Däck – lufttryck

Däck kan ha olika lufttryck vilket mäts i enheten bar.

Kontrollera däckens lufttryck

Däckens lufttryck ska kontrolleras varje månad och ska kontrolleras på kalla däck. Med kalla däck avses att däcken har samma temperatur som yttertemperaturen. Efter några kilometers körning blir däcken varma och trycket högre.

För lågt däcktryck ökar bränsleåtgången, förkortar däckens livslängd och försämrar bilens köregenskaper. Körning med för lågt däcktryck innebär att däcken kan bli överhettade och skadas. Däcktrycket påverkar åkkomfort, vägljud och köregenskaper.

OBS

Däcktrycket sjunker med tiden, det är ett naturligt fenomen. Däcktrycket varierar också beroende på omgivningens temperatur.

Däcktrycksdekal

P3-746 Dekal däcktryck

Däcktrycksdekalen på förarsidans dörrstolpe (mellan fram- och bakdörr) visar vilket tryck däcken ska ha vid olika last och hastighetsförhållanden. Det finns också angivet i däcktryckstabellen.

Däcktryck för bilens rekommenderade däckdimension och information om ECO-tryck, som ger förbättrad bränsleekonomi hittas i den tryckta Ägarmanualen.

OBS

Temperaturskillnader förändrar däcktrycket.

Bränsleekonomi, ECO-tryck

Vid lätt last (max 3 personer) och hastigheter upp till 160 km/h (100 mph), kan ECO-trycken väljas för bästa möjliga bränsleekonomi. Om bästa möjliga ljud- och åkkomfort eftersträvas rekommenderas istället de lägre komforttrycken.

(Se godkända däcktryck .)