Traktionsbatteriet

Traktionsbatteriet är bilens huvudsakliga elförsörjningskälla. Det driver all elektrisk framdrivning, och driver indirekt resten av bilen genom att hålla det mindre 12-voltsbatteriet laddat.

Traktionsbatteriet är placerat långt ner i bilens underrede.

Batterinivå

Batterinivån, som även kallas laddningsgraden, visar hur fullt batteriet är. 100 % innebär att batteriet är fulladdat medan 0 % innebär att det inte finns någon laddning kvar. Den batterinivå som visas tar hänsyn till batteriets förmåga att leverera ström. Detta innebär att begränsningar som orsakas av vissa förhållanden, t.ex. att batteriet är kallt, resulterar i en lägre nivå så länge sådana förhållanden kvarstår.

Batteriets användning och livslängd

Hur du använder din bil påverkar traktionsbatteriets tillstånd. Dess kapacitet minskar med tiden. Det finns rekommenderade användningsrutiner som kan bidra till att förlänga batteriets livslängd. Dessa användningsrutiner omfattar händelser och förhållanden som kan orsaka skador på batteriet.

Viktigt

Om du lämnar bilen med låg batterinivå kan batteriet skadas. Ladda bilen så snart som möjligt om batteriet nästan är tomt.

Urladdat batteri

Om batterinivån når 0 % är batteriet urladdat, det vill säga tomt, och det går inte att köra bilen. Bilen måste då laddas så snart som möjligt för att minska risken för skador på batteriet.

Det mindre 12-voltsbatteriet kan också bli urladdat om traktionsbatteriet inte kan förse det med el. Om båda batterierna är urladdade saknar bilen ström helt och hållet och kan inte initiera laddning.

Tips

Det finns ett separat avsnitt med mer information om vad du kan göra för att återhämta dig från ett scenario med låg strömförsörjning.

Service och underhåll av batteriet

Traktionsbatteriet är en högvoltskomponent som enbart kan servas på ett säkert sätt av en auktoriserad tekniker.

Varning

• Du får inte röra vid eller ändra bilens elkomponenter. Utför bara sådana handlingar som tydligt beskrivs i användarmanualen.
  • Högvoltskomponenter kan generera eller leda dödlig ström och får bara hanteras av auktoriserade tekniker.
  • Försök aldrig reparera bilens elsystem eller elektriska komponenter. Kontakta en auktoriserad Volvoverkstad när eventuella reparationer eller service behövs.