Kantama

Auton toimintamatka riippuu useista tekijöistä. Edellytykset pitkän toimintamatkan saavuttamiselle vaihtelevat auton ajo-olosuhteiden mukaan.

Sertifiointiarvoa auton ajomatkasta ei pidä tulkita odotettavissa olevaksi toimintamatkaksi. Sertifiointiarvoa tulee käyttää lähinnä eri autojen vertailuun, ja se saadaan erityisissä ajojaksoissa.

Huomio

Ajopäiväkirja laskee sähkönkulutuksen puhtaan kulutuksen perusteella matkan aikana. Arvo voi poiketa välimatkamittarissa näkyvästä arvosta, koska siinä otetaan huomioon myös sähköinen regenerointi.

Toimintamatka kuljettajan näytössä

VCC-23w26-iCup-BEV-Battery meter and range value

Kun auto tulee tehtaalta, toimintamatka perustuu sertifioituun arvoon. Kun autolla on ajettu jonkin matkaa, toimintamatka perustuu aiempaan ajotapaan.

Käytettävän historian määrä riippuu akun varaustasosta. Toimintamatka mukautuu tästä syystä sitä nopeammin muutettuun ajotapaan, mitä alhaisempi akun varaustaso on.

Lyhyt toimintamatka

Kun akun varaustaso laskee, myös auton arvioitu toimintamatka lyhenee. Kun toimintamatka lyhenee, kuljettajan näytössä näytetään useita ilmoituksia ja symboleita.

SymboliIlmoitus/merkitys
P6-22w22-BEV-Amber battery
Kun auton toimintamatka laskee 50 kilometriin, akkumittarin vieressä oleva akkusymboli vaihtaa väriään oranssiksi ja kuljettajan näytössä näytetään ilmoitus Jäljellä oleva ajomatka alhainenHaluatko löytää latausaseman?. Jos kohde on asetettu navigointijärjestelmään, ilmoitusta ei näytetä.
P6-22w22-BEV-Red battery
Kun auton toimintamatka laskee 20 kilometriin, akkumittarin vieressä oleva akkusymboli vaihtaa väriään punaiseksi ja kuljettajan näytössä näytetään ilmoitus Jäljellä oleva ajomatka alhainenHaluatko löytää latausaseman?.
P6-22w04-BEV-Filled amber turtoise
Kun akun varaustaso on alhainen, kuljettajan näytön yläosassa näkyy oranssi kilpikonna.
P6-22w04-BEV-Amber battery two bars
Ilmoitus Alennettu teho vähissä olevan akkuvirran vuoksi Lataa näytetään yhdessä oranssin akkusymbolin kanssa. Jos kilpikonnaa ei ole aiemmin näytetty, se näkyy kuljettajan näytössä, kun tämä ilmoitus näytetään.
P6-22w04-BEV-White empty battery
Ilmoitus Tyhjä akku. Lataa akku. näytetään yhdessä tyhjän akkusymbolin kanssa.

Toimintamatkaan vaikuttavat tekijät

Historiallisten ajotietojen lisäksi useat eri tekijät vaikuttavat toimintamatkaan. Pisin toimintamatka saavutetaan hyvin edullisissa olosuhteissa, joissa kaikki tekijät vaikuttavat positiivisesti.

Esimerkkejä toimintamatkaan vaikuttavista tekijöistä:

• nopeus
  • Lämmitys- ja ilmastointilaitteen asetukset
  • pinnanmuodostus
  • Esi-ilmastointi
  • renkaat ja rengaspaine
  • liikennetilanne
  • lämpötila ja sää
  • tieolosuhteet.

Toimintamatka kylmissä olosuhteissa

P6-22w22-BEV-Cold battery

Kylmissä olosuhteissa akun lämpötila saattaa laskea, mikä lyhentää toimintamatkaa. Jos akun lämpötila laskee kriittisen alhaiseksi, tämä symboli näytetään kuljettajan näytössä. Jos auto pysäköidään kylmissä olosuhteissa, toimintamatka voi lyhentyä huomattavasti. Jotta toimintamatka ei lyhenisi merkittävästi pysäköinnin jälkeen kylmissä ulkolämpötiloissa, auto tulee ladata sen ollessa pysäköitynä.

Nopeuteen ja ulkolämpötilaan perustuva toimintamatka

P5P6-2017-Reach and speed graph
  1. P5-Icon red circle 120 °C (68 °F) ulkolämpötila ja matkustamon ilmastointi pois päältä.
  2. P5-Icon red circle 220 °C (68 °F) ulkolämpötila ja matkustamon ilmastointi päällä.
  3. P5-Icon red circle 335 °C (95 °F) ulkolämpötila ja matkustamon ilmastointi päällä.
  4. P5-Icon red circle 4-10 °C (14 °F) ulkolämpötila ja matkustamon ilmastointi päällä.

Kuvaaja osoittaa vakionopeuden ja toimintamatkan välisen likimääräisen suhteen.

Kuvaajasta käy ilmi, että pienemmällä nopeudella saadaan pidempi toimintamatka. Myös ulkolämpötila vaikuttaa toimintamatkaan siten, että erittäin kylmät tai erittäin lämpimät lämpötilat lyhentävät toimintamatkaa.

Viivat 1 ja 2 osoittavat ilmastointitoimintojen aiheuttaman eron toimintamatkassa. Ilmastoinnin kytkeminen pois päältä pidentää toimintamatkaa.