Drivsystem – körlägen

Bilens båda drivsystem användas antingen enskilt eller parallellt. Under körning kan föraren välja mellan olika körlägen. Oavsett valt körläge, kontrollerar styrsystemet att kombinationen av körbarhet, körupplevelse, miljöbelastning och bränsleekonomi alltid är optimal relaterat valt körläge.

Om ett körläge inte kan aktiveras, förklaras anledningen med ett textmeddelande i kombiinstrumentet.

OBS

Föraren kan inte ställa in "fel" körläge – om någon parameter i en viss situation inte är uppfylld, väljer systemet automatiskt ett annat lämpligare körläge.
P3-1346-V60H Knappar Körlägen
Reglage för körlägen.

Varning

• Lämna inte bilen i ett oventilerat utrymme med aktiverat körläge och avstängd dieselmotor – automatisk motorstart sker vid låg energinivå i hybridbatteriet och avgaserna kan då allvarligt skada människor och djur.

Ikon röd cirkel 2PURE

P3-1246-v60H-Knapp PURE

Detta alternativ fokuserar på eldrivning samt låg energiförbrukning och hjälper föraren maximera körning på hybridbatteriet.

Då körsträckan vid eldrivning är kopplad till bilens totala energiförbrukning görs avkall på funktioner som begränsar körsträckan, t.ex. klimat- och dynamisk prestanda. För att få längsta möjliga körsträcka är luftkonditioneringen därför avstängd – den kan dock aktiveras med AC-knappen vid behov.

OBS

Vid imbildning, tryck på AC-, AUTO- eller defrosterknappen.

Att observera

Detta körläge kan väljas endast när hybridbatteriet har tillräckligt hög energinivå.

Dieselmotorn kan i vissa fall auto-starta, trots att körläge PURE är valt, t.ex.:

• om hastigheten överstiger 125 km/h
  • om föraren begär mer drivkraft än eldrivningen kan ge
  • om hybridbatteriet har för låg energinivå och måste laddas
  • vid system-/komponentbegränsningar, t.ex. låg yttertemperatur, se Energiflöde.

Ikon röd cirkel 1HYBRID

P3-1246-v60H-Knapp HYBRID

Detta alternativ är bilens förvalda startläge. Styrsystemet använder både den elektriska och dieseldrivna motorn – enskilt eller parallellt – och beräknar optimal användning avseende prestanda, bränsleförbrukning och komfort.

Förmågan att köra med enbart elmotor i körläget HYBRID beror på hybridbatteriets energinivå och t.ex. behov av värme/kyla i kupén. Vid hög nivå är förmågan till enbart eldrivning samma som i PURE-läget – d.v.s. bilen är enkel att köra som elbil (hög eleffekt tillgänglig).

Vid låg energinivå (hybridbatteriet nästan tomt) måste även batteriets energinivå samtidigt upprätthållas, vilket leder till att dieselmotorn startar oftare.

För att återställa förmågan att köra på enbart el i HYBRID-läge:

• Ladda hybridbatteriet från ett 230 VAC-uttag med laddkabeln (se Laddström) eller använd SAVE-funktionen.

Att observera

• Även vid hög energinivå i hybridbatteriet kan dieselmotorn starta, t.ex. för att höja/sänka temperaturen i kupén.

Ikon röd cirkel 3POWER

P3-1246-v60H-Knapp POWER

Detta val försätter bilen i bästa respons och prestandaläge genom att både den elektriska och dieseldrivna motorn är aktiverade hela tiden. Bilen får ett sportigare beteende och snabbare respons vid gaspådrag.

Vid aktiv körning prioriteras körning på lägre växel, innebärande fördröjd uppväxling.

Att observera

• Dieselmotorn går kontinuerligt.
  • Bilen drivs med både fram- och bakhjul.
  • Detta körläge medför en ökad bränsleförbrukning.

Ikon röd cirkel 4AWD

P3-1346-v60H-Knapp AWD

Läget aktiverar fyrhjulsdriften vilket förbättrar bilens väggrepp och framkomlighet. Läget är främst avsett för låg fart vid halt väglag, men fyrhjulsdrift har även en stabiliserande effekt i högre hastigheter.

Att observera

• Dieselmotorn går kontinuerligt.
  • Detta körläge medför en ökad bränsleförbrukning.

Ikon röd cirkel 5SAVE

P3-1346-v60H-Knapp SAVE

Denna funktion startar laddning av hybridbatteriet och ser till att dess energinivå inte understiger en kapacitet motsvarande ca 20 km körning med eldrivning. Tanken är att kunna spara denna energi till ett senare tillfälle då eldrivning är mer lämplig, t.ex. för stadskörning.

Om hybridbatteriets energinivå är låg vid tryck på SAVE-knappen kommer dieselmotorn först att ladda upp det till en kapacitet motsvarande ca 20 km körning med eldrivning.

Körning med elmotorn sparar mer bränsle vid låga farter än vid högre. Välj därför SAVE i första hand då hybridbatteriets energinivå är hög och en planerad körning ska börja med en längre sträcka i högre farter (t.ex. på motorväg) och avslutas med en sträcka i låga farter när eldrift önskas.

Vid tryck på SAVE-knappen när hybridbatteriets energinivå motsvarar mer än ca 20 km körning med eldrift, bibehålls hybridbatteriets då aktuella energinivå.

Oavsett valt körläge, aktiveras temporärt en uppladdning av hybridbatteriet i bakgrunden – snarlik SAVE-funktionen – då en automatisk DPF-regenerering utförs.

Att observera

• Detta körläge medför en ökad bränsleförbrukning.
  • Efter att dieselmotorn laddat hybridbatteriet till dess SAVE-nivå, kommer styrsystemet att stoppa/starta dieselmotorn på samma sätt som vid låg energinivå i HYBRID-läge.

Körlägen i MY CAR

I bilens menysystem finns korta beskrivningar om bilens olika körlägen.

Gå till MY CARHYBRIDKörlägen.
Välj där mellan PURE, HYBRID, POWER, AWD och SAVE och bekräfta med OK.

Start/Stop-funktion

Styrsystemet avgör när dieselmotorn kan stoppas och vara avstängd samt hur länge. Det motsvarar Start/Stop-funktion i konventionella bilar med bränsledrivna motorer.

Färdstatistik

Bilen lagrar statistik över förbrukad el/diesel relaterad körd sträcka.

Förutom via Färddatorn, kan färdstatistiken även nås via menysystemet MY CAR:

• Gå till MY CARFärdstatistik och bekräfta med OK.