Toisen akun käyttäminen käynnistysapuna

Jos auto ei käynnisty, se voi johtua siitä, että 12 V:n akku on tyhjä. Se voidaan ladata toisen 12 V:n akun tai ulkoisen laturin avulla.

Normaaleissa olosuhteissa 12 V:n akku latautuu samalla kun autoa ladataan, ja kun auto ei ole latauksessa, se latautuu virran siirrolla suoraan korkeajänniteakusta.

Jos 12 V:n akku on jostain syystä tyhjä, käynnistysapua voidaan kuitenkin käyttää. Syynä voi olla, että autoa ei ole käytetty pitkään aikaan, tai tilapäinen vika tai viallinen varoke auton latauspiirissä. Tyhjentynyt 12 V:n akku on ladattava, jotta auto voidaan käynnistää ja sen sähköjärjestelmiä käyttää. Ylösajon jälkeen on mahdollista aloittaa auton lataus latausjohtimella, mikä on välttämätöntä, jos myös korkeajänniteakku on tyhjä. Jos auto on sellaisessa tilanteessa lataamisen ulottumattomissa, se täytyy hinata.

Käynnistysavun käyttämistä varten tarvitaan käynnistyskaapelit, jotka liitetään auton 12 V:n akun latauskohtiin.

Jotta latauskohtiin pääsee käsiksi, joitakin konepellin alla olevia paneeleita on irrotettava.

Tärkeää

Auton latauskohdat on tarkoitettu vain oman auton käynnistysapua varten. Latauskohtia ei ole tarkoitettu toisen auton apukäynnistykseen. Jos latauskohtia käytetään toisen auton käynnistämiseen, se voi aiheuttaa varokkeen laukeamisen, mikä tarkoittaa, että latauskohdat lakkaavat toimimasta.

Jos ilmoitus 12 V akun varokevika Huolto tarpeen näkyy kuljettajan näytössä, varoke on lauennut ja se on vaihdettava. Volvo suosittelee ottamaan yhteyden valtuutettuun Volvon tekniseen palveluun.

P6-2222-Jump lead clamp placement
Konepellin alla oleviin latauskohtiin päästään irrottamalla useita paneeleita säilytystilan ympäriltä.

Käytettäessä käynnistysapua toisesta akusta suositellaan seuraavia vaiheita oikosulun tai muiden vaurioiden välttämiseksi:

Asettakaa auton sähköjärjestelmä käyttötilaan passiivinen.
Tarkistakaa, että apuakun jännite on 12 V.
Jos akku on asennettuna toiseen autoon – sammuttakaa sen moottori ja katsokaa, etteivät autot kosketa toisiaan.
Kiinnittäkää punaisen käynnistyskaapelin toinen puristin apukäynnistysakun plusnapaan (1).

Tärkeää

Käsitelkää käynnistyskaapeleita huolellisesti. Jos niiden päät joutuvat kosketuksiin muiden pintojen kuin latauskohtien kanssa, voi syntyä oikosulku.
Avatkaa positiivisen latauskohdan suojakansi (2) painamalla sitä sivusta, mikä irrottaa hakasen samalla kun kansi nousee ylöspäin. Kannen alla on kaksi liitäntäkohtaa. Käyttäkää sitä, joka on lähimpänä auton keskikohtaa.
Kiinnittäkää punaisen käynnistyskaapelin toinen puristin auton positiiviseen latauskohtaan (2).
Kiinnittäkää mustan käynnistyskaapelin toinen puristin apukäynnistysakun miinusnapaan (3).
Kiinnittäkää mustan käynnistyskaapelin toinen puristin auton negatiiviseen latauskohtaan (4).
Tarkistakaa, että käynnistyskaapeleiden puristimet ovat kunnolla kiinni. Huono kontakti voi aiheuttaa kipinöintiä tai puristimien irtoamisen käynnistysyrityksen aikana.
Käynnistäkää avustavan auton moottori.
Käynnistäkää moottori autossa, jonka akku on tyhjentynyt, pitämällä jalkaa jarrupolkimella ja valitsemalla vaihdeasento D tai R.

Tärkeää

Älkää koskettako kaapelin ja auton välisiä liitäntöjä käynnistysyrityksen aikana. On olemassa kipinänmuodostuksen vaara.

Huomio

Täysi käynnistyminen osoitetaan kuljettajan näytön merkkivalojen sammumisella ja sen esivalitun teeman syttymisellä.
Jos korkeajänniteakku on myös tyhjentynyt, aloittakaa auton lataus latausjohtimen avulla.

Irrottakaa käynnistyskaapelit päinvastaisessa järjestyksessä - ensin musta ja sitten punainen.

Katsokaa, etteivät mustan käynnistyskaapelin puristimet kosketa auton positiiviseen latauskohtaan, apukäynnistysakun plusnapaan tai punaisen käynnistyskaapelin puristimiin.

Huomio

Tyhjentynyttä 12 V:n akkua on ladattava hetki, jotta se voi käyttää auton sähköjärjestelmiä. Ulkolämpötilan ollessa n. +15 °C (n. 60 °F) auton on ladattava akkua vähintään 30 minuuttia. Ulkolämpötilan ollessa alhaisempi latausaika voi pidentyä 3–4 tuntiin. Jos mahdollista, akun lataukseen on käytettävä ulkoista akkulaturia.

Varoitus

• 12 V:n akku voi muodostaa räjähdyskaasua, joka on hyvin räjähdysherkkää. Käynnistyskaapelin väärän kytkemisen aikana syntynyt kipinä voi riittää akun räjähtämiseen.
  • 12 V:n akussa on rikkihappoa, joka voi aiheuttaa vakavia syöpymisvaurioita.
  • Huuhdelkaa runsaalla määrällä vettä, jos rikkihappoa pääsee silmiin, iholle tai vaatteisiin. Roiskeen osuessa silmiin - ottakaa välittömästi yhteys lääkäriin.
  • Älkää koskaan tupakoiko akun lähellä.