Långtidsförvaring – att tänka på

För att minska degradering av hybridbatteriet i samband med långtidsförvaring av fordonet rekommenderas att laddningsgraden ligger på 25 %.

Gör enligt följande:

1. Välj tema "Hybrid" för kombiinstrumentet. För information om menyhantering, se Kombiinstrument.
  2. Om laddningsgraden är hög – kör bilen till dess ca 25 % återstår. Är laddningsgraden låg – tryck på POWER-knappen och kör bilen till dess att ca 25 % uppnås. För mer information om körlägen, se Drivsystem – körlägen.
  3. Om förvaringen varat längre än 6 månader och är tänkt att fortgå – starta motorn i körläge POWER och låt den vara igång i minst 10 minuter tills laddningsgraden stabiliseras kring 25 % igen (rekommenderas).

Om bilen stått inlåst och inte kunnat köras och hybridbatteriets laddnivå är märkbart under 25 % – ladda batteriet i ca 45 minuter på lägsta nivå beroende på laddstatus. Kontrollera löpande laddnivån i kombiinstrument, se Laddning av hybridbatteri – start.

För hantering av startbatteriet i samband med långtidsförvaring, se Startbatteri – allmänt.

OBS

Välj en så sval placering av fordonet som möjligt för att minimera åldring av batteriet vid långtidsförvaring. Sommartid bör fordonet helst stå inomhus alternativt utomhus i skugga, beroende på var temperaturen är lägst.

Viktigt

Under långtidsförvaring ska laddkabeln inte vara ansluten i bilens laddintag.

Gammal bränsle

Gammalt dieselbränsle (från ca 5 månader och äldre) i kombination med kondensvatten kan under vissa omständigheter medföra alg- och bakteriebildning i bränslesystemet och/eller oxidation av bränslet med risk för driftstörning som följd. För mer information, se Energiflöde.