Toisen akun käyttäminen käynnistysapuna

Jos auto ei käynnisty, syynä voi olla 12 V -akun purkautuminen. Sitä voidaan tällöin ladata toisen auton tai ulkoisen laturin avulla.

Normaaleissa olosuhteissa 12 V -akkua ladataan samalla kun autoa ladataan, sekä siirtämällä virtaa suoraan korkeajänniteakusta, kun auto ei ole kytkettynä lataukseen.

Jos 12 V -akku on jostakin syystä kuitenkin purkautunut, voidaan käyttää käynnistysapua. Syynä voi esim. olla, että autoa ei ole käytetty pitkään aikaan, tai tilapäinen vika tai viallinen varoke auton latauspiirissä. Purkautunutta 12 V:n akkua on ladattava riittävästi, jotta se voi käynnistää auton sähköjärjestelmän. Käynnistyksen jälkeen on mahdollista aloittaa auton lataaminen latausjohtimella, mikä on välttämätöntä, jos korkeajänniteakku on myös tyhjentynyt. Jos auto on tällaisessa tilanteessa eikä kantama riitä lataamiseen, autoa on kuljetettava hinausautolla.

Käynnistysapua käytettäessä tarvitaan käynnistyskaapelit, jotka kytketään 12 V -akun latauskohtiin.

Tärkeää

Auton latauskohdat on tarkoitettu vain oman auton käynnistysapua varten. Latauskohtia ei ole tarkoitettu toisen auton apukäynnistykseen. Jos latauskohtia käytetään toisen auton käynnistämiseen, se voi aiheuttaa varokkeen laukeamisen, mikä tarkoittaa, että latauskohdat lakkaavat toimimasta.

Jos ilmoitus 12 V akun varokevika Huolto tarpeen näkyy kuljettajan näytössä, varoke on lauennut ja se on vaihdettava. Volvo suosittelee ottamaan yhteyden valtuutettuun Volvon tekniseen palveluun.

P6-2037-XC40BEV-starter cable fixation points
Konepellin alla oleviin latauskohtiin päästään irrottamalla useita paneeleita säilytystilan ympäriltä.

Käytettäessä käynnistysapua toisesta akusta suositellaan seuraavia vaiheita oikosulun tai muiden vaurioiden välttämiseksi:

Asettakaa auton sähköjärjestelmä käyttötilaan passiivinen.
Tarkastakaa, että apuakun jännite on 12 V.
Jos akku on asennettuna toisessa autossa – sammuttakaa sen moottori ja varmistakaa, etteivät autot kosketa toisiaan.
Kiinnittäkää punaisen käynnistyskaapelin toinen puristin apuakun plusnapaan (1).

Tärkeää

Noudattakaa varovaisuutta kytkiessänne käynnistyskaapeleita. Jos niiden päät joutuvat kosketuksiin muiden pintojen kuin latauskohtien kanssa, voi syntyä oikosulku.
Avatkaa positiivisen latauskohdan peitekansi (2) painamalla sen sivua, jolloin haka vapautuu ja kansi nousee samalla ylöspäin. Kannen alla on kaksi liitäntäkohtaa. Käyttäkää sitä, joka lähempänä auton keskiosaa.
Kiinnittäkää punaisen käynnistyskaapelin toinen puristin auton positiiviseen latauskohtaan (2).
Kiinnittäkää mustan käynnistyskaapelin toinen puristin apuakun miinusnapaan (3).
Kiinnittäkää mustan käynnistyskaapelin toinen puristin auton negatiiviseen latauskohtaan (4).
Tarkastakaa, että käynnistyskaapelien puristimet ovat kunnolla kiinni siten, ettei käynnistysyrityksen aikana synny kipinöitä.
Käynnistäkää moottori avustavassa autossa.
Käynnistäkää moottori autossa, jonka akku on tyhjentynyt, pitämällä jalkaa jarrupolkimella ja valitsemalla vaihdeasento D tai R.

Tärkeää

Älkää koskettako kaapelin ja auton välisiä liitäntöjä käynnistysyrityksen aikana. On olemassa kipinänmuodostuksen vaara.

Huomio

Täysi käynnistyminen osoitetaan kuljettajan näytön merkkivalojen sammumisella ja sen esivalitun teeman syttymisellä.
Jos korkeajänniteakku on myös tyhjentynyt, aloittakaa auton lataus latausjohtimen avulla.

Irrottakaa käynnistyskaapelit päinvastaisessa järjestyksessä - ensin musta ja sitten punainen.

Varmistakaa, että kumpikaan mustan käynnistyskaapelin puristimista ei joudu kosketuksiin auton positiivisen latauskohdan, apuakun plusnavan tai punaisen käynnistyskaapelin puristimien kanssa.

Huomio

Tyhjentynyttä 12 V:n akkua on ladattava jonkin aikaa, jotta se saavuttaa riittävän korkean lataustason auton sähköjärjestelmän käyttöä varten. Ulkolämpötilan ollessa n. +15 °C (n. 60 °F) auton on ladattava akkua vähintään 30 minuuttia. Ulkolämpötilan ollessa alhaisempi latausaika voi pidentyä 3–4 tuntiin. Jos mahdollista, on suositeltavaa käyttää akun lataukseen ulkoista akkulaturia.

Varoitus

• 12 V:n akku voi muodostaa räjähdyskaasua, joka on hyvin räjähdysherkkää. Käynnistyskaapelin väärän kytkemisen aikana syntynyt kipinä voi riittää akun räjähtämiseen.
  • 12 V:n akussa on rikkihappoa, joka voi aiheuttaa vakavia syöpymisvaurioita.
  • Huuhdelkaa runsaalla määrällä vettä, jos rikkihappoa pääsee silmiin, iholle tai vaatteisiin. Roiskeen osuessa silmiin - ottakaa välittömästi yhteys lääkäriin.
  • Älkää koskaan tupakoiko akun lähellä.