Körfältsassistans (LKA) – funktion

Körfältsassistans är en av funktionerna i Driver Alert System – omnämns ibland även som LKA (Lane Keeping Aid).

Funktionen är tänkt att användas på motorvägar och liknande större leder för att reducera risken att fordonet i vissa situationer oavsiktligt lämnar det egna körfältet.

Vissa inställningar kan göras för funktionen Körfältsassistans.

Av & På

Körfältsassistans är aktiv i hastighetsintervallet 65–200 km/h på vägar med väl synliga sidolinjer. På smala vägar, där körfälten är mindre än 2,6 meter mellan sidolinjerna, stängs funktionen temporärt av.

P3-1020-sv60 LDW - PÅ-knapp

Tryck på knappen i mittkonsolen för att aktivera eller stänga av funktionen. En lysande lampa i knappen visar att funktionen är påslagen.

Vissa kombinationer av tillvald utrustning lämnar ingen ledig plats för en Av-/På-knapp i mittkonsolen – då hanteras istället funktionen i bilens menysystem MY CAR. För beskrivning av menysystemet, se MY CAR.

I MY CAR kan dessutom bl.a. följande väljas:

• Varning med vibration i ratten: – eller Av.
  • Aktiv styrning: – eller Av.
  • Både Varning med vibration i ratten och Aktiv styrning: – eller Av.

Aktiv styrning

Körfältsassistenten eftersträvar att hålla bilen inom körfältets sidolinjer.

P4-1220-LKA Princip Styrhjälp
LKA ingriper och styr undan.

Om fordonet närmar sig körfältets vänstra eller högra sidolinje utan att körriktningsvisaren är aktiverad, styrs bilen tillbaka.

Varning med vibration i ratt

P4-1220-LKA Princip Varning+Styrhjälp
LKA styr och varnar med pulserande rattvibrationer1.

Om fordonet passerar en sidolinje varnar Körfältsassistans om detta med pulserande vibrationer i ratten. Detta sker oavsett om bilen aktivt styrs tillbaka av ett pålagt styrmoment eller ej.

Dynamisk kurvtagning

P4-1220-LKA Princip Gena i kurva
LKA ingriper inte i skarp innerkurva.

I vissa fall tillåter Körfältsassistans att sidolinjer korsas utan att ingripa med vare sig aktiv styrning eller varna med pulserande vibrationer i ratten. Att vid fri sikt utnyttja intilliggande körfält för dynamisk kurvtagning, är exempel på ett sådant fall.

1. 1 Bilden visar 3 st pulserande vibrationer då sidolinjen passeras.