Driftstörning

När en del av bilen eller en av dess funktioner inte fungerar som avsett räknas det som en driftstörning.1 Det är kanske inte säkert att använda bilen överhuvudtaget, beroende på vilken typ av driftstörning bilen har.

OBS

Icke-körbar bil

Du bör betrakta bilen som icke körbar om en driftstörning hindrar dig från att köra säkert.

Bil som inte reagerar

Det finns ett separat avsnitt i den här manualen för elrelaterade problem.

Allmänna råd vid driftstörningar

Om en funktion inte fungerar som den ska kan du prova att göra följande:
  • Läs all information om funktionen i fråga i användarmanualen. Ta reda på vad som krävs för att den ska fungera korrekt. Orsaken till problemet kan vara att du inte känner till begränsningen för en viss funktion.
  • Starta om alla relaterade enheter och system. Både själva bilen och din telefon eller en app kan behöva startas om.
  • Om det finns fler än ett sätt att använda en funktion eller utföra en uppgift ska du testa de alternativa sätten.

OBS

Ändringar efter mjukvaruuppdateringar

Mjukvaruuppdateringar kan ändra bilens funktioner. Se till att läsa informationen som ges vid varje uppdatering så att du förstår varför bilen kan bete sig annorlunda.

Möjliga orsaker

Funktioner kan sluta att fungera som förväntat av flera olika anledningar, till exempel:
  • Bilens inställningar har ändrats.
  • Väderförhållanden påverkar bilen och dess system.
  • Signalstörningar påverkar uppkopplingen och de trådlösa systemen.
  • En säkring har gått och måste ersättas.
  • Det finns ett fel i mjukvaran.
  • Det har uppstått ett mekaniskt fel.

Kontakta en auktoriserad Volvoverkstad vid behov.

Om du inte lyckas lösa problemet med hjälp av informationen i användarmanualen ska du kontakta en auktoriserad Volvoverkstad.

Försök att minnas exakt vad som hände när problemet uppstod. Det kan göra det lättare att identifiera felet. Exempel på utlösande händelser:
  • Bilen har skadats.
  • Bilen har utsatts för extrema förhållanden.
  • Bilen har nyligen genomgått service eller underhåll eller fått en komponent utbytt.
  • En ny mjukvaruuppdatering har installerats.
  • Eventuella andra fel eller driftstörningar.
  1. 1 I vissa fall kan ett misstänkt fel eller störning i stället vara en avsiktlig begränsning under de förhållanden som bilen utsätts för.