SENSUS

LJUDSKI DODIR

Napredna tehnologija ima prirodan, ljudski osećaj u novom Volvou XC60. Volvo Cars stručnjaci objašnjavaju nam kako funkcioniše nauka iza činjenja stvari jednostavnim.

"Šta možemo da učinimo kako bismo stvari učinili jednostavnijim? To je ono što se pitamo"", kaže Johannes Hedberg, dizajner interakcija u Volvo Cars-u.

Johannes govori o filozofiji kompanije što se tehnologije tiče. On je odgovoran za dodirne funkcije u novom Volvou XC60. Ova karakteristika omogućuje Vam da pišete poruke, tražite kontakte, unesete odredišta i pronađete omiljenu pesmu jednostavno pisanjem slova ili celih reči na centralnom ekranu osetljivom na dodir. On čak radi i kada nosite rukavice.

Johannesova pozadina je u kognitivnoj nauci, širokom području koje odgovara na pitanja poput: kako ljudski um funkcioniše i na koji način smo mi u interakciji sa svetom oko nas. To duboko razumevanje kako ljudi funkcionšu je polazište za izradu tehnologije sa ljudskim, prirodnim osećajem.

To je cilj Sensus sistema, inovacije Volvo Cars-a koja povezuje Vas, Vaš Volvo i svet oko Vas. U novom Volvou XC60, Sensus sistem čini to povezivanje jednostavnijim nego ikad pre."

Prirodna jednostavnost

Doktor fizike koji je karijeru proveo proučavajući ekrane sa tečnim kristalima, tzv. (LCD) tehnologiju, Dr. David Hermann, dobar je izbor da se osigura da ekran bude jednostavan za korišćenje, bez obzira na uslove. Dr Hermann, koji je tehnički stručnjak za vizualne performanse i tehnologiju ekrana u Volvo Carsu pomogao nam je da razvijemo centralni ekran osetljiv na dodir.

"Mnogo smo radili kako bismo bili sigurni da će se ekran moći čitati na jakom suncu, kaže David." Mat završni sloj kod nekih ekrana na dodir stvara veliki prostor reflektovanog, difuznog svetla, ali površina visokog sjaja i niske refleksije koju koristimo u Volvo automobilima, rešava taj problem i daje oštriju sliku. To je jednostavno, moderno rešenje, inspirisano pametnim telefonima."Sensus navigacija je potpuno integrisana, povezana Volvo navigaciona tehnologija. Ona čini veći deo centralnog ekrana sa ekranom osetljivim na dodir u portretnom formatu, prikazujući više puta po kom se krećete nego što bi to radio klasičan ekran.

Navigacija se sa novim podacima i ažuriranjima šalje direktno u automobil, tako da ne morate brinuti o tome gde je možete pronaći mapu ili kako je preuzeti.

Moć govora

Glasovno upravljanje je još jedan primer jednostavne interakcije u novom Volvou XC60. Ono Vam omogućuje da upravljate klimom, navigacijom, media sistemom i telefonskim funkcijama govorom. Jenny Wilkie, stručnjak za govornu tehnologiju u Volvou sa doktoratom u inženjeringu dijaloga, pomogla nam je da usavršimo tu tehnologiju. Njen posao je da osigura da Vas Vaš automobil razume, bez obzira na jezik ili naglasak.

"Ne morate govoriti polako za našu funkciju glasovnog upravljanja. Normalna brzina najbolje funkcioniše ", kaže ona. "A izneti glasovne naredbe je jednostavno jer automobil razume više od samog odgovaranja na naredbe." Možete čak koristiti alternativne nazive za svoje omiljene muzičare. "Npr. umesto da kažete Bruce Springsteen, možete reći 'The Boss'.", kaže Jenny.

Biti u stanju da razgovarate sa automobilom na sličan način kao što razgovarate sa drugom osobom čini glasovno upravljanje korisnijim i intuitivnijim, objašnjava Jenny. "Jednostavno je i prirodno. Takva tehnologija treba da bude."

Istražite Novi Volvo XC60