Pogled na Volvoov poklopac motora

Laki hibridi

Integrisana pokretačka jedinica podržava rad benzinskog odnosno dizel motora za uglađeniju vožnju sa manjom potrošnjom goriva i nižim emisijama izduvnih gasova.

Uglađenija vožnja

Tehnologija lakog hibrida doprinosi rafiniranom iskustvu vožnje. Motor se u trenutku ponovno pokreće i brine za prijatnije kretanje sa mesta.

Manja potrošnja goriva

Integrisana pokretačka jedinica aktivno smanjuje opterećenje motora za manju potrošnju goriva, prvenstveno u gradskoj okolini.

Više snage

Integrisana pokretačka jedinica sa regenerisanom električnom energijom osigurava snažnije ubrzanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Snimak XC90 straga

Laki hibrid – kako funkcioniše?

Naši laki hibridi regenerišu energiju prilikom kočenja za napajanje baterije od 48 V. Integrisana pokretačka jedinica koristi tu energiju za trenutnu podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Ta kombinacija osigurava manju potrošnju goriva i uglađenije iskustvo vožnje.

Šta želite saznati o lakim hibridima?

 • Šta je laki hibrid?

  Laki hibrid takođe spada u električna vozila. Laki hibridi koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotor za smanjenje emisije i potrošnje goriva. To ostvaruju upotrebom energije koja se stvara tokom kočenja te se skladišti u 48-voltnoj bateriji. Energija se koristi za povećanje snage motora sa unutrašnjim sagorevanjem prilikom pokretanja i kretanja sa mesta.

 • Da li elektromotor pokreće laki hibrid?

  Ne. Elektromotor pomaže motoru sa unutrašnjim sagorevanjem te ga rasterećuje.

 • Koja je glavna prednost lakog hibrida?

  Laki hibrid osigurava manju potrošnju goriva, a time i niže emisije izduvnih gasova. Laki hibridi takođe doprinose uglađenijem kretanju sa mesta te su cenovno povoljniji od potpunih i plug-in hibrida.

 • Koja je razlika između lakog hibrida, potpunog hibrida i plug-in hibrida?

  Laki hibrid koristi elektromotor za podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Potpuni hibrid odlikuju veći elektromotor i baterija u odnosu na laki hibrid. Potpuni hibrid elektromotorom može pokretati vozilo na kraće relacije i puniti bateriju sa motorom na unutrašnje sagorevanje i preko regenerativnog kočenja. Plug-in hibrid može se puniti jednostavnim priključenjem na stanicu za punjenje kod kuće ili javnu stanicu za punjenje. Plug-in hibrid pruža veći domet sa isključivo električnom vožnjom zahvaljujući velikom baterijskom sklopu i elektromotoru. Plug-in hibrid može zadovoljiti brojne potrebe dnevne vožnje.

Naši drugi električni pogoni

Recharge Pure electric

Potpuno električni pogon – za nečujno, snažno i usavršeno iskustvo vožnje bez emisija izduvnih gasova.

Recharge plug-in hibrid

Snažna kombinacija elektromotora i benzinskog motora omogućava vožnju bez emisija izduvnih gasova u načinu Pure electric, a i vožnje na duže relacije u načinu Hybrid sa nižom potrošnjom goriva.