Stadsliv

Utrymme för att skapa

Smart användning av ytor blir allt viktigare i dagens trånga städer. Vi tittar närmare på hur arkitekter och designers har tänkt utanför boxen för att skapa ytor som gör det mesta av deras kompakta stadsmiljöer.

AV SARAH JAPPY, OKTOBER 2017

Möt Beatrice Simonsson

En mobil yta

VOLVO XC40

"Jag tror att människor kommer att bli förvånade över hur mycket plats det finns för deras saker i den här bilen," säger Beatrice Simonsson, group design leader på Volvo Cars. Det finns mängder av smarta förvaringslösningar, inspirerade av de undersökningar vi gjorde om hur människor i staden lever. Vi blev förbluffade över hur mycket prylar människor kör runt med i sina bilar. En förvarade till exempel sin grill i bagaget.

Lösningarna som Beatrice och hennes team har skapat är allt från små detaljer, som en krok som enkelt kan fällas ut från handskfacket och som man kan hänga upp en påse på, till stora lösningar, som förvaringsfacket under det främre mittarmstödet. Facket under armstödet är tillräckligt stort för att rymma en normalstor box med näsdukar. Det finns också ett förvaringsutrymme under centrumdisplayen där en mobiltelefon kan förvaras och laddas trådlöst, vilket skapar ordning och reda och gör den lätt att nå.

Våra kunders önskemål om smidiga, praktiska förvaringsutrymmen ledde till att vi skapade ovanligt långa och djupa dörrfack. Varje dörrfack är tillräckligt stort för att rymma tre enliters vattenflaskor. Det är en designlösning som till stor del har möjliggjorts av den luftventilerade woofer-högtalaren som är monterad bakom instrumentbrädan. Det är första gången som en högtalare av den här typen monteras i en serietillverkad bil och den gör att man inte behöver några högtalare i framdörrarna.

"Att använda utrymmena smart är detsamma som att göra dem flexibla och lättåtkomliga," säger Beatrice. Det är därför som Volvo XC40 kan fås med en hands-free elektrisk baklucka som gör att du inte behöver ställa ifrån dig det som du bär för att öppna bagageutrymmet – för bara in foten snabbt under den bakre stötfångaren för att öppna eller stänga bakluckan automatiskt. Det finns också ett vikbart, löstagbart lastgolv som ökar lastkapaciteten i bagageutrymmet vid behov, och bakre ryggstöd som kan fällas med en enkel knapptryckning. Volvo XC40 handlar om praktiska lösningar, om att finna vägar att underlätta vardagen för upptagna stadsbor, säger Beatrice.

Riverside house, Tokyo

Utrymme för att leva och bo

RIVERSIDE HOUSE, TOKYO

Tokyo är en av världens mest tättbefolkade städer, och maximering av ytor är därför en prioritering, inte något man tar itu med efteråt, för stadens arkitekter. Kota Mizuishi och hans team på arkitektbyrån Mizuishi antog utmaningen när de designade vackra Riverside House i Tokyo. Byggt i plåtar av galvaniserat stål, aluminium, björk och gipsskivor och byggnadens slående kilform är resultatet av ett maximalt utnyttjande av den lilla stadstomten som huset är byggt på.

Riverside House bottenvåning rymmer smarta förvaringsytor längs hela sidan på en av husets väggar. På övervåningen delar smala bärande väggar in våningsplanet i olika områden som förenas av deras förhållande till takets kantlinje och omgivningarna. Förvånansvärt med tanke på husets storlek har det till och med ett kök och ett matrum med dubbel takhöjd som kan öppnas på båda sidor. Det finns även ett extra rum på den östra sidan och en vind med två takfönster med utsikt över floden och himlen.

Huset, som är hem åt ett par och deras lilla dotter är byggt på en triangelformad tomt där floden möter en väg. Enligt Kota designades huset som svar på den omgivande miljön, speciellt floden. Kota förklarar: "Även om det var en tomt med begränsad yta ville jag att varje del av byggnaden skulle ge en öppen känsla och en ny koppling till floden."

Friggatto, Stockholm

En innovativ yta

FRIGATTO, STOCKHOLM

För ett annat exempel på kreativt svenskt tänkande behöver du inte söka längre bort än Frigatto. Denna innovativa byggnad, ritad av Stockholmsbaserade Full Scale Studio (del av KTH:s Arkitekthögskola) är i själva verket två separata delar som kan flyttas för att matcha olika behov och utnyttja den tillgängliga ytan maximalt. Komponenterna, en Friggebod på 15 m2 och ett Attefallshus på 25 m2, kan flyttas isär och kopplas ihop för att skapa en generös uteplats på sommaren och ett stort inomhusrum på vintern.

Friggeboden är byggd av frigolitskivor och plywood av svensk björk. Den utvändiga plywooden har behandlats med tjära, medan den obehandlade interiören har klätts med svart skinn. Den lätta konstruktionen placerades därefter på en metallskena med ett stopp. En stark person kan flytta Friggeboden med lite ansträngning, medan två eller tre personer kan flytta den utan att ens bli svettiga. Attefallshus-delen designades som en öppen studioyta med en arbetsplatsnivå, ett kök och en ingång. Plywoodskivor i björk användes för att klä väggarna, taket och takbalken. Golvet är av återvunnen mahogany med inbyggda luckor för förvaring av verktyg och maskiner.

Det är en byggnad som har skapats med minsta miljöpåverkan i åtanke. Teamet använde sig av den traditionella japanska metoden trärökning för att väderskydda Frigattos fasad, vilket gjorde att man inte behövde använda målarfärg eller kemikalier.