpuno u saobraćaju. Počnite vožnju čim startujete motor i ugasite motor čim stignete na odredište.

Pametno koristite dodatnu opremu
Pametno koristite dodatnu opremu

Dodatna oprema poput krovnih nosača, nosača za bicikle ili krovnih kofera značajno utiče na aerodinamiku vozila i potrošnju goriva, zato ne zaboravite da je skinete sa vozila svaki put kada je ne koristite. Smanjenja masa vozila na taj način daje bolja ubrzanja. Držite prozore i krovni prozor zatvorenim tokom vožnje autoputem i nemojte kačiti bespotrebne stvari po vozilu.

Izbegnite nepotrebne vožnje
Izbegnite nepotrebne vožnje

Za kratke relacije, ostavljanje automobila i šetnja ili vožnja bicikla pozitivno će uticati na Vaš novčanik, ali i na Vaše zdravlje i okolinu. "Car-sharing" je nešto što takođe treba uzeti u obzir jer ne samo da štedi novac već i smanjuje gužve u saobraćaju. Razmotrite i da li su video ili telefonske konferencije bolja opcija za obavljanje poslovnog sastanka od klasičnog sastajanja u kancelarijama.

Ne forsirajte previše svoje motore
Ne forsirajte previše svoje motore

Ubrzavajte postepeno bez naglog dizanja u visoke obrtaje. Lagano ubrzavajte. Kada naglo pritisnete pedalu gasa to znači i visoku potrošnju goriva, a isti efekat možete postići i sa manje gasa. Trudite se da brzine menjate ispod 2500 o/min (za benzinske motore) odnosno ispod 2000 o/min (za dizel motore).

Proveravajte pritisak u gumama
Proveravajte pritisak u gumama

Gume koje nisu dovoljno napumpane ne samo da mogu biti opasne, već povećavaju i habanje i potrošnju goriva. Redovno proveravajte pritisak u gumama koji treba biti u propisanim granicama koje su navedene u korisničkom uputstvu.

Ugasite klima uređaj
Ugasite klima uređaj

Klima uređaji mogu povećati potrošnju goriva, pa se trudite da budu ugašeni kada Vam zaista ne trebaju. Isto važi i automatsku klimu, iako ona ne može uticati na potrošnju u toj meri kao manuelni klima uređaji.

Održavajte vozilo u dobroj formi
Održavajte vozilo u dobroj formi

Održavajte vozilo redovno u skladu sa korisničkim uputstvom. Redovno održavano vozilo je efikasnije u potrošnji goriva. Koristite samo preporučena ulja i goriva za Vaše vozilo kako bi ste postigli najbolju ekonomičnost.